ennlady ennlady komentáře u knih

☰ menu

Návrat domů Návrat domů Kate Morton

Po dost dlouhé době od přečtení Hodinářovy dcery, která mě moc neoslovila, se mi dostala do rukou tato knížka... a to byla tedy jiná káva! Ze začátku se pravda nic moc nedělo, nebo se nedělo nic moc zajímavého, ale pak!!! Skvělá zápletka, skvělý děj, skvěle vykreslené postavy! Příběh tří žen, tří generací, tří časových rovin, kde jen máloco je takové, jak to vypadá. Navíc krásná australská příroda, opravdu jsem měla pocit, že to všechno vidím, slyším a cítím, jak už zde bylo napsáno. Konec mě překvapil na 50 %, jako asi kdekoho. Jedna část mi byla vcelku jasná a myslela jsem si to samé o části druhé, ale tohle by mě tedy fakt nenapadlo. Takže DOPORUČUJI.

27.02.2024 5 z 5


Kult Kult Camilla Läckberg

Líbily se mi všechny detektivky od Camilly Lackberg, ale spolupráce s Henrikem Fexeem je posunula na mnohem vyšší level. Zápletka rozhodně zajímavá, jejíž úplné rozlousknutí si čtenář vychutná až na samém konci. Navíc se mí líbí styl psaní, no a hlavní postavy Mina a Vincent se svými pro mě sympatickými úchylkami, ty tomu přidávají pátou hvězdičku. Zkrátka opravdu povedená knížka. Doporučuji.

20.02.2024 5 z 5


Ta, která prohraje Ta, která prohraje Liv Constantine

(SPOILER) Taková oddychovka, četla se dobře a nutila mě číst pořád dál. Dvě ženy, jeden muž, takové otřepané klišé. Která ho dostane? Ta hodná nebo ta potvora? A která je která? Je pravda, že to celé bylo tak trochu jako z červené knihovny, hlavně pan Dokonalý. A závěr? Ten už nejspíš vymýšlel nějaký pohádkář. A přidal tečku navíc.

15.01.2024 4 z 5


Hrob v horách Hrob v horách Hans Rosenfeldt (p)

Já jsem tedy navýsost spokojená. Je pravda, že jsem se k Sebastianovi vrátila po trochu delší době a vlastně jsem na něj málem pozapomněla. Ale už je zase tady v plné parádě a úplně mě uchvátil. Příběh hrobu byl sice hlavním tématem celého příběhu, ale ne jediným, i když vyřešeným. Osudy dalších postav se všelijak promíchávaly a zamotávaly, aby se spojily k závěru, který ale nekompromisně volá po pokračování. Takže už jsem si půjčila Němou dívku.

14.01.2024 5 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Tleskám. Tato parketa panu Bryndzovi podle mě vysloveně sedí snad ještě víc než klasické detektivky. Některé dramatické pasáže mi sice přišly trochu zdlouhavé a malilinko přitažené za vlasy, takže jsem chvíli uvažovala o 4 *, ale předposlední a poslední fáze všechno vynahradily. Napínavé, čtivé, nemohla jsem se odtrhnout. Takže 5 a doporučení.

06.01.2024 5 z 5


Ostrov Ostrov Samuel Bjørk (p)

Trochu jsem váhala. 4 nebo 5 hvězdiček? Konec byl trochu nemastný neslaný, nevychutnala jsem si ho. A taky jsem čekala na vysvětlení některých skutečností, které byly v průběhu děje nakousnuty, byť s vraždami nijak nesouvisely. Že by byl v dohlednu další díl série? Ale i tak jsem nakonec usoudila, že tento příběh si 5 hvězdiček zaslouží. A doporučuji!

01.01.2024 5 z 5


Oko Oko Bernard Minier

Pan Minier prostě umí, to je marné. Myslím, že v tomto příběhu ještě trochu přitvrdil, možná je to tím, že horory mě moc neberou. I tak super, napínavé, čtivé, ale závěr? Čekala jsem asi něco jiného a popravdě jsem z toho rozuzlení trochu rozpačitá. Nicméně jakmile vyjde nový Minier, hned po něm půjdu.

02.12.2023 4 z 5


Moje báječná žena Moje báječná žena Samantha Downing

Nejdřív jsem si říkala: tak maximálně 4 hvězdičky. Když jsem se ale vyrovnala s tím, že příběh je značně přitažený za vlasy, tak už to jelo jak na tobogánu. Takové předvídatelné-nepředvídatelné, ale až do konce napínavé. A hlavně čtivé. Dávám 5 hvězdiček a doporučuji.

19.11.2023 5 z 5


Hrobník a dívka Hrobník a dívka Oliver Pötzsch

Skvělé! Snad ještě lepší než Hrobník. Pět hvězdiček málo. :-)

27.10.2023 5 z 5


Ztracený v pustině Ztracený v pustině Jane Harper

Drsné podnebí a těžké živobytí, to všechno tvaruje lidské charaktery a vztahy mezi obyvateli této části Austrálie. To, co vypadá jako úplně obyčejná rodina, je ve skutečnosti velkou sbírkou tajemství ukrytých pod nečitelnými výrazy a vrstvou červeného prachu. Skoro vůbec nevíte, co si o o jednotlivých postavách myslet, tak málo dávají najevo své emoce, hlavně ty pozitivní. Když je jeden z rodiny nalezen mrtvý, nevíte, jestli to byla nehoda nebo sebevražda. A pokud by to byla dokonce vražda, tak vrahem může být v podstatě kdokoli. Velice čtivá a pro mě tedy dokonalá kniha. Spisovatelčin styl psaní mi naprosto vyhovuje. Doporučuji.

30.07.2023 5 z 5


Šelma Šelma František Šmehlík

Tak nejspíš mám nového oblíbeného autora. Šelma je můj první František Šmehlík a myslím, že ne poslední. Líbilo se mi sledování několika linií, které nakonec vyústilo v zajímavý konec. Je teda pravda, že je tam "figur jak na orloji", jak praví klasik Jára Cimrman, ale naštěstí jsou to většinou česká jména, takže jsem se v nich vcelku dobře orientovala. Takže ano, doporučuji.

29.04.2023 5 z 5


Miluju tě... i s natáčkama Miluju tě... i s natáčkama Alena Jakoubková

Tak na tohle už dávno nejsem cílová skupina, takže pro mě něco jako červená knihovna 21. století. Prakticky všechno přehnané a buď černé nebo bílé, a to doslova. Ale bylo to celkem čtivé a odlehčené, takže něco takového jednou za čas…. proč ne?

21.02.2023 3 z 5


Perfektní manželství Perfektní manželství Jeneva Rose

Neskutečně až návykově čtivé. Během vyšetřování a sbírání důkazů a indicií k případu, kde úspěšná právnička hájí svého manžela podezřelého z vraždy, jsem vytipovala několik podezřelých a postupně je zase vyškrtla. Konec mě hodně překvapil a musím říct, že bych si potřebovala knížku přečíst ještě jednou a pozorněji, abych vše líp pochopila. Přesně, jak píše Mandlevest, i já bych potřebovala být pozornější čtenář.

01.02.2023 5 z 5


Píseň beze slov Píseň beze slov Veronika Černucká

Skvěle napsané, s lehkým humorem, vtipné, bohužel vsak obsah nesmírně bolavý a... při nejlepší vůli nemůžu najít správné pojmenování. Příběh, který se začal psát před osmdesáti lety a z jehož aktérů skoro nikdo nezbyl. A který se probudil k životu jednou fotografií. Přiznám se, že do posledních stránek jsem netušila, kdo vraždí, třebaže určité souvislosti se mi dávaly dohromady. Takže dávám plný počet. Ale ta Tara! Skvělá, dokonalá, krásná, nejchytřejší, na kterou nikdo nemá. Snad by mi to ani tak nevadilo, kdyby její protipól inspektor Vyskočil nebyl tak zoufalý jouda. Podle všeho to vypadá, že sám nevyřešil jediný případ, protože je líný, hloupý, nepoužitelný, co řekne, je mimo mísu, pořád jí a vyšetřování ho vůbec nezajímá. Tak to mi připadá hodně přes čáru.

29.01.2023 5 z 5


Pseudonym Pseudonym Alexandra Andrews

Velice ráda bych dala plný počet, ale musím trochu ubrat. Opravdu tak polovina knihy byla zdlouhavá a nezáživná a byla jsem zvědavá, jestli se to rozjede. Druhá polovina to narovnala a fakt se to rozjelo.. Třebaže rozuzlení se nechalo dost dobře předpokládat, stejně nevíte, na kterou misku vah se co překlopí a jak to úplně dopadne. Navíc se mi líbil styl psaní a mám novou oblíbenou autorku.

03.01.2023 4 z 5


Zlý pes Zlý pes Alex Smith (p)

Tak moc ne. Po Doručovatelkách jsem si řekla, že šéfinspektora Ketta ještě zkusím, třebaže mi něteré věci moc nesedly. Zlý pes se čte hezky, styl psaní se mi líbí, ale... pro mě nevěrohodné a hlavně odpudivé. Takže i když konec slibuje (možná) posun v pátrání po Kettově ženě, myslím, že po dalším díle už nesáhnu. Asi.

02.01.2023 3 z 5


Vlk Vlk Samuel Bjørk (p)

Moc a moc a moc se mi to líbilo. Dávám plný počet i přesto, že konec mě maličko zklamal, protože mi nebylo jasných hezkých pár věcí. Nicméně jinak super. V lese visí anděl a Sova mě nadchly, Clona trochu zklamala, ale Vlk to zase narovnal. Doporučuji všem, kdo mají rádi detektivky s pomalejším postupem vyšetřování a spoustou indicií.

30.10.2022 5 z 5


Hříchy otců Hříchy otců Martin Stručovský

(SPOILER) Skvěle napsané, věrohodné. Jen se mi chce na konci zakřičet: To ne!!

15.10.2022 5 z 5


To přichází děsy To přichází děsy Aleš Novotný

Tak já jsem docela zklamaná. Po dobré zkušenosti s knížkou Pamatuj na smrt jsem se těšila na další dílo mladého autora. Ale ouha. Zmatek v postavách (a to jsou česká jména!), motanice jednotlivých časových rovin, divný konec, něco jsem úplně nepochopila a popravdě i někde divně překombinovaný styl psaní, našlo se i pár pravopisných chyb. Škoda.

08.10.2022 3 z 5


Ani slovo Ani slovo Patricia Gibney

Jeden z nejlepších autorčiných románů, ačkoliv velmi smutný. Už dlouho se mi nestalo, aby mě knížka takhle vtáhla. Sice se v to v ní hemžilo postavami a jmény, některá jsem si musela zpětně vyhledat, abych byla opět v obraze, nicméně suprová, čtivá knížka. Doporučuji.

08.09.2022 5 z 5