Za mříží

Za mříží https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497520/bmid_za-mrizi-Enp-497520.jpg 4 24 12

Kniha přináší dvanáct povídek inspirovaných dvanácti trestanci odpykávajícími si svůj trest odnětí svobody. Obsahuje příběhy, se kterými se autorce za jejího působení ve věznici tito muži svěřovali. Ta teď zprostředkovává čtenářům zkušenost, se kterou se dosud většina z nich neměla možnost setkat. Přibližuje vězeňské prostředí a poukazuje na individualitu jednotlivých odsouzených, kteří jsou často vnímání skrze ustálené prototypy. Nabízí vhled do osudů lidí různých národností i povah, stejně tak jako na zaběhnuté kriminální stereotypy, a snaží se tak o detabuizaci tématu vězeňství.... celý text

Přidat komentář

TheKaciZ
25.05.2023 5 z 5

Veľmi pútavá kniha smutných osudov. Prečítala som ju za pár hodín. Najprv som chcela dať 4 hviezdičky, autorkina povaha ma hrozne iritovala :) Nakoniec po skvelom "väzenskom projekte" musím dať 5.

nikinikiniki
08.05.2023 1 z 5

Přidávám se k názoru, že autorka neumí psát. Zajímavé téma, avšak naprosto nezajímavě napsáno, že se u toho čtenář prostě nudí. Opravdu mě to nebaví a knihu prodávám, odkládám. Což je škoda...


daniel3625
17.04.2023 2 z 5

Zajímavé téma, podpořené neobvyklou životní zkušeností.
Ale marná snaha, autorka prostě neumí psát.

V kombinaci s tím, že se ve svém vyprávění jaksi neumí upozadit, působí (a možná nespravedlivě) poněkud nesympaticky a nedospěle.

BlueMind18
19.03.2023 2 z 5

Zkušenosti vychovatelky ve věznici autorka vtělila v cosi, co je na zadním přebalu knihy označeno jako dvanáct povídek inspirovaných trestanci. Nejde ale vůbec o povídky, jde o medailonky jednotlivých trestanců vyšperkované různými autorčinými úvahami. Knihu jsem vnímala jako ze sociologického hlediska zajímavý, jazykově vytříbený soupis postřehů autorky o dvanácti vězních, se kterými se během svého krátkého působení na pozici vychovatelky setkala a kteří ji zaujali. Znalost Vám člověka zlidští, přiblíží, ať je to kdokoli a autorka se toho nebála a o takové přiblížení, byť mnohdy prchavé a povrchní, se pokusila. Autorce nelze upřít to, že umí lidem naslouchat a sociálně (i emocionálně) deprivovaní vězni zřejmě instinktivně vycítili, že nemá potřebu se nad ně vyvyšovat nebo je zbytečně prudit a má zájem vést s nimi dialog.

Když se s vězněm bavíte jako s hovadem, které by ani nemělo mít právo dýchat stejný vzduch jako vy, naplní vaše představy a společnou řeč už nikdy nenajdete. (str. 135)

Kde je asi problém s přeplněností českých věznic, je nejlépe viditelný na případu Linky, vězeňského tatéra, který poté, co je propuštěn z výkonu trestu obratem po osmi dnech, poté, co krade v supermarketu, putuje zpátky do věznice, a to minimálně po druhé základní linii dvěstěpětky (základní skutková podstata v § 205 odst. 2 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku). Autorka je v lese, když se domnívá, že ve srovnání s ní Linka tak uvědomělý není (strana 46 knihy), protože Linka to měl naprosto jasně spočítaný. Chtěl se do kriminálu (domů) vrátit, a protože měl jako správný recidivista a zkušený kriminálník trestní zákoník v malíku, tak věděl, kudy vede nejjednodušší přímá cesta zpět. Otázkou je, kolik takových lidí se ve vězení točí stále dokola a kolik lidí by z tohoto bludného kruhu ještě mělo šanci/umělo vystoupit, zvláště, když jde o dlouhodobé, reálně doživotně opakující se pobyty ve vězení i napříč celými generacemi.

Na knize mi vadila autorčina sebestřednost, odkryté autorčiny averze v jednotlivých případech sice působí upřímně, avšak ve mně vyvolávaly smíšené pocity; někdy mi připadalo, že hlavní postavou takzvaných povídek je autorka Shakira sama. Být vychovatelkou ve věznici, tj. pozice, která je mnohdy výchozí pro zaměstnance věznic, byla jen jednou ze zastávek zcestované tvůrkyně.

Ačkoli nezpochybňuji, že autorka za éru svého krátkého působení ve věznici několika vězňům pomohla a byla pro ně oporou a nelze jí upřít smysl pro humor, Ženy za mřížemi od Petra Šámala, kterou jsem četla souběžně stojí svým zpracováním a konceptem o několik stupňů výše.

Mary81
16.03.2023 4 z 5

Už keď som na knihu prispievala na Pointe, vedela som, že to bude skvelé. Autorka moje očakávania naplnila, ba dokonca predčila. Tá kniha je tak silná a emotívna, ako som si to ani v najodvážnejších snoch nedokázala predstaviť. V zbierke poviedok z väzenského prostredia ukazuje osudy niekoľkých väzňov, to, ako ju ovplyvnili, ale zároveň poukazuje na to, že aj oni sú len ľudia, ktorí majú svoje problémy a bojujú so svojimi démonmi. Čo príbeh, to zaujímavé a silné myšlienky. Miestami som sa usmievala, inokedy mi bolo smutno, že ľudské osudy občas končia tak, ako končia. V každom prípade túto knihu rozhodne odporúčam prečítať aj vďaka humornému štýlu autorky, ako si dokáže občas urobiť srandu aj z vážnych vecí a podať ich zábavným, no o to silnejším spôsobom; že si dokáže urobiť srandu aj sama zo seba. A neustále narážky na Harryho Pottera mi vyčarovali úsmev na tvári :-)

Tetalee
09.03.2023

Brala bych ji klidně trikrat silnější! Rada jsem ji četla.

cornetka
17.01.2023 4 z 5

Zajímavá kniha a zajímavé příběhy lidí ve vězení. Ač se to zdá pro někoho divné, i vězni jsou jen obyčejní lidé.

Zdeňula
12.01.2023 5 z 5

Krásně napsaná kniha. Mohu jí doporučit!

hasmikr
04.01.2023 3 z 5

Na zacatku nadseni z tematu knihy, pak vlivem rozhovoru na DVTV rozporuplnost az nastvani, po precteni knihy smireni. Ilustrace originalni a povedene. Casto pocit, ze jedina osoba, ktera ve vezeni fungovala, a to i nad ramec svych povinnosti, byla pani autorka. A v hlave otazka o kom vlastne kniha byla, o autorce nebo o dvanacti veznenych??? Obdivuju odvahu napsat po necelych dvou letech prace ve vezeni takovou knihu. Kazdopadne kniha ctivost nezapre.

RadkaDu
01.01.2023 5 z 5

Knížka je velmi čtivá a vtipná, zároveň však smutná a dojemná. Je napsána s humorem, nadhledem a ironií. Líbí se mi, že autorka dokáže i tak ,,těžké" téma odlehčit a že se nebojí zasmát i sama sobě. Baví mě také zajímavé kontrasty. Nejednou jsem při čtení vybuchla smíchy, abych se vzápětí mohla rozplakat. Mnohokrát jsem se musela při čtení zastavit a nad hloubkou textu přemýšlet. Knihu rozhodně doporučuji!

lenka0383
14.10.2022 5 z 5

Skvělá knížka, u které se často dojmete, často zasmějete, občas taky zamyslíte nad životem. Paní vychovatelka zde nechává čtenáře nahlédnout do toho, jak to u nás v Česku chodí ve vězení, a do životních osudů několika vězňů. Psaná s lehkostí, nadhledem a vtipem. Přečetla jsem jedním dechem.

sarka9488
12.10.2022 5 z 5

Tenká, malá knížečka, akorát do kabelky, ale uvnitř tak silná!
Nechá vás nahlédnout do prostředí, kam se nikdo z nás nechce dostat, ale přesto vás nepustí až do poslední stránky.
A občas i vybuchnete smíchy.
Zdařilá prvotina, rozhodně stojí za přečtení.
Doporučuji a dávám 5*.

Část díla

všech 12 částí díla

Autorovy další knížky

Michaela Boho
česká, 1990
2022  81%Za mříží
2022  100%Fragmenty Existence