Zázrak svaté Winifredy

Ellis Peters (p)

Jeden z případů středověkého detektiva, benediktinského mnicha Cadfaela, začíná v den, kdy Robert, převor kláštera v Shrewsbury, zatouží získat ostatky velšské mučednice Winifredy – vlastnictví předmětů tak posvátných prý opatství přinese slávu.

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2005 , Mladá fronta
Originální název: A Morbid Taste for Bones, 1977

Komentáře knihy Zázrak svaté Winifredy

S.sidi
22.03.2026

Výborné načtení panem Soukupem mě pomohlo v tom knihu doposlouchat. Za mě hodně popisné, opakující se, pomalé.Ovšem něco do sebe to taky mělo.Středověké prostředí a popis církevních zázraků a ostatků.

SHi
18.02.2026
SHi

Neuvěřitelně milá a pohodová detektivka. Nejsou tu žádné krvavé nechuťárny nebo zdlouhavá, nudná vyšetřování, naopak se na problémy jde důvtipem a není nouze o řadu skvělých konverzací, sympatických postav a zajímavostí ze středověké Anglie a života benediktinů. Líbilo se mi, že knížka ani není nijak pro křesťansky zaujatá, jak jsem se zprvu obávala, že by mohla být, autorka naopak přistupuje ke všem „zázrakům“ rozkošně skepticky. Příběh je svižný a napínavý, svým způsobem však i poklidný a hezký, a nutí k zamyšlení se nad lidskou povahou. Ne každému taková detektivka sedne, ale mně se autorčin styl rozhodně zalíbil.

Jaruš7
13.11.2025 audiokniha

Nesedlo to, nebyla důvěra v čestné jednání a fandit převlečenému podvodu, nebylo chuti.
Církevní ekvilibristika k dosažení moci nad člověkem nezná mezí.

Vesmich
25.10.2025

Tak to bylo hodně drsné uvedení do klášterního života a pospolitosti. A taky to byla sranda.

Malarkey
21.08.2025

Moc pěkná čistá středověká detektivka. Ellis Peters se s bratrem Cadfaelem a jeho příběhy proslavila a já už dnes vím proč. Užil jsem si to. Trošičku archaický překlad na Vás dýchne totální středověkou atmosféru a jakmile Vás pohltí, pustí Vás až na samotném konci. Děj je takový úvodní, tedy jak to u prvních dílů velkých sérií bývá. Hlavně Vám představí hlavní a přídružné postavy a popíše dobové prostředí především ve Walesu. Pěkné a moc rád si přečtu i další díly.

eltondo
17.08.2025

Moje první kniha od této autorky a mohu vyjádřit uspokojení. Zápletka obyčejná nepřekombinovaná. Bratr Cadfael sympaťák, který umí číst ve tvářích lidí a má pochopení pro jejich slabosti i touhy.

Forest66
02.08.2025

Takový milý, ale hloupoučký příběh. To je sice dobré, pro oddechové čtení na krátkou dovolenou, ale není to něco, co chcete od detektivky

sgjoli
27.07.2025

Tuhle středověkou detektivku jsem si vyposlechla jako audioknihu v podání výborného Pavla Soukupa a bylo to moc fajn první setkání s bratrem Cadfaelem.
Vím, že existuje i filmové (seriálové?) zpracování, ale mne bratr Cadfael dosud míjel a já tak vlastně nevěděla, do čeho jdu. A musím říct, že jsem si to nakonec docela užila.
Je potřeba počítat s tím, že vzhledem k době, kdy se příběh odehrává, čtenář nemůže čekat vyspělou techniku a tak podobně - vyšetřování a hledání stop tu probíhá docela pomalu, pracně - pouze za pomoci svědectví, důvtipu a toho, co člověk může vypátrat na vlastní pěst bez pomoci ultramoderních vychytávek.
Oproti současným detektivkám a thrillerům, které jsou dost akční a plné nečekaných zvratů, je tohle spíše klidnější a pomalejšího tempa. Bavilo mne, jak tu paní autorka umí polidštit mnichy v tom smyslu, že jim odebírá jistou auru dokonalosti, svatosti a nedotknutelnosti - ukazuje je jako normální lidi s chybami, vlastními problémy, ambicemi či sklony k intrikářství.
Dávám průměrné hodnocení - určitě to není ta nejlepší detektivka, co jsem kdy slyšela nebo četla, ale bylo to fajn. Bavilo mne to, ale není to nic, k čemu bych se potřebovala vracet. Nicméně určitě si ráda poslechnu i další díly této série.

Dasbinich
24.06.2025

Četla jsem už kdysi dávno před asi 25. lety, dnes jsem si užila audioknihu se sympatickým civilním přednesem Pavla Soukupa. Ať už se dobrý bratr čte Kedfajl nebo Kadvel, pořád mě to moc baví. Plný počet hvězd.

mosem
15.05.2025

Příjemné oddechové čtení před spaním. Nemusíte vyvíjet velké soustředění, ale současně bych ji nepovažoval za lacinou kasovní literaturu. Kromě samotného příběhu byla pro mne zajímavá i exkurze do vztahů Angličanů a obyvatel Welsu. To jsem ocenil možná ještě o kousek víc než zápletku.

Haavard
02.04.2025

Mám rád severské detektivní příběhy, plné zvratů, neohrožených detektivů a zapeklitého vyšetřování, ale někdy už je toho prostě trochu moc, a tak s chutí vyměním temný a chladnokrevný případ za jemnější vyšetřovací metody středověkých řešitelů jako je (nejen) benediktinský bratr Cadfael.

Je to moudrý muž zocelený křižáckými výpravami nacházející pravdu tam, kde ostatní vidí jen ďáblovo dílo. Uvážíme-li, že středověk končí objevením Ameriky, není se co divit.

mila2411
18.12.2024

No, žádný zázrak to tedy nebyl. Trošku to připomíná detektivní romány páně Vondrušky, když zrovna nemá formu: vleče se to, nudí a nebaví. Stejně tak mraky postav, troška toho míchání s nimi, svaté ostatky a vraždička. No, nenadchlo mě to, další z mnoha knih autorky nemám chuť číst.

Atisa
27.07.2024

Toto byla super kniha, což jsem vůbec nečekala. Líbila se mi více než příběhy se sestrou Fidelmou. Na rozdíl od Fidelmy se v této knize vyskytuje i duchovní složka, což si myslím, že je důležité, aby byl děj komplexní, pokud se odehrává v církevním prostředí. Zároveň se mi také hodně líbilo, že se celou dobu jen nevyšetřuje případ, nepřišlo mi to jako čistá detektivka. Posledních několik stránek jsem si musela přečíst znovu, abych rozuzlení opravdu správně pochopila. Zjistila jsem ale, že to, co se tam odehrálo, vlastně není v knize úplně podrobně napsáno, to si musí čtenář na základě indicií v poslední kapitole domyslet. Za mě tato kniha velké wow a těším se na další díly, snad budou také tak dobré!

sarkafarka1900
29.06.2024

Co se týká češtiny, problémem je slabší překlad s chybami. Co se týká zápletky, některé dialogy byly v rozporu s tím, že některé postavy si nerozuměly, protože buď uměly jen anglicky, nebo ovládaly jen velštinu (kymerštinu, Cymraeg). Ale celkově velmi čtivá "pohodová" detektivka na dovolenou a až na ty zmíněné problémy s jazykovou nekompatibilitou v některých dialozích je zápletka včetně jejího vývoje logická. Vzhledem k tomu, že jsem zaujatý dějem knihu přečetl za méně než 24 hodin, nemohu dát jen 3 hvězdičky a dávám 4.

Corso
18.03.2024

"Ja ti Karle nevim...."
Vypocute ako audio, ale nejak extra nadseny som z toho pripadu-pribehu nebol. Postava brata Cadfaela je sympaticka, vyprava a dobrodruzstvo okolo kostialov svatej Winifredy usli, do toho vrazda odporcu dislokacie jej pozostatkov :) Len to patranie a vysetrovacie metody su, no proste na pomery stredoveku. Ak sa vinnik pod tiazou svedomia nerozhovoril sam, ani Cadfael by nic nevypatral. Je to uz skoro klasika historickych detektivok. A kedze mam kupenu aj druhu cast, dam jej sancu.
V podstate taka pohodovka napisana milou babickou :)

DodyF
02.01.2024

Moc pěkná detektivka ze středověkého prostředí.

katka134
04.09.2023

Pohodová historická detektivka se sympatickým bratrem Cadfaelem.

Korsika
16.08.2023

V této knize nenajdete žádné divoké honičky, litry krve ani psychicky narušené vrahy. Ve všech knihách od E. Peters se jedná jen o obyčejné vraždy řešené poklidným tempem 12.st., pokud jste ochotní respektovat toto tempo a ticho kláštera, stane se pro vás kniha milým potěšením. Navíc doplněným o inteligentní humor bratra Cadfaela a trochu těch ''božích'' zázraků.

stanislava9718
17.05.2023

Případy bratra Gadfaela, ty nemají chybu, zvláště, když jsou z mé oblíbené historie a Anglie a Walesu. Autorka věrně popsala prostředí a chování postav v této době 1. díl Zázrak svaté Winifredy. Vrah byl dopaden zvláštním souhrou okolností. Některé díly jsou i zfilmovány a jsou také audioknihy načtené oblíbeným Pavlem Soukupem.

momo01
13.04.2023

Historický detektivní příběh s nádechem tajemna a poklidným tempem. Cadfael je okouzlující postava - muž, který svým zdravým rozumem a skvělým pozorovacím talentem dokáže překonat i ty nejtěžší překážky. Je tak trochu superhrdina, ale já pro tyto lidské a spravedlivé "vyšetřovatele" mám slabost.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Edith Pargeter také napsal(a)

Ellis Peters (p)
britská, 1913 - 1995