Má cesta za štěstím

Má cesta za štěstím https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474529/bmid_ma-cesta-za-stestim-nK0-474529.jpg 5 222 71

Unikátní autobiografie největší legendy české a československé hudební scény všech dob. Autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit ve svých dvaceti letech. Publikace obsahuje zhruba 1800 fotografií a jiných obrazových a dokumentačních materiálů, z nichž mnohé dosud nebyly zveřejněny. Karel Gott se na sklonku hvězdné kariéry rozhodl zrekapitulovat svůj výjimečný životní příběh – napsat vlastní autobiografii. Knihu dokončil ještě za svého života a intenzivně též pracoval na obrazové dokumentaci až do posledních dnů. Otevřeně hovoří o svém soukromí, dcerách, manželství, ale také o věcech, které byly doposud z různých důvodů zahaleny rouškou tajemství. Jeho vzpomínky sahají až do nejútlejšího dětství, vyprávějí o rodičích i širší rodině, o školních letech, o kamarádech i osobních zálibách, k nimž patřilo už v klukovských letech zejména malování. Je ve své inventuře osudu sebekritický i mimořádně upřímný, především v závěrečných kapitolách, v nichž popisuje těžké období zápasu se zákeřnou chorobou. Čtenářům se tak dostává do rukou ucelený, v mnoha směrech strhující obraz osudového vzepětí výjimečné osobnosti, která díky vrozenému talentu, jedinečnému hlasu, nezměrné píli, pracovitosti, poctivosti, slušnosti a osobnímu nasazení rozdávala publiku krásu, radost i sama sebe až do samého konce své životní pouti.... celý text

Přidat komentář

Mathiola8
24.03.2024 5 z 5

Moc hezké vzpomínání a hezky naplněný život, který pan Gott žil hlavně pro své posluchače.

DK197
09.02.2024 5 z 5

AUDIOKNIHA: Já jsem z knihy až nečekaně nadšená. Většinou mi vadí, že je v autobiografiích něčeho málo. Ale pan Gott - přestože se většinou soustředil na svou kariérní dráhu -prozradil i ze svého soukromého života natolik zajímavé informace, že mi to stačilo. Zaujala mě i jeho povaha. Jistý stupeň otevřenosti a nadhled. Jeho snad upřímná lítost, jak se choval k rodičům... A audiokniha, kterou z části namluvila umělá inteligence jeho hlasem, je geniální ukázka toho, jak by se mohlo této vyspělé inteligence používat správným směrem. Bylo to úžasné. A já jsem ráda, že mám tenhle skvost doma. Možná se k ní do konce i někdy vrátím. A rozhodně doporučuji, přestože nejsem zpěvákův skalní fanoušek. Nelze ale popřít jeho talent. Některé jeho skladby si s radostí pouštím i já.


Iki1
22.11.2023 4 z 5

Nejsem cílová skupina písní Karla Gotta, ale tuto knihu jsem si přečetl s chutí. Mám v úctě lidi, kteří se vypracovali vlastní pílí, a k těm určitě zpěvák patřil. Kniha je sestavena velmi pečlivě, jedná se o opravdu kvalitní práci. Leckteré detaily Gottova života i jeho vztahů s jeho spolupracovníky byly pro mě novinkou. A při čtení jsem dostal chuť poslechnout si leckteré písně, o kterých je v knize řeč. Tak jsem si vyhledal sumář jeho hitů 80/80 z let 1964 - 2019. No, prozradím, že jsem názor na zpěváka nezměnil a nestal se fanouškem jeho písní.

Pengi
16.11.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audio.
Ac jsem nikdy nebyla fanouškem Karla, v dětství a dospívání jsem na nej byla spis vysloveně alergická, protože díky době, byl v podstatě všude a člověk nebyl schopny se dostat k "nomralni" hudbě. Cim jsem byla starší, tím jsem na nej, jako na člověka měnila názor. Jeho nadhled, jeho pokora je neskutečná. Hudebně me míjí, az na par výjimek, dodnes. Presto je autobiografie neskutečna.
Díky audio je člověk ochuzen o fotografie, ale díky AI ma zas bonus, ze jsou části knihy namluvene primo hlasem pana Gotta.

mila2411
07.11.2023 5 z 5

Přečteno s velkou úctou. Přečteno s velikým smutkem. KG odvyprávěl svůj život, tak jak si jej pamatoval, důstojně, čtivě. Díky, chybíte nám. PS: na knize mi vadila grafická úprava textu, proč proboha ty dlouhé řádky nebyly zúženy na dva sloupce vedle sebe, vzhledem k velikosti a váze knihy se to četlo strašně blbě!

Danago
04.11.2023 5 z 5

Pro mě úžasná kniha. Krásně graficky zpracovaná. Při čtení jsem zjistila spoustu informací, o kterých jsem nic nevěděla. I audio zpracování je naprosto skvělé.

Doubravka1975
24.10.2023 5 z 5

Nejsem žádná velká fanynka Karla Gotta, ale jeho písně samozdřejmě znám a nevadí mi . Tuhle jeho autobiografii máme v knihovně od samého začátku vydání. Ale jsem si říkala, kdo se s ní bude tahat. Ale po přečtení autobiografie Martiny Formanové Skladatelka voňavého prádla, kde je větší půlka právě o K.G. jsem se hecla a na kole v košíku jsem si ji přivezla domů. A musím říct , že mě bavila. Je čtivá a zajímavá , doplněna pěknými fotografiemi. Akorát se s ní blbě manipuluje. Je hodně velká a těžká. Myslím, že i z tohoto důvodu není moc půjčováná ( aspoň u nás v knihovně)
Karel Gott je opravdu legenda a postava showbyznysu, která zpívala vždy a všude, ať se dělo co se dělo:)

wimpzk
04.10.2023 3 z 5

Karla Gotta jsem vždy v rámci české (československé) kultury vnímal spíše jako jakousi bizarní postavu, která dokázala suverénně plout na lodi české pop music jak lety šedesátými, tak i léty normalizačními a kupodivu i po sametové revoluci. Jeho hudba a projev mi byly vždy cizí. Když však Český rozhlas začal poměrně masivně propagovat Gottovu autobiografii, tedy knihu s názvem Má cesta za štěstím, která byla navíc částečně namluvena umělou inteligenci, jež mistra, resp. jeho hlas vzkřísila, tak zvědavost překonala mou nechuť a zkusmo jsem si poslechl první epizody četby na pokračování. Nakonec mě celý seriál chytl - snad i díky podmanivému načtení Igorem Barešem a takto jsem prošel celou knihou až do konce.

Nevím, kdo všechno Gottovi pomáhal s napsáním knihy, ale určitě text prošel pečlivou editací a rešeršemi, protože není v silách nikoho, aby si detailně po tolika letech vzpomněl na tolik podrobností ze soukromého, ale i z profesního života. Na knize mě překvapilo několik věcí. Protože nechci prozrazovat nic z obsahu knihy, tak snad jen obecněji můžu napsat, že mě zaskočilo, jak K. Gott o sobě alespoň v této knize pochyboval, jak si v mnoha ohledech nebyl jistý apod. Kdo znal Gottovo sebejisté a sebevědomé vystupování, tak ho určitě tento rozpor přinejmenším zarazí.

Nakonec jsem rád, že jsem si celou knihu poslechl. Znovu musím vypíchnout bezvadné načtení knihy Igorem Barešem a pokus s umělou inteligencí se rovněž vyvedl. Vůbec není poznat, že jde o neautentický počítačově vytvořený hlas. Až mě to trochu děsilo, tak dokonalé to je. Nad obsahem knihy mám mnoho otazníků, ale dnes se již nelze mistra dodatečně doptat na některá sporná místa a i kdyby, byl bych o mnoho moudřejší?

astroweb
18.09.2023 5 z 5

Knihy se samozřejmě nedá přečíst na jeden zátah. Přitom je velmi, velmi srozumitelně a beletristicky skvěle upravená a čtivá. Karel Gott je fenomén, byl a je jenom jeden !

maja2712
29.08.2023 4 z 5

Poslouchala jsem na ČRo. Pana Karla Gotta mám spojeného s písničkou Léta prázdnin, která ohlašovala místní hlášení rozhlasu v obci Rybníky u Moravského Krumlova, kde jsme trávily prázdniny u babičky. Naivně jsem si myslela, že úspěch KG je dílem Daru z nebes, nikoli léta dřiny a odříkání. Všechna ta píle a sny zavrtat se do srdcí posluchačů se vyplatila. Milé nahlédnutí do života úspěšného zpěváka.

Kopta
28.08.2023 5 z 5

Audio ČRo: Neuvěřitelný zážitek, který byl umocněn tím, že jsem od něj nic nečekal a s každým skvělým slovem Igora Bareše říznutý občasným Gottem si mě dílo získávalo. Občas kniha vazbila, když se věci opakovaly v rámci podobností příběhů, ale mám za to, že se vždy dílo dokázalo vrátit do dobrého drajvu. Za mě kromě knihy i zážitek.

Mateo67
27.08.2023 4 z 5

Nebyla jsem fanynkou, nepatřila jsem do fan klubu, ale Karlovy písničky i Karla jako člověka jsem měla ráda. A i mě, jako asi většinu národa, zasáhla jeho smrt. Silně i vzhledem k nízkému věku jeho dcer. Proto jsem se zájmem využila možnosti Českého rozhlasu poslechnout si vybrané kapitoly načtené Igorem Barešem, navíc doplněné o pasáže, které čte hlas Karla vytvořený umělou inteligencí. Neměli chybu, ani Igor, ani Karel:-).
Některé kapitoly se mi líbily víc, jiné méně. Někdy mě pobavil, jindy zahltil mnoha jmény, která mi nic neříkala. Občas jsem s ním nesouhlasila, nechápala ho, mnohdy mě vzal za srdce. Nebyl zbytečně skromný, zároveň z něj vždy byla cítit pokora. Karel Gott byl jen jeden.

LadaLil
26.08.2023 5 z 5

Nevím jak vyjádřit radost a pocity pohnutí při četbě této knihy. Nejsem skalní fanynka a posluchačka, ale zcela přirozeně všechny jeho stěžejní hity znám a mám ráda. Detaily jeho osobního života, hudební kariéry i jeho manažerské a obchodní zájmy, byly nesmírně zajímavé. Karel Gott nebyl jen zpěvák světové kvality, ale hlavně laskavý člověk, profesionál každým coulem, tvrdě pracující člověk a muzikant, který se nebál a chopil se každé příležitosti. I to, že jeho rodina stála věrně a naplno po jeho boku až do konce, svědčí o tom, že to byl krásný a velký člověk. Doporučuji jako knihu i jako audioknihu, kterou načetl I. Bareš a byl použit hlas K. Gotta vytvořený umělou inteligencí.

Evina.Cetba
23.08.2023 5 z 5

Pozoruhodné vzpomínky výjimečného Karla Gotta si užívám přes celé prázdninové léto díky unikátní rozhlasové četbě, částečně čtené umělou inteligencí, napodobující Karlův hlas. Je to záživné. Líbí se mi to. Nevšední osud zpěváka, kterého stvořila specifická doba a umožnila mu kromě talentu ke zpívání i šťastné osobnosti užívat si výsadního postavení v showbyznysu, které už asi nikdy nebude mít takové podmínky a tedy ani obdoby. Díky čtení si připomínám i tehdejší dobu. Viděla jsem biografii i v knižní podobě a zaujalo mi množství kvalitních fotografií.

jardacze
17.08.2023 4 z 5

Karla Gotta beru asi jako spousta Čechů, jako takovou stálici hudební scény. Mám rád jeho nejznámější písničky, ale nikdy jsem se, už i kvůli věku nepovažoval za jeho fanouška. Měl jsem možnost díky portálu MujRozhlas si poslechnout 49 dílů nově připravované audioknihy. Je to celkem velká porce asi z celkově 73, abych si udělal o knize nějaký obrázek.
Líbila se mi zejména první polovina knihy, kde Karel popisuje jeho dětství a hudební začátky a nové příležitosti. Bylo to velice poutavé a návykové. Musím říct, že jsem se dozvěděl spoustu věcí ne jen z jeho života, ale i osob v jeho okolí a celkové atmosféře doby. Druhá polovina knihy už mi bavila o něco méně. Na můj vkus tam bylo moc popisů jeho turné a jiných vystoupení. Líbilo se mi spíše, když psal o nějakých nečekaných událostech nebo příhodách, které během těchto cest po turné zažil.

Igor Bareš knihu namluvil velice profesionálně a přišlo mi, že se i snažil trochu napodobit mluvní styl Karla Gotta a i když bych pár výtek měl, tak sázka na pana Bareše byla určitě správná. Kapitola sama o sobě je hlas Karla Gotta vytvořený umělou inteligencí. Ten doplňoval přechody mezi kapitolami a dodalo to celé knize neskutečnou atmosféru. Opravdu výborný nápad.
Kdo se nemůže odhodlat koupit si knihu, tak by měl sáhnout po audioknize. Určitě ho nezklame a dá se poslouchat při všech činnostech.

Jirinamac
13.08.2023 3 z 5

K.G. nepatřil mezi mé favority, ale když v rozhlase byla četba na pokračování z této knížky, tak jsem si jí pro zajímavost půjčila i papírovou. V rozhlase je to dost zkrácená verze, ale bohatě mi to stačilo. Knížka je hodně velká a dost těžká, blbě se drží při čtení. Ani po částečném přečtení jsem mu nepřišla na chuť a nevěřím mu. Ale pro jeho milovníky to určitě bude velké nadšení. Docela mě zaujaly fotky rodiny a dochované rodinné dokumenty. Mám životopisné knížky ráda, ale toto mě moc nebavilo, i když je knížka hezky doplněna fotkami, ale pochybuji, že měl K.G. až takovou paměť na některé podrobné vzpomínky.

ViolettaCh.
12.08.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Karlův život v takovém detailu jsme samozřejmě neznali, tady je vše z jeho pohledu, jak vnímal a nahlížel různé situace apod. Samotná publikace je nádherně zpracovaná, výpravná kniha s 1800 fotografiemi. U fanoušků tohoto předního českého umělce jistě zaujímá čestné místo v jejich knihovně.

KnihoSny
11.08.2023 5 z 5

Geniální kniha moc se mi kniha líbila zpěváka mám moc ráda a knihu můžu moc doporučit hlavně mě doslaly Pana Gotta začátky:)

Jessica007
10.08.2023 5 z 5

Krásná kniha. Fanynkou Karla Gotta byla už moje babička (r. 1906). A já také. Knihu jsem si koupila hned v roce, když vyšla. Je výborná a jsem za ni ráda.

mirka0586
09.08.2023 5 z 5

Krásná kniha, která nás obohatí jeho životem.