daniel6725 daniel6725 komentáře u knih

☰ menu

Ze stínů Ze stínů Justina Ireland

Holy Sith! Co tohle mělo být? Vrcholná republika mě začátkem docela bavila. U "Sílící bouře" už jsem teda měl vrásky na obličeji, ale říkal si, že to bylo klopýtnutí série. Ovšem "Ze stínů", to je přátelé kriffský brak, který bych tedy milovníkům star wars literatury rozhodně nedoporučil. Kategorie "young adult" mě měla varovat.

Příběh je zklamání. Série událostí na sebe navazuje těžce nepřesvědčivým způsobem, motivy postav nedávají smysl ani při "odhalení" v závěru knihy, "villian(s) of the story" nemají charisma. V průběhu děje s výjimkou slabého závěru absentuje v podstatě jakákoliv akce. Autorka si pak řád Jedi patrně spletla s dětmi v kouzelných Bradavicích. akorát že spolu cestují vesmírem v doprovodu domácího mazlíčka, řeší kdo se komu líbí a mávají přitom růžovými světelnými bičíky. Co se proboha stalo s vesmírnou operou? Nechci si číst o tom, jak se černošská, vegetariánská lesba kouše do rtů při představě svojí ex v legínách z černé kůže. Fakt ne. Chci si číst o tom, jak si emzáčtí záporáci a hrdinný Jediové všech ras, dietních i sexuálních preferencí dávají po držce v epických zápasech o sektory celé galaxie. To je proč jsem začal Vrcholnou republiku číst. Chtěl jsem dát původně alespoň 1* za roztomilé cameo gravitačního projektoru, ale při vzpomínce, že jsem trpěl snad půl roku, než jsem těch 292 stran dočetl, jsem si to rozmyslel. Tudy ne, prosím.

V knihovně mě čeká ještě "Padlá hvězda" a "Půlnoční horizont", které jsem si prostě koupil najednou. Prosím, ať jsou tyhle kousky lepší. Nebo na to fakt už kašlu, celou Vrcholnou republiku házím do bazaru a budu předstírat, že se tohle nikdy nestalo (stejně jako sequely).

PS: V angličtině vyšla tuna skvělých románů, které bohužel nemají český překlad, a jsou na míle lepší než tento marketingový pokus Disneyho posbírat kolektiv inkluzivních autorů a vymačkat z toho peníze. Zejména díla od autorů her jako Old Republic jsou skvělá!

15.11.2023 odpad!


Pouť pozůstalého Pouť pozůstalého Timothy Zahn

(SPOILER) Ten nápad s prozkoumáváním vraku je naprosto skvělý a popis onoho místa úchvatný. Chissové tady mají dobře vykreslenou mentalitu. Líbí se mi zapojení prvků z prequelů, i vysvětlení toho, proč Jediové přistupují k milostným vztahům jinak než za Staré Republiky. Jde zkrátka jasně poznat, kdy Zahn knihu napsal a líbí se mi, jak to dokázal spojit dohromady.

Ale... za mě prostě další klasická "Zahnovina", kde se spousta prostoru věnuje bezcílnému přemýšlení, které nikam nevede; zdlouhavým popisům bez přidané hodnoty; zápletky jsou až šíleně přepálené a určité postavy vstupují do děje za velmi nepravděpodobných (až do očí bijících) okolností.

DÁLE SPOILERY:
1) Že by si Ascendence nechala na takovou misi přidělit neprověřeného náhodného "ambasadora" Nové republiky Jinzlera, který mocnou říši z kraje neprozkoumaných oblastí ošálil..... kostýmem? Asi ne.
2) Ok, chápu, že u neznámých emzáků mají Jediové problém s čtením myšlenek, ale fakt nedokázali vycítit to, že se Vagaariové vydávají za Geroony a ve skutečnosti je chtějí všechny povraždit?
3) Proč Luke a Mara nezlikvidovali droideku jednoduše tak, že jí pomocí Síly zdvihli a mrštili jí např. proti zdi? Navíc - ten souboj tam trval několik (dokonce bych řekl i desítek) minut - a celou dobu o nich Vagaariové věděli - proč nezasáhli?
4) Co se děje s Akademií, když je Luke pryč a proč se tomu nevěnuje aspoň odstavec textu?

Shrnutí:
Byl bych nejraději, kdyby Zahn nechal Thrawna UŽ KONEČNĚ UMŘÍT. Moc mě nebaví, že ho autor cpe do každého svého textu - přijde mi to stejně laciné, jako Palpatinův návrat v kanonických sequelech. Spousta nelogičností mi kazí dojem z celého příběhu. Ale atmosféra je vykreslená pěkně, Chissové taky, zápletka je vlastně docela zajímavá a navíc se tam objevují mé milované droideky.

03.10.2022 3 z 5


Přízrak minulosti Přízrak minulosti Timothy Zahn

(SPOILER) Timothy Zahn asi prostě není můj oblíbený autor. Musím se přiznat, že u mnoha dialogů uvažuju, proč je autor vůbec použil a napsal právě takovým způsobem. Je tam řada nikam nevedoucího přemítání, zvláštních "odtušení" a celkově mi přijde, že jsou všechny mluvící hlavy pouze jiným tónem stejné myšlenky. Plus se teda maximálně ztrácím v Zahnových popisech scén, kde používá tvary, centimetry a světové strany. Jde hodně do detailu, ale spíše to popisu škodí. Dále mě mrzí, že knížka neobsahuje výčet postav na první straně, jako je tomu třeba u X-Wingů, protože se mezi jednotlivými kapitolami občas ztrácím, čí příběh teď vlastně sleduju. Dalo by se to vyřešit například alternativami ke jménům, kdy se napíše např. "řekl klon", "dodal bothan" apod., ale to se neděje. A pak jsem taky vůbec nepochytil ty příběhové nevysvětlené změny. Uběhlo 6 let od stíhačů z Adumaru a 8 let od Nositelů síly, Mon Mothma prostě zmizela stejně jako všichni Lukovi studenti (anebo se o nich kniha prostě nezmiňuje, což je škoda). Prezidentem republiky je místo Leii Ponc Gavrisom (kdo to je? odkud se vzal?), Wedge už úplně běžně lítá v X-Wingu jako běžný pilot, i když je generál (ve stíhačích z Adumaru to byla dobře vyargumentovaná výjimka), Chewie má děti (wtf?) a tak bych mohl pokračovat.

Nikdy nenastane chvíle, kdy by vyšla kniha Star Wars a já si ji nekoupil, nýbrž tato po přečtení zůstane v knihovně už nedotčena čistě jako suvenýr.

23.06.2022 2 z 5


Stíhači z Adumaru Stíhači z Adumaru Aaron Allston

Stíhači z Adumaru patří mezi slabší ze ságy X-Wing, ale to, co máme rádi, zůstává. Jde zejména o nepřekonatelný humor novorepublikových pilotů a vesmírné přestřelky. Body strhávám za pomalý začátek naplněný uspěchanými dialogy, které v které rychle uzavírají hned několik dějových linií. Další hvězda jde dolů za to, jak si autor poradil se "světovou" válkou, která trvala jen několik hodin a byla velmi prapodivně škálovaná.

23.06.2022 3 z 5


Nositelé síly Nositelé síly Kevin J. Anderson

Tahle kniha má všechno. Nové rytíře Jedi na jejich prvních misích, vesmírné bitvy, skvělé záporáky, fungující humor, rychlý spád a hlavně (!) je zásadní pro rozvoj příběhu Legends, které často trpí svou epizodičností (např. Ničemové). Veškeré postavy jsou autentické a dostávají dostatek prostoru. Příběhu nemám co vytknout. Skvělé zakončení trilogie s mohutným přesahem do dalších románů.

14.04.2022 5 z 5


Ničemové Ničemové Timothy Zahn

Obvykle mám tento formát SW knih přečtený za týden. Ničemy jsem četl téměř dva měsíce. Za mě tohle prostě nefunguje. Psát román z Hvězdných válek, kde se hrdinové nehnout nejen z planety, ale ani z jednoho města, je risk a tady mě prostě strašně nudilo strávit 400 stran v jedné vile a jejím okolí. Han nepůsobí po první třetině knížky jako Han, Chewie dostává strašně málo prostoru, zbytek postav je tam jednoúčelový a nelze se s nimi hlouběji seznámit, natož aby začaly člověka bavit. Záporáci jsou extrémně stupidní a "šokantní" odhalení identity jedné z postav na konci je nejen laciné, ale i nesmyslné.

30.03.2022 1 z 5


Sílící bouře Sílící bouře Cavan Scott

(SPOILER) Na "Sílící bouři" jsem se těšil. "Světlo rytířů Jedi" mě stejně jako "Do temnoty" hodně nadchlo i bavilo. U pokračování mi docela zmrznul úsměv na rtech. Textu extrémně chybí dynamika. Absolutně celý příběh se odehrává okolo jednoho místa - výstavy Republiky - kde se odehraje dlouhá bitva, sledovaná hned několika příběhovými liniemi. Naprosto nadbytečná mi přišla celá zápletka s kancléřčiným synem, kterou může zachránit jenom to, pokud ji kolokvium autorů "Vrcholné republiky" použije v budoucnu jako politickou zápletku. Spousta dialogů mi přišla nudných a povrchních. Naprosto mimo je pak ambice Nihilů na přímý útok vůči Republice. Motivy nedávají smysl, protože od počátku víme, jak je na tom organizace špatně a že by bylo moudřejší přeskupit síly na okraji vesmíru. Ale ne. Oni se rozhodnout dál plýtvat zdroji, udělat ze sebe terč galaktické vlády a riskovat válku s Jedii. Proč? Aby je "začali brát na vědomí". Co se pod touto formulí skrývá, nevím, ale nevěštím Nihilům dlouhou budoucnost.

Abych ale jen nekritizoval, hodí se vyzdvihnout (některé!) postavy. Stellan Gios je ztvárněním zhoubné pyšnosti řádu Jediů, což se projeví ve výprasku, který mu dá v podstatě banda žoldáků na steroidech. Elzar Mann ztělesňuje tradiční propadání temné straně na základě zhroucení filozofie Jediů, které se jako téma často objevovalo v Legends. Tylera Yorrick nám zase umožnila nahlédnout na existenci odpadlíků řádu. Vyloženě mě pak bavil blobovitý rytíř Jedi v exoskeletu OrbaLin. Humorné hlášky taky neurážely.

Tady nakonec uberu k lepším 2*, protože jsem se musel nutit, abych knížku dočetl. Jedno dějiště pro 400 stran je hrozně málo. I tak se ale těším na další díl.

15.03.2022 2 z 5


Temný učedník Temný učedník Kevin J. Anderson

Kniha měla velmi silná místa, ale i velmi slabá místa. Za ta slabá bych považoval kapitoly o dvojčatech Jasenovi a Jaině, které příběh jako takový extra neozvláštnily, ba naopak ho často posouvali do bizarních rozměrů. Na to, že se trilogie jmenuje "Jedi Academy" zde bylo z Lukovy akademie zoufale málo a na můj vkus tamější situace vyeskalovala až příliš rychle. Jinak mě ale vlastně vůbec neuráží osud nového řádu Jedi, který vede Luke Skywalker, jenž má dvojí tvář. Jednak je to legenda celé Galaxie, jednak je to stále ten kluk z Tattooine, který se řadou extrémních situací dostal tam, kde je, nicméně nikdy neměl řádný výcvik a tak i jím vedený Řád funguje na principu pokus-omyl. Konečně se nám taky vyvinul zajímavější záporák než Admirál Daala, jejíž naprostá demence nejenže nepůsobila moc logicky skrze to, že byla osobní učenicí Wilhuffa Tarkina, ale navíc byla až groteskní.

31.01.2022 3 z 5


Hledání Jedi Hledání Jedi Kevin J. Anderson

Ano, tento způsob vyprávění i pokračování událostí po epIV se mi líbí. Luke hledá nové lidi, aby navázal na vznešený řád Jedi. Bohužel je sám outsider, pořádný výcvik nikdy neabsolvoval a nemá ani pořádně z čeho vybírat. Proto jsou i jeho noví stoupenci tak trochu psanci, vyvrženci na okraji společnosti s prazvláštními schopnostmi, které působí coby nerozvinuté nadání v Síle. Zapomeňte na to, že padawani musí být pouze děti či mladiství výrostci. Luke bere, co je. Kniha je rozdělena do v podstatě čtyř samostatných dobrodružství, která se nakonec spojují. A pracuje se zde i s novou superzbraní, která na rozdíl od Kanonu není kýčovitým přepsáním původní Hvězdy smrti.

31.01.2022 5 z 5


Isardina pomsta Isardina pomsta Michael A. Stackpole

Musím se přiznat, že mě nebaví rozpitvávání romantických vztahů, což se v Isardině pomstě děje zejména mezi Gavinem a Asyr, a Coranem a Mirax. Na můj vkus tomu kniha věnovala až příliš prostoru, zejména ze začátku, kdy o vztazích bylo v podstatě celých prvních 100 stran. Taky mi princ-admirál Krennel přišel jako celkem slabý záporák. Nicméně zápletka s klonem Isanne Ysard mě nadchla a letecké souboje M.A.Stackpole prostě umí. Dobrá oddechovka po Thrawnově trilogii.

22.12.2021 3 z 5


Poslední povel Poslední povel Timothy Zahn

(SPOILER) Vyvrcholení trilogie o Thrawnovi mě dostalo. Objevují se zde všechna pozitiva předchozích dílů doplněná o "něco na víc". Pro mě to byl moment, kdy Luke věnoval Maře Anakinův meč, což je hluboce symbolické. I Thrawnova smrt měla potřebnou pompu.

22.12.2021 5 z 5


Temná síla na vzestupu Temná síla na vzestupu Timothy Zahn

Pořád nechápu, že Han, Leia, Lando a Chewie po všech těch dobrodružstvích stále ještě žijí, ale byla by nuda, kdyby hlavní hrdinové zemřeli, že? Inu, zde je těch situací, ze kterých se tato čtveřice dostane, zase pořádná hromada a zatímco u Jediho Luka Skywalkera by se to dalo pochopit, u ostatních musíme předpokládat, že mají fakt ohromnou kliku. A fištróna. Temná síla je stejně kvalitní jako Dědic Impéria, opět se dobře čte a nenudí.

06.12.2021 4 z 5


Dědic impéria Dědic impéria Timothy Zahn

Původní Thrawnova trilogie se ke mě dostala až s pořádným odstupem při dotisku v roce 2021. A jsem z ní nadšený! Thrawna jsem znal z nové trilogie (Thrawn, Spojenectví, Velezrada), z načatých prequelů (Ascendence), z povídek (Setkání v Mlze) a ze seriálu Rebels. Věru ani v jednom z těchto děl ve mě nezanechal hlubokou stopu, nebyl mi extra sympatický a jeho dedukce mi přišly mnohdykrát přehnané. Asi platí, že čím více se snažíte nějakou postavu přepsat a oživit, tím víc ztrácí na kvalitě. Každopádně v Dědicovi impéria je Thrawn skvělý, chladnokrevný, vychytralý, byť dostává méně prostoru. Jelikož je to ale na úkor Luka Skywalkera, Hana Sola, Landa, Leii a dalších, tak to vůbec nevadí. Bitvy jsou fajn, čte se to příjemně. Něco tomu schází, aby to bylo vyloženě na 5*, ale doporučit to zcela určitě lze, už jako příjemnější alternativu k naprosto zkažených kanonickým sequelům (vyjma Mandaloriana).

27.11.2021 4 z 5


Námluvy princezny Leiy Námluvy princezny Leiy Dave Wolverton

Tento koncept čarodějnic z Dathomiru se mi upřímně líbí násobně více než v Disney kánonu, stejně jako vysvětlení jejich původu a vztahu s Rancory. Knížka je dost temná, brutální, hlavní hrdinové se perou o holý život a jedna ze zásadních postav Legends tam dokonce zemře. Název knihy i její anotace mě zpočátku odrazovala, nakonec se z toho ale stalo dílo, které bych rád doporučil a klidně se k němu i vrátil, byť se první polovina knihy docela táhla. O vtip a akci tam ale není nouze.

21.11.2021 4 z 5


Stíny Impéria Stíny Impéria Steve Perry

Mám rád, když jsou knihy spojovníkem mezi známým dějem a přesně to jsou i Stíny impéria. Potkáme se tady s Lukem, Leiou, Landem, Chewiem, palpatinem, Vaderem, droidy a jako bonus přibude nová, zajímavá a pikantní postava prince Xizora. Luke se okolnostmi zlepšuje v užívání Síly, nahlédneme pod pokličku Vadera a Leia je tady zobrazena jako člověk s tužbami a vášněmi. Ideální kombinace akce, vtipu, romance a sci-fi. Přečetl bych si to klidně znovu.

28.10.2021 5 z 5


Do temnoty Do temnoty Claudia Gray (p)

Mě to bavilo. Fakt. Četlo se to příjemně, svěže, člověk se zbytečně nezadrhával, popisu nebylo přehnaně, přesto dodatečně, nechyběl vtip (Geoda byla naprosto skvěle napsaná postava - důkaz o tom, že některé role nemusí říct ani slovo a přesto mohou natropit parádní humor) a ani akce. Když jsem projekt High Republic zkoumal pře jeho prvními publikacemi, byl jsem k některým konceptům dost skeptický (SPOILER: rostliny a temná strana síly pro mě byly hodně velké wtf, ale v kontextu této knihy mi to dávalo smysl a bylo příjemné taky jednou narazit na emzáky, kteří nejsou přebarvení lidi), ale nakonec se to autorce podařilo napsat tak, že to bylo vlastně fajn. Celý děj ve vesmírném arboretu mi dost připomínal questy z DnD na nižších lvlech a prostě tenhle odpočínkový vibe mám rád. Můžu to jen doporučit. Jedinou hvězdičku strhávám za to, že to imho nemělo moc přesah do nějakého širšího kontextu High Republic éry, ale třeba to vykrystalizuje v dalších pokračováních - pak bych hodnocení klidně zvedl na 5*

(známkuju v době, kdy to má na 5 hodnoceních 52% a to si tato kniha rozhodně nezaslouží - dejte ji šanci!)

27.10.2021 4 z 5


Ruka odplaty Ruka odplaty Timothy Zahn

Jsem zklamaný. Kniha se mi četla obtížně kvůli možná až přehnanému popisnému stylu autora, který často rozděloval rozhovor do takové míry, že čtenáři úplně přetrhnul tok myšlenek. Popis toho, kdo co dělá apod. mi často přišly natolik nešťastné, že jsem si vůbec neuměl představit, jak dané místo vypadá, nebo co se tam vlastně děje. Taky mě docela rozčilovalo velké množství dějových linek, kdy jsem se začal ztrácet ve jménech a nebo vcelku velká předvídatelnost děje (SPOILER: že byl Lord Oro ve skutečnosti Nuso Eva mi došlo už někdy po 100 stránkách). Dvě hvězdičky dávám za Maru, Luka, Hana a Leiu. Ani původní odpadlické komando stormtrooperů mi nepřirostlo k srdci natolik jako v prvním díle. Škoda.

14.10.2021 2 z 5


Zrod Dartha Vadera Zrod Dartha Vadera James Luceno

Udělal jsem chybu, že jsem měl příliš vysoká očekávání, protože jde jednak o jednu z mých nejoblíbenějších postav a jednak o jednoho z mých nejoblíbenějších autorů. Knížka je ale po hříchu krátká a navíc je v ní Vadera tak málo, že působí skoro až jako vedlejší postava. To je ta jedna hvězda dolů. Jinak je to ale klasický Luceno - máme zde plno akce, vesmíru, oblíbených postav, a obohacení děje po epIII, i když tedy dnes už neCanon (což mi nevadí a doufám, že pokud se v seriálu Kenobi něco o Vaderovi dozvíme, nebude to extra vyvracet věci v této knize).

17.09.2021 4 z 5


Luke Skywalker a stíny Mindoru Luke Skywalker a stíny Mindoru Matthew Woodring Stover

Velmi netradiční, velmi krvavá, velmi Temná knížka. Ale užil jsem si ji, fakt že jo. Vidět Luka Skywalkera s nádechem temné strany, kdy jde přes mrtvoly za svým, zatímco se kolem něj v podstatě od začátku do konce odehrává kataklyzma sluneční soustavy, to je něco, co mě baví číst. Na knížce je unikátní to, že se v podstatě odehrává kolem jedné jediné mise a i tak to vystačí na spousta hodin četby. Jednu hvězdu jsem chtěl dát dolů za množství až přehnaných nesmyslů, které hlavní hrdinové přežili - v tom se mohl autor opravdu mírnit, působí to občas až pateticky. Ale vyvažuje to výjimečný přesah do filosofie existenciálního nihilismu, založené na poznatcích z astronomie.

07.09.2021 5 z 5


Star Wars: Moře v plamenech - Pevnost Vader Star Wars: Moře v plamenech - Pevnost Vader Chuck Wendig

Ke knize jsem se dostal náhodou v levných knihách a bylo to mé první střetnutí s komiksem Hvězdných válek. Nejsem komiksový, přesto musím uznat, že je to ztvárněno moc hezky a přehledně. Co bych vytkl, tak je děj příběhů, které jsou sice do jisté míry zábavné, ale nijak zvlášť nerozvíjí příběh - jde v podstatě o 4 náhodné epizody z Vaderova života, kde působí jako správný villian a ukazuje to, co nás na něm asi nejvíce přitahuje - nezkrotnou a brutální sílu.

31.08.2021 3 z 5