Hrobník a dívka

Hrobník a dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505634/bmid_divka-a-hrobnik-645ddbf2866d1.jpg 5 143 43

Vídeň roku 1894. Inspektor Leopold von Herzfeldt vyšetřuje kuriózní případ. V uměleckohistorickém muzeu byla nalezena mrtvola slavného profesora – nabalzamovaná přesně podle staroegyptských klasických postupů. Stal se profesor obětí starověké kletby? Leopold hledá radu u Augustina Rothmayera. Kdo jiný by měl být větším znalcem umrlčích záležitostí než poněkud mrzoutský hrobník?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Das Mädchen und der Totengräber , 2022


více info...

Přidat komentář

klokan.1905
16.04.2024 5 z 5

Hrobník a dívka...
Jedná se o v pořadí druhé pokračování ze série Hrobník... Určitě bych Vám doporučil přečíst si nejprve předchozí díl, protože už v něm se seznámíte s hlavními postavami, kterých se bude týkat i pokračování... Samotný název prvního dílu je stejný jako název celé série, a to Hrobník... ;-)
Koukal jsem, že v srpnu vyjde ve slovenštině pokračování této série s názvem Hrobník a vražda v kryptě... Snad se brzy dočkáme i českého překladu... ;-)
Zpět k samotné knize...
Inspektor Leopold von Herzfeldt je přivolán do muzea, kde byla nalezena mrtvola profesora Alfonse Strössnera, která byla nabalzamovaná přesně podle staroegyptských postupů...
Vyšetří i tento podivný případ? Bude mu opět nápomocen hrobník Augustin Rothmayer? Odpovědi na tyto otázky najdete v této knize... ;-)
U hodnocení není nad čím váhat... Hrobařská série je naprosto skvělá a zaslouženě u mě má pět hvězdiček... ;-)
Dovolím si nyní trochu odbočit a doporučil bych Vám i jiné knihy autora... Oliver Pötzsch totiž napsal absolutně skvělou sérii Katova dcera, která má momentálně osm dílů a co nevidět vyjde i deváté pokračování...

soukroma
24.03.2024 4 z 5

Stále čtivé, ale první díl se mi líbil mnohem víc - originální, slibný začátek retro krimi série. Tady jsem postrádala víc Hrobníka a jeho studia, víc Vídně (zde jen malé nahlédnutí do kanalizačního systému, a ještě jen dle autorovy fantazie), víc detektivky.
Autor se zamiloval do starověkého Egypta (to mu nemůžu vyčítat, i mně se to kdysi stalo), a postavil vídeňské krimi na reinkarnaci jistých starobylých praktik. Sice tu máme mumie, otázky života věčného, balzamování a trochu souvisejících božstev (většinou v nepovědomé transkripci), ale i celá staroegyptská linka mi přišla trochu povrchní. V ničem se autor tentokrát důkladně neporochnil, přitom kniha byla hodně dlouhá. Tak snad příště.

"Vždyť je nemocná. ... Ženy pořád kvůli něčemu churavějí. A když nejsou nemocné, tak jsou mrzuté, hysterické nebo těhotné."

Pozn.: překlepů vypadávalo na čtenáře podezřele mnoho.


Makkulka
24.03.2024 5 z 5

Další skvělá kniha, poutavé již od prvních řádků...

Lolila
26.02.2024 5 z 5

Druhý diel tiež výborný, možno aj o trochu lepší ako prvý. Polícia rieši viac prípadov naraz, ktoré sa prelínajú a Leo sa poriadne zapotí:-) Našťastie má pomocníkov ako je hrobár Augustín, ktorý príbeh robí zaujímavejším a tiež Leova priateľka Júlia, ktorá nemá záujem stáť stranou. Veľmi rada si prečítam ďalšie prípady z historickej Viedne.... ak bude spisovateľ pokračovať:-)

Corso
19.02.2024 4 z 5

Myslim ze seria Hrobnik bude v pocte vysetrovatelov niekde tesne za 87. okrskom Eda McBaina :) Pocitajme, Leo Hertzfeldt, Julia, dvaja kolegovia z mordparty, priratajme aj sefa kriminalnej sekcie, aj ten sa im do toho pletie, samotny hrobar Rothmayer. Kazdy z nich svojou troskou prispeje do riesenia dvoch paralelne odvijajucich sa pripadov. Jeden je ako z Troch patracov o tajomnych mumiach a strasnej kliatbe. Druhy je skor honom na Jacka Rozparovaca "odrezavaca pindikov". Mam dojem ze kazdy pribeh by vydal za samostatnu tensiu knihu. Ale orientuje sa v tom citatel lahko. Aj ked, Rothmayer ktoreho meno je v hlavicke celej serie, zacne nieco konat az v poslednej tretine knihy, dovtedy len chrani svoju "dcerenku" Annu. Pise sa rok 1894, a toto obdobie kdekolvek sa kriminalka bude odohravat, mam rad. Tretia kniha je uz napisana, a trochu sa na nu aj opatrne tesim.

Poznamka pod ciaru.
Co som kedysi mal rad, ale dnes uz az tak v knihe nevychutnavam, je putovanie po uliciach a opis kade kto bezi, vezie sa drozkou a podobne. Moja snaha vytlacit si vzdy mapy mesta v danom obdobi uz minula a dnes to povazujem za dokaz akurat toho, ze autor mal plan mesta pred sebou na stene ked pisal roman.

Inak, KALIBR by mal viac pozornosti venovat korekture. Par krat ma potahala za oci zopakovana predlozka alebo preklep. Nic strasne, ale zo 8 krat som na to narazil.

Jolana.b
28.01.2024 5 z 5

Zajímavé, skvěle napsané. Ale doporučuji číst až po přečtení Hrobníka. Knihy na sebe navazují. Určitě doporučuji.

Isew
20.01.2024 5 z 5

V tomto díle rapidně ubylo nejvyšší nedotknutelné smetánky, což mě v minulém díle poměrně iritovalo, i když ani v tomto díle si to autor úplně neodpustil. Uličky staré Vídně, jeho obyvatele, kterých do Vídně přicházelo stále více a více, rasismus, antisemitismus a vůbec dobovou atmosféru se autorovi podařilo vystihnout zdařile. Velmi čtivá a zajímavá knížka. A jako třešnička na dortu Augustin Rothmayer. Už se těším na další díl.

keselylenka
12.01.2024 5 z 5

Dost mě mrzelo, že ačkoli se kniha jmenuje Hrobník a dívka, tak hrobník je okrajová postava a dívky si skoro nevšimnete. Přitom zrovna Augustin mi přijde skvělý a za Lea bych ho klidně vyměnila. Nic to ale nemění na tom, že kniha se mi líbila a četla se dobře. Na začátek čtecího roku super.

Kaduri
30.12.2023 5 z 5

Tak celkom vtipne mi vyšlo, že ako prvú knižku v roku 2023 som prečítala "Hrobníka". A zrejme ako poslednú jej pokračovanie - "Hrobník a dívka".
Podobne ako v prvom dieli, znovu vyšetrujeme viacero prípadov naraz. Záhadu mumifikovaného egyptológa, prípad beštiálneho vraha prostitútov a ako bonus - smrť ošetrovateľa v ZOO roztrhaného levom. Že to celé znie smiešne a neuveriteľne?
Inšpektorovi Herzfeldtovi to zrovna smiešne nepripadá. Ešte že má po ruke Juliu, partičku viac-menej schopných kolegov a v neposlednom rade hrobára Augustina Rothmayera...
Vskutku napínavé čítanie.
Prišlo mi, že autor použil podobný vzorec ako v predchádzajúcom dieli a páchateľa som si tipla správne.
Celkový pôžitok z knižky mi to však nezkazilo.
Teším sa na pokračovanie:).

„Ale teď se radši pojďme podívat, co holky provádějí u šachtových hrobů. Ještě aby tak s kostmi a lebkami hrály kuželky. Annu jsem u toho už jednou nachytal.“
Pobaveně se zašklebil. „Ale musím říct, že měla dobrou trefu.“

Gracian1964
20.12.2023 4 z 5

Celkom sa mi to páčilo, i keď trošku prekombinované to bolo. Teraz si nie som istý, či sa mi viac páčil tento diel, alebo prvý... Atmosféra dobrá...

roso.mak
20.12.2023 4 z 5

Přesto, že jsem nepochopila, kdo má být ta dívka, a přes ten lehce lacině honičkový konec, jsem se dobře bavila. Přiznávám, že spíše Vídní 19. století, než detektivní zápletkou, ale ani ta nebyla špatná.

cérka
19.12.2023 3 z 5

Průměrná kniha, průměrné hodnocení.
Tentokráte jsme se místy nudila a nutila do čtení. A to jsem se na knihu tak těšila! Na můj vkus je zápletka i samotné vyšetřování již hodně překombinované. K mé velké lítosti je zde hrobníkovi a jeho schovance věnován příliš malý prostor. Zhlavních postav se najednou staly ty vedlejší a na knize je to hodně poznat. Škoda, toto pokračování se autorovi moc nepovedlo :(

Čmeláček
17.12.2023 5 z 5

Vynikající kniha, líbila se mi o něco víc než první díl. A tak za tohle skvělé počteníčko dávám pět stars a doufám, že brzy vyjde pokračování :).

alexis818
01.12.2023 5 z 5

Skvělá Kniha,už aby byla ještě jedna.

rodak
22.11.2023 5 z 5

První díl byl perfektní, ale tohle byla bomba. Tak skvěle se četl příběh plný špinavých ulic, podzemních chodeb,hřbitovů,bordelů a našich známých hrdinů. Doufám, že série bude pokračova!!!

Kristulda
18.11.2023 5 z 5

Tak téhle díl mě bavil o dost víc než první, bylo to čtivé, příjemné čtení, hlavní postavy mi přirostly k srdci a téma velmi zajímavé. Můžu říct, že takto si představuju detektivku čtivou, napínavou a moooc se těším na další díl.

orinka3
13.11.2023 1 z 5

Zatím nemám dočteno, ještě se sem vrátím. Jsem teprve v polovině a pořád mě to ještě nechytlo. Zvláštní - předchozí díl se mi četl mnohem lépe. Je to jakési divně rozevláté. Tak to slibně začalo. Egypt, mumie, záhadná smrt profesora. Do toho se zamotali ti nebozí mladíčkové, smrt v ZOO se strašidlem v pozadí, ovšem co mi vadí převelice, tak vztah mezi Leem a Julií. Pořád se to tam rozebírá a přitom to děj vůbec neposouvá. No, a chci se zeptat: jsem jediná, kdo má v ruce špatně sešitou knihu? Je z knihovny, takže škodu jsem neutrpěla, ale docela mi vadí, že knihu nemůžu řádně otevřít tak, abych viděla začátky i konce řádku a ty mi nesjížděly dolů. Pořád to musím silou napravovat, knihu naklánět - otravuje to! ---------- tak jsem to tedy konečně dočetla a jsem tu se závěrečným zhodnocením. Nu, nepotěším pana Pötzche, nepotěším. Celkový dojem odpovídá mým pocitům ze začátku. Román se dá přirovnat k ochotnickému představení v laciných, křiklavých kulisách. Toporní, zmalovaní herci, za vlasy přitažené situace. Leo v tom celém jaksi plave na povrchu, Julie jen překáží a vycpává ta místa, kde se mělo něco dít. O práci vídeňské "kriminálky" škoda mluvit. Divoši v Prátru, ostatky v kanálech, mumifikovaný profesor a hrobník je tam jen na parádu, sem tam si něčeho všimne a každá kapitola bohužel začíná obvyklou nepřekvapivou kurzívou. Odkazy v textu, které polopaticky upozorňují na dění v díle č. 1, čtenáře hodně podceňují a jsou podle mého nepotřebné. Tak složitý děj to zase nemá. Ach jo, a já se pro ten druhý díl do knihovny tak hnala!!! :(

Sauerkraut
09.11.2023 5 z 5

Tak po těchto hrdinech mi bude hodně smutno. Všechny je mám upřímně ráda: pohledný světlovlasý fricek, poloviční skopčák a poloviční rakouský žid, Krásná houževnatá Julie, vzdělaný tajemný hrobník a jeho milovaná schovanka Anna. No a Vídeň plná lidí ze všech koutů monarchie, Vídeň romantická i krutá, metropole, kde nic není svaté. Snad bude tato série pokračovat, nebo se ustýskám.

heavy66
03.11.2023 5 z 5

Pohledný mladý detektiv a krásná emancipovaná dívka. Egyptské mumie, pohřební rituály, exotické jedy, společenská smetánka a vraždící fantom. Ať mě Augustin pohřbí v šachtovém hrobě, jestli tohle není pocta nesmrtelnému Edgaru Wallace! Autor se sice hlásí k odkazu Sira Arthura, ale já vím své. Ať tak nebo tak, druhý díl se katovu pravnukovi povedl více než skvěle, včetně zábavných morbidních hlášek!

„Byl rád, že se při pitvě nepozvracel, ale to bylo vše. Momentálně si nebyl jistý, zda ještě někdy vstoupí do řeznictví. A když ano, jestli se mu povede zapomenout na nervy drásající profesorovo pohvizdování během pitvy.“

boeink
02.11.2023 5 z 5

Bravo! Opět jsem se při čtení skvěle bavila, z knihy vyloženě dýchá atmosféra staré Vídně, takže jsem měla opět pocit, že tam s Leem, Julií, hrobníkem Rothmayerem jsem taky. Leo je sympaťák, sice trochu tvrdá palice, hlavně ve vztahu k Julii,ale to se časem poddá, možná už v příštím díle.
Co bych vytkla, jsou gramatické i jiné chyby v textu, za ty ale pan Pötzsch nemůže, ten odvedl skvělou práci.
Těším se na další shledání.