Židovské jesle

Židovské jesle https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504953/bmid_zidovske-jesle-N9W-504953.jpg 4 85 22

Píše se rok 1941. Do židovských jeslí v Amsterdamu nastupuje mladá pečovatelka Betty Oudkerková. Zdánlivě poklidný chod jeslí i Bettyin osobní život čím dál víc narušují restrikce namířené proti Židům. Vše nabere hrozivý spád, když se divadlo naproti jeslím změní v deportační centrum pro nizozemské Židy. Padne rozhodnutí, že jesle budou sloužit jako pobočka divadla. Vychovatelky se od nynějška budou starat o dětí čekající na transport do koncentračního tábora. Betty si záhy začne všímat, že z jeslí občas některé dítě zmizí. Po čase ji ředitelka Henriëtte Pimentelová a správce divadla Walter Süskind zasvětí do procesu jejich pašování. Betty se tak následně za pomoci několika dalších ošetřovatelek a mladíků pracujících pro Židovskou radu podaří dostat do bezpečí zhruba šest set svěřenců. Dojemný a zároveň děsivý příběh inspirovaný skutečnými událostmi odhaluje promyšlený systém záchrany dětí a současně popisuje hrůznou mašinerii Třetí říše. Kniha se stala bestsellerem a byla přeložena do několik jazyků.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Kontrast
Originální název:

De crèche , 2020


více info...

Noisette73
Noisette73
28.02.2024 5 z 5

Silný příběh, skvěle napsaný, nemám slov nejlepší kniha co jsem zatím letos četla a určitě se zařadí do těch nejlepších za letošek. Ach bylo to tak silné a poučné, smutné i nadějné a pak zase tragické... doporučuji. Pracovala jsem v jeslích a musím říct, že o to více to na mě působilo.

tittanie
tittanie
27.01.2024

Tak mám dočteno, musím říct, že se mi teď nějak moc sešlo téma druhé světové války, ať už knihy nebo filmy.
Není to téma, které vyhledávám, protože asi dva roky zpátky jsem se tohoto tématu přečetla a nevyvolává ve mě skoro žádné emoce. Což je hrozné, protože to téma je velice smutné a emoce by to mělo vyvolat. Možná je to stylem, kterým autoři knihy píšou.


Luciluc
Luciluc
04.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Po přečtení Domu knih jsem se rozhodla zařadit do četby více románů založených na skutečných událostech. V knihovně mě upoutal titul Židovské jesle, který je založen na příběhu Betty Oudkerkové, která s kolegyněmi z židovských jeslí zachránila před smrtí na šest set dětí.
Děj se odehrává v Nizozemsku mezi lety 1941 a 1943 a hlavní hrdinkou je teprve sedmnáctiletá Židovka a dětská ošetřovatelka Elisabeth, jejíž rodina vlastní obchod s látkami v Amsterdamu.
Postava Betty mi byla sympatická, byla odvážná, měla smysl pro humor, nehroutila se, byla tvrdohlavá, ale někdy až moc riskovala. Přála jsem jí vztah s Joopem, frajírek Leo si ji nezasloužil. Betty měla několik sourozenců, nejstarší Gerrit, prostřední z bratrů Nol a nejmladší Japie, a sestra Leni, ke které měla komplikovanější vztah, každá byla „na jiné vlně“. Obdivovala jsem pracovnice jeslí (Mirjam, Sieny, Virrie,...), že dokázaly k dětem nepřilnout (i když ne vždy se to všem podařilo Greetje, Remi, Aron,...) a jejich každodenní práci od vybírání vší, přes krmení, přebalování a hraní si s dětmi. Poklona ředitelce Henriëttě Pimentelové, že dokázala vytvořit síť o tolika lidech a systém, díky němuž se podařilo děti pašovat z jeslí pryč. Líbilo se mi prostředí jeslí, které vytvořila. „Řídím se filozofií pedagoga Friedricha Fröbela, který vychází z toho, že dítě se vyvíjí nejlépe, pokud má dostatek tvůrčích a aktivních podnětů. Kromě toho jsou samozřejmě zásadní tři věci: klid, čistota a pravidelnost...“. Po přeměně jeslí na pobočku divadla, kde děti čekaly na transport do koncentračního tábora, to pro ně i tak muselo být útočiště, kde svět byl ještě alespoň trochu v pořádku. U některých popisů pašování dětí jsem skoro nedýchala, bylo to napínavé. A moment, kdy Betty uteče z jeslí před aus de Füntenem, skrývá se a následně bloudí ulicemi Amsterdamu, neví kam jít, co si počít, to bylo silné čtení ta bezradnost, zoufalství, samota. Líbila se mi kapitola Doslov a Osudy postav, zajímalo mě, jak to s jednotlivými postavami skončilo. Velký obdiv, poklona, uznání a poděkování všem, kteří se postavili režimu a bojovali proti němu záchranou lidských životů. A taky všem matkám, které dokázaly dát své dítě pryč, do neznáma a s nejistotou, aby ho zachránily.

„Máš povinnost přežít, Betty! Je to jasné?“

Určitě doporučuji k přečtení.

Eva398
Eva398
04.11.2023 4 z 5

Vždy když čtu knihu, jejíž téma je holokaust, tak je mi moc smutno. Jaké zvěrstva byla páchana na lidech. Celé rodiny s dětmi. Staří, mladí. Museli prožívat strach o své blízké. Ta bezmoc. A když se podívám dnes co se děje ve světě, tak je mi také smutno. Doporučuji knihu přečíst, aby se nikdy nezapomnělo na zlo, ale i lidi, kteří přesto dokázali druhým pomoci.

anezur33
anezur33
28.10.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha.Určitě stojí za to si ji přečíst.

Atara16
Atara16
26.08.2023 5 z 5

Velmi čtivá knížka s napětím velkou odvahou !

Klaton
Klaton
13.05.2023 4 z 5

Kniha je sice psana jako roman, ale je v ni spousta faktu o kterych jsem před čtením knihy nikdy neslysela. Židovské jesle v Holandsku, kde zachraňují zidovske děti pred deportaci. Kniha je psana čtivě, knihu určitě doporučuji pokud vas zajimaji knihy o 2. Svetove valce a nechcete číst jen příběhy z koncentracnich taboru

Juwina
Juwina
07.05.2023 5 z 5

Velmi čtivá knížka z úplně jiné perspektivy za období 2. světové války. Je to jedna z mála knih z tohoto období, která vás nezavede do hrůz koncentračních táborů, ale krutost nepomine. Příběh o hrdinkách, které zachránily přes 600 životů.

soukroma
soukroma
11.04.2023 4 z 5

Zajímavý a autentický pohled na válečná léta v Holandsku - příběh se odehrává v Amsterdamu v době od září 1941 do září 1943. Omezování Židů až jejich postupná deportace bez výjimky (pokud se jim nepodařilo uprchnout nebo se někam pořádně schovat, což bylo časem skoro už nemožné), celých rodin včetně dětí všeho věku, i sirotků. A jakou roli v tom hrály židovské jesle, nejen pomoc prozatímně zadrženým rodičům, ale jako způsob záchrany některých z dětí před jistou smrtí odsunem. Hlavní hrdinka Betty, židovská sedmnáctiletá dětská ošetřovatelka, byla hodně nevycválaná, hotový střelec, což se jí párkrát skoro vymstilo v tak nebezpečné době. Nakonec ale vše zvládla, a proto můžeme o jejím válečném zážitku číst...
Styl je trochu suchý, ale zato bez balastní vaty a ne nezbytné romantiky, kterou jinak autorky "válečných románů pro ženy" svá díla hojně opentlují, nebo na tom rovnou staví...

"Až dojde na lámání chleba, budou ti emoce stát v cestě. ... Má pravdu. Kvůli pocitům člověk přemýšlí ve chvíli, kdy má jednat, je slabý ve chvíli, kdy musí ukázat sílu, brečí, když by měl mít rozesmátý obličej."

evask
evask
15.03.2023 4 z 5

Zajímavá kniha.

Karolína7
Karolína7
13.03.2023 4 z 5

Další z přečtených titulů, zabývající se tématem holocaustu. Tentokrát autorka zachycuje v Nizozemí boj o záchranu těch nejzranitelnějších - malých dětí. Samozřejmě, že to bylo čtení dojemné a smutné, ale potěšilo mě, že se děj obešel bez popisu krutých, naturalistických scén, tak, jak tomu bývá v některých jiných dílech s touto tématikou. Doporučuji k přečtení.

Daduna
Daduna
06.03.2023 2 z 5

Tak trochu jsem se musela do čtení nutit. Příběh byl sám o sobě zajímavý, ale přijde mi, že to bylo jen takové povrchové vyprávění. Nelíbilo se mi jak je čtení rozdělené do delších odstavců a občas mi přišlo, že vyprávění moc přeskakuje a celé mi to prostě přišlo dětsky vyprávěné.

zazvorka
zazvorka
26.02.2023 5 z 5

Čtu ve chvílích odpočinku a jsem ráda, když mi knížka navodí dobrou náladu. Od všech knih to pochopitelně očekávat nelze. Toto je jedna z nich a určitě na ni budu myslet déle, než na pohodové příběhy. Knížka je dobře napsaná, anotace i předchozí komentáře jsou výstižné. Doporučuji ji.

jana79
jana79
19.02.2023 5 z 5

moc nevyhledavam tenhle žánr, ale přesto se mi kniha četla dobře,i když je tématem tak smutná doba. Děj krásně ubihal a na konci jsou uzavřeny dějové linky všech postav, což je dobře. Nemám ráda otevřené konce. Knihu můžu doporučit.

monishek
monishek
18.01.2023 5 z 5

Skvely pribeh, jak je to jen v ramci možností mozne. Kniha se cetla sama, kratke kapitoly a vyprávění z pohledu mlade Betty mi vyhovovalo. I když celý pribeh byl narocny a tohle tema (2.světová válka, koncentrační tábory apod) nevyhledavam, tak jesle byla zajímavá změna. Ano, i tak to bylo děsivé a necetlo se lehce, kdyz miminka vybírali do transportu, ale pribeh stoji za precteni.

Terka1975
Terka1975
17.01.2023 5 z 5

Nejdříve mi nějak uniklo, že tato kniha je napsána podle skutečného příběhu a že odvážná ošetřovatelka Betty, ale i Mirjam a Sieny byly skutečné ženy, jen měly tu smůlu, ze žili ve čtyřicátých letech minulého století a byly Židovky. Nejen, ze se musely potýkat s tím, zda jejich blízcí nebudou muset do transportu nebo jestli se někdy shledají, ale pomáhaly zachraňovat židovské dětičky rafinovanými způsoby. A bylo to nebezpečné. Z válečných let o o Židech mám už něco načteno, ale tento příběh je zase trochu jiný a rozšiřuje obzory o této době.

lenylee
lenylee
05.01.2023 5 z 5

Velmi pěkně sepsaná skutečná událost. Stále více a více obdivuji obětavé činy lidí, kteří v té době i za cenu vlastního života pomáhali druhým. Příběh se četl velmi dobře, člověka nepustí, pořád doufá, že zachránil co nejvíce děti. Malinko mi přišel “chudý” na emoce. Bylo to takové trochu chladné

čef
čef
05.01.2023 5 z 5

Podle skutečného příběhu odvážné židovské ženy, která riskovala svůj život za záchranu dětí určených k likvidaci v koncentračních táborech. Není to tedy příliš pohodové čtení, snad si při tom ale může čtenář lépe uvědomit, přes všechny ty zádrhele kolem nás, v jaké skvělé době to žijeme.

Plaknel
Plaknel
28.12.2022 5 z 5

Smutný příběh Betty sedmnáctileté ošetřovatelky, která se stará o židovské děti v jeslích naproti divadlu v Amsterdamu, kde jsou jejich rodiče shromážděni před deportací do koncentračních táborů.
Betty s pomocí dalších kolegyň a hlavně ředitelky jeslí , zachrání přes šest set dětí, které měly být poslány do táborů a dál na smrt.
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi popisuje promyšlený systém záchrany dětí.

Trochu mě mrzí, že zde není zmínka, jak a kde Betty ,,přežila" a dočkala se konce války.

Úryvek z knihy:
Jedině děti ještě neztratily naději. Jedině děti.

Děti nechte na pokoji, prohlásila,
s tím co vyvádí dospělí, nic nezmůžou...

eva3992
eva3992
27.12.2022 4 z 5

V příběhu se dostáváme v roce 1941 do Amsterodamu. Poklidný život v jeslích se změní, když se Němci rozhodnou, že budou sloužit jako součást deportačního centra. Vychovatelky se tak starají o děti, které čekají na transport do koncentračního tábora. Postupně se začnou děti nenápadně ztrácet a díky dobrým lidem se podaří dostat některé děti do bezpečí.

Tato kniha je založena na skutečném příběhu Betty a Henriette, kterým se podařilo během dvou let zachránit kolem 600 dětí.

Knihy z období druhé světová války čtu ráda a pokud mají své základy na skutečném příběhu, tak je obzvláště vyhledávám. Tím, že se tento příběh týká hlavně dětí, je neskutečně smutný a drsný. Navíc je to zase trochu jiný příběh než ostatní, co jsem zatím četla.

Bavilo mě, že je kniha vyprávěna pohledem sedmnáctileté slečny, díky tomu je vyprávění takové lehké a svěží, ač je to o velmi smutných věcech. V knize se dočteme, jaké zákazy a nařízení postupně začínaly platit v Holandsku, kam byli deportováni židé a jak to všechno probíhalo.

Kniha je čtivá a rozhodně zaujme. V doslovu se mi pak líbilo, že jsem se dozvěděla, která z postav byla skutečná a co se s kým stalo po válce.

Pokud máte stejně jako já rádi knihy z tohoto období, tento příběh by Vás rozhodně neměl minout.

Štítky knihy

židovské děti podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Elle Van Rijn
nizozemská, 1967
2022  85%Židovské jesle

Kniha Židovské jesle je v

Právě čtených7x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených5x
Knihotéce131x
Chystám se číst137x
Chci si koupit30x
dalších seznamech4x