julifox3 julifox3 komentáře u knih

☰ menu

Jako kus masa! Jako kus masa! Josef Strauss

(SPOILER) Knihu jsem si přečetla ze zvědavosti a upřímně nevím, co si mám myslet, nechápu zdejší vysoká hodnocení. Umělecká hodnota - nula, pokus šokovat čtenáře - úspěch zaručen.
Popis erotických, potažmo pornografických a násilných, brutálních scén také jistě patří do literatury a nevadí mi si o nich číst, když mají patřičnou úroveň, ale v autorově pojetí mi to vše přišlo velmi laciné a psané perem nedo*ukaného teenagera, který na papíře zhmotnil své parafilní fantazie, což ve mně vyvolává pochybnosti o "spisovatelově" duševním zdraví. Další věcí jsou pak všelijaké těžko uvěřitelné absurdnosti (např. náhlá smrt lékaře; vysílené polomrtvé dívky se prokopávají tunelem; paní bydlící v jedné z lepší částí Varů je brzy ráno venku, aby mohla vybírat odpadkové koše; dívky po útěku vesele nakupují na Masaryčce a vůbec je po všem tom prožitém zlu nedostihne žádné trauma) nebo naopak prapodivná stylistika (dívka nadává česky, protože německy neumí; umí se chovat obzvlášť něžně, patrně za to vděčí tomu, že je lesba).
Tuto českou variaci na 120 dní Sodomy pokládám za skutečný literární škvár. Příběh se udát mohl, v 90. letech se dělo ledacos, ale v autorově pojetí se jedná o neskutečnou slátaninu. Jedna hvězda za odvahu být kontroverzní.

15.03.2024 odpad!


Kočičí životy Kočičí životy Eda Kriseová

Na knihu jsem natrefila náhodou a jsem mile překvapená. Byla pro mě, i přes svůj sentimentální děj, kdy jsem mnohdy měla při čtení sevřené hrdlo a slzy v očích, balzámem pro duši. Autorka při psaní díla nic nepodcenila a zřejmě si udělala dokonalou rešerši, zvyky a tradice Volyňských Čechů byly popsány velmi věrohodně, stejně tak byly autentické i postavy a jejich charaktery.
Oceňuji spisovatelčin cit pro jazyk, poetické obraty, kterými byla kniha protkána, byly jako pohlazení a musela jsem je číst opakovaně. Střídání časových rovin a retrospektivní pojetí zde vůbec nepůsobilo rušivě. Popisky Karlových Varů, návštěvy hřbitovů a hrobek slavných karlovarských rodů byly pak už jen třešničkou na dortu.

Jsem potomkem Volyňských Čechů a část života jsem prožila v Karlových Varech, o to silnější ve mně kniha zanechala otisk. Hledání vlastní identity a pocit vykořenění nemohl být popsán lépe. V mysli mi vytanul rozhovor s třídní učitelkou na konci základní školy:
"Nezapomeň, že tě vychovala česká škola!"
"Ale já jsem Češka."
"Ne, ty jsi přišla ze Sovětského svazu."

Knihu jsem měla půjčenou, ale mám potřebu ji mít i ve vlastní knihovně a příležitostně se k ní vrátit.

10.01.2024 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

K přečtení knihy jsem se nechala zlákat vysokým hodnocením, avšak jsem mírně rozpačitá. Příběh z doby "našich babiček" byl velmi čtivý, hlavní hrdinka to jistě neměla lehké, ale to nic nemění na tom, že se jedná o odpočinkové čtení připomínající průměrnou slohovou práci středoškolského studenta. Vyjadřovací prostředky jsou jednoduché, sdělení jsou prostá, dialogy odbyté. Žádná spletitá souvětí a poetika jazyka, která by dílo pozdvihla, se zde nenachází, z toho důvodu mě kniha příliš nezaujala.

03.01.2024 2 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Námět díla je zajímavý a kniha velmi čtivá. Očekávala jsem však propracovanější myšlenky, eskalaci příběhu, větší hloubku, autorčino zpracováno je v tomto ohledu spíše ploché a jednoduše plynulé.
Spojení přehnané představivosti o 50. letech minulého století, Sovětském svazu a Severní Korei dohromady vyústilo až v prapodivný mišmaš a snahu o českou verzi díla 1984.

29.12.2023 3 z 5


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Autorku a její tvorbu znám z médií, od knihy jsem i na základě zdejšího hodnocení měla vyšší očekávání. Příběh se čte svižně, je psán prostým slohem, troufám si říci až "školácky" jednoduše. To vše na úkor postav, které postrádají jakoukoli psychologii, v důsledku čehož je jejich jednání/chování/styl myšlení ploché, nedotažené a mnohdy dohnané k ad absurdum. Zřejmě se jednalo o pokus o historický román na pozadí skutečných událostí, ale toto dílo bych zařadila do kategorie satirického pamfletu.

18.11.2023 1 z 5


Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Jsem opravdu nadšená, kniha má krásný, leč smutný, dojemný příběh, avšak nejvíc mě dostal bohatý jazyk, poetický sloh a moudrost skrytá mezi řádky. Zaujala mě práce s reáliemi a časovými rovinami, které mě v jiných dílech mírně obtěžují, ale tady byly geniální. Jedná se o dílo vysoké literární hodnoty, je mi líto, že už se žádného dalšího nedočkáme. Za mě opravdu objev, škoda, že jsem autorku a její tvorbu nepoznala dřív.

20.10.2023 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Knihu jsem četla ve svých pubertálních letech a teď se k ní vrátila z nostalgie. Kniha cílí na mladšího čtenáře, kterému může být vzdorující a hledající se Holden blízký a sympatický, specifický sloh a nespisovné výrazy mají také hodně do sebe. Dnes jen mírné pousmání, bohužel už mě dílo neoslovilo.

14.10.2023 2 z 5


Doktor na Everestu - Boj o život v extrémních podmínkách Doktor na Everestu - Boj o život v extrémních podmínkách Kenneth Kamler

K dílu jsem se dostala četbou knihy Wima Hofa, který na lékaře - horolezce odkazoval. Z knihy jsem nadšená, líbilo se mi barvité popisování reálií a zdravotnické praxe v extrémních podmínkách. Styl psaní se mi zamlouval, autor si nehrál na hrdinu, k náročným podmínkám přistupoval s pokorou k přírodě i svým limitům, to vše popisoval s mírnou sebeironií, která knize dodávala na atraktivitě. Upřímný popis, lidskost, spolupráce horolezců a empatie vtáhla do děje, všem jsem držela palce.

10.10.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Autorka uměla vystavět tíživou atmosféru, děj je ponurý a temný, jednání postav je depresivní, bolavé. Ač se kniha četla dobře, ve výsledku mě příliš nenadchla. Děj postrádá spád, chybí mi rozpracování zápletek a dráždí mě i určitá nedotaženost (např. dějová linka s otcem, bratry), metafora lesa byla nadužívaná a do textu přidávaná na sílu. Naprosto nelogické mi přišly postupy OSPOD, potažmo odsouzení nevinného člověka, tomu prostě nevěřím, konec byl pak úplně mimo.
Jednoznačně zde vnímám pokus o šokování čtenáře, což se zadařilo, ovšem jednoduchý, popisný styl psaní nepřináší žádnou literární hodnotu, na kterou si u knihy potrpím.

27.09.2023 2 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Z díla jsem rozpačitá. Knih s tematikou holocaustu jsem přečetla víc, tato patří k těm slabším. Autorka píše neosobním stylem, stroze a úsečně, děj spíše popisuje, než vypravuje. Postavám schází psychologické propracování. Navzdory popisovaným hrůzám a zlu tak ve mně nevyvolává hlubší emoce. Vyzdvihuji práci s napětím, kdy se autorce daří udržet čtenáře u knihy a nedává prostor pro nudu. Za mě se jedná o knihu pro nenáročného čtenáře.

15.09.2023 2 z 5


Salomon: Přežil jsem v Hitlerjugend Salomon: Přežil jsem v Hitlerjugend Sally Perel

Knihu jsem poprvé četla na střední škole a teď jsem se k ní po téměř dvaceti letech vrátila. Pokud by se příběh nestal, neuvěřila bych, že je něco takového možné. Salomon měl nad sebou strážného anděla. Perfektně popsaná atmosféra a stav duše nedaleký ke schizofrenii. Kniha se čte jedním dechem a rezonuje ještě čas po přečtení.

09.09.2023 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Velmi jsem se na knihu těšila, ale následovalo velké zklamání. Krásný a atraktivní námět, ale bohužel až příliš předvídatelný děj a postavy postrádající jakoukoli psychologii, autor klouže po povrchu. Chvílemi jsem měla pocit, že čtu naivní slohovou práci, která by navíc potřebovala korekci. Jako oddechová literatura budiž, ale po přečtení ve mně z příběhu nic nezůstává.

23.08.2023 2 z 5