eltondo eltondo komentáře u knih

☰ menu

Rozum proti kovidové panice Rozum proti kovidové panice Václav Klaus

Názory odborníků, kritizující vládní způsob boje/neboje proti Covidu. Logicky, s předkládáním důkazů, fakt, příkladů atd.

25.04.2024 5 z 5


Záhada zamčeného pokoje Záhada zamčeného pokoje Miroslav Macek

Glosy pana Macka mám velmi rád. Ale tady dávám nízké hodnocení zejména za neoriginální nápad. Zmapovat vývoj detektivního žánru už zkoušel Škvorecký. A nápad psát stylem jiných autorů měl např. Viewegh. Literárně to taky žádný zázrak není. Ono taky když se to třeba moc nedaří, tak se vždycky dá prohlásit, že je to parodie, že? :) A taky mi přijde jako hodně slabý pokus o humor, když se starý domovník jmenuje Brad Pitt nebo jedna slečna Harley Davidsonová. Ale číst se to dalo - to zas jo. Některé povídky docela dobré. Pouze "labužnické" pasáže mi lezly děsně na nervy. Vždycky, když se začalo řešit, jaké víno vybrat k jehněčím kotletkám a francouzskému tetřívkovi atd., tak jsem to přeskakoval.

07.04.2024 2 z 5


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Opět vtipné a čtivé. Ale: nebavilo mě moc nakupování, matka (protože víceméně pořád mimo) a ani Mark . A chyběl mi Josef :)

21.03.2024 3 z 5


Cesta do Říma Cesta do Říma Ben Kane

Dočteno spíš z povinnosti. Dobrodružné, akční, napínavé - podobné předchozím dílům. Výjimkou je závěrečné rozuzlení, ke kterému se v poslední třetině knihy pomalu směřuje. Vadilo mi, že všichni tři hlavní hrdinové se často chovají nelogicky a nesmyslně - nejvíc Fabiola. Bez případného čtvrtého dílu bych se obešel.

16.03.2024 3 z 5


Investování pro začátečníky Investování pro začátečníky Petr Syrový

Název knížky je plně výstižný. Autor srozumitelně laikům vysvětluje investování. Je to ovšem celé jen o klasických (spravovaných) investičních fondech. Ostatní možnosti jsou zmíněny jen letmo nebo vůbec.

16.03.2024 4 z 5


Ďábel je taky jenom člověk Ďábel je taky jenom člověk Hans Rath

Zajímavý a atraktivní námět. Ale jinak nic mimořádného. Body strhávám za opravdu dlouhé diskuze doktora Jakobiho s kýmkoliv. Prospělo by ubrat debat a přidat na příběhu. Nejzdlouhavější byl v tomto směru konec. A taky mi připadlo, že doktor se ke všem zúčastněným ženám chová slušně, ale nějaký hlubší cit nebo dokonce láska se z jeho strany nekoná.

09.02.2024 3 z 5


Volha Volha Karel Hynie

Zpočátku to zaujme hovorovou češtinou s vulgarismy, s chybami a bez čárek ve větě. Ale pak je to takové čím dál stejné - jen sled historek plných sexu, chlastu, šolíchů atd. bez hlubší zápletky. Standa je vychcánek, ale zdaleka ne taková svině, jak je vykreslený v seriálu. Spíš takové prostoduché pako - občas mi ty jeho myšlenkové vývody připomínaly malého Petra Bajzu z Bylo nás pět. Myslel jsem, že když je knížka celkem tlustá, tak tu toho bude víc, než v seriálu. Opak je pravdou - v seriálu si toho museli snad půlku vymyslet, aby to o něčem bylo. Takže co třeba v knížce není (antispoiler?): degradace režisérky na knihovnici, Standova bouračka a práce vrátného, zátah na chartisty, vydírání homosexuálního režiséra, pašování zakázaných knih, Standovo odsouzení po revoluci a hlavně: spolupráce s STB je v knížce úplně okrajová záležitost a estébáci jsou obyčejní strejdové. V seriálu to tvoří podstatu děje a chlapi jsou patřičně drsní a odporní.

30.01.2024 3 z 5


Mnich, který zmizel Mnich, který zmizel Peter Tremayne (p)

Další výtečný příběh sestry Fidelmy. Padoucha se mi výjimečně povedlo odhalit, ale ta zamotaná spleť náznaků a vodítek - to bylo něco.
Dojem mi mírně zkazilo, když nějaký pohůnek (ze 7. století) prohlásil, že hosté odjeli před 10 minutami :)

04.01.2024 5 z 5


Ještě není konec Ještě není konec Michal Sýkora

V první řadě musím říct, že kniha je úplně perfektní, protože jsem na to kompletně přišel už tak ve třetině: kdo, jak i proč. (A to se mi teda moc často nestává :) I na to, kam a proč vyběhla Draha atd. Konečně se budu moct podívat i na TV Vodníka.
V druhé řadě musím říct, že samotný příběh je poněkud krátký, což je pochopitelné, když se pátrá 25 let poté a řada svědků je po smrti. Autor to tak trochu vycpává Dylanem a životními osudy zúčastněných. (Proto 1 hvězda dolů). Čte se to ale jedním dechem.

01.12.2023 4 z 5


Jarek Nohavica Jarek Nohavica Dana Čermáková

Nohavicu mám rád, ale na nervy mi časem už lezlo to jeho dojímání se nad sebou samým. Na jednu stranu neustále zdůrazňuje, jak nemá rád rozhovory a na druhou stranu se v nich neustále nimrá ve své duši, chmurách, hlubinách, smutcích, zamčených komnatách atd. V tomto směru jsou mi mnohem sympatičtější nemluva Plíhal nebo normální chlapský Dobeš. To je ale jeho věc - to není chyba knížky. Chyba knížky je v tom, že je cca ze tří čtvrtin tvořena právě takovými rozhovory - kdy Nohavica vlastně hodnotí sám sebe. Veliký nedostatek je, že tu skoro nejsou názory jiných lidí - kamarádů, kritiků, jiných písničkářů, novinářů atd.
Na jednom místě to autorka nezvládá ani matematicky / časově. Z několika po sobě jdoucích stránek se dovídáme, že od roku 1974 se JN stává na dlouhých 9 let knihovníkem. Hned na další stránce však roku 1975 rukuje na vojnu, z níž odchází v roce 1979 (!!!) A v roce 1981 s knihovnictvím končí.

28.11.2023 3 z 5


Cholesterol - Přirozená regulace hodnot krevního tuku Cholesterol - Přirozená regulace hodnot krevního tuku Rolf Meier

Autorem není lékař, ale novinář. A navíc překlad je katastrofální. Kostrbatá šroubovaná souvětí můžete číst i několikrát po sobě a stejně si nejste jisti významem. Překladatelka nezná chemické, lékařské apod. názvosloví a vytváří nová a nesmyslná slovní spojení ("složené nenasycené mastné kyseliny"). Místo českých zavedených názvů používá nezvyklé varianty: místo slova "vláknina" píše "balastní látky", místo sousloví "nákupní seznam" píše "seznam nákupu". Vůbec ji nenapadlo hladinu cholesterolu uvádět v mmol/l, jak je běžné v Česku, ale používá g/l - zřejmě používané v Německu. Čtenář tak nemá šanci porovnat si např. své výsledky z české laboratoře s hodnotami v knize.
V knize se též vyskytují vysloveně nepravdivé informace: podle knihy se např. trans-mastné kyseliny v přírodě téměř nevyskytují (s výjimkou bachoru přežvýkavců). Přitom ve skutečnosti např. mléčný tuk jich běžně obsahuje cca 5%.
Myslím, že kniha může udělat víc škody než užitku.

19.11.2023 odpad!


Pokušení a pomsta Pokušení a pomsta Zdeněk Pošíval

Opět výborná kniha pana Pošívala. Může se zdát víc nepřehledná kvůli více časovým rovinám příběhu. To by mohlo trochu vadit detektivní složce, ale ta v tomto případě nemá úplně tu hlavní úlohu. Tou jsou životní nelehké osudy všech hlavních hrdinů doplněné filosofováním o duši, osudu, Bohu, vině a trestu atd.
Atmosféra opět velmi autentická, příběh propracovaný a jazyk precizní. Na rozdíl od uživatele petrxx11 stavím tuto knihu pana Pošívala o kus výš než tvorbu pánů Bauera nebo Niedla. Co jsem od nich zatím četl, tak byly hektické dobrodružné příběhy pro starší žáky.
Ale nesmyslu s více dětmi jsem si všiml též :)

11.11.2023 4 z 5


Jak zabít civilizaci Jak zabít civilizaci Benjamin Kuras

Velmi silné varování před islamismem a jeho rozpínavostí. Psané v roce 2011 a doplněné 2015. Není názornější důkaz pro opodstatněnost tohoto varování než článek z tohoto týdne (24.10.2023):
Rodí se druhé Německo, islamistické, znepokojuje policisty i politiky.
Opomíjení antisemitských výroků, útoky na zásahové jednotky a oslavy brutálního napadení izraelských civilistů. Nenávist vůči Židům se v německých ulicích dostala do bodu, kdy se odehrává zcela bez překážek. Příliš dlouho se totiž mnozí politici dívali jinam a přehlíželi formující se islamistickou paralelní společnost, která přerostla v neřízený problém německého národa, napsal německý deník Bild.

27.10.2023 5 z 5


Údolí stínu Údolí stínu Peter Tremayne (p)

Detektivka výborná, akorát ta logistika zločinu byla dost krkolomná a málo pravděpodobná. Ve větší (ale ještě únosné) míře jsou tu přítomny náboženské teologické disputace a historie rodů. Eadulf je ze začátku furt našrot, ale v čase nejvyšší nouze slušně zaboduje.

27.10.2023 4 z 5


Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

Moje první knížka z této řady. Připadá mi, že vzorec staršího chytrého detektiva a jeho mladého pohledného pomocníka se jen přenesl z 13. století (Oldřich z Chlumu + Ota) o 3 věky dál. A doufám, že je to jen autorova sebeironie, když Ota měl blond vlasy nakadeřené podle poslední módy a Petr má černé vlasy nakadeřené podle poslední Italské módy. Jinak je legrační, když pekařka ze 16. století použije v přímé řeči slovo "informace".

13.09.2023 3 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Tento díl je trošku jiný, než předchozí. A to myslím v dobrém. Místo jednoduchého chronologického deníkového zápisu je zde popis jedné situace. Ta se vyvíjí ve více liniích a ty se nakonec všechny propletou v jakémsi "crazy" finále. Jazyk standardně velmi vtipný, knížka opět velmi krátká, na oživení jsou tu nové bizarní postavy. U mně v pohodě.

13.09.2023 4 z 5


Deset mrtvých komiků Deset mrtvých komiků Fred Van Lente

Myslím, že od začátku bylo jasné, oč tady půjde. Otázkou bylo jen proč (na to se dalo přijít), jak a v jakém pořadí. Pointou snad měla být kritika či snad obžaloba poměrů v americkém zábavním standupovém průmyslu. Což je pro našince ne zcela blízké prostředí. Prostupy jednotlivých komiků moc zábavné nebyly, ale jinak se to četlo fajn.
A autor samozřejmě vůbec netuší, že podobnou věc už před 30 lety u nás vymyslel Ivan Mládek. Na zámek se pozve 10 českých komiků (Sobota, Krampol, Kaiser s Lábusem atd.) a ti jsou jeden po druhém vražděni. Jmenuje se to Deset mtrvých běloušků a na youtube se to dá najít, (ale nic moc to není). Takže ať se pan Fred Van Lente nediví, kdyby ho Mládek chtěl zabít ;)

11.08.2023 4 z 5


Pavoučí síť Pavoučí síť Peter Tremayne (p)

Opět perfektní detektivní příběh z údolí, kde jsou všichni navzájem bratranci. Ani jsem se nesnažil přijít na to, jak je možné, že jak strýc, tak synovec jsou oba bratranci třetí osoby :) Kromě důmyslně spletitého příběhu s hromadou vodítek pro detektiva je opět připomenuta geniálnost právního a společenského systému Irska 7. století a bigotnost římského pojetí křesťanství. Nadto jsou přítomny vybrané kapitoly z agronomie (půda tří kořenů) či botaniky (ucháč obecný vs. ucháč obrovský).
Trochu mě štvaly drobnosti jako: v temné místnosti bez oken osvětlené pouze několika lampami Fidelma jasně pozná, že další osoba má blankytně modré oči či že její blonďatě vlasy nenesou stopy šedin. Nebo: sice po stezce skoro nikdo nechodí - přesto má hostinský čerstvě navařený velký kotel jídla.

24.07.2023 5 z 5


Kufřík matematických záhad profesora Stewarta Kufřík matematických záhad profesora Stewarta Ian Stewart

Buď je úloha zbytečně zamotaná do balastního rádoby vtipného příběhu detektiva Soamese. Nebo se jedná už o vyšší level matematiky, což jsem už nestíhal - a to si myslím, že o matematice něco málo vím. Když se ale k pochopení použije derivace Riemannovy funkce zeta v bodě 2, tak to už spíš vynechávám.

09.07.2023 2 z 5


Berry Bokr aneb Čerstvé kozy denně na trh Berry Bokr aneb Čerstvé kozy denně na trh Zsolt Staník

Tohle mi nesedí. Rádoby veselé krátké příběhy ze současné vesnice. Styl, jazyk a podání ale veškerý případný vtip zabíjí.
A na autentičnosti nepřidá, když starý vesnický strejda mluví šroubovaně jako gymnaziální profesor.
Dočetl jsem to jen že setrvačnosti.

30.06.2023 1 z 5