Prorokova zima

Prorokova zima https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426772/bmid_prorokova-zima-Gxl-426772.png 4 97 30

Prorok (Östlundh) série

1. díl >

Elias dostane dvě zdrcující zprávy najednou. Jedna se týká jeho vlastního zdraví, druhá jeho otce Anderse, který se stane obětí bombového atentátu na služební cestě v Sarajevu. Eliasův život se obrátí vzhůru nohama a nic není takové, jak se zpočátku zdálo. Když ho vyhledá Ylva, milenka jeho otce, společně zjišťují, že Anders žil dvojí život a někdo ho zavraždil, aby ho uklidil z cesty. Uvědomují si, že nyní jsou v nebezpečí také oni sami a je jen na nich, aby zjistili, před kým utíkají a proč. Nikomu nelze věřit, Elias a Ylva mají jen sebe navzájem a riskují svůj život, aby se dopátrali pravdy. Prorokova zima je prvním dílem trilogie, která slibuje nepřetržité napětí, promyšlenou zápletku a zajímavý náhled na odvrácenou stránku švédských politických praktik.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Profetens vinter , 2018


více info...

Přidat komentář

oleg
09.02.2024 5 z 5

Pěkně se to četlo,líbilo se mi,že to nebyla klasická detektivka ale trochu špionáž a politika, jdu do dalšího dílu....

Petruše32
01.08.2023 4 z 5

Překvapivě čtivé


Len2očka
28.04.2023 2 z 5

Knížku věnují do knihobudky,už se ke čtení této knihy vracet nebudu

petrpospa
30.12.2022 4 z 5

Slušné čtení. Thriller to až tak úplně není, ale špionáž a detektivka určitě jo. Že začátku trochu plavu ve jménech, funkcích i prostředí, ale pak uvědomím, že není čas na to přemýšlet kdo je kdo (muž s brašnu na motorce, dvě dávky...). Děj není nijak zběsilý, zato je příjemně logický a určitě dokáže zaujmout. Švédsko prostě nemusí být jen ABBA nebo Gripeny...

Madelisi
05.06.2022 3 z 5

Žena s elitním povoláním a syn jejího zavražděného milence se nedobrovolně stanou součástí hry zpravodajských služeb. Okolo nich umírají jejich blízcí, navíc někdo z nich jde proti nim.

Základní teze je velmi jednoduchá, může se odehrávat kdekoliv. Osvěžující je skutečnost, že problém hlavních postav není alkoholismus, ale zdraví. Osobně mi vadilo místy nelogické chování Eliase (ale ten má na ně v podstatě nárok). U scén v Sarajevu nebylo poznat, v jaké době se kniha odehrává. Vyvolaly ve mně dojem, že jde o dobu krátce po válce. Tedy, že je rozbitý stav země až moc přibarvený. Hlavní zápletku rámcově chápu, bohužel detaily jsou až moc sofistikované.

Závěrem si dávám body za to, že jsem správně odhadla podezřelé. Oceňuji, že hlavní příběh se uzavře, takže člověk nemusí číst pokračování, aby věděl, jak vše dopadne. Další osudy postav mě nezajímají.

Magrata15
20.04.2022 3 z 5

Špionážní politický thriller. Ne všemu jsem docela rozuměla, hlavně také proto, že se jednalo o politické intriky Švédska.
Kniha se četla dobře a byla dost napínavá, ale přesto to nebylo úplně ono.
Také jsem se občas zamotala v postavách.

PavelA820
28.01.2022 1 z 5

Kniha mě nezaujala. Vadí mi hlavně těžkopádný způsob autor. Sklon k popisnému stylu. Jak trhiller mi to opravdu nepřišlo.

kikies
08.01.2022 2 z 5

Tohle mě rozhodně nenadchlo, nezaujalo a už vůbec nenalákalo na pokračování v dalších dílech. Politické téma je v tomto případě zpracováno jaksi neuměle. A některé dějové zvraty na mě působí hrozně amatérsky. Ale hlavně absence napětí, přemíra nezajímavě podaného politického pozadí a hromada nejasných postav, to mě odradilo asi nejvíc. Působilo to na mě trochu konspirativně... vyloženě špatné to není, ale za mě SLABÉ.

Kerriova
26.12.2021 3 z 5

Spíše než thriller bych knihu označila za politicko-špionážní detektivku. Zhruba do její poloviny se krom onoho atentátu v podstatě nic zajímavého neděje, kniha se na můj vkus poněkud těžkopádně vleče, až pak chytne dech a nabere větší spád. Na obálce se píše, že se jedná o „thriller, který vám nedá spát“. V tom jediném mají docela pravdu, obětovala jsem jednu noc, abych svoje trápení ukončila, prokousala se na konec a mohla se vrhnout na něco jiného. Od prvního dílu série bych očekávala, že člověka vtáhne a nepustí, aby hned po dočtení běžel celý žhavý pro pokračování, ale tenhle efekt se v tomto případě vůbec nedostavil. Problém není v tom, že by kniha byla špatně napsaná, naopak bych řekla, že autor ovládá své řemeslo solidně a o politickém pozadí zřejmě dost ví. Jsem spíš toho názoru, že téma, na které se zaměřil, je bohužel tak složité a rozsáhlé, že se v něm trochu utopil. Anebo se v něm topím já, protože politika jde naprosto mimo mě a jednoduše jsem sáhla po knize, která není určena pro cílové čtenáře mého typu. Každopádně pro mě osobně tato série začala a zároveň skončila prvním dílem, pokračovat v ní určitě nebudu.

FilipHaring
21.11.2021 4 z 5

Začiatok knihy sa trocha vliekol, ale potom to dostalo tie spravne grady. Tešim sa na pokračovanie.

petr_
28.10.2021 3 z 5

Řekl bych, že děj je nezajímavý. Pokud autor chce napsat trilogii, tak by první díl měl být dostatečně zajímavý, aby čtenář měl zájem o další díly. A pokud někdo slibuje na přebalu knihy napínavou detektivní trilogii, tak by to tak mělo také být. O další díiy nemám zájem.
Možná, že jsem na knihu přísný, ale pokud mohu porovnávat, úrovně "Milénia"(která je pro mě v tomto žánru vzorem) tato kniha ani zdaleka nedosahuje .

Simstr
27.09.2021 5 z 5

Děj se rozjel od prvních stran. Patří určitě k těm lepším thrillerům. Těším se na další díl.

PetraCy
09.09.2021 5 z 5

Dobře se čte, politika vůbec nevadí, nic nenutí, žádné názory...těším se na další díl...

aktak1203
28.07.2021 4 z 5

Nesouhlasím s názory, že by kniha měla být méně politická. Právě o politiku zde jde. Je to prostě politický thriller. Mě se líbil a po záplavě detektivek "nenadchne ani neurazí" bylo tohle dílo příjemná změna. Už se pouštím do dalšího dílu.

Abia
17.07.2021 4 z 5

Mně se líbila, politika mi přišla super. I linka o mozku byla skvělá. Bavilo mě to a (heslo z obálky) nedalo mi to spát. Těším se na další díly.

kachnat
08.03.2021 4 z 5

Kniha je napsaná čtivě, pro mě tam bylo moc politiky. Jinak byl děj napínavý, líbila se mi.

PPardinio
01.02.2021 4 z 5

První polovina knížky se mi líbila asi malinko více, ale i tak to bylo uvěřitelné čtení a nesouhlasím s tvrzením dalších čtenářů, že by v ději bylo příliš politiky. Jelikož se děj neodehrává z pohledu vyšetřovatelů, ale je v režii dvou lidí, které ovlivnila první smrt v Sarajevu, je logické, že vyšetřování nemohlo probíhat v zaběhlých šablonách. Hlavní postavy Ylva s Eliasem tak občas jednaly malinko zmateně, ale to je pochopitelné. Šlo přeci jen o normální lidi.
Pozitivně hodnotím, že celou dobu šlo složitěji rozeznat ty dobré od zlých, a protože jsem knížku koupil za méně než 100 Kč, dostal jsem za málo peněz hodně muziky :-)

grimik
11.11.2020 5 z 5

Inteligentní a dobře napsaný, politicky motivovaný thriller. A pak, že to bez absurdit, pošahaných psychoušů, jejichž motivace k činům jsou až komické a za vlasy přitažené změti náhod a wtf zvratů, nejde. Jde a jde to vážně fajnově. Příběh je vykonstruován uvěřitelně, politické motivace lze uznat. Samotná politika a tudíž pasáže z politického prostředí, kde bych se nudil při čtení popisováním nějakého politického pozadí, zde prakticky vůbec nejsou, politika je zde opravdu jen na pozadí, coby nosná kostra děje a dává postavám motivaci k činům, ale autor do jí nevěnuje a nezabředává do ní, čili výtkám v tomto směru nerozumím. Thriller se mi líbil, bavil, rychle se četl, určitě tedy budu v sérii, pokud bude vycházet, pokračovat. Podrobněji bych hodnotil víc než 4, ale méně než 5. Možná za normálních okolností bych zaokrouhlil dolů, na 4, ale protože podle mého kniha patří jednoznačně do červených čísel, budu jí maličko, ale jen maličko nadržovat a zkusím jí tam pomoci.

Schamila
21.10.2020 3 z 5

Trochu moc stranické politiky - mohlo být více krimi a napětí ..... ti představitelé straničtí se mi docela pletli .....

Avila
30.09.2020 3 z 5

Do poloviny super ale poté se to nějak zlomilo...
A já najednou zjistila že to napětí z příběhu nějak vyšumělo a já už necítím takovou potřebu číst dál jako dosud....
Ale další díl série si určitě přečtu.