Boží mlýny

Boží mlýny https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504411/bmid_bozi-mlyny-8f3-504411.jpg 4 76 29

V románu Pavla Hrdličky se opět přesuneme o několik století do minulosti, konkrétně do 14. století, kdy na Velikonoce probíhal v Praze pogrom zaměřený proti Židům. Autor v románu opět velmi barvitě popisuje nejenom Prahu této doby, ale také rozplétá napínavý detektivní příběh na pozadí tehdejších událostí.

Přidat komentář

Luis_Lambo
16.04.2024 5 z 5

Chce se mi až brečet, když vím, že tohle byla poslední moje nepřečtená knížka od pana Hrdličky a už nikdy si nepřečtu další dobrodružství podrychtáře Václava a jeho kamarádů. Kniha se čte skvěle, miluju jeho vykreslovaní dobových podrobností. Zase jsem se královsky bavil
Škoda že si Mistr našel k psaní cestu až v důchodovém věku. Přišli jsme o mnoho krásných dobrodružství.

Janadvorackova
24.03.2024 5 z 5

Nedávno jsem litovala, že si od autora už nic nepřečtu, když už tu není. Ale ejhle :). Doufám, že psal hodně do šuplete a že tam ještě něco je :).


S.sidi
20.03.2024 4 z 5

Tak jsem doposlechla poslední knihu. Zajímavé, hezky vykreslené prostředí středověké Prahy. Pěkný hudební doprovod. Celkově hodnotím 4 z 5.

Kraken126
27.12.2023 4 z 5

Poutavý historický román s krimi zápletkami, který hravě překonává detektivní romány známého autora Vlastmila Vondrušky. Audio knihu jsem si užil a mohu jen doporučit.

soukroma
20.11.2023 2 z 5

Sice pro mne čtivější než můj první pokus u autora, ale stejně jako tam mi vadí nepřehledný průvod postav, u jejichž jmen ještě autor nikdy neopomene sdělit jejich přezdívku, A řečený B. Tak nám je má představit takto a používat pro příběh vhodně nadále jedno ze jmen, a ne takto zmatečně ještě více zalidňovat jinak i tak rozvláčnější pražské středověké krimi případy.

TomHr
15.11.2023 5 z 5

Touha po moci a penězích, závist a hloupost, to jsou hlavní motivace lidského počínání, ve středověké Praze stejně jako dnes. Přesto pan Hrdlička pohlížel na člověka shovívavě, s laskavým humorem. Boží mlýny pracují, vše se nakonec v dobré obrátí a skutečné zlo nezůstane nepotrestáno. A to i díky lidem čestným, se smyslem pro pravdu a zodpovědnost. A takovým člověkem je třeba právě podrychtář Václav, skvěle vykreslená a sympatická hlavní postava.
Děj je svižný, zápletka funguje, jazyk je příjemný a srozumitelný, dobová atmosféra navozená množstvím středověkých reálií a výrazů. Ale především se jedná o skutečně dobrou zábavu. Škoda jen, že je série s podrychtářem Václavem u konce. Takže díky, pane Hrdličko!

Sarah01
14.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Moje poslední knížka od pana Hrdličky, škoda, že další už nebude. Podle děje to vypadá, že tento příběh je v pořadí druhý a odehrává se po Komu to prospívá. Podrychtář řeší jednoduché případy jako jsou menší krádeže a pomluvy, ale pomáhá nadřízeným i s řešením složitějších případů, jako jsou vraždy a okrádání krále. Knížka se moc dobře čte a čtenář se opět dozví něco o životě obyčejných lidí za panování krále Václava IV.

helenkan
13.10.2023 4 z 5

Takové pohodové vyšetřování různých zločinů, které do sebe postupně zapadalo. Podrychtář poctivej, chytrej chlapík i jeho skvělá manželka Kateřina, věčně nabručenej toužící po pokladu magistr. S nima jsem si příběh pěkně vychutnala.

Ronnie68
15.07.2023 4 z 5

Zajímavá kniha ... příběh je zasazen do doby vlády Václava IV. ... děj se mi líbil, jak se hlavní postava postupně vyřeší problém (v tomto případě napadení v židovské čtvrti) ... a k tomu to skončí tak, že hlavní viník je právem potrestán (I když je z vyšší vrstvy) ... prostě super kniha, která se četla dobře...

jan7113
15.07.2023 4 z 5

Je to moje první kniha od tohoto autora, tak nedokážu posoudit, jestli je lepší nebo horší než předchozí díly. Jedná se o poklidné vyprávění o vyšetřování drobných i rozsáhlejších případů v Praze konce 14. století. Autor nikam nepospíchá, žádné dramatické zvraty se rovněž nekonají, přesto se kniha příjemně čte. Jako oddechové čtení doporučuji.

21olaf
08.07.2023 4 z 5

Příběhy pana Hrdličky budou chybět. V tomto posledním bohužel dobrá polovina chybí. Přesto jsem si rád další "podrychtářský" případ přečetl.

JaniMa
04.07.2023 4 z 5

Oddechové fajnové čtení stejně jako zbytek série. Možná se mi tento díl nelíbil tolik jako některé starší, přesto mě ale mrzí, že je poslední. Útlé knížky pana Hrdličky byly skvělou volbou pokaždé, když jsem potřebovala pauzu od drastických a dějově překombinovaných krimi příběhů.

soupik2012
04.07.2023 4 z 5

Poklidnější vyprávění, které postrádá ústřední motiv, kolem kterého by byl celý příběh vystavěn. Místo toho sledujeme několik drobných případů, které musí podrychtář Václav vyřešit. Nechybí tradiční humor, který je hlavním důvodem proč se mi tato celá série, tuto knihu nevyjímaje, tak líbila. Zklamaná rozhodně nejsem, ale některé následující knihy z této série jsou o dost lepší. Tuto audioknihu, jako i celou sérii, načetl můj patrně nejoblíbenější narátor pan Vasil Fridrich.

Le Chat
13.06.2023 5 z 5

Sedmý a bohužel definitivně poslední případ podrychtáře Václava si podle mne rozhodně zaslouží 5 hvězdiček. Doporučuji všem, kterým se líbily předchozí díly.

Marthas
17.05.2023 3 z 5

3,4/5 Pravděpodobně poslední kniha pana P. Hrdličky vydaná in memoriam z autorova šuplíku, bohužel je to na ní krapet poznat. Lehce mi svým stylem napsání připomíná autorovu prvotinu Smrt nosí rudé škorně a prequel celé autorovy série nazvaný Komu to prospívá, kde též vystupuje oblíbený Podrychtář Václav od Černého koně a jenž byl též vydán posmrtně a na tento preguel kniha právě volně navazuje. (Komu to prospívá je datováno roku 1385 a Boží mlýny jsou datovány 1389, samotný první díl Smrt nosí rudé škorně je pak datován 1399). V obou případech se jedná o až lehce tužší styl vyprávění, kde na sebe jako korálky navazují jednotlivé případy, které ale jsou krapet stručné. Z knih se dozvídáme dost o historii i životě postav, jsou to takové až historické skeče. Přesto je zde patrno, že autor ještě trochu hledal svou literární tvář a styl.
Kdo se bojí těžkých témat, toho bych uklidnila. Autor se rozhodně nevyžívá v detailním popisování brutalit tehdejší doby.
Mně se kniha celkem líbila, nepatří sice k nejlepším v žánru ale ani k nejhorším. A myslím, že autor hravě strčil do kapsy svého "slovutného" žánrového konkurenta pana Vondrušku a nepotřeboval k tomu ani manufakturu.

čef
08.05.2023 5 z 5

Autor si zaslouží obdiv, jakým způsobem dokázal jako amatér senior pochopit a popsat poměry v Českém království, zejména v Praze v závěru 14. století. Prosazování zákonů bylo od naší dnešní praxe značně odlišné, ale lidi jsou pořád stejní kradou, loupí a lžou jako o závod. Tentokráte jde hlavně o pogrom na Židy maskované jako ochrana křesťanů, ale jde zase jen o prachy. Hezky napsáno, škoda, že autor, jak zde zmiňují již mnozí, už nic nenapíše.

milary
25.04.2023 5 z 5

Spíš na začátek oblíbené série zapadá poslední vydaná knížka Pavla Hrdličky, odvíjející se od pogromu na židy o Velikonocích na sklonku 14. století.
Poslední... Teď už se budu "jenom" vracet. Do tehdejší Prahy, kterou jako bych viděla, k postavám, které "znám", chytrému vyprávění, které má vždycky hlavu a patu a právě takový počet stránek, co příběhu v daném žánru sluší (aniž by se autor propůjčoval k něčemu takovému, jako "vytřískat z tak dobrého tématu víc", jak tu kdesi zaznělo).
K perfektním ilustracím.
Už teď se těším.

Winoga
11.04.2023 5 z 5

Případy podrychtáře Václava jsou skvělé! Václav není žádný geniální detektiv, který si vše nechává pro sebe. Navíc je Praha v podání pana Hrdličky tak neuvěřitelně plastická a uvěřitelná! Škoda, že se do tohoto světa podívám s nepřečtenou knihou už jen jednou.

boeink
10.04.2023 5 z 5

Moje první setkání s panem Hrdličkou dopadlo k mé velké spokojenosti. Kniha se mi četla dobře a podrychtáře Václava, jeho dobrou ženu Kateřinu, hamižného magistra Šebka a další jsem si oblíbila. Všechny postavy jsou barvitě popsány, měla jsem pocit, jako bych je znala.
Doufám, že se mi do rukou dostanou i ostatní knihy pana spisovatele, protože se s podrychtářských určitě chci znovu potkat.

Vestička
31.03.2023 4 z 5

Kateřina vyvařuje a chce látku na šaty, Šebek hamoní , konšelé hamoní ještě víc než Šebek. Král je stále nepřítomen, Václav vyšetřuje. Nic se nezměnilo, v dobrém ani ve zlém. Krásná čeština, milí lidé, nějáká ta vražda, nějáký ten soud, potrestaní zločinci a šlus. Mrzí mě, že z tak dobrého tématu autor nevytřískal víc. Pogrom na židech si o to vyloženě říkal. Ale jako audiokniha to bylo naprosto, ale naprosto geniální.