Javanka Javanka komentáře u knih

☰ menu

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Nejsem fanynka Radky Třeštíkové a k jejím knížkám mám takový rozporuplný vztah, třeba Bábovky miluju, Foukneš do pěny jsem málem nedočetla. Tady mi chvíli trvalo než jsem pochopila, že jsou kapitoly přeházené, v tu chvíli jsem měla chuť je číst pěkně postupně podle čísel, ale nedalo mi to a četla tak, jak jdou v knížce za sebou. Ten příběh se strašně silný, bolavý, šílený, pro mě naprosto nepochopitelný, protože si vůbec neumím představit, že bych někomu něco takového dovolila. Přesto nebo právě proto jsem knížku dočetla a zaplavil mě soucit se všemi takhle zraněnými a týranými ženami, bylo to opravdu těžké číst. Je to tak pravdivě a syrově napsané, jako kdyby to snad prožila autorka sama. A protože věřím, že ne, velmi oceňuji její umění napsat takhle silný příběh! Za mě maximum hvězdiček, knížka mě opravdu velmi překvapila a možná je to nejlepší kniha, jakou zatím RT napsala.

05.01.2024 5 z 5


Lepšího manžela abys pohledala Lepšího manžela abys pohledala Alena Jakoubková

Sáhla jsem po knížce v knihovně před dovolenou, že si přečtu oddychovku, ale dočetla jsem ji s vypětím všech sil. Naprosto neuvěřitelné dialogy a nereálné vyjadřování mladých (v tomto případě spíš starých mladých), místy mi přišli jak uvědomělí svazáci nebo spíš jak z filmů pro pamětníky. Chování hlavní hrdinky na pěst, mám asi štěstí, že takové ženy neznám. První knížka od této autorky a také zcela jistě poslední.

25.07.2023 1 z 5


Dům u jezera Dům u jezera Thomas Harding

Jedna z nejhezčích knih, které jsem četla. Literaturu faktu moc nemusím, ale tady mi to vůbec nepřekáželo, naopak, vykreslení německé historie pomocí jednoho dřevěného víkendového domů je fascinující. Brala bych v knize víc fotek, ale našla jsem si je pak na stránkách domu. Knihu doporučuji!

20.09.2021 5 z 5


Nevinné lži Nevinné lži Dana Hlavatá

Dočetla jsem k 27. straně, dál to nešlo. Divně přeložené, rádoby vtipné (PRIZMA humor? Nepodařilo se mi zjistit, co to je), plné chyb i faktických (když je Broně 32 a má 28 letého milence, tak asi těžko v době jeho narození chodila do 3. třídy)... První knížka od této autorky a nejspíš poslední.

27.07.2021 odpad!


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Knížku jsem dočetla, ale nelíbila se mi. Zmatené, nepřehledné, splácané, hlavní hrdinka nesympatická "socka" bez ohledu na drahé ekologické auto (jak je tam neustále omíláno). Nepotřebuji se s hlavní hrdinkou ztotožnit, ale tahle antipatie byla už moc. Těší mě, že jsem si knížku nekoupila, měla jsem ji půjčenou.

27.07.2021 1 z 5


Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Haruki Murakami

Můj první Murakami. Úžasná kniha, četla jsem ji jak očarovaná. Vyprávěné události války jsou hrůzné obsahem, ale podány dokonale. Přelévání myšlenkového světa do světa reálného je pro mě úplně uvěřitelné a fascinující. O téhle knize budu ještě dlouho přemýšlet.

15.11.2020 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Nedoporučuji, úroveň brazilské telenovely. Překombinované, přeplácané zápletkami, konec překvapivý, ale už mě vlastně ani nezajímal.

25.09.2020 1 z 5


Macecha Macecha Claire Seeber

Měla jsem problém dočíst do konce, nakonec jsem dočetla, protože jsem doufala, že konec bude lepší než kniha, ale bohužel. Škoda času. Hlavní hrdinka na ránu, nedovedu si představit, že někdo dovolí takové zacházení. Spousta nastíněných tajemství, která v průběhu knihy přibývají a nakonec to vypadá, že ani autorka neví, co s nimi. Rádoby psychologická sonda do života citově narušených žen, nejsem určitě cílová skupina, někdo se špatným dětstvím by knihu možná ocenil víc.

07.08.2020 odpad!