kalista1 kalista1 komentáře u knih

☰ menu

Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Co dodat? Každý ví, jak Hus dopadl. Kniha je o boji Čechů s Němci v našich zemích, ale především boj české reformace se zkažeností katolické církve. Trvalo víc než půl tisíciletí než církev pochopila jeho názory, uznala jeho učenost a jeho přínos křesťanskému světu. Jsem rád, že se kniha věnovala i další české osobnosti 15. století Jeronýmu Pražskému.

28.03.2016 5 z 5


Zkrocení mlsného muže Zkrocení mlsného muže Jitka Ludvíková

Pohodové veselé čtení:-)

05.04.2015 5 z 5


Matyáš Sandorf - Nový hrabě Monte Christo Matyáš Sandorf - Nový hrabě Monte Christo Jules Verne

I když je Verne v mnoha pasážích této knihy zase příliš popisný a i když pro tento román čerpá inspiraci u Dumasovy knihy "Hrabě Monte Christo", nutno dodat, že přesto zůstává svůj a originální. Co dodat? Matyáš Sandorf je napínavý příběh zrady a pomsty, který nás zavádí na pozoruhodná místa ve Středomoří. Tahle kniha rozhodně nikdy nezestárne!

21.03.2015 5 z 5


Zrádci Zrádci Jiří Šulc

V první části plné špionáže a zpravodajství jsem se musel dost soustředit, aby mně neunikaly souvislosti, ale pak se příběh rozeběhl a v poslední části byl naprosto úchvatný. Věrně zachycuje dobu kolem "Mnichova" a klade důraz na odvahu našeho národa bránit republiku za každou cenu.

11.01.2015 5 z 5


Mezi tiárou a orlicí Mezi tiárou a orlicí Vlastimil Vondruška

Výborné, čtivé, přitažlivé. Je to důkaz, že česká historie je bohatá na zajímavé a poutavé příběhy. Je zde patrné, že právě tato doba (2. pol. 11. stol.) byla klíčovým okamžikem pro upevnění českého státu ve střední Evropě a že Vratislav II. (I.) patřil mezi naše nejúspěšnější vládce. Díky takovým tu dneska stále ještě jsme!

31.01.2014 5 z 5


Útok z podzemí Útok z podzemí Roderick Gordon

S přibývajícími díly jde kvalita příběhu dolů. Začínalo to jako pěkné dobrodružství v podzemí, ale časem se z této fantasy stalo sci-fi podprůměrné úrovně. Tzv. "styxská proměna" byla pořádně přitažená za vlasy a dosahovala úrovně "brakové literatury"! Bojím se domyslet, kam se příběh posune v šestém pokračování. Dal bych jednu radu autorům: "Ukončete to dřív, než bude pozdě a zkazíte to úplně." Časem totiž každý zapomene na povedené první díly a bude si jen pamatovat vyumělkované a natahované poslední díly a celá série tak skončí v zapomnění. Další díly jsou bohužel jen o komerci a ne o příběhu. Tři hvězdičky dávám jen z úcty k prvním dílům.

06.05.2013 3 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Příběh této knihy je dobře znám širší veřejnosti, ale přesto nepostrádal potřebné napětí. Autor zde zachytil skvělým způsobem dobu a myšlení tehdejších lidí, kteří pro svobodu a vlast obětovali to nejcennější s takovou samozřejmostí. Kniha dodá českému člověku tolik potřebnou hrdost, která našemu národu mnohdy chybí. Jen zbývá dodat: "Více takových příběhů!" Spousta témat z naší historie teprve čeká na své beletristické zpracování.

26.03.2013 5 z 5


Biggles jde do války Biggles jde do války William Earl Johns

Opět poutavé dobrodružství Bigglese tentokrát z Palestiny za 1. světové války, kde vystupuje v roli špiona. V knize samozřejmě nechybí vzdušné souboje, ale ani prvky detektivky. Kdo je onen tajemný Arab jménem El-Šerif? Zajímavé rozuzlení, ale pozorný čtenář na to přijde dřív než to odhalí autor.

20.01.2013 5 z 5


To by se zvěrolékaři stát nemělo To by se zvěrolékaři stát nemělo James Herriot (p)

Příjemné vyprávění o radostech a strastech mladého veterináře z yorkshirské krajiny. U této knihy se člověk nejednou zasměje nebo potlačí slzu pohnutí. Četl jsem ji už dvakrát a i když je to čistě prozaický příběh, tak rozhodně nepostrádá špetku té poezie, která každému ukáže krásu života.

31.12.2012 5 z 5


Děti kapitána Granta Děti kapitána Granta Jules Verne

Asi nejdelší kniha, kterou jsem, kdy přečetl a vůbec toho nelituji. Sice mně občas vadily pasáže, kde se Verne věnoval jen popisu místní fauny a flory, ale jinak poutavé dobrodružství se šťastným a dojemným koncem, které zaujme i po tolika letech od autorovy smrti.

15.11.2012 5 z 5


Anatomie lži Anatomie lži Dan Brown

Zajímavý a bezesporu nápaditý příběh plný napětí a nečekaných zvratů. D. Brown nikdy nezklame.

01.09.2012 5 z 5