essmy essmy komentáře u knih

☰ menu

Penzion Penzion Robin Morgan-Bentley

To byla slátanina přečteno rychle, ale jen proto, že knihy v drtivé většině dočítám. Dlouho jsem nečetla nic tak za vlasy přitaženého, zbytečně překombinované, někdo se dlouho snaží o dítě a když už je konečně na cestě (a je jedno za jakých okolností se tak stalo), tak vymyslí takovýhle plán? Ale tak určitě! Nelogické návaznosti, celý takový divoký. Radši teď vytáhnu něco osvědčeného.

13.05.2023 1 z 5


Vlk na vodítku Vlk na vodítku Naďa Horáková

Nápad je skvělý! Bohužel se po cestě nějak ztratil a přetavil se ve špatně uvěřitelnou šroubovanou detektivku, všechno je příliš překombinované. Škoda, že místo druhé poloviny nebyla propracovaná ta první

18.03.2022 2 z 5


Sladkost života Sladkost života Paulus Hochgatterer

Takhle dlouho jsem nikdy knížku nečetla. Neskutečné množství balastu, prakticky bezdůvodné sondy do hlav lidí, kteří jsou nepodstatní pro děj. Jen na čtenáře naházet mrak hnusu, který vlastně nijak nesouvisí a na jen tak naokraj vyřešit zápletku... Kdyby to byla povídka, tak super, ale takhle..

26.11.2020 1 z 5


Prorokova zima Prorokova zima Håkan Östlundh

Přečetla jsem si recenze a pak jsem dlouho odkládala čtení, strašně se mi do toho nechtělo. Nakonec jsem po ní sáhla a je skvělá! Všeho tak akorát, nenechala mě vydechnout. Ylva i Elias jsem perfektně zpracovaný, úplně bez problémů jsem se jim dostala pod kůži a prožívala veškerou beznaděj, nejistotu, oťukávání okolí... Moc pěkné!

Akorát jsem tedy až po dočtení zjistila, že zatím není další díl :-(

20.04.2020 5 z 5


Nevěsta ve sněhu Nevěsta ve sněhu Jan Seghers

O chlup lepší než Příliš krásná dívka, ale i tady jsou strohé popisy, které nevtáhnou do děje, žádná hloubka. Velmi rychle je jasné, co je první oběť zač, ale Seghers vede vyšetřovatele úplně jinam a ignoruje zcela zřejmé - první polovina je slabší a snadno předvídatelná. Pak příběh ještě nabere dech a děj se trochu zašmodrchává. Škoda kapitoly (návrat vlakem ze školního pobytu), která do děje nepasuje a je taková šroubovaná. Z nějakého důvodu měl autor potřebu odhalit naprosto polopaticky identitu pachatele a k tomu použil právě tuhle kapitolu. Působí to zbytečně a neohrabaně. Postrádám zpracování postavy pachatele a nějaký závěr, motiv.. cokoliv. Ale možná jsem jen rozmazelná ze severských detektivek. Víc se tu ale otvírá postava Marthalera, což vítám.

05.01.2020 3 z 5


Hra na nikdy Hra na nikdy Jeffery Deaver

Po Lincolnovi se mi sice stýská, ale tohle je hodně dobré! Prostředí počítačových her je neotřelé a zajímavé. Kniha má spád, všeho je tak akorát, přesně jak Deaver umí. Přečetla jsem na jeden zátah, protože nešlo odejít!

02.01.2020 5 z 5


Příliš krásná dívka Příliš krásná dívka Jan Seghers

Pro mě trochu zklamání. První půlka se víc vyšetřuje a popisuje, spoustu jednoduchých vět, které jen říkají, co kde je, nebo co kdo vidí. Děj byl hodně plochý a nešlo mi se do něj ponořit. Druhá půlka je víc promakaná, popisy jsou hlubší, otevírají se alespoň trochu vztahy mezi postavami a konečně jsem se začetla a ponořila do děje. Jenže pak přichází konec... Jakoby autor měl omezený počet stran a bleskově se se vším vypořádal na posledních pár stránkách. Rozhodně to šlo dotáhnout do excelentního finále, ale všechno skončilo jakoby mimochodem na pár stránkách, rychle a jakoby stranou od hlavního vyšetřovatele a tím i čtenáře. Velká škoda!

02.01.2020 3 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Začátek má pomalejší rozjezd. První půlka je slabší než první díl, ale pak přijdou Vary a školní výlety a číst nejde, protože na to člověk smíchy nevidí

01.10.2019 5 z 5


Co Alice neřekla Co Alice neřekla T. A. Cotterell

Dočetla jsem z vypětím sil. Vyprávění bylo rozvleklé až nudné. Na začátku to vypadalo slibně, ale pak už se to táhlo, doufala jsem, že se příběh víc rozjede, ale nepovedlo se. Celé je to hlavně o tom, co se Alici mele v hlavě, ale nezaujala mě natolik, abych měla chuť babrat se v jejích myšlenkách.
Možná na tom mělo svůj podíl i to, že podle obálky jsem čekala svižnou detektivku plnou rychlých zvratů.

19.01.2019 1 z 5


Nesvá Nesvá E. Lockhart (p)

Skvělá knížka! Neobvyklé vyprávění pozpátku, ale stačí si hlídat časové údaje u každé kapitoly a knížka se čte naprosto sama. Většina události je jednoduše předvídatelná, ale příběhu to nic neubírá.
Kniha nás nutí přemýšlet o tom, jaké hrajeme v svém životě role a proč. A konec ve mně zanechal potřebu přemýšlet jestli jsme dostali "skutečný" příběh nebo jen další roli.

19.11.2018 5 z 5


Poslední dny slávy Poslední dny slávy Jaimy Gordon

Nedočteno. Příliš mnoho postav, prostředí které mě míjí. Nebyla jsem schopná udržet pozornost déle než nějakých padesát stránek.

19.11.2018