DodyF DodyF komentáře u knih

☰ menu

Tři metry vášně Tři metry vášně Halina Pawlowská

Klasická Halina, oddechová literatura, která není hloupá a sem tam se mihne nějaký hlubší postřeh.

31.01.2024 4 z 5


Proč mají ženy za socialismu lepší sex Proč mají ženy za socialismu lepší sex Kristen R. Ghodsee

Oceňuji odvahu otevřít toto téma a rovněž způsob podání. Název knihy upoutává, ale může být trochu zavádějící. Autorka se zabývá kromě sexuální svobody i mnoha jinými tématy od volebního práva k důsledkům mateřství. Osobně však s autorkou v mnoha věcech nesouhlasím a myslím si, že mohou být i nebezpečné. Nelíbilo se mi např. vyzdvihovaní jeslí třeba na celý den. Je prokázáno, že pro děti není izolace od rodičů v takto rané fázi vhodná. Může to být výhodné pro matku, která díky tomu chodí do práce, ale opomíjí to potřeby dítěte. Potřeby dítěte autorka snad kromě jednoho odstavce vůbec neřeší a proto se nabízí otázka, proč by si je tedy měli lidé, kteří je chtějí prakticky okamžitě odložit, vůbec pořizovat. Rovněž se domnívám, že péče matky a otce není v rané fázi zaměnitelná. Je třeba si uvědomit, že upozadění rodiny a spoléhání na stát vede zase k jiné formě sobectví, izolace a nezodpovědnosti, viz odložíme dítě do jeslí a starého člověka do domova. Vůči mužům je kniha místy příliš nespravedlivá, jde dle mého o extrém, který předpokládá absenci morálky v případě výhody - navíc dočasné - na jedné straně. Působí to, jako by vůbec neexistovala možnost citu mezi pohlavími i bez ohledu na aktuální společenské zřízení. Za sebe jsem pro sociální práva a přizpůsobení pracovních podmínek, ale domnívám se, že rodina je vždy primární a pokud nefunguje, má nastoupit komunita nebo stát. Představa, ze stát bude rodinu prakticky úplně nahrazovat je dle mého skutečně sociální inženýrství, které není prospěšné.

30.01.2024 3 z 5


Odpojený muž Odpojený muž Philip Zimbardo

Kniha byla jednou z prvních populárně naučných publikací, která se tématy vlivu pornografie a počítačových her na mužské chování a současnou krizí mužství zabývala. Studie se zabývá i dalšími aspekty a pohled je značně vyvážený a nehysterický. Mnohé fenomény lze vysledovat i běžným pozorováním, kniha je výstižně pojmenovává a hlouběji popisuje. Závěrečné shrnutí a návrhy řešení jsou přínosné, autoři se snaží i o pozitivní návrhy, nezůstávají pouze u kritiky.

29.01.2024 4 z 5


Sympatizant Sympatizant Viet Thanh Nguyen

Ze začátku jsem byla nadšená, potom jsem se v knize ale trochu ztrácela. Příběh je hodně o vztazích uprostřed emigrantské komunity, politika se odehrává spíše na pozadí. Možná to bylo nedostatečným soustředěním, ne vždy jsem ale zachytila děj a motivace postav. Některé pasáže, zejména o postojích protagonisty k Americe, jsou opravdu skvěle popsané.

29.01.2024 4 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Knihu jsem nedočetla, proto nehodnotím. Např. ale extrémní chudoba - zde je třeba vycházet ze způsobu výpočtu. Lze si přečíst jiné práce, dle kterých se extrémní chudoba naopak zvyšuje. Instituce pouze upravují způsob výpočtu, tj. snižují částku, která je potřeba k přežití, počet kalorií, které potřebuje jedinec, nepřihlíží k charakteru práce vykonávané chudými lidmi (většinou manuální, oproti práci v kanceláři - tedy větší potřeba kalorií a tedy i částky na jídlo), atd. Také nadšené recenze na přebalu knihy od lídrů současného světa jsou trochu s otazníkem, protože je pravděpodobné, že jim současný řád vyhovuje a profitují z tohoto uspořádání. Což samozřejmě samo o sobě neznamená, že by uspořádání nemohlo být skvělé.

22.01.2024


Narození a smrt v české lidové kultuře Narození a smrt v české lidové kultuře Alexandra Navrátilová

Shrnutí zvyků doprovázejících narození a smrt a širší pohled na jejich možný význam a odraz v dnešní době.

16.01.2024 4 z 5


Co ti svírá hrdlo Co ti svírá hrdlo Chimamanda Ngozi Adichie

Kniha povídek, z nichž každá je něčím výjimečná. Dozvíme se hodně o poměrně vzdálené realitě hrdinů, kteří jsou v povídkách popsáni věrohodným a živoucím způsobem. Styl autorky je svižný a vtahující.

16.01.2024 5 z 5


Kopyto a Mňouk v jihlavských katakombách Kopyto a Mňouk v jihlavských katakombách Miloslav Švandrlík

Přečteno v rámci výzvy, vrátila jsem se do dětství. Kniha už mě tak nebavila, jako dřív, ale stále je to veselé čtení.

11.01.2024 4 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Oceňuji snahu o dobrodružství, pozitivní přístup a budování dobrých vztahů, určitě je to myšleno dobře. Forma je ale hodně učebnicová a po čase už se to opakuje. Autorka projektuje do hlavní postavy sebe sama, Božidara má být ta správná "cool" babička. Knihou si tak autorka plní svoje sny, jak by to mělo být.

10.01.2024 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Kniha na mě působila velmi komerčně, psaná s cílem vytěžit z tohoto hrozného tématu co nejvíce emocí. Bylo to skoro až bulvární zobrazení lidského utrpení, které má zcela mizivou literární hodnotu. Podle mého názoru by měla existovat hranice při zpracování takovýchto témat.

10.01.2024 1 z 5


Dědeček Oge: Umění sibiřského šamana Dědeček Oge: Umění sibiřského šamana Pavlína Brzáková

Téma je nosné a osobní zkušenost autorky s prostředím slibovala hlubší vhled do myšlení a chování místních. Nakonec na mě kniha působila spíše popisně, jako jedna z mnoha, kdy ani po literární stránce nebylo dílo až tak působivé. Poselství knihy vyznívá nepřesvědčivě, zjednodušeně, jako klišé.

10.01.2024 3 z 5


Propast: Skutečný příběh rozdělení světa na bohatý sever a chudý jih Propast: Skutečný příběh rozdělení světa na bohatý sever a chudý jih Jason Hickel

Autor shrnuje více i méně známé skutečnosti z historie vedoucí k rozdělení světa na bohatý Sever a chudý Jih. Pozice autora je z knihy zcela zřejmá, jako jednoznačného viníka chudoby globálního Jihu vidí politiku států Severu. V závěru knihy je i krátké zamyšlení nad možnými východisky ze situace.

10.01.2024 4 z 5


Člověk a jeho symboly Člověk a jeho symboly Carl Gustav Jung

Z objevení knihy mám velkou radost. Jde dle popisu o jedinou Jungovu knihu určenou laikům. Již dříve jsem se pokoušela číst některé jeho práce a upřímně jsem jim příliš nerozuměla. Zde je problematika popsána srozumitelným způsobem pro neodborníka. Kromě toho je kniha krásně ilustrovaná. Záběr je široký od výkladu umění po praktickou ukázku výkladu snů.

08.01.2024 5 z 5


Mýtus normálnosti Mýtus normálnosti Gabor Maté

Kniha obsahuje shrnutí myšlenek mnoha jiných autorů, ke kterým však přidává autor svoje vlastní pozorování a názory. Jeho přístup mi je sympatický, protože se snaží zachovat vědecký přístup, aniž by sklouzával do "ezo" výkladu, na druhou stranu nechává otevřené dveře i spirituálnímu světu. Autor se nevyhýbá ani sebekritice, což činí pro čtenáře knihu přístupnější.

05.01.2024 5 z 5


Jeden mrtvý navíc Jeden mrtvý navíc Edith Pargeter

V tomto díle je oproti prvnímu dílu silnější vztahová linka, detektivka je jen jednou z částí příběhu. Kniha se tentokrát soustřeďuje na velké dějiny procházející městečkem a dozvíme se i o institutu soubojů v rámci výkonu tehdejšího práva.

03.01.2024 5 z 5


Zázrak svaté Winifredy Zázrak svaté Winifredy Ellis Peters (p)

Moc pěkná detektivka ze středověkého prostředí.

02.01.2024 5 z 5


Sex v době temna. Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků (1660-1770) Sex v době temna. Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků (1660-1770) Jaroslav Čechura

Zdroje knihy vychází z toho, co se dostalo k řešení autoritám. Většina případů se týká nechtěného těhotenství ženy nebo patologických jevů, jako znásilnění. Realita určitě byla daleko širší, ale zřejmě není z čeho vycházet při zkoumání “běžného styku. I tak se ale z knihy dozvíme mnoho o životě a myšlení tehdejšího venkovana. Pro právní historii je obzvlášť zajímavý pohled na skutečné praktické uplatňování tehdejšího zákoníku.

02.01.2024 4 z 5


Roky Roky Annie Ernaux

Vůbec mi nesedl styl. Autorka stále něco vyjmenovává, je to jako číst hesla v encyklopedii nebo právní text. Chápu, ze to má ilustrovat dobu a být jakýmsi obrazem. Osobně mě to rozčilovalo.

30.11.2023 2 z 5


Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Osvěžující přístup, snaha o upřímnost a absence patosu. Zaujal mě popis dětství a mladí autorky, kdy se již zjevně projevila její výrazná osobnost. Notná dávka cynismus dodává knize šťávu a umožnila v té době přežít, aniž by se člověk úplně zbláznil. Adina asi byla sebestředná a měla hvězdné manýry, ale na druhou stranu, kdo by na jejím místě neměl. Moje srdcovka.

26.11.2023 5 z 5


Tělo sčítá rány Tělo sčítá rány Bessel van der Kolk

Kniha přináší nový pohled a hlavně možná řešení pro traumatizované osoby. Nejvíce mě zaujaly právě pasáže s praktickými doporučeními pro vyrovnání se stavy způsobenými traumatickými událostmi. Kniha obsahuje množství příkladů a ne vždy jde o jednoduché čtení, rozhodně doporučuji dávkovat. Kniha upozorňuje i na společenské příčiny umožňující vznik traumatu. Respekt autorovi za jeho práci.

19.11.2023 4 z 5