jaspurha jaspurha komentáře u knih

☰ menu

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Kniha je čtivá, nicméně nesplnila moje očekávání. Doufala jsem v trochu vhledu do životů jednotlivých rodinných členů, jejich povah a názorů. Část dětství vynechána. O dědečkovi skoro ani řádka. O babičce, taky nic moc. Ve směs se celá kniha odvíjí od smrti matky, princezny Diany, je o nezpracovaných emocích, pocitu ublížení, méněcennosti v roli náhradníka, nespravedlnosti, boji s bulvárem a nemožnosti zadostiučinění. Přílíš domněnek a chyb v komunikaci s rodinou, a i pravděpodobně s Harrym. Některé rodinné taškařice opravdu nestáli za vytáhnutí na světlo viz půjčený lesk, šatičky apod. Ale zase nemohu opomenout, že H. zaslouží chválu za Invictus games, ale i za snahu zpracovat své psychické traumata. Možná čas ukáže, že se princ Harry nakonec stane zralejším a sebevědomým mužem se schopností nadhledu a s kontrolou nad svými emocemi. A najde vlastní cestu, kterou nebude dláždit jen život v královské rodině. Snad.

18.05.2023 3 z 5


Má cesta za štěstím Má cesta za štěstím Karel Gott

Kniha Má cesta za štěstím je opravdový poklad,neboť ho napsal ten náš národní. Člověk, který dělal, co ho v životě nejvíce baví, nemůže mít ani jinou ozvu než kladnou. Protože jak bylo ve filmu, pokud tě to baví, je to záruka, že to budeš dělat dobře. A Karel to dělal dobře. Celou dobu jsem myslela, že mistr byl znám jen u nás a v Německu, ale on procestoval kus světa. A už vůbec jsem netušila, že zpíval s Jordanaires v Americe, se kterými vystupoval i E. Presley. Opravdu celý život měl cestu za štěstím nebo spíš ze štěstí. Mistře, bylo mi ctí.

07.11.2021 5 z 5


Můj život mezi slzami a smíchem Můj život mezi slzami a smíchem Jiřina Bohdalová

Na knížku jsem se těšila a přečetla na jeden zátah. Paní Bohdalová je pro mne velká herečka a pamětnice. Kniha je napsaná věcně a jasně, ve vyprávění se neztratíte ba se i pobavíte, ač je to protknuto i těžkými časy, které prožila v poválečné době. Doporučuji.

20.11.2020 5 z 5


Poslední roky s Karlem Poslední roky s Karlem Luboš Procházka

Knihu jsem si koupila ze zvědavosti, přečetla a zjistila, že nezaslouží nechat na autorech této knihy nit suchou, ale z úcty ke Karlu Gottovi nehodlám myšlená zasloužená slova užít. Knihu nedoporučuji a nabízím dále k vytvoření si vlastního názoru.

16.11.2020


Posílám to dál Posílám to dál Lucie Bílá

Knížku jsem přečetla za pár hodin, díky fotkám na každé druhé stránce. Nejsem extra fanoušek, ale ráda na koncert L.B. zajdu. Zpěvačka je to excelentní. Ve směs vše co je v knize, tak nějak sama prezentuje na sociálních sítích a nemám pocit, že bych se něco nového dozvěděla nebo se díky jejím postojům nebo myšlenkám nějak velice obohatila. Čtení to není kultovní, však fanouška potěší. Trochu zamyšlení se, vzpomínek, plánů, víry, tužeb a filantropie, která se samozřejmě cení, ale ne vždy....Více už v knize.

16.11.2020 3 z 5


Moje jedlo 2 Moje jedlo 2 Martin Pyco Rausch

Knize jsem dala 5 hvězd už jen proto, že ji vytvořil můj oblíbený moderátor. Podle něj jsem již uvařila nebo upekla nejeden recept. Samotná příprava i s vařením je úsporná na čas, takže pokud nechcete strávit život v kuchyni, je to jasná volba. Recepty jsou zdravé a bezmasité. Nejsem sice vegetarián, ale pokud s recepty začnete, časem zjistíte, že v kuchyni začnete tvořit a to maso si do některých receptů klidně i přidáte. Vždy dle chuti a potřeby každého. Kniha není velká bichle, tudíž při výběru toho správného receptu vás listováním neodradí. Takže jak autor hlásí #nebudkonzervatrebasivarit!

17.01.2020 5 z 5


Pobřeží v plamenech Pobřeží v plamenech Wilbur Smith

Kniha pro mně byla hůře čtivá, četla jsem ji na etapy několik měsíců. Nejlíp se mi četla část, kdy Centaine putuje Afrikou. Autorovy popisy sexuálních zážitků byly místy směšné, ty mohl vynechat. Zfilmovaná verze příběhu se mi líbí více.

17.01.2020 2 z 5


Jmenuju se Tomáš Jmenuju se Tomáš Ota Kars

Zdravím všechny posudkové čtenáře, stejně jako vy jsem čekala více, nejen školní prožitky komunistické doby, ale je fakt, že on jiná léta ani nezažil mimo ty školní. Doufám, že si všechny recenze autor přečte. Chtělo by to více osobnějšího povídání, něco málo i od L. Bílé, která s ním zřejmě zažila i intimní chvíle...v jednom rozhovoru, říkala, že byl v něčem jiný než ho znali ostatní, zajímala by mně i ta jeho jiná tvář. Přece jen spolu neseděli jen Pod Terebkou, ale bydleli spolu v pronájmu. Dále historky z natáčení apod., určitě byly úsměvné. Ich forma mi přišla zvláštní, více by se mi zamlouval autorův pohled s doložením vyprávění ostatních přátel, rodiny a herců. Byla jsem zvědavá na jeho fotky v dospělosti, zklamalo mně, že jich je tam tak málo.
Snad vyjde další kniha, která bude obsáhlejší. Uvidíme... Jinak hodnotím kladně, že je vůbec něco o něm napsáno. :D Přece jen je to nenahraditelný národní poklad.

19.04.2018 3 z 5


Hra o trůny 1 Hra o trůny 1 George R. R. Martin

Knihu jsem začla číst dříve než jsem shlédla pár dílů v seriálu, který mně moc nenalákal...kniha byla těžce stravitelná -některé části poutavé a jiné zase šíleně natáhlé. Vyznat se v postavách a rodech, to chce větší kapacitu na paměť. Autor mi příjde jako tak trošku "úchyl" v některých popisech. Jestli napíše někdy nějaký konec tomuto sáhodlouhému příběhu o rodech a bojích o moc, tak snad půjdu do 2 dílu. Nejlepší postavy knihy Ned, Bran, Daenerys, Tyrion a Arya. Zbytek nuda. Zabít Neda...to byl hřích :D.

09.11.2015 3 z 5


Poslední vlak do Memphisu: cesta Elvise Presleyho ke slávě Poslední vlak do Memphisu: cesta Elvise Presleyho ke slávě Peter Guralnick

Knihu vřele doporučuji skalní fanouškům Elvise Presleyho, kteří ho nehaní za jeho image - díky dle mého názoru trapným imitačním panákům, kteří ho dodnes napodobují - a mají již o něm nějaké povědomí. Kniha je velmi podrobná, člověk se ze začátku v datech ztrácí, nicméně v průběhu více zabředává do osobního života. Je prokládaná výpověděmi rodiny, přátel a kolegů, kteří ho mohli doprovázet v průběhu jeho hvězdného startu. Elvis je zde popisován jako mladý, ambiciózní, citlivý, nevyzrálý, energický klučina s charismem, který svou rychle vydobytou slávu těžko snášel pro narůstající pocit osamělosti (obzvlášť po smrti matky), i když v kontrastu za ní byl velmi vděčný vzhledem k prožité rané chudobě.

03.08.2013 4 z 5


Můj život s Elvisem Můj život s Elvisem Priscilla Beaulieu Presley

Vzhledem k tomu, že mně život Elvise začal zajímat až v mých skoro 30, protože jsem si jednou pustila jeho tklivou písničku a už jsem se vezla, můžu říct, že kniha stála za to a naskytla mi pohled do jeho života. Vyprávění jeho exmanželky vám přiblíží život vedle slavné hvězdy, ale ne tak úplně normálního rodinného života, o který moc stála. Nemůžu si pomoct, ale vedle této knihy jsem si ještě přečetla knihu Božský Elvis, kterou napsal jeho blízký přítel Joe Espozito a ta mně do děje jeho života vtáhla více. Nikdo nemůže s přesností určit zda vše jak je v knize, je úplně holá pravda, ale zdá se mi věrohodným pro vyprávění jeho života.A tu rozhodně doporučuji k přečtení, avšak k sehnání je max. v antikvariátech.

19.11.2011 4 z 5


Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Knihu jsem četla sice na 2x, protože jsem si mezitím chtěla přečíst něco, co mně zajímalo více, ale rozhodně vás vtáhne do děje, sice neúplně zpočátku,ale postupem čtení určitě. Doporučuji všem, kteří nejsou nakloněni jen jedné kultuře a brouzdají i v jiných vodách. Nabízí spoustu možností, jak si neotrávit život negativním myšlením a jednáním svého i jiných a posílit své "já". Některé pasáže jsou více podrobnější, ale vhodné pro pochopení podstaty kultur. Navíc má dobrý konec a není to "oby" román,ale ze života.

13.11.2011 3 z 5