jirka7232 jirka7232 komentáře u knih

☰ menu

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Přečetl jsem dosud první tři díly a je to velmi čtivé (Do posledního dechu jsem četl prakticky do posledního dechu). Hlavní hrdinka opravdu není zase tak sympatická, ale ve třetím díle je to o něco lepší.
Nicméně pořád nerozumím tomu, že po i zkušenostech policisté v Londýně nejsou ozbrojení a to ani v případě, že se chystají dopadnou vraha? To ho chtějí chytat prázdnýma rukama? Stejný problém měl první i druhý díl.

31.05.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Po přečtení mám trochu rozpačité dojmy. Na první pohled je to hrozně zajímavé téma, ale mám tady problém v tom, že je to román, který je postavený na skutečných údalostech. Autorka tohle sama přiznává, ale bohužel se tím značně snižuje uvěřitelnost díla. Skutečné události byly nebo mohly být úplně jinak a je vlastně škoda, že člověk pak nerozezná skutečnost od fikce. U takto vážného tématu s tím mám problém.

30.10.2022 3 z 5


Moderní česká cukrařina Moderní česká cukrařina Josef Maršálek

Bohužel tato kniha mě dost zklamala. Je to dost odbytá kuchařka, postupy jsou stručné a pokud uvedený postup člověk nikdy nedělal, nemá šanci to udělat správně. Často se mi stane, že i když to dělám přesně podle uvedeného postupu, výsledek je zcela jiný (např. karamelky). Chtěl bych vidět, jak se udělá odpalované těsto podle uvedeného postupu, neumím si představit, že by se vajíčka nesrazila, když je dám do horkého základu. Všude píší, že základ je potřeba vychladit na pokojovou teplotu. V knize jsou i tiskařské chyby (opakující se věty u různých receptů), takže pak těžko lze věřit gramáži atp.
Beru ji už jen jako inspiraci.

02.05.2021 2 z 5


Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Celá trilogie se vyznačuje tím, že je hrozně špatně napsaná. Celkově to působí jako slohová práce (aspoň český překlad). A bohužel je to psané jako erotická kniha. Kdyby tyhle dva problém tam nebyly, tak by to mohla být hodně zajímavá trilogie, protože to hlavní téma je dobré a zajímavé. Vývoj postav je bezva.
Takže bych vyškrtal všechny erotické pasáže (které se pořád opakují, takže už to pak člověk může přeskakovat a celkově to tam působí jako něco navíc, co není vůbec potřeba) a některé další pasáže bych zestručnil, aby to nepůsobilo tak školně. Pak by to mohlo být víc než zajímavý.

03.07.2020 4 z 5


Tanec s draky 2 Tanec s draky 2 George R. R. Martin

Přečetl jsem celou dostupnou serii a mám z toho takové rozporuplné pocity. Na jednu stranu je to zajímavý svět a příběh. Na druhou je to napsané tak strašně rozvláčně. A ke konci místo aby to gradovalo a zrychlovalo, tak příběh prakticky stojí. V jedné kapitole se člověk dozví, kdo jak kde uprdnul a pokud možno jak kdo prděl před rokem, před dvěma atd. Kdyby knihy nevyprávěly příběh na 5-10 frontách najednou, tak by mi to vůbec nevadilo (popis mi v knížce vlastně nevadí), ale takhle je to strašně zdlouhavé. A když si pak člověk převypráví, co podstatného se stalo v posledním dílu (který má mimochodem přes 1000 stran), tak zjistí, že vlastně nic moc.
To je zásadní rozdíl oproti Pánu prstenů. Toho jsem četl minimálně 5x a věřím, že si ho s chutí přečtu za pár let znovu. U této série vím na 100 procent, že už ji znovu číst nebudu. Je to taky jeden z důvodů, proč šel natočit ten seriál, protože se stačilo oprostit od toho balastu a je to na pár dílů.
Zkrátka všeho moc škodí.

10.10.2019 3 z 5


Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Povrchní kniha o povrchních lidech. Tohle jsem docela nečekal od takové klasiky. Kdybych tuhle knížku nečetl, tak bych vůbec o nic nepřišel. Myšlenka mi nepřišla kdovíjak hluboká. Bohužel velké zklamání.
Často zkratkovité popisy, kde člověk úplně nevěděl, zda dobře pochopil, co se vlastně stalo (což je možná záměr?). Kdo ví, každopádně čtenář je často zmatený.

25.01.2019 2 z 5


Pád Pád Rogelio J. Pineiro

Tohle bylo spíš slabší. Dalo se to číst, ale některé věci se tam dost opakovaly a časem už lezly na nervy (například to, že hlavní postava je prostě super hrdina ze SEAL ugh). Je to škoda, protože námět je zajímavy, jen to není tak dobře napsané (nebo přeložené?).
Hele Jacku, ty jsi tak trochu Mec Gyver.

19.12.2018 3 z 5


Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Metro 2035 hodnotím nejvýše z celé serie. Je potřeba mít načtené oba předchozí díly, protože tento jaksi čerpá z obou. Musím říct, že pan Glukhovsky má opravdu talent na popis prostředí. Člověk si to tak nějak dokáže představit, abych tak řekl hnus metra. Vyborné.

19.12.2018 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Tady asi bez komentáře. Celá serie je pecka. Kdo má rád tenhle žánr, tak bude nadšen.

19.12.2018 5 z 5


Člověk Havel Člověk Havel Petr Čermák

Docela slabá knížka. Taková bezmezná oslava Václava havla z pohledu kuchařky a šéfa ochranky. Popis vztahů s Olgou a Dagmar a jejich srovnání, což jsem vůbec nepochopil. Podotýkám, že jsem příznivcem Václava, ale tohle bylo příliš i na mě.

19.12.2018 1 z 5