Melounová slupka

Melounová slupka https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166968/melounova-slupka-166968.jpg 4 2 2

Autobiografický román Rady Biller (1930) je nahlédnutím do zkušenosti společných ruských a českých dějin 20. století od předválečných dob do začátku let sedmdesátých. Příběh Ley začíná v tehdy nádherném Baku třicátých let, kde přišla na svět jako dcera židovské matky a arménského otce. Ještě před válkou se rodina odstěhovala do Moskvy, která tu ožívá v každodennosti, kterou český čtenář téměř nezná. Válka vyžene rodinu do Baškirska, na dlouhý čas odvede otce, matka s dcerou se vracejí přes Stalingrad zpět do Baku. Cesta se opakuje, rodinu znovu spojí Moskva, ale to už je Lea dospělá a její dráha se zlomí směrem na západ. Prahu v podání Rady Biller vidíme trochu jinak než pohledem českých autorů, protože si všímá toho, co českým očím uniká. Právě v téhle nenápadné konfrontaci je zvláštní kouzlo Melounové slupky – Rada Biller má nasákavou schopnost houby, která dychtivě vstřebává všechno nové, a dovede o tom podat zprávu s nadhledem nepředpojatého pamětníka. Přesvědčivost a přitažlivost jejího vyprávění je nepochybně daná trojí kulturní zkušeností – ruskou, českou a německou, připomínající to, co bylo českému prostředí kdysi vlastní a co se po pádu zdí a plotů díky autorům, jako je Rada Biller, zvolna znovu vytváří – vědomí, že je nás tady víc a že spolu musíme vyjít. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Novela bohemica
Originální název:

Arbuznaja korka


více info...

Přidat komentář

hasmikr
14.09.2020 4 z 5

Obdivuju nadhled a humor autorky a plno věcem rozumím,knihy a klavír všude s sebou,půjčit si na důležité věci i kdyby na chleba nebylo,mít k jídlu jen brambory,někdy ani to ne...a hlavně udělat domov všude tam kde žiju.

Tydvik
16.08.2018 4 z 5

V mém případě funguje Melounová slupka jako jakési doplnění již načatého rodinného příběhu. Po knize „V jakém jazyce sním?“, kterou jsem četla jako první a jejíž autorkou je Elena Lappin, dcera paní Biller, jsem si řekla, že nebude na škodu dozvědět se něco víc a zase z trochu jiného úhlu pohledu a pořídila si i Melounovou slupku. Jedná se o čtivý a velmi zajímavý příběh z doby, kdy si dějiny s lidmi nepěkně zahrávaly; ony si tedy samozřejmě zahrávají v jednom kuse, ale ve 20. století bylo těch nevlídných událostí přece jen až nad hlavu, zejména v Rusku. Kniha je autentickou zpovědí o životě jedné rodiny, ochuzené o přítomnost stálého domova.


Štítky knihy

autobiografické prvky

Autorovy knížky

Rada Biller
ruská, 1930
2013  80%Melounová slupka

Kniha Melounová slupka je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x