Dax Dax komentáře u knih

☰ menu

Feťák Feťák William Seward Burroughs

Nějak mám pocit (nejen z téhle beatové knihy,) že tenkrát život byl v lecčem jednodušší. I ta závislost na fetu se nějak dala odtrpět, poldové byli buď blbci nebo měkkejši a chrastit prachy na drogy šlo jedna báseň.
Burroughs šel na dřeň a neostýchal se cokoliv zakrývat. Nadto sám na sobě dokázal svoji "teorii," o které v knize psal, že fet je dobrý v tom, že zabíjením závislých buněk abstinencí dochází k masivní regeneraci těla, což feťáka omlazuje :O
Doporučuji příznivcům beatniků, hipíků, kontrakultury a drog.

30.12.2022 4 z 5


Konopí a spiritualita Konopí a spiritualita Stephen Gray

Za mě zajímavé přistoupení k tématu. Je fakt, že člověk se nejdřív nejspíš potřebuje prohulit k poznání bezduchosti činěného. A pokud poté začne ke konopí přistupovat z jiné stránky, může se mu tato kniha velice hodit. Obsahuje jak teorii, tak praktické rady, úhly pohledů různých kultur i subkultur, které pojí jedna věc: užívání konopí, rostliny, která nás doprovází po celé období dějin člověka na celé planetě, jako prostředku k posunu na duchovní cestě.

07.11.2022 5 z 5


Komplexní výživa Komplexní výživa Michael Sharon

Kdybych měl vybrat jednu knihu o výživě, asi bych sáhl po této. Poprvé jsem ji četl před víc jak dvaceti lety, nedávno jsem si ji koupil na knihobotu a jsem překvapen, jak nadčasová kniha to je i ve světle nových poznatků o výživě a zdraví. A kdybych měl vybrat jednu potravinu, doporučovanou v této knize, vyberu olej z pšeničných klíčků, pro jeho "zázračné" účinky při navrácení fyzické kondice a vitality i u starých lidí.

"Zdraví není jen nepřítomnost nemoci. Je to mnohem složitější stav."

Osm symptomů zdraví dle Dr. Sharona:
Energie a osobní výkonnost
Optimistický stav mysli
Zpomalení stárnutí
Fyzická kondice
Vysoká odolnost proti nemocem
Dobrý vzhled
Sexuální vitalita
Pozitivní přístup ke zdraví

07.11.2022 5 z 5


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Kniha není špatná, přináší spoustu informací, které můžou být užitečné člověku dosud nepolíbenému holistickým přístupem k životu, navíc interpretovaných jako vlastní zkušenost autora-lékaře.
Pro někoho zjevení, pro mě samozřejmost. Více takových lékařů, více takových knih, více nadšených čtenářů.

18.10.2021 3 z 5


Umíráme každý den: Pouť potulného mnicha bardy žití a umírání Umíráme každý den: Pouť potulného mnicha bardy žití a umírání Yongey Mingyur Rinpoche

Odchod do bezdomoví jako ústřední bod meditační praxe.
I když jsem od knihy očekával něco jiného, totiž putování a bezdomovectví rinpočheho, následujícího příkladu Buddhy Šakjamuniho, dostalo se mi ujištění, že i mistr meditace se musí sklonit před okolnostmi a že i jemu trvá, než opět najde "pevný" bod své mysli.
A co si z knihy odnáším jako hlavní poučení? Že má smysl odcházet a že má smysl začínat... stále znovu a znovu...

09.08.2021 4 z 5


Neviditelná hranice Neviditelná hranice Kilian Jornet

Kilijan nám chce sdělit, kterak se z ultrasportovce převtělil do zamilovaného filozofa, a moc se mu to nepovedlo. Jeho pseudohluboké myšlenky kazí veškeré zážitky z jinak dobře popsaných skialpinistických expedic a příběh vystavěný na hluboké transcendeci po smrti kamaráda se rozpadá, aniž vlastně začal. Ševče, drž se svého kopyta.

29.10.2020 2 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Když odhlédnu od obsahu, který je krom autorova znechuceného náhledu na dnešní svět hlavně oslavou vychcaných pohrobků komunismu, jsem překvapen formou. Nečekal jsem, že někdo, kdo má za sebou tolik vydaných knih, píše tak špatně. Ploché postavy, triviální rozhovory... Tolik oslích můstků v knize jsem snad ještě nezažil. Do konce jsem to vlastně dotáhl hlavně proto, že mě zajímalo, co dalšího autor vykonstruuje, aby děj nebo postavy uvedl do kontextu právě popisované doby a příběh měl spád. Občas to byla velká legrace. Kniha mi hodně připomínala podobně objemný spis(ek) "Apokalypsa Evropy," kterou taky napsalo "spisovatelské" eso obtížené grafomanií, zřejmě pod dojmem nebetyčné velikosti jeho intelektu.
Dalšího Vondrušku si nechám v klidu ujít.

02.04.2020 2 z 5


Láska v době globálních klimatických změn Láska v době globálních klimatických změn Josef Pánek

Toto je zajímavě napsaná kniha o českém profesorovi z věhlasných světových univerzit, který se v Bangalore, Indie, chová jako naprostý blb.

10.11.2019 3 z 5


Takoví normální hrdinové Takoví normální hrdinové Christopher McDougall

Tato kniha, stejně jako "Born to run" nebo " Co tě nezabije," nabízí čtenáři spoustu inspirace a setkání se zajímavými magory, zkoumajících na základě vědeckých poznatků a vlastní intuice limity těla a ducha.
Tady vše ještě proloženo snahou o rekonstrukci únosu něměckého generála z ostrova plného němců. Moc dobré čtení.

31.10.2019 4 z 5


Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Rudolf Krautschneider

Rudolf Krautschneider je krásný člověk. Píše srdcem. Cestopis chuti mořské soli. O lidech na oceánech, polárních stanicích, v přístavech a slumech.... Přiznám se, že při čtení téhle knihy, zvláště častí o plavbách v pasátových mořích mě trochu popadala toulavá. Rozhodně se těším na další knihy.

24.04.2019 5 z 5


Mezi Ohněm a Vodou Mezi Ohněm a Vodou Vladimír Vokolek

Básně tohoto pána ke mě velmi promlouvaly. Krásné obraty a zajímavé skladby veršů. A ta pravda v nich. Mohu doporučit!

24.04.2019 5 z 5


Lidé a oceán Lidé a oceán Rudolf Krautschneider

Velký obdiv k tomuto pánovi, a velký dík za to, že mě svými slovy přenesl do míst a doby,
které jsem nezažil.

29.03.2019 4 z 5


Palimpsest Palimpsest Lubomír Martínek

Martínkovo zhodnocení zkušenosti odcizení se společnosti, přes emigraci až po prozření, že svět začíná a končí hlavně v hlavě. Spousta citátů různých zajímavých lidí, jako doplnění jeho vlastních závěrů je dobrý bonus.

26.03.2019 4 z 5


Slovy a dechem Slovy a dechem Allen Ginsberg

Průřez tvorbou. Překlady pana Joska mě bavily víc. Čím déle Allena čtu, tím víc mě nebaví tělesnost a sexualita a to i v básních, které jsou obsahově úplně o něčem jiném.

27.02.2019 4 z 5


Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Velmi, a to nepřeháním, podrobné vědecké drama. Čtenář musí být připraven proplavat, ale zároveň se o něm dozví, mořem informací z lékařského prostředí. Ale tím, že tým lékařů bojujících s virem, tvoří různorodé, dobře popsané postavy, román neztrácí spád. Moje první Crichtonovka a nejspíš ne poslední.

27.02.2019 4 z 5


Zahrada jako mikrokosmos Zahrada jako mikrokosmos Wolf-Dieter Storl

Storlův pohled na svět mám rád. Taková šamansko-alchymisticko-hermetická mozaika, která se do přírody velmi hodí. Praktické a poučné.

04.01.2019 4 z 5


Zazen - léčba zenovou meditací Zazen - léčba zenovou meditací Tomio Hirai

Nečekaně obsažná knížka. Některé informace o zenové praxi jsem doposud jinde nepotkal. Přínosné čtení.

01.01.2019 5 z 5


Proč existuje svět? : existenciálně detektivní pátrání Proč existuje svět? : existenciálně detektivní pátrání Jim Holt

Mnoho povyku pro Nic.

04.12.2018 2 z 5


Co tě nezabije Co tě nezabije Scott Carney

Wim Hof metodu praktikuji a tak mě zajímal názor skeptického investigativního novináře. Kniha mi stylem připomínala knihu Born to run, autor se zde také zaměří na metodu a podrobuje ji různým úhlům zkoumání, přičemž využívá nejmodernějších poznatků vědy a medicíny. A zároveň potkává spoustu nadšených magorů, milujících překračování svých limitů. Pro mě obohacující a inspirativní čtení.

20.10.2018 5 z 5


Lavondyss Lavondyss Robert Holdstock

Příběh vystavený na klasickém mytologickém putování labyrintem, při kterém hrdinka prochází časovými i prostorovými pásmy, povstává z popela a transformuje sebe a tím i labyrint. Vše v druidském hávu. Za mě pecka. Těším se na Les kostí.
Soundtrack zde: https://www.youtube.com/watch?v=br_Tsa97xLU

19.10.2018 5 z 5