Pavoučí síť

Pavoučí síť https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285755/bmid_pavouci-sit-hDV-285755.jpg 5 70 23

Sestra Fidelma série

< 5. díl >

Píše se květen roku 666 a král Colgú vysílá svou sestru Fidelmu, vzdělanou advokátku a znalkyni starého irského práva, vyšetřit brutální vraždu náčelníka klanu ve vzdáleném Araglinu. Ačkoliv po příjezdu na místo činu Fidelma se svým pomocníkem, bratrem Eadulfem, zjišťuje, že případ je už zdánlivě vyřešený, neboť u zavražděného Ebera byl nalezen pachatel i se zbraní v ruce, brzy dochází k závěru, že rozuzlení nebude zdaleka tak prosté. Domnělý vrah je totiž opovrhovaný nalezenec a Fidelma rychle pochopí, že nebohý mladík je jen nastrčeným obětním beránkem místo skutečného pachatele. V následujících dnech dochází v Araglinu ještě k několika vraždám a Fidelma postupně odkrývá další a další motivy a podezřelé a nakonec i strašlivé tajemství rodiny zavražděného náčelníka Ebera. Ačkoliv Fidelmě samé jde nejednou o život, v závěru se jí podaří rozplést pavoučí síť nenávisti, lží a hrabivosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Spider´s Web , 1997


více info...

Eva193
Eva193
02.01.2024 5 z 5

Opět zajímavé a napínavé čtení. Pro mě velmi zajímavé a nové informace o rozdílu irského a římského chápání víry a jejich vztahu k necírkevnímu právnímu systému země. Taky je na knihách série příjemné, že se tam vždy najdou nějaké sympatické postavy, kromě hlavní hrdinky, kterým čtenář fandí.

čef
čef
23.08.2023 5 z 5

Dost podobné ostatním knihám této série zejména dílu Krev v ráji jakoby z oka vypadla. Zde se kromě vražd opět řeší otázka postižených v Irsku v dávných časech, jejich právního a skutečného postavení v komunitě. Římští katolíci nabývají na síle a drzosti a tak Fidelma musí houževnatě bojovat, aby prosadila právo pěti království. Sice dost průhledné, ale příjemné čtení plné starodávných i současných moudrostí.


eltondo
eltondo
24.07.2023 5 z 5

Opět perfektní detektivní příběh z údolí, kde jsou všichni navzájem bratranci. Ani jsem se nesnažil přijít na to, jak je možné, že jak strýc, tak synovec jsou oba bratranci třetí osoby :) Kromě důmyslně spletitého příběhu s hromadou vodítek pro detektiva je opět připomenuta geniálnost právního a společenského systému Irska 7. století a bigotnost římského pojetí křesťanství. Nadto jsou přítomny vybrané kapitoly z agronomie (půda tří kořenů) či botaniky (ucháč obecný vs. ucháč obrovský).
Trochu mě štvaly drobnosti jako: v temné místnosti bez oken osvětlené pouze několika lampami Fidelma jasně pozná, že další osoba má blankytně modré oči či že její blonďatě vlasy nenesou stopy šedin. Nebo: sice po stezce skoro nikdo nechodí - přesto má hostinský čerstvě navařený velký kotel jídla.

Luigi1
Luigi1
31.05.2023 4 z 5

Fidelma byla vyslána svým bratrem králem Colgú do vzdáleného Araglinu vyřešit zdánlivě jasnou vraždu

Sisssi
Sisssi
20.12.2022

Opět je v knize na středověk trochu moc židlí a nočních stolků, nespokojený podkoní, který se užírá tím, že to on ani jeho rodiče nikam nedotáhli, přitom se má na svou dobu neobyčejně dobře, je trochu moc novodobý motiv, ale jak oddechovka - proč ne.

PREBURDA
PREBURDA
05.03.2022 5 z 5

Tento detektivní příběh začne velmi jednoduše a na první pohled je i jasný vrah. Ale vše se začne zamotávat a na povrch vychází dlouholetá tajemství Araglinu. Příběh je zamotaný a o to více zajímavý.

Bedřich63
Bedřich63
16.02.2022 5 z 5

Tak i páté pokračování se sestrou Fidelmou je vynikající. Autor umí krásně popsat historické reálie, prostředí a životní podmínky v 7. st. v Irsku. Pro mě je velmi zajímavé, jak v té době fungoval právní systém a jaké možnosti uplatnění měly ve společnosti ženy. Každý díl této série mi přinese nové informace o životě v té dávné době.
Sestra Fidelma z Kildare jako dálaigh spolu s bratrem Eadulfem opět společně rozplétají případ vraždy, tentokrát vládce malebného údolí Araglin Edera. Propletené rodinné vazby, lákavá příležitost ke zbohatnutí a náboženský fanatismus jsou základem k tomu, že nezůstane pouze u jedné vraždy.
Další díl si nenechám ujít a věřím, že se zase výborně pobavím a poučím se o historických reáliích v Irsku.

Eicherik
Eicherik
28.03.2021 4 z 5

Pátý díl této jinak povedené série se sestrou Fidelmou a bratrem Eadulfem byl velmi složitý, až překombinovaný. Jinak jsem byl s touto historickou detektivkou spokojený. Velmi mě pobavila obava křesťanů pobývat na toaletě, protože se zde obávali lstí ďábla, jenž si prý v těchto prostorech obzvláště liboval. A jako pohana mě potěšila moudrost druida Gadra.

Martina_K
Martina_K
28.11.2020 5 z 5

Tentokrát svižné a s ďalšími popismi života a zvyklostí v Írsku v 7. storočí.

gad
gad
23.07.2020 5 z 5

Moje první kniha se sestrou Fidelmou. Přiznám, že jsem k ní přistupoval trochu skepticky. Ovšem pouze do první teologické disputace, kterých sestra v tomto příběhu vede několik. Líbil se mi její přístup jak v otázce práva, tak i v otázce víry. Její názor na užití zákona v praxi se mi jevil jako velmi pokrokový. Kéž by i dnes bylo více takovýchto soudců.
Kromě sestry mne zaujala postava moudrého poustevníka Gadry, s nímž jsem se prakticky ztotožnil v jeho náhledu na tehdejší církev. Ono se toho příliš nezměnilo.
No, já jdu na další pokračování a doufám, že bude stejně dobré.

Jaruš7
Jaruš7
11.06.2020 4 z 5

Dobrat se ve svém vlastním rodokmenu roku 1228 je závazek jak hrom.
A tak historii ve svých dílech autor zkrášluje trvalými hodnotami čestnosti, poctivosti, spolu s bystrostí, důvtipem, ušlechtilou duší královského rodu, spanilého vzezření - sestrou Fidelmou.
Příběh vyšetřování zločinu je pestrý a zápletky zasukované, takže jistá trpělivost nutná a nevídané rozhřešení se dostaví.

konicekbily
konicekbily
30.12.2019 5 z 5

Autorovi se podařilo pěkně skloubit nové informace o tehdejším životě v Irsku s detektivním příběhem. V tom se sestra Fidelma opět vyznamenala. Tvrdý oříšek (možná až moc překombinované zápletky) dokázala postupně rozlousknout a závěrem nám vše vysvětlila. Určitě je to špičková historická detektivka.

moudivlacek
moudivlacek
05.03.2019 5 z 5

Nádhera, stejně jako všechny předešlé díly, jsem moc ráda, že jsem tohoto autora díky náhodě objevila. Fidelma je 1 z mých vzorů - je chytrá, laskavá, ale zároveň tvrdá a neústupná. Zde je potřeba i velké trpělivosti a odvahy, aby mohla vyřešit nejednu vraždu. A je i "člověkem", neboť si uvědomí své city k bratru Eadulfovi, když je on v nebezpečí.
Vraha jsem sice odhalila, ale vůbec mi to nevadilo. Miluji "detektivní skládačky", a toho jsem si zde užila dost a dost.
Moc se těším na další díl.

Art82
Art82
19.12.2018 5 z 5

Pro mě to byl další krásný příběh. Prostě taková krásná detektivka u které si člověk krásné odpočine.

Danuše7
Danuše7
04.08.2018 4 z 5

tentokrát jsem si vraha tipla brzo. Fidelma má rozum na pravém místě.

Chesterton
Chesterton
27.12.2017 5 z 5

Pro mě tato trochu slabší, ale možná je na vině moje menší soustředěnost při četbě?! Ujít si nenechám jistě ani jednu:))

wooloong
wooloong
10.11.2017 3 z 5

Teda ta Fidelma je ale superwoman! Oproti prvním dvěma dílům je tady ovšem vidět docela značný posun od historického poučování k detektivnímu příběhu, a to oceňuji.

stopař
stopař
18.08.2017 5 z 5

Vynikající detektivní práce sestry Fidelmy,díky pane Tremayne za její zrození.....

bezprezdivky
bezprezdivky
21.11.2016 1 z 5

Nezaujalo mě to. Zápletka překombinovaná, hlavní hrdinka málo uvěřitelná, černobílé rozdělení na hodné a zlé.

Selinute
Selinute
30.08.2016 5 z 5

První Tremayne v mé knihovně. Naprosto dokonalý příběh a sestra Fidelma se stala po Guinness moji druhou irskou láskou.