Židovské jesle přehled
Elle Van Rijn
Píše se rok 1941. Do židovských jeslí v Amsterdamu nastupuje mladá pečovatelka Betty Oudkerková. Zdánlivě poklidný chod jeslí i Bettyin osobní život čím dál víc narušují restrikce namířené proti Židům. Vše nabere hrozivý spád, když se divadlo naproti jeslím změní v deportační centrum pro nizozemské Židy. Padne rozhodnutí, že jesle budou sloužit jako pobočka divadla. Vychovatelky se od nynějška budou starat o dětí čekající na transport do koncentračního tábora. Betty si záhy začne všímat, že z jeslí občas některé dítě zmizí. Po čase ji ředitelka Henriëtte Pimentelová a správce divadla Walter Süskind zasvětí do procesu jejich pašování. Betty se tak následně za pomoci několika dalších ošetřovatelek a mladíků pracujících pro Židovskou radu podaří dostat do bezpečí zhruba šest set svěřenců. Dojemný a zároveň děsivý příběh inspirovaný skutečnými událostmi odhaluje promyšlený systém záchrany dětí a současně popisuje hrůznou mašinerii Třetí říše. Kniha se stala bestsellerem a byla přeložena do několik jazyků.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2022 , KontrastOriginální název:
De crèche, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Židovské jesle. Přihlašte se a napište ho.

Hlavní postavu Betty Oudkerkovou si nelze nezamilovat. Je trochu drzá, odvážná a miluje práci s dětmi. Připomínala mi trochu Anne Frankovou, i když na rozdíl od ní o věcech neměla čas příliš hloubat, a naopak musela rychle jednat. Příběh byl napínavý, čtivý, ale také mrazivý, protože vycházel že skutečných událostí. Betty i všechny ošetřovatelky a účastníci odboje si zaslouží hluboké uznání.

Kníh a románov o holokauste sa už napísalo veľa, ale o detských jasliach cez 2.sv.vojnu je ich stále málo.
Dej knihy nás zavedie do Holandska, hlavného mesta Amsterdamu. 17 ročná Betty Oudkerková je židovské mladé dievča, ktoré pracuje v detských jasliach ako opatrovateľka. Oproti jasliam je divadlo, v ktorom si nemci urobia deportačné centrum. Betty sa stará o deti rôzneho veku až jedného dňa začnú deti miznúť. Kam sa stratili? Riaditeľka židovských jaslí Henriette Pimentelová a aj niektoré opatrovateľky sa snažia deti zachrániť a pašujú ich do rodín, ktoré sú ochotné sa o ne postarať aby prežili.
Je to krásny, ale aj smutný skutočný príbeh o odvážnych ženách, ktoré sa zľutovali nad deťmi a snažili sa ich zachrániť aj keď ohrozovali svoje životy a životy všetkých detí a ľudí, ktorí im pomáhali.
Kniha sa číta ľahko aj keď miestami je veľmi smutná.
Kniha si zaslúži viac ako 5*.
Kosti v srdci, Hrad ve Skotsku a další knižní novinky (46. týden)
13.11.2022
Kniha Židovské jesle v seznamech
v Mé knihovně | 154x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Tato kniha dosáhla toho, co se mi stávalo jen v dětství. Toužila jsem, aby dál a dál pokračovala, a já se s Betty nemusela rozloučit.