horskejvlk horskejvlk komentáře u knih

☰ menu

S Paulusem k Volze S Paulusem k Volze Wilhelm Adam

Samozřejmě excelentní kniha, barvitě popisuje vše co předcházelo k tragickému konci 6 armády. S pozice zástupce náčelníka štábu 6.Armady Schmitta byl u všeho a dobře, nezaujatě popisuje celou situaci. Velmi lehce se čte a pro neznalého se dobře seznámí s celou událostí s pozice německého vojáka nikoliv přesvědčeného nacisty. Tento pohled by spíše ukázal náčelník štábu gen. Schmitt který ani v zajetí nezměnil “vyznání. Vřele doporučuji, komunistické propagandy není moc a když odmyslíme komunistickou ideologii kniha byla vydána v1968 a část německého originálu vynechána, získáme věrný popis vojenské události.

27.01.2024 5 z 5


Talentovaný pan Ripley Talentovaný pan Ripley Patricia Highsmith

Kvalitní psychologická detektivka, z roku 1955 kdy svět a zejména Itálie musela být po válce, pro občany vítězné mocnosti tj. Američany, tak romantický ráj, obzvláště když byli bohatí. Bohatý rozmazlený nekňuba Dickie a chudý, vychytralý homosexuál Tommy. Na rozdíl od krásného “barvitého filmového zpracování s Mattem Damonem je kniha logičtější a dobře vykresluje děj a psychické pohnutky postav, na rozdíl od filmu kde se postavy chovají schematicky, bez udání pozadí které se můžeme dočíst v knize, na druhé straně filmové zpracování totiž scénář je akčnější a daleko větší akční drama i vyústění než daleko nudnější a naivní literární předloha, omluva je snad ještě naivní doba kdy spisovatelka psala knihu. A černobílé zpracování s Delonem je kniha pouze volnou předlohou ovšem skvěle natočenou a Delon je prostě Delon nikoliv však Tom Ripley tak jak ho známe z knihy. Takže děkuji autorce knižní předlohy a i pokračování manipulátora Toma si přečtu v dalších knihách.

05.10.2023 5 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Ano, ano, pravý starověk- čas současnost který jak kněží předpovídají skončí a nastane nová doba, konec Minojské kultůry a velmocenského postavení Egypta i Kréty za obzorem čeká Helenská kultůra a o 1000 let později římské doba. Bezpochyby mysteriózní vypravěčský um spisovatele nás přenese o bez mála 3000 let zpět do srdce Egypta a provedete se jako by jste tam byly včera. Málokterý spisovatel tohle dokáže, ti ostatní ho pak napodobují ale čím to člověk se v čase nepřenese, zde ano. Doporučuji knihu číst u moře na dovolené zážitek se umocní.

15.07.2023 5 z 5


Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu Vlastimil Vondruška

Styl psaní pana Vondrušky mi nevyhovuje, číst jeho zápletky je jak prokousávat se tvrdým chlebem, asi jsem si příliš zvyknul na sloh pana Pavla Hrdličky, to je jak jíst lahodný dort. Zločin na Bezdězu jeho takový by byl zajímavý kdyby to napsal svým umem Pavel Hrdlička, bohužel zesnul a najít si svého oblíbeného autora středověké beletrie bude fuška.

21.12.2022


Boží mlýny Boží mlýny Pavel Hrdlička

Skvělá kniha která se čte tak jak všechny ostatní díly sama. Boží mlýny jsou v podstatě druhým dílem tohoto románu o Václavovi od černého Koně s celkem teď již sedmi knih. Škoda že se asi již žádný jiný nevydaný rukopis od pana Hrdličky nenajde. Tento příběh je opět barvitý a plný. Skvělé na spisovatelově umu je že si vybírá detektivní rozměr a dívá se vždy za kulisu,nevyžívá se v naturalismu- a že se tento židovský pogrom-masakr žánrově nabízel. Jediné co bych vytkl je Tisk nevím proč nakladatel zadal tiskárně zmenšil písmo, když stránky neušetřil a standartní velikost písmen z předchozích knih zmenšil i intenzitu inkoustu tisku. Tisk působí vybledle a zmenšená písmena jsou nekonformní. Na takto kvalitní knihu je to hanba.

02.12.2022 5 z 5


Obrázky z českých dějin a pověstí Obrázky z českých dějin a pověstí Zdeněk Adla

Skvělá knížka která mi v roce 1984 osvětlila české dějiny bylo v té době 10 let Upozorňuji, že kniha je psaná pro dětského čtenáře a jeho vnímání historie, dospělý čtenář ji ani nepochopí. Odemyká srdce jen dítěte a jeho lásku k dějinám které nás učí zábavnou formou že dějiny se neustále opakují a lidské soužení a snažení se o nesmrtelné je v porovnání s krátkým lidským životem směšné . Zejména oceňuji překrásné ilustrace pana Kalouska.

06.08.2022 5 z 5


Ve stínu hunské slávy Ve stínu hunské slávy Géza Gárdonyi

Barvitě a velmi dobře napsaný román, skvěle nás přenese do období hunských výbojných vpádů tedy po uzavření Margusského míru mezi Atilou a Východní říší římskou. Pomineme-li, že se nám Madarský Alois Jirásek-Géza Gárdonyi, snaží v rozechvění Madarské státnosti v roce 1896 tedy 1000 let příchodu na území, zdělit, že šikmoocí Hunové jsou předkové Madarů, jde i o cestopisné dílo. Autor vše nastudoval a zanesl do románu který nás provádí tehdejší Hunskou stepí až do hlavního města těchto barbarů u kterých je život tak romantický teda pokuď si vyvolený oproti dekadentní Římské říši-byrokracii. Bezvadné čtení, dobře popsaná bitva, byť se nám autor snaží zdělit že Attila na Catalánském poli zvítězil, byt' ničeho nedosáhl. Thrácký vzdělaný učenec-Otrok který je bezmezně zamilován do Hunské dívky pro kterou jeho láska nic neznamená maximálně soucit, sama miluje beznadějně jiného, tak jako hlavního hrdinu miluje beznadějně jiná dívka. Tedy tito sexuální latenti žijí své smutné životy ve stínu pomíjivé hunské slavy.

03.04.2022 5 z 5


Ďábelská garda Ďábelská garda George Robert Elford

Ano knihu bývalého příslušníka Waffen SS a jeho pohledu na svět jsem četl, dobře popisné a pro laika vysvětlující, pohled ,stále militantního člověka, na svět a jeho života ve válce jako způsobu života který mu vyhovuje. Nabyté zkušenosti na východní frontě bohatě zužitkuje v boji v Indočíně kde nakonec přesvědčí i Francouzké velení Legie a vytvoŕí neformální prapor složený především z ostřílených bojovníků wehrmachtu a SS. Legie je pak posílala na místa kde ostatní prapory Cizinecké legie ztrácela pozice. Sám se distancuje od svévolně-sadistického chování jednotlivých vojáků na Východní frontě, Koncentračních táborech i v Indočíně, v rámci bojů, ať jsou jakékoliv národnosti, ale pokuď se nepřítel choval zákeřně pak účel světí prostředky…neboť jak tvrdili, Vietnamci se naučili vše válečné od Číňánů, ti od Rusů a ti se naučili od Nás od Němců. Pravdou je že na některých fotkách tohoto neoficiálního praporu nosili legionáři německá vyznamenání a distinkce SS což na Vietmin působilo děsivě a západní tisk ukazoval jak Francouzkou demokracii na východě brání vojáci SS.

21.03.2022 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Skvělá četba plná zakázaného s vášnivým mild. Který svoji přítelkyni zahrne luxusem a doslova ji hýčká jen ta bolest ano v sexu je normální vše ovšem jen za předpokladu že se To líbí oběma a né jen jednomu. Podlehne žena této choutce muže aby ho v podstatě přes hranou submisivitu ovládala ? Vše je v této knize.

20.09.2021 5 z 5


Komu to prospívá Komu to prospívá Pavel Hrdlička

Pane spisovateli Hrdličko, já smekám. Knihu jsem měl možnost zakoupit dle mého pobytu v Itálii až dnes a mohu nadšeně prohlásit, ze to je přesně kniha kterou jsem očekával. Napojení příběhu který, byť kniha vyšla z celé ságy až úplně nakonec, je logikou propojen z předchozími knihami stejně obratně tak i geniálně jak pokračování Sherlocka Holmese od A.C. Doyla. Vše do sebe zapadá jak Martin Rotlev tak i Václav od černého Koně- Koníčka.
Kniha se čte sama a hlavně se úplně snadno přenesete v čase i prostoru, zde jde o nesporný literární talent pana spisovatele. Jen lituji, že člověk by rád následoval pouť Václava i po Itálii, neboť vypravěčský um autora bych přirovnal k Mika Waltarimu ve své knize Egypťan Sinuhet, tak snad, doufám i v dalším pokračováním, budeme uspokojeni jak v knize Úkol pro Šaška kdy jsme cestovali šumavskými hvozdy do Vídně. Poutavý příběh je napsán svižně a čte se lehce, děkujeme za krásné ilustrace, konečně i vysvětlivky pojmů a dokonce pro nás Olomoučáky i zevrubný plánek Starého města Pražského velikého. Jen nechápu nakladatelé nebo tiskárny proč zmenšil velikost písma, pro takový obsah je to škoda.

23.08.2021 5 z 5


Podkovaná blecha Podkovaná blecha Rudolf Křesťan

Rádoby vtipné fejetony na úrovni “suchopárka” po přečtení pár náhodně vybraných úvah kniha letěla o dům dál, ať se poučí od všeználka někdo další.

08.08.2021 1 z 5


Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 Radovan Šimáček

Styl slohu jde znát že kniha vyšla v 40 letech minulého století, dnes se píše jinak méně kostrbatě. Knihy Pavla Hrdličky jsou jasným vzorem. Zápletka je velmi naivní: šířka dýky vždyť vrah který bodl tenkou dýkou by tlustou dýku kterou podstrčíl alespoň namočil do krve tudíž by ji do rány snad alespoň minimálně aby ji zakrvácel vložil ne ?

27.02.2021 1 z 5


V úloze mouřenína V úloze mouřenína Emanuel Moravec

Rozpitvání rozpitvaného, zprvu snad zajímavě rozehrané aby se zabředl až po pás do své vlastní obhajoby proč jít s nacisty a vysvětlování vysvětleného, proč západní svět selhal. Celá kniha by se dala zkrátit na : Pravdu píší vítězové a kdyby Třetí říše zvítězila tak bych tento příspěvek psal v němčině a nikoliv v češtině.

27.02.2021 1 z 5


Kladivo na čarodějnice / Malleus maleficarum Kladivo na čarodějnice / Malleus maleficarum Iacobus Sprenger (p)

Obrovský bestseller, paradoxně v době renesance, po bibli nejžádanější kniha. Katolická církev se od ní striktně distancovala, už tehdy ji prohlásila za tmářský škvár plné smilných choutek, odtud ten enormní zájem “zakázaného” ovoce. Tento návod-paskvil anonymního autora, snad dominikánského mnicha Kramera, odsoudil i Insbrucký biskup který deviantního Kramera označil za ďábla. Zde této knize ovšem uškodil překlad do češtiny od Jitky Lenkové, který na rozdíl od latinského, pikantního, obsahu by požadoval větší umělecký nikoliv technický talent, neboť latinský originál snad poslední vydání z roku 1612 byl takové něco na způsob “tísíce odstínů šedi”nebo “mein kampf” pro dnešního čtenáře který již spoustu tabu zná, knihy působí jak neskutečná nuda, něco na způsob “ V úloze mouřenína” od Emanuela Moravce.

27.02.2021 1 z 5


Konec rodu Slavníkovců Konec rodu Slavníkovců Oldřiška Ciprová

Nevím zda-li zaujme pubertálního čtenáře, styl psaní se snaží podbízet mladému čtenáři. Obsah je taková rychlovka a šup sem šup tam. Ráno v 21 století poledne 10 století a večer zase 21. Století budiž za 60 minut jsem měl dočteno a nejvíc mě zajímalo jak vypadala ta středověká dívka jménem Ludmila.

23.02.2021 2 z 5


Přede mnou poklekni Přede mnou poklekni Bohumil Říha

Samozřejmě Bohumil Říha je skvělý vypravěč a romanopisec, zde nás bravurně přenáší do pohusitských válkách do období opětovného návratu k míru a obnovení prosperity kterou Jiří z Poděbrad musí svoji politickou hrou zajistit, průvodcem a hrdinou příběhu je Marek z Týnce levoboček a syn kupce kutnohorského tedy bohatého který ho poslal díky peněžitým darům do služeb Jiřího z Poděbrad.

13.02.2021


Opatova protivenství Opatova protivenství Pavel Hrdlička

Po roce jsem knihu otevřel a opětovně přečetl, jaké bylo překvapení , že jsem si ji daleko více užil a moc se mi líbila. Bude to tím ,že jsem již od ní neočekával to co posledně a naopak jsem očekával zklamání ale to se nedostavilo- naopak uspokojení. Opětovně dokazuje ,že Pavel Hrdlička je talentovaný spisovatel na historické témata.

02.01.2021 3 z 5


Stín vítězství Stín vítězství Viktor Suvorov (p)

Bezva kniha, Žukov- mýty a legendy, nakonec se Stalinovi ani nedivíme.

03.10.2020 5 z 5


Kontrola Kontrola Viktor Suvorov (p)

Skvělá kniha která vysvětluje, nikoli omlouvá, Stalina a jeho politickou hru. Takovou knihu mohl napsat jedině rus, který zná atmosféru a podstatu revolučních a totalitních sistémů. Skvělá kniha, bezva se čte ano Když jsem se zeptal učitelky proč Stalin jednal jak jednal odpověděla mi, že Stalin byl prostě diktátor... to je odpověď :-( až tato kniha vysvětluje že Stalin nebyl Caligula ale jen schopnější politický hráč než jeho soudruzi v gangsterském prostředí které si
KSSS vytvořilo.

03.10.2020 5 z 5


Toulky českou minulostí 2 Toulky českou minulostí 2 Petr Hora-Hořejš (p)

Excelentní kniha, obšírná a doplněna o řady sloupků k tématu, bravo bravo čte se lehce a svižně.

13.06.2020 5 z 5