hasmikr hasmikr komentáře u knih

☰ menu

Hlad Hlad Knut Hamsun (p)

Bezedné nihilistické delirium ze života.

23.07.2023 4 z 5


Kdo zabil mého otce Kdo zabil mého otce Édouard Louis (p)

Intimni vzpominky syna na otce, ktery se stydi projevovat lasku, o hvezdu min, jako v predchozi komentari, za hazeni viny na francouzske politiky, anebo jste, mimo jine,to co jste neudelali, nerekli, odpor otce ke vzdelani a adorace maskulinity vam k lepsimu zivotu nepomuze. Naopak Pro vladnouci je politika nejcasteji estetickou otazkou:zpusobem mysleni, zpusobem videni sveta, utvareni sebe sama. Pro nas znamenala zivot ci smrt nabizi cernobile videni sveta, zaroven chapu ze velka skupina lidi (nejen ve Francii) se citi (opravnene) nevyslysena, prestoze vydatne krici

22.07.2023 4 z 5


Za mříží Za mříží Michaela Boho

Na zacatku nadseni z tematu knihy, pak vlivem rozhovoru na DVTV rozporuplnost az nastvani, po precteni knihy smireni. Ilustrace originalni a povedene. Casto pocit, ze jedina osoba, ktera ve vezeni fungovala, a to i nad ramec svych povinnosti, byla pani autorka. A v hlave otazka o kom vlastne kniha byla, o autorce nebo o dvanacti veznenych??? Obdivuju odvahu napsat po necelych dvou letech prace ve vezeni takovou knihu. Kazdopadne kniha ctivost nezapre.

04.01.2023 3 z 5


Desatero spokojeného vztahu Desatero spokojeného vztahu Danica Šebestová

Škatulkujici, konzumni, nerozmanity, povrchni a instantni pohled na vztah a kdyz uz nic jineho tak pravidlo cislo jedna nikdy nevynechat je opravdu zavadejici-mit sex jednou tydne a do prekazek nepocitat unavu a bolest hlavy??? Plusy za prijemnou, jemnou a citlivou ilustraci.

04.11.2022 1 z 5


Garik Avanesian and his Armenians Garik Avanesian and his Armenians Garik Avanesian

Krásná obrazová publikace.

04.02.2021 4 z 5


Opak smrti Opak smrti Roberto Saviano

Dva komorní příběhy o tom že opakem smrti je láska. A jedna bez druhé nemůže být. Jdou do války a říkají tomu mírová mise...silný,snový,skutečný...

23.01.2021 3 z 5


Kniha o tichu Kniha o tichu Josef Formánek

Každý z nás má svoji osobní cestu životem, kde potkává věci mezi nebe a zemí, obklopuje se lidmi, které (ne) dobrovolně "přitahuje", stává se svědkem situací, událostí, míst, setkání a podle vlastních zkušeností a citlivosti toto vše reflektuje, nebo jen pozoruje, někdy i v tichu. Víc jsem rozuměla mluveným slovům pana Formánka - např. rozhovor pro DVTV, kde jsou jeho myšlenky ojasňovány otázkami. Knize opakovaně místy nerozumím, jsou to intimní výpovědi člověka, který na prahu padesátky "přišel k moudrosti". Některé situace a zkušenosti jsou nepřenositelné, jako psychospirituální krize, setkání s Bohem, bytí v tichu. Kniha na mě působila místy chaoticky, nepřehledně, nesrozumitelně. Panu Formánkovi přeji všechno dobré, má toho spoustu za sebou, a užívá si teď zaslouženého štěstí, rodinné pohody, klidu, ticha. Spousta lidí, ale žije úplně jiný život. Na druhou stranu chápu, že je to trend (téma - kniha působí, jak jde všechno hladce vyřešit, jak je všechno teď úžasný, v klidu,v tichu, zázraky se ději, jsem vděčný, milý na všechny, poutě,...), marketing, PR (název knihy, medializace) a nutno dodat, povedlo se...kniha se nedala sehnat. A zpětně, po získání a přečtení...nečíst knihu, o nic nepřicházím.

23.01.2021 3 z 5


Cesta: Paměti české aristokratky Cesta: Paměti české aristokratky Cecilia Sternberg

Zajímavá cesta životem aristokratické třídy, na tehdejší poměry liberální, tolerantní a odvážné způsoby a vztahy.

23.12.2020 4 z 5


Tři jablka spadlá z nebe Tři jablka spadlá z nebe Narine Abgarjan

Bylo to pěkný,moc pěkný.Sen nebo realita? Nebo obojí? Maran neexistuje,aspoň ne na mapě,ale může to být jakékoliv místo na Zemi.Vtipne byly překlady rodů,ovlivněné ruštinou.Bylo fajn být zpátky v Arménii,ikdyz o ní nebyla přímo řeč,vyjma jmen postav.

24.10.2020 4 z 5


Joy a Joana Joy a Joana Joy Laurey

Vzrušující, rafinovaná kniha o podobách lásky a rozkoše, o kráse lidského těla.

18.10.2020 3 z 5


Zvuky probouzení Zvuky probouzení Petr Třešňák

Četla jsem jako rodič,zvuky probouzení hrdinky v knize a zvuky naseho probouzení jsou stejně bolestivé,rušivé,posilující,obohacující...obdivovala jsem bezpodmínečnou lasku,chápala zvíře v nás,plakala i usmívala se s autory,tohle se nedá představit, jedině žít.

20.09.2020 5 z 5


Melounová slupka Melounová slupka Rada Biller

Obdivuju nadhled a humor autorky a plno věcem rozumím,knihy a klavír všude s sebou,půjčit si na důležité věci i kdyby na chleba nebylo,mít k jídlu jen brambory,někdy ani to ne...a hlavně udělat domov všude tam kde žiju.

14.09.2020 4 z 5


Dospelosť je mýtus Dospelosť je mýtus Sarah Andersen

Bavila nás hodně,některé hlášky zdomácněly ... Nechce se mi věřit že dospělost je mýtus,ale knížka dávala často za pravdu...

05.09.2020 5 z 5


Umění milovat Umění milovat Erich Fromm

zážitek odloučenosti vyvolává úzkost, odloučenost,opuštěnost,odříznutí=bezmocný, neschopný, s pocitem studu a viny - je zde nejhlubší potřeba překonat odloučenost - a tak hledáme únikové cesty (konzumní způsob života, víc chtít, zažít, mít, být, říct, ...). E.Fromm nabízí praxi - víra, kázeň, soustředěnost, trpělivost, nejvyšší naléhavost, aktivita. A podle hloubky vztahu, živosti a síly každého z partnerů dojít k poznání lásky - dávalo mi to celkově smysl, zažít pocit, že jste nakonec opuštěný a sám je někdy velmi osvobozující, i když ne se všemi podobami lásky jsem se ztotožňovala.

29.08.2020 4 z 5


Minimalismus do kapsy: Zbavte život zbytečností Minimalismus do kapsy: Zbavte život zbytečností Aston Sanderson

základy minimalismu, někdy potřeba opakovat...

13.08.2020 3 z 5


První knížka Ester První knížka Ester Ester Krumbachová

Svižná,vtipná kniha,taková krumbachová-svobodna, ztřeštěná,někdy bolestná,hrdá,smutná - jako život.

11.08.2020 3 z 5


Obr Dobr Obr Dobr Roald Dahl

Čteme poněkolikáté,krásný obří svět,dobrý i zlý.Videli jsme i film,v kombinaci s knihou mnoharozměrný zážitek,čoklidi :)

21.06.2020 5 z 5


Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Petra Soukupová = kvalitní četba, potvrzeno i v této knize, přečteno s dětmi celkem rychle, každý večer jsme byli zvědaví na dobrodružství kamarádů, kteří ještě netušili o svém kamarádství

20.06.2020 5 z 5


Trosečník sibiřský Trosečník sibiřský Světlana Glaserová

Pěkný příběh, o to děsivější, že je skutečný, klobouk dolů před celou rodinou

20.06.2020 5 z 5


Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

První setkání se samotáři se mi zdá povedenější...nebo jsem se jich "přejedla"...u některých osob jsem si nebyla jistá se "samotářstvím", resp. s upřímností jejich volby...

20.06.2020 4 z 5