Kacka6 Kacka6 komentáře u knih

☰ menu

Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Každá povídka měla silný příběh. U každé jsem si řekla, jak mohli lidé stejným lidem jen s jinou národností udělat tolik zla...a u každé povídky jsem obdivovala statečnost se tomu zlu postavit.
Dílo je ovlivněno dobou a komunismem, přesto neztrácí na hodnotě.

12.07.2015 5 z 5


Stíny v ráji Stíny v ráji Erich Maria Remarque (p)

Poslední kniha od Remarqua; mám pocit, že je to takové rekapitulování toho, co během života zažil, proto nemá tak rychlý spád jako ostatní díla od tohoto spisovatele.
Jako když se všechny předchozí knihy snoubí v této jediné, která ústí ke konci, který by měl být radostný (končí válka), ale není, jelikož stíny budou navždy už přetrvávat v duši konkrétního člověka (vzpomínky).

12.07.2015 5 z 5


Racek Racek Anton Pavlovič Čechov

Musím se přiznat, že ,,děj" knihy mě tolik nezaujal, asi k němu musím ještě dospět. Překvapilo mě, jak byla Arkadina zlá na svého syna Trepleva...asi proto, že sama měla co dělat se sebou. Konec se u takovéto hry dá, myslím, očekávat.
Nevím co víc o tomto dramatu napsat, snad jen, že pro úplné vžití se do postav ještě jednou přečíst...zatím se mi více líbí hudební zpracování od Tomáše Kluse. Víc tomu rozumím.

12.07.2015 3 z 5


Černý obelisk Černý obelisk Erich Maria Remarque (p)

Další úžasná kniha od úžasného spisovatelee Několikrát mě rozesmála (okapová roura např.), poslední kapitola mě regulérně rozbrečela a také mě donutila si tak hezky filosoficky popřemýšlet.

02.07.2015 5 z 5


Trapné povídky Trapné povídky Karel Čapek

Líbí se mi nenucené filosofické zamyšlení lidí v trapných situacích. Mnohem čtivější povídky než v Božích mukách.

14.02.2015 3 z 5


Pohádka máje Pohádka máje Vilém Mrštík

Kniha se mi líbila, málem mě odradily všechny různé názory lidí, kteří nemohli "skousnout" ty lyrické části popisující přírodu. Já sama nemám ráda různé popisy a tím méně přírody (např. Máj), ale v této knize se daly lehce přečíst letmo, aniž by narušovaly zajímavý příběh. Mně se kniha líbila. Zkuste si to přečíst, kniha je zajímavější než názory lidí o ní. ;)

05.02.2015 4 z 5


Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Kniha mě mile překvapila, učili jsme se o ní mnoho na základní škole, ale převyprávěná knížka se nemůže rovnat tomu, když si to můžete přečíst sami. Líbily se mi postavy i prostředí. Některé povídky jsou nudnější a většina má rychlý spád a čtou se jedním dechem.

24.01.2015 5 z 5


Miluj bližního svého Miluj bližního svého Erich Maria Remarque (p)

Vůbec jsem nevěděla, že se něco takového dělo; že lidé nemohli žít ve své, ale ani v žádné jiné zemi. Vlastně jen překáželi. Zajímavé sledovat, jak si státy hrdiny této knihy přehazovali jako kupu uhlí. Konec mě dostal. Jedna z nejlepších knih.

24.01.2015 5 z 5


Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

Opět mě kniha dostala. Nejvíce situaci, kdy je hrdina na dovolené z fronty. Opravdu nezapomenutelné.

24.01.2015 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

První kniha, kterou jsem četla kvůli maturitní zkoušce od tohoto vynikajícího spisovatele. Poprvé se mi stalo, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout. A pokračuje to i v dalších knihách, které jsem četla.

24.01.2015 5 z 5


V tom jsme žili V tom jsme žili Aloisie Weinfurterová

Kniha obsahuje velké množství politických událostí, popisuje školské prostředí a život v maloměstě a jak se na nich popsala druhá světová válka a komunistický režim.
Knížka mě obohatila o nové informace a pomohla mi udělat si obrázek jak to přibližně zde v minulosti vypadalo.

24.01.2015 3 z 5


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Co mě na knihách od Remarqua dostává je, že zdánlivě nudné a nezajímavé téma zpracuje tak výborně, že se člověk nemůže odpoutat. V podstatě mi tato kniha nepřišla příliš zajímavá, věděla jsem, jak skončí, ale díky výbornému stylu psaní jsem četla denně sto stran.

24.01.2015 5 z 5


Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Poprvé jsem knihu nedočetla, byla pro mě příšerně nudná...možná, že za to mohl i věk, bylo mi 18, ale nyní o dva roky později se mi kniha líbí. Krátké nenáročné příběhy. Doporučuji, když se chcete odpoutat na chvíli od reality.

15.07.2014 4 z 5