JancaMia
Helena Růžičková na další téma, snář mě nijak neoslovil nicméně další do sbírky z knih které si napsala sama Helena a zajímala se o dané témata. DO kompletní bibliografie , mi chybí ještě tři Heleniny knihy a budu jí mít kompletní.
Nicméně tato opravdu nenadchla.
Prázdniny jsem trávila jako malé dítě a dospívající u babičky a nevlastního dědy v Bakově nad Jizerou. Tento snář mi babička darovala a já jsem v něm neustále ležela a rozjímala. Tenhle snář pro mě má obrovskou citovou hodnotu a je velice hezky napsaný i když doby kdy jsem všemu věřila jsou dávno pryč.
Dárek od manžela. Nicméně existuje plno kvalitnějších asijských kuchařek. Šonova kuchařka je spíše o oblíbených chutí čechů , není v ní nic nového nebo převratného . Takovej milej průměr, který nenadchne ale ani neurazí.
Kvalitní kynologická příručka která v minulém režimu nesměla chybět v knihovničce žádného psovoda. Existuje o tomto plemeni spousta novějších ale tahle je základ.
Sezónní recepty ze serveru , které jsou hodně oblíbené . Kuchařka sama o sobě je krásně zpracovaná a nabízí mnoho zajímavých tipů .
Pokud příjdete z práce a nechce se vám, nic moc vymýšlet a víceméně vše je ve špajzu , je večeře v cuku letu =) další super počin Dua Vaňková - Vaněk .
Neopomenutelný průvodce kuchaře o rybách a dalších "příbuzných" . Rádce zkušeného šéfkuchaře ale i profi kniha pro nadšeného amatéra.
Krásná knížka o perníčcích a vše s nimy spojeném. Autorka popisuje celou svojí perníkovou pouť , představuje svojí rodinu, techniky výroby a procesu výroby perníčků .
Pokud začínáte s cukrařinou je takhle cukrářská kniha jasná volba pro základy , pokud pomineme cukrářskou technologií (receptury) . Autorka je jedna z předních českých renomovaných cukrářek.
Jedna z krásných kuchařek o slovenské kuchyni . Silvia Pilková se věnovala sběru receptů po celém slovensku . Myslím si ža by si celá sbírka zasloužla druhé vydání, protože kuchařka obsahuje i místopis a zajímavé skutečnosti o té dané oblasti.
Půlka povídek krásně glosovaných a druhá půlka naprosto o ničem , ale to je u Charlese naprosto normální. Svého času jsem si na něm dost ujížděla stejně jako na Burroughsovi, Kerouackovi, Keseyim, Nicka Cavea a Jana Palce , beatnici a underground to bylo moje :)
Nález v knihobudce ÚVN Střešovice. Jósef Frank vzpomíná na své sovětské zajetí (z toho co mám načteno , usuzuji že rudoarmejci byla stejná svoloč jako němci) . Kniha je doplněna spoustou fotek . Škoda že mnoho česko-slovensko-polských pamětní již dávno upadlo v zapomnění. Mnoho mladých lidí by se mohlo hodně naučit.
Krásně zpracovaná kuchařka s recepty které vévodí v české kuchyni . Zatím jsme doma zkoušely kuřecí stripsy a hranolky z trouby a celá rodina s oblizovala až za ušima :)
Ač se kniha datuje k roku 2014, plno restaurací je stále funkčních a vesměs jde o věhlasné podniky . Sama jich mám ze zmíněných několik vyzkoušeno. Pan Budinský je člověk na svém místě jakožto gurmánský novinář stále působí v magazínu Gurmet.
Po tomto sborníku jsem prahla od roku 2009, jaké bylo moje nadšení když se objevil v knihobudce ÚVN . Krásná nedoceněná kniha, plná inspirativních lidí . Jeden z klenotů české naučné literatury.
Na to jaký byl na konci minulého roku humbuk , tak nic moc, spoustu zbytečních stran, základní recepty a plno nic neříkajících blábolů okolo.
Na knize je znát její stáří, pan doktor je poněkud žoviální a místy až trapný. Nicméně chápu že pro část populace, je tohle jednodušší čtení důležité. Nijak nepoukazuji na praxi pana doktora, pouze na jeho "tvůrčí psaní" .
Vojenské jezdectví v letech mezi první a druhou světovou válkou. František Ventura popisuje svoje zážitky jak mezi koňáky, tak na posádkách a jací koně mu prošli pod rukama a co všechno se dělo na posádkách a armádních školách . Zároveň se dovídáme o moderním vojenství tehdy "čerstvé československé armády" a jaká esa tehdy velela . Kniha je neuvěřitelně cenná jak pro koňáky (amatéry nebo povoláním , sportovní jezdce, trenéry .. ) tak i pro vojáky (z historického hlediska) . V neposlední řadě se dozvídáme o armádním jezdectvím za rakouska - uherska a tvz. rakouskou školu jezdectví a modernější francouzkou a tehdejší špičky jezdeckého sportu jmenovitě Federico Caprilli, Rudolf Popler, Josef Dobeš a mnoho dalších zvučných jmen.
Vzpomínky sepsala z dochovaných pramenů zanechané samotným vyšším důstojníkem Františkem Venturou jeho vnučka . V knize najdeme i identické strojopisy psané Františkem veskrze o všech olympiadách ze 30 . let .
Jedna z mých srdcovek , které jsem hltala v 17 letech a dodneška z nich těžím a Charles Bukowski mě bude bavit asi do důchodu (stále a neustále ... ani v mých téměř 41 letech se ten náhled nezměnil jako u jiných knížek) .
Autor z kořeny v české republice (potažmo československu) který si nebere servítky ani slitování a je tak krásně sarkastickej až z toho jeden slzí smíchy a zároveň ukazuje život takový jaký je bez příkras (hlavně když některé situace máte u určité tělní partie :) ) .
Měla jsem kompletní bibliografií (a zase jí dávám dohromady :) . Nejlepší kousky rozhodně šunkový nářez, škvár, poštovní úřad, kam se poděla ta holka v květovaných šatech a všechny řitě světa :))
Průvodce po věhlasných Pražských hospodách , autor uvádí magazín " Z metropole" . Krásné čtení o krásných místech .
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: