Juwina Juwina komentáře u knih

☰ menu

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Místo neužitečných protidrogových besedách na školách, které tak akorát u dětí vyvolají pocit vyzkoušet nějaký ten prášek nebo papírek, by měli zařadit tuto knihu mezi povinnou četbu. Nejvíce se mi na knize líbilo, jak krásně popisuje, jak si každý myslí, že jemu se to stát nemůže, jak on/ona nemůže klesnout na takové dno a vždycky to bude mít pod kontrolou, ale droga vyhraje, protože je silnější než naše mysl. Při čtení tohoto příběhu jsem se tak vcítila do hlavní postavy, že jsem prožívala stejnou zoufalost jako ona při jejím dalším neúspěšném odvykání.

07.05.2023 5 z 5


Židovské jesle Židovské jesle Elle Van Rijn

Velmi čtivá knížka z úplně jiné perspektivy za období 2. světové války. Je to jedna z mála knih z tohoto období, která vás nezavede do hrůz koncentračních táborů, ale krutost nepomine. Příběh o hrdinkách, které zachránily přes 600 životů.

07.05.2023 5 z 5


Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Tak tady toto jsem opravdu nečekala. Jelikož už mám za sebou pořádnou dávku knih z doby 2. světové války, je těžké najít nějakou, která vystoupí z řady. Gratuluji, našla jsem knížku, kterou jsem si přehrávala v hlavě jako film od začátku do konce a pořád se mi v mysli potuluje myšlenka: Jak to, že to ještě nikdo nezfilmoval?!!! Nebo možná to je i dobře, protože pochybuju, že by se mu to povedlo lépe než mé fantazii. Tato kniha není doporučením, ale povinností si přečíst!

29.09.2022 5 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Za sebou mám několik knih z doby koncentračních táborů, většinu fikce. Ale Mengeleho děvče se liší… vtáhne vás neskutečným způsobem do děje tak, že všechny hrůzy prožíváte s hlavní hrdinkou, i když se tomu bráníte. A víte proč? Protože to skutečně prožila, a o to je to ještě krutější.

21.09.2021 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Tato kniha mě naprosto překvapila. Začátek byl čtený jako POVINNÁ četba a konec byl přečten se smutkem, že už je konec. Wow

12.02.2021 5 z 5


Coco Chanel Coco Chanel Megan Hess

Toto je spíš obrázkový stručnější životopis, ale je to prostě “dizajnovka”, která mi zdobí pokoj, protože ilustrace jsou dech beroucí.

12.02.2021 5 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Kniha mi někdy přišla zdlouhavá. Není to nejlepší kousek s tématikou 2. světové války, ale musím pochválit, že je to originálně zaměřeno na těhotné ženy.

12.02.2021 3 z 5