JarsonvonBrzek JarsonvonBrzek komentáře u knih

☰ menu

Dítě v mlze Dítě v mlze Martin Goffa

Kniha se četla opravdu skvěle. Některým čtenářům může vadit, že již od začátku známé záporáka... Rád v budoucnu opět sáhnu po této sérii :-)

14.10.2018 4 z 5


Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

První moje kniha od tohoto autora a určitě ne poslední. Toto dílo se četlo opravdu pěkně. Navíc se člověk zase něco nového dozví. Jak již někdo napsal, tak má vypadat moderní thriller. K úplné dokonalosti mě na konci chyběl "wow efekt" jako u jiných knih, ale rozhodně stojí za přečtení!

14.01.2018 5 z 5


Dřevaři Dřevaři Roy Jacobsen

Malá úzká kniha, která však v sobě skrývá velký příběh.
Téma je jednoduché, ale zároveň má neuvěřitelnou hloubku.

Kniha se četla pěkně a čtenář si uvědomí, že práce je v životě velice důležitá.

11.12.2017 4 z 5


Vídeňské bratrstvo Vídeňské bratrstvo Ingar Johnsrud

Obsah knihy je oblečen ve velice pěkném kabátu, což obstaral Andrej Nechaj. Možná i proto jsem se na ni neskutečně těšil. Spisovatel odvedl dobrou práci, děj je do detailu promyšlený a díky krátkým kapitolám čtení rychle utíká. Po dočtení jsem však byl mírně zklamaný, mám totiž rád, když na konci všechny souvislosti do sebe zapadnou jako puzzle. U této knihy se tak (bohužel pro mě) nestalo a možná se více dozvíme v dalších knihách série. Kniha ale stojí za přečtení :-)

28.09.2017 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Velice pěkně napsaná kniha, připomínající hrůzy války a dní (let) následujících po osvobození. Autorka pěkně vykreslila životní příběh několika osob, kterým kvůli Německému původu režimy ve 2. polovině 20.stol. ustlaly na růžích. Ne náhodou obdrželo toto dílo cenu Magnesia Litera - stojí za přečtení.

19.08.2017 4 z 5


Rekrut Rekrut Zeno Dostál

Kniha popisuje příběh mladého muže, který kvůli totalitnímu režimu pracuje v hutích a láme si hlavu "ke komu se přidat" i přes skutečnost, že jeho otce režim poslal do žaláře. Podle mého názoru je hlavní hrdina sám autor knihy, který stejně jako Mirinek Ulman dělal topiče na lokomotivě v Kladně a vzpomínkami se často vrací na Litovelsko a Konicko, odkud Zeno Dostál pocházel. Při čtení této knihy jsem se občas ztrácel v čase, což mi narušilo plynulost četby. Není na škodu si však tuto knihu přečíst a připomenout praktiky bývalého režimu.

05.06.2017 3 z 5


Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Tato kniha není vůbec špatné čtení. Postavy jsou dobře vykreslené, děj reálný a docela ubíhá. Pachatele pozná čtenář již na začátku knihy, což anuluje zapojení šedé kůry mozkové při hledání vraha a někomu to může trochu vadit. Bohužel po dočtení knihy mě „nespadla brada“ jako se tomu stává u detektivek, které píše jeden chlapík z Norska :-) Zasloužené 4*

04.05.2017 4 z 5


Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě Edvard Valenta

Pěkně popsaná část životní cesty možná ne příliš známého cestovatele a rodáka ze Zábřehu. Tato malá knížečka v sobě skrývá vyprávění Jana Eskyma Welzla jeho osobitým jazykem. Někomu se tato směs hanáčtniny, češtiny a němčiny může číst hůře, ale na druhou stranu je to pěkné lingvistické cvičení :)

21.03.2017 4 z 5


Král Šumavy Král Šumavy Rudolf Kalčík

Máte rádi detektivky a propagaci komunismu? Jestliže ano, je to kniha přímo pro Vás :) Opravdu mi vadily opakující se urážky válečných veteránů z Anglie, věřících, skautů atp.
Kdyby se autor narodil v jiné době, mohl napsat pěknou knihu. Styl psaní není špatný, ale téma a propaganda režimu z knihy tvoří spíše kroniku, kterou je dobré si přečíst a připomenout jak za socíků "bylo dobře".

21.03.2017 2 z 5


Jak jsem potkal ryby / Smrt krásných srnců Jak jsem potkal ryby / Smrt krásných srnců Ota Pavel

Velice čtivá klasika. Některé povídky vykouzlí člověku úsměv na rtech, jiné přiblíží hrůzy války. Po přečtení jsem si opět uvědomil, že jsem se narodil do úžasné doby, kdy každý může říkat co chce a dělat co ho baví :)

21.03.2017 5 z 5


Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky Edgar Allan Poe

Podle mého názoru jsou všechny povídky na velice vysoké úrovni a příznivce krimi musí potěšit. Před "detektivem" Dupinem smekám klobouk, důvodů je mnoho, ale rozluštění šifry v povídce Zlatý brouk mě opravdu dostalo. Doporučuji přečíst :)

21.03.2017 5 z 5


Jatka Jatka Lee Child

Kniha mě bavila a četla se pěkně. Musím uznat, že některé situace byly až neuvěřitelné :) Pokud však máte rádi thrillery a hlavní hrdiny, kteří dokáží rychle zareagovat a vyřešit i zdánlivě svízelnou situaci, mohu jen doporučit.

21.03.2017 4 z 5