Komentáře knihy Jatka
Mám Jacka Reachera přečteného celého, a tak jsem se ráda vrátila k první knížce, díky níž tato láska vznikla. A opět jsme byla velmi spokojená.
Moje první knížka s Reacherem a hned hodně dobré čtení. Můj největší problém byl, že jsem ten příběh znal z první řady seriálu. Sice jsem tu první řadu viděl před lety, ale i tak mi neustále vyskakovala před očima. Takže jsem byl ochuzený o nějaké zvraty a dějový oblouk, ale i tak jsem si knihu moc užil. Četlo se to krásně. Spisovatel Lee Child si krásně hraje se slovy. Když, je třeba, tak do detailů všechno popisuje. A pak přijde moment, kdy některé věci zvládne popsat jednou delší větou, a takovým krásným nenuceným způsobem. Child si zakládá, aby příběh měl spád, dobré tempo, a neustále se něco dělo. Píše jednoduše, lehce a hodně zábavně. Místy to působí jako sympatické "béčko", akčňák pro muže, kteří si chtějí vychutnat krásný příval testosteronové jízdy. Jack Reacher je velmi dobře napsaná postava, kterou si každý čtenář musí zamilovat a fandit mu, protože ztělesňuje všechny správné hodnoty. A Jatka jsou ideální příležitost na seznámí s Jackem Reacherem. Jatka jsou parádně napsaný akční thriller, který šlape od začátku až do konce.
Věděl jsem do čeho jdu, knihu jsem četl před mnoha lety a nyní se dostala do rukou audio podoba, kterou jsem nemohl nechat ujít. Skvěle nadabováno, oceňuji děj v jedné lince i skutečnost, že zaujme od samého začátku a jsem ušetřen zdlouhavého úvodu. Hlavní postava je vcelku sympaťák a autorův styl vyprávění v mé duši rovněž vyvolává příjemný a uspokojující pocit. Neřeším, když se hrdina chová občas proti zákonům logiky, či přehlíží důležitá fakta. Je to pěkná pohádka a její zfilmování je toho důkazem. Za mě poctivé a pěkné 3,5 hvězdy.
Jako jo je to takové občas lehce předvídatelné, ale pro mě jako milovníka té drsné americké školy detektivek - Chandler, Hammett, Macdonald - je to výborné pokračování této školy. Je tu správný drsňák, který nejde pro ránu daleko, ale prostě ho musíte mít rádi. Jo a TV seriál je taky super, výběr Alana Ritchsona na Reachera napravil filmovému průmyslu v mých očích trochu hodnocení protože Cruise to fakt šlápli vedle.
Varování č. 1: Nespojujte knihu s filmy, v nichž hraje hlavní roli Tom Cruise - to není Reacher, ale nějaký podivný klon Ethana Hunta, který se jen jinak jmenuje.
Varování č. 2: Nekoukejte na seriál dřív/později než si přečtete knihu. Ideál je sledovat a číst společně.
Hodnocení: Reacher je často odsuzován za a) překombinovaný děj, b) nadpřirozené schopnosti a c) přílišné vysvětlování. Zajímavé je, že u jiných supermanů (za všechny James Bond) takové výhrady nejsou. Když si reálně položíte otázku - proč se by tohle nemohlo přesně takhle odehrát? - v podstatě nenajdete žádný argument. Reacher má potřebné schopnosti a dokáže je využívat. Že některým čtenářům přijde děj příliš rozvláčný je spíš ukázka toho, že už nemáme trpělivost ani pro čtení, než že jde o nedstatek ze strany autora.
Ze začátku jsem byla nadšená, že jsem objevila novou sérii, přečetla jsem 200 stránek a nadšení mě přešlo a musela jsem se nutit knihu dočíst. Víc k tomu nemám co dodat.
Neni to spatny. Sice prekombinovany jako prase ale hezky se to četlo. Zkusim i další díly.
Tahle knížka je skvělý začátek série o Jacku Reacherovi, který představuje jeho postavu tak, že vás hned vtáhne do děje. I když jsem už znala děj díky seriálu, byla jsem mile překvapená, jak věrně se držel knihy. Tempo je svižné, napětí se stupňuje přirozeně a je to napínavé čtení, které mě láká pokračovat v celé sérii.
(SPOILER) Fajn oddechovka, děj plyne rychle, Reacher je sympaticky neosobní a racionální. Vše se možná vyřeší příliš jednoduše a zrada někoho spřáteleného se dá lehce očekávat. Absence přeslazeného happyendu je příjemný bonus. Určitě si přečtu i další díly.
Audiokniha: Prvních pár kapitol vypadalo docela slibně, ale pak se z toho stala donekonečna natahovaná a ničím nepřekvapivá akční show s hrdinou, který je svou odměřeností a rádoby dokonalostí neskutečně otravný. Připomnělo mi to Arnolda ve vrcholné formě, kdy sám zvládne celé armády nepřátel, jenže tohle bylo navíc hrozně suchopárné. Interpretace je přitom velmi dobrá.
Pri thrilleroch som úplne oukej s tým, že hlavný hrdina je vo všetkom naj. Pri Reacherovi to vlastne aj vopred očakávam a naozaj ma teší, že s grázlami nemá zľutovanie. Je to pre mňa rozprávka, kde dobro víťazí nad zlom (na rozdiel od sveta reálneho). Nemalo by to ale presahovať do paródie, tá "beatles dedukcia" už bola naozaj príliš (asi aj na paródiu). V knihe je obrovské množstvo vaty.
Jako první jsem viděl seriál, takže při čtení jsem od začátku věděl o co jde a jak to dopadne. Nicméně kniha měla nějaké změny oproti seriálu a naopak seriál měl nějaké věci, které v knize nebyly. Četlo se to dobře občas měly věty divnou strukturu (nevím zda to bylo překladem, nebo původním textem...). Nicméně jsem si knihu užil a těším se na další (nezfilmované) Reacherovo dobrodružství.
Díky téhle jsem objevila autora a vypěstovala si na něm závislost. Miluju namakaného Hrdinu, co se s ničím nepáře.
Tak to je přesně ta knížka, u které si říkám: No jasně, Jacku, samozřejmě, že to zvládneš.‘ Ten chlap je totiž něco mezi MacGyverem, Supermanem a lidským detektorem lži – vždycky přesně ví, kdo je padouch, a většinou ho srovná tak rychle, že ani nepotřebuje víc než svoje ruce a jednu smrtící hlášku. Jasně, je to všechno trošku přitažené za vlasy, ale čte se to fakt svižně a je to vlastně zábava. Vedlejší postavy tam jsou jen proto, aby měly koho zachraňovat, a příběh běží jako na horské dráze, ale kdo by se tím trápil? Občas jsem se musela smát – ne proto, že by to bylo vtipné, ale prostě proto, jak strašně neuvěřitelně dokonalý ten Jack je. Ale víte co? Reacher má svůj šarm. Je to trochu jako sníst pytlík chipsů – víte, že byste možná mohli sáhnout po něčem kvalitnějším, ale stejně to zbaštíte.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
| 2008 | Volný pád |

77 %
91 %
Jatka
Příjemné čtení k odpolednímu bazénu v tomhle horku. Bavilo. Jack v podstatě nikdy nezklame.