Jankaa Jankaa komentáře u knih

☰ menu

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Bez pochyb jedna z nejsilnějších knížek, co jsem četla. Odporný režim, navíc ve světle aktuálních událostí a nálad ve společnosti, na mě těžce dolehl. Všudypřítomná šeď, podezíravost, napjatá atmosféra, těžké osudy, které jsou ale tak reálné. S takovým zhnusením jsem četla snad jen Kladivo na čarodějnice.

Pět hvězdiček jak vyšitých a Mornštajnová si mě definitivně omotala kolem prstu.

14.01.2024 5 z 5


Dvojitý orel Dvojitý orel Dan Abnett

První knížka roku 2024 a říkám si "Warhammer 40k bez milovaného Gaunta a o pilotech? Ale je to Abnett, dám tomu šanci".

Dan Abnett i kdyby psal nákupní seznam, tak to bude skvělý.

04.01.2024 5 z 5


Daleká cesta za domovem Daleká cesta za domovem Richard Adams

Asi od třetiny jsem tušila, že tohle bude srdcovka. Po dočtení to vím jistě.
Dlouho mě takhle knížka nedostala do kolen. Atmosféra, napětí, příroda a obrovské přátelství a já napjatá jak kšandy. Nevím, co víc dodat. Skvělá knížka.

06.09.2023 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Patrik Hartl je moje novodobá Zdena Frýbová :-)
Přečteno za jeden den a jdu shánět další.

04.06.2023 5 z 5


Důvod k naději: Moje cesta životem Důvod k naději: Moje cesta životem Jane Goodall

Kniha o obyčejné ženě s obrovským srdem. Ani jsem nečekala, že ve mě nechá takový silný dojem...
Občas se mi udělal knedlík v krku a měla jsem na krajíčku, protože týrání a pokusy na zvířatech jsou strašně těžké téma, stejně jako kácení pralesů, drancování přírody, pytláctví a tohle všechno.
Ale ke konci jsem si říkala, že i přes to všechno, co Jane Goodall viděla, cítila a zažila, má pořád nějakou naději v tomhle světě.

Doporučuji všemi deseti.

27.02.2023 5 z 5


Bouřný úsvit Bouřný úsvit Zuzana Hartmanová

Nemám slov!
Jsem z toho neskutečně nadšená. A nevěřila bych, že i v našem českém rybníčku se vylíhne další série, která se může rovnat kterékoliv zahraniční fantasy (první byl u mě Naslouchač).
Miluju jak se postavy chovají lidsky a přirozeně, miluju ty zvraty a celé budování světa a chci rozhodně další díly, nebo cokoliv z Leru! Nechybí akce, ale není jí tam ani moc, a prostě podle mně to bylo takřka dokonalý.
Konec sice pasuje k atmosféře knihy, ale trošicku více rozvedení linek by tomu neuškodilo (hlavně bohyně zmaru měla potenciál zamíchat kartami). Arumiela mi bylo tak trochu i líto, možná nejlepší postava je Garif, platonicky miluju Corvuse, ale vztah Sionary a Serpina byl asi to nejlepší, co jsem v posledních letech četla.
Série Zuzany Hartmanové byla opravdu pecka, a můžu všem jen doporučit :)

16.11.2022 5 z 5


Stavitelé Stavitelé Daniel Polansky

Boží jednohubka. Délka akorát, postavy i na tom málu propracované, historie naznačená... Jsem nadšená a chci víc prosím!

16.08.2022 5 z 5


Jedině smrtí Jedině smrtí Dan Abnett

Nejspíš nejlepší díl ze všech. Plný počet hvězdiček.
Byla jsem napjatá až do konce, hororová atmosféra pevnosti tomu neskutečně svědčí, všechny důležité postavy poznáte i z jiné stránky. Největší charakter je tu Rawne, komisař Hark a pak samozřejmě Gaunt...ale žádné spoilery.
Abnett prostě umí!

11.01.2022 5 z 5


Kočkolásky Kočkolásky * antologie

Útlá knížečka, která má obrovské srdce. Od kočkařů pro kočkaře, ale i pro lidi, kteří toho o kočkách, situaci která kolem nich panuje, o depozitech, útulcích, dočaskách, azylech, moc nevědí. Doporučila bych každému, aby pochopil...

Moje poslední kniha v r.2021. Pobrečela jsem si :)

31.12.2021 5 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Neskutečně milá kniha! Skoro na každé stránce mi vyloudila úsměv na tváři díky naprosto obyčejným každodenním věcem.
Je to jiný styl, než ostatní Backmanovy knížky, ale pořád to má tu typickou pohodovou náladu.
Přečteno asi za dva večery na zlepšení nálady! :)

14.10.2021 5 z 5


Sílící bouře Sílící bouře David Weber

U několika dílů už jsem měla pocit, že mě tahle série už ani tak nebaví, ale od Honořiny mise až po konec Sílící bouře to přešlo a dávám plný počet - skvělá Honor (i když je jí tady málo), geniálně promyšlená politika (té je tady hodně) a pomalu na povrch vyplouvajíci velká zápletka. Bavilo mě to :-)

Celá série Honor mi dala několik probděných nocí, a spoustu dní strávených čtením, milionkrát jsem se u ní zasmála a taky si pobrečela, a určitě se k ní jednou zase vrátím. Honor od začátku prodělala docela velký vývoj a člověk ji prostě musí mít rád (někdy mi bylo líto, že je ji v knížce málo), stejně jako tu bandu kolem ní - Nimitz, Hamish, Alžběta, Mac a další, a z druhé strany i partu staronových přátel z Havenu.
Doufám, že se dočkáme překladu posledního dílu a budu moct zamáčknout slzičku nad koncem skvělého příběhu.

16.05.2020 5 z 5


Pole potupy Pole potupy David Weber

Zatím nemám dočtenou celou sérii, ale tohle byl suverénně nejlepší díl. Tak napjatá až do konce jsem nebyla opravdu dlouho, i to ponocování mi stálo za to.
V prvním dílu série jsem neměla ani Honor ráda, chtěla jsem to vzdát a postupně s dalšími díly mi naopak přirostla k srdci, stejně jako celý Weberův svět. A tenhle díl tomu dal korunu. Propracované, napínavé, někdy až k vzteku a frustrující (hlavně pan Young)...ale jinak boží.

24.02.2020 5 z 5