Můj život mezi slzami a smíchem

Můj život mezi slzami a smíchem https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454081/bmid_muj-zivot-mezi-slzami-a-smichem-Obn-454081.jpg 4 76 34

Knižní událost podzimu – Jiřina Bohdalová téměř v devadesáti letech vypráví o svém životě. Poprvé knižně. Fotografie z osobního archivu. Jak Jiřina Bohdalová bilancuje svůj život? Čeho si považuje ve své herecké dráze, kterou začala před 81 lety jako osmiletá? Co cítí, když se ohlédne za svým soukromým životem, který se snažila tak přísně střežit? Jak prožívala žalářování otce za vlastizradu a v jakých podmínkách vychovávala dceru Simonu? Proč nad ní držel ochrannou ruku Jan Werich? Kolikrát jí do života vstoupila StB – od zatčení přes návrhy na donášení až k soudnímu rozhodnuté provést výmaz jejího jména ze seznamů spolupracovníků? Proč jí prezident Novotný děkoval za to, že si ho nevzala, zatímco prezidentova manželka jí chtěla vystrojit svatbu s Radkem Brzobohatým? Jiří Janoušek ke spolupráci s Jiřinou Bohdalovou říká: „Pokusili jsme se spolu vylíčit tu klikatou životní pouť a přiblížit ji fotografiemi i dokumenty z rodinného archivu. Doufal jsem, že v jejím věku nechce nic předstírat a nepotřebuje si nic namlouvat. Že se nebojí přiznat, co jak bylo, a že se nebude ohlížet na to, co tomu kdo řekne. Nezklamal jsem se.“... celý text

Přidat komentář

Magrata15
13.11.2023 5 z 5

Poslední dobou bylo všude příliš mnoho Bohdalky a tak když mi kamarádka přinesla tuto knihu k přečtení, moc nadšená jsem nebyla.
Pak jsem nakoukla a už jsem se neodtrhla. Přečetla jsem jí skoro na jeden zátah.
Kniha se dobře četla, bylo v ní spousta fotografií.
Bylo to takové milé povídání, ale dozvěděla jsem se i spoustu dramatických a smutných událostí.
Určitě doporučuji k přečtení.

Lucie341
23.10.2023 odpad!

Naprosto nezajímavé. Asi 5 krátkých poznámek o jejím životě, zbytek je popis kdy v čem hrála, s kým atd.


SSTknihy
02.05.2023 4 z 5

Velmi čtivá kniha, která vás provede letem světem životem oblíbené herečky. Od dětských krůčků, po studia, první divadelní angažmá, setkání s filmem i televizí, až po vzpomínky na herecké partnery, režiséry a další kolegy. Nezapomíná ani na svá manželství, dceru, rodiče i dramatická setkání se státní mocenskou zvůlí. Vzpomínky jsou to úsměvné i dojemné, upřímné i milosrdně zastřené nánosem času.
Těch pár stránek přečtěte jako nic, takže si skoro ani nestačíte všimnout, že toho hodně chybí, že se nedozvíte prakticky nic o nejslavnějších filmech, že se o některých lidech vůbec nemluví, a naopak některé události jsou rozebírány až příliš detailně. Jiřina Bohdalová si celý život pečlivě chránila své soukromí a nehodlá na tom nic měnit ani touto knihou.

cukrovka
08.03.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Načteno přímo paní Bohdalovou. Přibližuje nám radosti a strasti svého života. Vzpomíná na svou rodinu a lidi z branže, kteří ovlivnili její osobní i profesní život.

snílkařka
13.02.2023 4 z 5

Kniha se pěkně četla.Paní Bohdalovou jako herečku a umělkyni v tomto oboru ať už filmovém nebo divadelním tak i jako skvělou komičku či v dramatických rolí zkrátka ve všech rolí je skvělé. A mám jí ráda.Je to paní Herečka a spoutá jejich kolegů jak sama píše a kteří už bohužel nejsou mezi námi ale jsou tu po nich jejich herecká díla na které každý z nás do dnes s úctou a rád vzpomínám byly to pani a paní herci.. herečky.Jmenovat je v tomto komentáři ale nebudu vše je v této knize.A musím říct že dcera Simona Stašová je úžasná herečka také.Jako její maminka.Mají to hold holky dané do vínku v rodině.

Péťa1950
08.11.2022 4 z 5

Krásně zpracovaná kniha se spoustou fotografií mapujících hereckou práci v průběhu desítek let herecké kariéry paní Jiřiny. Životní příběh vyprávěný realisticky, bez sentimentality. Doporučuji k přečtení. Bohatý život s překážkami a zvraty, které dokázala překonat.

cleopatra11
24.05.2022 5 z 5

Jsem velmi mile překvapena touto knihou.
Krásné fotografie ze života Jiřinky.

iva1154
03.01.2022 3 z 5

Biografie psána velmi pěkným stylem s mnoha doprovodnými fotografiemi. Troufnu si říct, že tato kniha opravdu potěší více generací než jen ty starší. Vždy mě velmi zajímalo jak to měla herečka s údajnou spoluprací s StB. Myslím si, že ze všech možných knih o herečce Jiřině Bohdalové je tato opravdu velmi vyvedená.

annie16
01.11.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.

Mandlevest
01.11.2021 4 z 5

Přiznávám, že knihu jsem si půjčila od mé milé tchýně z důvodu splnění čtenářské výzvy , jinak bych ji asi nečetla. A možná by to byla škoda. Knížka je to opravdu vymazlená, na kvalitním papíře, se spoustou zajímavých fotek a velkorysým výčtem všech rolí paní Jiřiny. Ačkoliv nejsem její nekritickou fanynkou, několik jejich rolí, zejména ve starších filmech, je opravdu nezapomenutelných, na Televariete se s velkou mírou nostalgie podívám i dnes a scénkam s panem Dvořákem se pořád směju, starší děti vyrostly na večerníčku, který geniálně namluvila (u té nejmladší už měla velkou konkurenci v Medvídkovi Pu) a viděla jsem "její" divadelní představení Gin Game s Milanem Knažkem, a to tedy klobouk dolů. A tak přeji paní Bohdalové hodně zdraví a ať si užívá všeho, co má ráda, plnými doušky. Ona to umí!

konicekbily
30.09.2021 5 z 5

Hlavní milníky života naší nejznámější a možná i nejlepší herečky vyprávěné a zhodnocené samotnou Jiřinou Bohdalovou a doplněné spoustou komentovaných dokumentů - především fotografií - jsou perfektní četbou. Spoluautor vše jemně upravil a připravil mi hezký zážitek. Nepochybuji o tom, že od paní Jiřiny získal spoustu dalšího materiálu - který po dalších úpravách a zpracování a na další povolení od "Bohdalky" může v budoucnu někdy sepsat v další knize. Děkuji oběma autorům.

Abako
13.09.2021 5 z 5

Jiřinu Bohdalovou miluju, tak i přes tu textovou stručnost jsem si musela tuhle knížku koupit. Po přečtení jsem zjistila, že to vlastně stačí a člověk zase nemusí vědět každou podorbnost. Jak sama v knížce říká, vždycky si chránila soukromí a dodržela to i teď. Velký drby se nedovíte, dozvíte se to podstatný.

eva5397
04.09.2021 5 z 5

Nádherná kniha vzpomínek velké herečky.

milkara
27.08.2021 5 z 5

Bohdalka je prostě fenomén!! Super ;-)

Páájinka
16.07.2021 5 z 5

Knížka a vyprávění paní Bohdalové se mi moc líbilo. Krásné fotky a vzpomínky na skvělé herce.

DK197
25.06.2021 3 z 5

KNIHA: Na tomhle díle nejvíc oceňuji velké množství fotografických příloh, až mě to zaskočilo a skoro by si jen ty fotografie zasloužily o hvězdičku navíc. Textově mě to ovšem zase tolik nenadchlo. Bylo ho málo a byl to jen letmý pohled do života paní Bohdalové... Ale přeci jen tu ženu poznáte o trochu blíž a seznámíte se s tím, co se jí kdy honilo hlavou. Knížku rozhodně nezatracuji, ačkoli mohla být obsáhlejší. A ta obálka je vážně povedená!

Miranda
15.06.2021 5 z 5

Kniha v naší rodině putuje napříč generacemi, každý si ji moc rád přečte. Byla vánočním dárkem pro naši devadesátiletou babičku, o nic méně vtipnou a čilou, než je ve stejných letech sama autorka, a přes její dcery doputovala ke mně, její vnučce. Věřím, že plynule projde přes všechna babiččina vnoučata, kterých není málo. Kniha je čtivá, zajímavá, plná informací, moc se mi líbí popisy přístupu paní Bohdalové k jejímu herectví, jak vnímá tu postavu, jak celkově k rolím přistupuje, novinkou pro mě byla zjištění o tvorbě scének pro Televarieté s Vladimírem Dvořákem. Protože jsem velký filmový fanda a miluju české filmy, ocenila jsem, vtipné, často dojemné, vzpomínky na neméně slavné herecké kolegy. Líbí se mi, že ač paní Bohdalová výborně hraje, v knize si naopak nehraje na nic, je upřímná a za svými názory si stojí. Kniha je plná fotografií a to je samozřejmě ohromné plus, mínusem je možná použitá barva, nebo lepidlo, kniha má výrazný chemický odér, to mi občas znepříjemnilo čtení. Žádné chyby, ani překlepy, jak tu někdo psal, jsem neobjevila, myslím, že to tak psáno být mělo, aby to bylo víc autentické. Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a vřele doporučuji všem, nejen filmovým, fandům.

Čtenářka73
12.05.2021 3 z 5

Paní Bohdalovou mám moc ráda jako herečku. I tady je její vyprávění vtipné, zajímavé, místy dojemné a krásně doprovázené fotkami. Ale celkově na mě knížka působí útržkovitě, jako by autor jen tak slepil jednotlivé vzpomínky a bez jakékoliv návaznosti nebo souvislostí přeskakuje od jednoho tématu k druhému. Ocenila bych nějaké zasvěcení do pozadí.

maryzka
26.04.2021 5 z 5

Sice tuto herečku nemusím i když jsem vždycky říkala nebo spíš jsme ji vídávali v televizi v ,,Televarieté" nebo ve dvojici s Vladimírem Menšíkem tak bylo o zábavu postaráno. Tak tato kniha byla perfektní především kvůli fotografiim, které veřejnost nezná. Taky tam byli uvedeny ,, drby", které kolovali jako ,, drby domovnic" neboť jak říkávala Eva Pilarová- kdyby bulvár byl před rokem 89 tak by lidi nevycházeli z údivu. To stačili obstarat jiný.

Nočnípták
26.04.2021 4 z 5

Knihu jsem četla vlastně kvůli mojí mamince. Aby jsme si o ní mohli popovídat. Nenapadlo mi, že z ní budu tak nadšená. Líbí se mi na ní všechno. Jak paní Jiřinka stručně vypráví o celém svém životě a tu stručnost rozšiřuje velkým množstvím fotografií. Jak se v ničem zbytečně "nevrtá". Jak s nadhledem přizná i věci pro ni ne zrovna lichotivé.
Znám ji jako bezvadnou herečku z filmů, ze zábavných televizních pořadů a z večerníčků kde spousta postaviček mluví jejím hlasem. Na divadle jsem ji nikdy neviděla. A to je to, co mne teď moc mrzí.

Štítky knihy

herečky české herečky Jiřina Bohdalová, 1931-

Autoři knihy

Jiřina Bohdalová
česká, 1931
Jiří Janoušek
česká, 1943

Kniha Můj život mezi slzami a smíchem je v

Právě čtených2x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených5x
Knihotéce24x
Chystám se číst17x
Chci si koupit7x