DeaverRhyme DeaverRhyme komentáře u knih

☰ menu

Klid je síla, řek tatínek Klid je síla, řek tatínek Zdenka Fantlová

Tato kniha by měla být povinným čtením naší společnosti. Připomenou si co s sebou přináší nesnášenlivost a nenávist. Autorčina síla a odvaha jsou neuvěřitelné. Ovšem chtělo to i špetku štěstí, kterého se jí dostalo. Knihu musím doporučit k přečtení.

08.12.2023 5 z 5


Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Nelze než doporučit. Těžší kniha nejen emočně ale i stylem psaní, ale rozhodně stojí za přečtení. Už jen proto, abychom pochopili brutalitu války a toho, čeho je člověk schopný. Také mě fascinoval vztah mezi Mengelem a hl.hrdinou, židovským lékařem.

08.11.2023 5 z 5


A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor Viktor Emil Frankl

Dlouho jsem ji měl v knihovně, ale nedokazal jsem si představit druhou část knihy, která není faktickým obrazem války. A nyní litují, že jsem ji nepřečetl už před lety. První část knihy, faktická stranka je sondou do života v konc.taboře a je výborná. Ale ta druhá posouvá knihu do úplně jiné roviny, kdy jsem zažil smršť emocí. Otázka, proč lidé přežívají tak, že věří, že zítřek bude lepší, mě fascinuje už dlouho. Lidská mysl je úžasná a najít si něco, kvůli čemu přežíjeme cokoliv, je neuvěřitelná vlastnost. Nemluvě o tom, že autor sám je psycholog, a dívat se na válku jeho očima je velmi poučné.

18.09.2023 5 z 5


Válečný reportér Válečný reportér Patrick Chauvel

Výborně napsané. V mé sbírce nechybí Luciferův efekt, kde autor popisuje změnu psychologie lidí zasažených válkou. A tato kniha nám dává podobný, ne tak vědecký pohled. Strhující kniha.

16.09.2023 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Jako bych četl o dětství některého ze známých sériových vrahů. A není divu, že ve válečné době se právě tito lidé stávají těmi nejlepšími následovníky a vykonavateli trestů... Výborná sonda do psycholigie pachatelé v jakékoliv době.

10.09.2023 5 z 5


Když se stíny natahují Když se stíny natahují Jasmina Petlach

Mám rád válečné knihy a tato se liší od těch ostatních. Zřejmě to bude tím, že autorka je sama uprchlík a předkládá nám svůj úhel pohledu. Realitu schová za fantasy svět a tři znepřátelené národy, Srby, Chorvaty a Muslimy v Bosně, za příznivce třech velkých draků. Sama uvádí, že svět, kde realita není, je někdy jedinou příčetnou věci, kterou náš mozek ve své nepříčetností činí. Je to až intimní zpověď, která čtenáře zcela pohltí. Symbolika díla je neuvěřitelně silná. Kniha mě nutila přemýšlet o mnoha věcech, které se dějí i zda u nás. Nevraživost, nenávist, a co vše ve společnosti plodí. Ani nevím do jakého žánru knihu zařadit. Možná tvoří svůj vlastní žánr. Jisté je, že kniha je jiná, svěží a lidem, kteří se nad ní budou chtít pozastavit a přemýšlet, přinese netradiční zážitek a mnoho silných myšlenek.

10.09.2023 5 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Velmi čtivé a výborně zdokumentované. Autorka má skvělý styl, díky kterému se i takto těžká kniha četla samá. Občas se, právě díky podobným knihám, bojim sílících preferencí nacionalistických stran. Nebylo by na škodu připomenou si podrobné tendence z minulosti a být vděčný za život, který vedeme.

09.09.2023 5 z 5


Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

V dnešní době je důležité číst knihy, jako je tato. Vzpomenout si na dobu, kdy se posuzovali a odsuzovali lidé za jejích víru. Za odlišnost. Připomenou si dobu, kdy lidé nebyli lidmi. Co přináší nenávist vůči jiným...

09.09.2023 4 z 5


Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Kniha, která nezklamala. Poučení v přímém přenosu. Doporučuji všem, kdo si chtějí nebo potřebují osvěžit dobu, kterou zažili naší předci.

09.09.2023 5 z 5


Sarajevská princezna Sarajevská princezna Edo Jaganjac

Kniha nám přibližuje sarajevské obléhání a život obyvatel z této pochmurné doby. A malou princeznu, kterou před smrti zachránila matka. Obludnost administrativy, rádoby zahraniční pomoci a bezmoc. Obrovska bezmoc malé země a jejího hlavního města, kterému nikdo nepomůže. Výborně vykreslený život válečné doby nám ukazuje, jak se věci skutečně mají. Ukazuje politikaření a pozadí...

09.09.2023 5 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Tento příběh mi sedl. Silné příběhy o osudech žen mám rád už z románů klasiků. Beru příběh za fiktivní i když je zmínka o skutečné inspiraci. Pohled na gulag byl celkem dobře vykreslen a dokazal jsem ho napasovat do toho, co jsem už o nich stačil nastudovat. Příběh je velmi silný a emotivní a stojí za přečtení. Stojí za připomenutí, co vše obnáší válka a utrpení, které sebou přináší.

09.09.2023 5 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Trochu mi to přišlo jako román pro ženy. Mám radši fakta o válce i když čtu vše, co je o II světové napsané, tak jsem se nějak dostal i k této. Mám pocit, že autorka téma moc dobře neuchopila ani nezpracovala.

09.09.2023 3 z 5