Šelma

Šelma https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487871/bmid_selma-F3m-487871.jpg 4 195 51

Laura Ara série

1. díl

Ministr vnitra slovně napadne mladého novináře, který píše o jeho údajném propojení s podsvětím. Konflikt plný ostrých slov a výhružek zachytí kamery, což rozpoutá velkou mediální kauzu. O několik dní později je žurnalista spolu se svou partnerkou zavražděn v chatě nedaleko Šumperka. Podle řady indicií šlo o nájemnou vraždu, způsob zabití novinářovy přítelkyně však zároveň odkazuje na nevyřešenou sérii vražd ze Šumperska před sedmi lety. Vrchní vyšetřovatelka Laura Ara se spolu s kolegy (mezi nimiž je i Václav Cesta, kterého čtenáři znají z detektivního románu Slyšet jeleny zpívat) prodírá bahnem politické mafie, kmotrů a lobbistů s vazbami na zahraniční zločinecké gangy. Bylo skutečně vrahovým hlavním cílem umlčet nepohodlného novináře? Podaří se olomoucké vyšetřovatelce zjistit, jakou roli v případu hraje Attila Krasniq, poskok mafiána Filipa Horkého? A může ji Krasniq dovést k sériovému vrahovi známému jako Porodník? Detektivní román s prvky politického thrilleru tvoří několik navzájem provázaných dějových linek a je prvním dílem volné trilogie.... celý text

Přidat komentář

Kopretinka784
předevčírem 4 z 5

První kniha tohoto mladého autora. Tloušťka knihy mě neodradila. Trochu jsem se chvílemi ztrácela v množství lidí. A taky nemusím politiku. Tady se to všechno ale správně proplétalo a dohromady hezky sedělo. Navíc sympatická komisařka a místo - Olomouc - moje srdeční záležitost (vzpomínka na studia).
Takž už se těším na další Lauřiny případy.

aktijnov
03.04.2024 5 z 5

Hororovité příběhy ze známého prostředí Šumperska. Skvělá kniha.


LuckaH2
27.03.2024 5 z 5

Kniha 515 stránek a posledních 150 stran víte vraha, a pořád chcete číst dal. Vrazdy byly dost děsivé i ruzne dalsi detaily a mě naopak bavila ta politika v tom. Jedina nevyhoda, ze autor se vyjádřil ze v nejbližší dobe z pracovních a rodinných duvodu nezvlada napsat další dil

Danago
04.03.2024 5 z 5

Ano kniha je inspirována některými prvky z jiných knih. Přesto je velmi čtivá, napínavá, moc dobře se mi četla. Jedině bez čeho bysch se obešla je ta trocha politiky, ale nebyl to zase tak moc velký problém. Lehce překombinované, ale i to se dalo překousnout. Kniha mě velmi mile překvapila.

Pajulk
22.02.2024 4 z 5

Přišlo mi toho trochu moc. Moc komplikované a moc podmětů. Ale, nešlo to nedočíst. Napínavé.
Pro některé skupiny to nemusí být lehké čtení (např. těhotné)

sasekr
20.02.2024

Zajímavý pokus o kvalitní detektivku se severskou příchutí. Stojí za přečtení, ale vysoké hodnocení si nezaslouží. Příliš mnoho dějových linek, které nelze kontinuálně udržet v logické rovině. V závěru přílišný tlak na to, všechny ty linky vypořádat, působí to uměle. I přes obsáhlost knihy snaha zkombinovat sadistického vraha norského střihu s vrcholnou politikou a psychologickými vhledy do duší pachatelů i detektivů - nepůsobí to přirozeně, nezapadá to. Navíc ta inspirace skutečnými postavami z české a slovenské politiky je spíše rušivá a působí lacině.

Lucissia
28.01.2024 5 z 5

Mám ráda příběhy, které se váží ke konkrétnímu místu. I když tohle bylo na mě trochu překombinované, pět hvězd si kniha zaslouží, protože to nešlo nedočíst... :-)

v.e.v.er.ka
21.01.2024 5 z 5

Za mě skvělá detektivka, jiná nežli obvykle čtu, navíc znám prostředí jelikož jsem z regionu. Těším se na další dil

Standa24
08.01.2024 5 z 5

Do knihy jsem se velmi rychle začetl. Pátrání po brutálním sériovém vrahovi i díky zimním kulisám, ve kterých se odehrává, trochu připomíná severské detektivní thrillery. Detektivní linka příběhu se prolíná s linkou politickou, zde je naopak vidět inspirace událostmi s českého a slovenského prostředí z doby nedávno minulé. Hlavní vyšetřovatelka Laura Ara se svým týmem řeší případ, který se zdá být čím dál komplikovanější. Totožnost vraha, jemuž se věnuje jedna z dějových linek příběhu, je neznámá a policisté jsou pod tlakem, aby ho dopadli dříve, než udeří znovu. Všechny linky příběhu se na konec propojí, i když si myslím, že závěr mohl být trochu jednodušší a přímočařejší. Už teď se těším na další díl z avizované trilogie.

Annicka
06.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Můj názor na knihu se v průběhu měnil. Ze začátku mi to přišlo dost kostrbatě napsané, navíc to je ten typ knihy, kde vám vlastně hned na začátku naznačí, kdo je vrah. Navíc očividná inspirace Kuciakem mě dost štvala... Prostě mi to přišlo jak slohová práce dítka bez vlastní fantazie (a to jsem neviděla v komentářích zmiňovaný Most, takže pokud jde o Lauru, nemohu soudit). V průběhu se mi však kniha líbila víc a víc. A dost oceňuji, že byť jsem vraha odhadla hned na začátku, nakonec jsem byla stejně překvapená, kdo že to vlastně byl. Navíc když už to vypadá, že je vše odhaleno, přichází další a další informace... Nakonec tedy musím uznat, že se mi kniha celkem líbila. Další díl si přečtu, až bude k mání, hlavně kvůli Lauře, která mi je sympatická a jsem zvědavá, co se o ní ještě dozvím.

VendulaB
06.11.2023 4 z 5

Výpravná a velmi čtivá detektivka, zajímavá zápletka, ale dle mého názoru je kniha zbytečně překombinovaná. Pokud by autor z knihy 1 či 2 dějové linky vypustil, knize by to prospělo. Stejně tak platí, že by jistě prospělo větší propracování jednotlivých postav, aby si k nim čtenář mohl více vybudovat hlubší vztah. Celkově ale kniha představuje velký čtenářský zážitek a už se těším na její pokračování.

Kaja1
01.11.2023 4 z 5

Pomalu se nám odkrývá jeden zločin za druhým. Při čtení si člověk uvědomí, že se to všechno mohlo stát a možná se to i děje. Musíte si zvyknout na velké množství postav a střídání prostředí, někdy to bylo na škodu. Ale čtení to bylo parádní.

Martule44
28.10.2023 4 z 5

Pan Šmehlík ukázal, že detektivní počin v jeho podání je skutečně pecka a čtenářský zážitek. Po autorově prvotině jsem mlsně sáhla po další knize a s každou další kapitolou hltala, jak to s tím vrahem v závěru bude. A že bylo ... promyšlené!

jejda.majda
09.10.2023 4 z 5

Namlsaná Šmehlíkovou prvotinou, Slyšet jeleny zpívat, očekávala jsem velkou bombu. Ne, že bych byla zklamaná, ale na Jeleny Šelma nemá.

V prvních kapitolách na mě styl psaní působil dost nejistě a trochu jsem se ztrácela v jednotlivých postavách, protože to bylo co kapitola, to nová posta a jiná dějová linka Nakonec jsem se ale zorientovala a začetla a těšila jsem se, až odhalím, jak spolu všechno souvisí a kdo je vrah.

Detektivka se četla pěkně, ale příběh byl dost překombinovaný. Kdyby byly dějové linky trochu propracovanější a šly víc do hloubky, ta překombinovanost by mi zas až tak moc nevadila.

A nakonec si neodpustím malé rýpnutí do korektury, protože výrazných chyb bylo v textu poměrně dost. V posledních letech se opravdu málokdy stane, že v knize neobjevím vůbec žádnou chybu. Škoda.

PrážaV
08.10.2023 3 z 5

Po delší čtenářské pauze jsem si do ruky vzala druhou knížku Františka Šmehlíka s názvem Šelma. Jedná se o český detektivní román. Ačkoli kniha má přes 500 stran, děj plynul rychle. A s každou další kapitolou mě zajímalo, jak vše dopadne. Příběh se odehrává na několika místech, zejména pak na Šumpersku, Olomoucku a v Praze. Zároveň spojuje několik dějových rámců. Hlavní hrdinka, asociální vyšetřovatelka obklopena mužskými kolegy, to je již ověřený motiv, který na čtenáře funguje, a i tady zafungoval. Kniha se mi četla velmi lehce, nepopírám však, že k tomu mohla přispět i zmiňovaná přestávka. Svou knihou Slyšet jeleny zpívat u mě autor nasadil vysokou laťku, a tak bylo mé očekávání veliké. Této zkoušce Šmehlík zdařile obstál. A již se těším na další díl ze série s Laurou Arou.

Vlaďkaa4
30.09.2023 5 z 5

Některé příběhy vám přijdou zbytečné. To je ovšem jen zdání. Vše do sebe západně i ty nejmenší detaily.

hana1039
11.09.2023 5 z 5

Audiokniha:
Pro mě to bylo 20 hodin skvělého poslechu,i když někdy hodně spletité, několik dějových linek... už už jsem si myslela, že vím,tak jako vyšetřovatelé,tak nakonec jsme se všichni spletli :-)) Politika je hnusná,a někdy se fakt neštítí těch nejhorších variant...v tomto příběhu jsem viděla velkou podobnost ,co se týče naší vlády, bohužel...

zouharov
08.09.2023 4 z 5

Napinavé, čtivé, možná místy až překombinované, ale už se těším na další díl.
Musím ocenit obálku, stejně jako u předchozí knihy nádherná.

Terka.td
27.08.2023 5 z 5

Tak tady se žádné odkládání knihy nedělo, zato jsem byla donucena k odkládání spánku ( a ten já odkládám věru nerada:-)
Příběh je jedna obrovská motanice vazeb vysoké politiky, podnikatelů, mafie, výzvědných služeb, a vyšetřování sériových vražd. Skvěle vykresluje českou realitu klientelismu, službiček, přivírání oček tam a tu zas nadměrné byrokracie dokonalý obraz naší republiky.

Nazdarhoshi
19.08.2023 5 z 5

Šelmu jsem četla až po Slyšet jeleny zpívat, ale zpětně musím uznat, že v tom mordování má Šelma jednoznačně navrch.
Celých 450 stran to jelo docela slušně, ale potom to začalo dost zrychlovat a pak už mi to přišlo trochu moc překombinované a o něco hůř uvěřitelné.
Hlavní hrdinka oplývá určitým klišé, podobně jako skoro každý knižní vyšetřovatel - trauma, samota atd.
Trochu mě překvapilo, že příběh se odehrává ještě před Slyšet jeleny zpívat, takže jsem si něco vyspoilerovala. Ale jinak 4,5*