Čukvala Čukvala komentáře u knih

☰ menu

Emoční inteligence Emoční inteligence Daniel Goleman

Kniha kterou by si měl přečíst opravdu každý. Je v ní shrnuto vše podstatné, co vás může dovést k řešení problému v mnoha životních oblastech.

28.01.2021 5 z 5


Květy zla Květy zla Charles Baudelaire

Naprosto skvělá

02.12.2020 5 z 5


Nespavost Nespavost Václav Janoščík

Od Janoščíka jsem popravdě čekala víc. Podobné "filozofické" teze mě napadají pořád, nic převratného.

02.12.2020 4 z 5


Senzitivní lidé Senzitivní lidé Sylvia Harke

Z těch obsáhlejších o vysoké citlivosti

02.12.2020 2 z 5


Lakomec / Misantrop / Tartuffe Lakomec / Misantrop / Tartuffe Molière (p)

Kniha v sobě nese nejznámější hry Moliéra a ať už se rozhodnete číst kteroukoliv z nich, rozhodně se budete skvěle bavit. Témata by se jistě dala zařadit i do dnešní doby. Všechny hry jsou napsány sdruženým rýmem, proto s také velice dobře a svižně čtou. Pokud váháte nad knihami z povinné četby, určitě si nenechejte ujít tuto zábavnou ukázku způsobu vyjadřování, vztahů a společnosti 17. století.

Pár citací z knihy:
Alcest: "...Člověka neprávem za pána tvorstva mají, vždyť nejvíc slabosti se v lidském srdci tají."
"...a půjdu hledat kout - má-li ho vůbec zem - kde člověk ještě smí zůstávat poctivcem."

24.03.2015 5 z 5


Zázračné dítě Zázračné dítě Roy Jacobsen

Po dlouhé době kniha, které mi zůstane dlouho ležet v hlavě.

Příběh je obyčejný, avšak originální. Koho by napadlo psát o dospívání chlapce? Roy to ale dělá s ušlechtilostí a zvláštním skandinávským nádechem, který jde poznat už z prvních pěti řádků, aniž by musel zmiňovat nějaké severské město či zvyk. Jak jen to ti seveřané dělají? :)

Všichni od knihy očekáváme, že zázračné dítě bude něčím zvláštní, bude mít jakousi schopnost, což se ale v příběhu objevuje jen zlehka, ovšem doopravdy jde v knize o úplně něco jiného. Roy příjemně překvapí. Dlouhé souvětí trochu připomínají Hrabala. Ke konci knihy občas překvapí změnou stylu psaní, což někoho může zarazit či znepokojit, možná tak chtěl ale autor naznačit právě změnu myšlení hlavního hrdiny, z kluka na muže.

Nutno pochválit také grafickou podobu knihy. K příběhu výborně sedí, trochu pochmurný minimalistický obal, který ale vevnitř zdobí a odlehčují dětské kresbičky koně, jemné zdůraznění kapitol a sazba, která podporuje příjemné čtení :)

14.12.2014 5 z 5


Kočka / Cizinci v domě Kočka / Cizinci v domě Georges Simenon

Novela Kočka je velice podařenou psychologickou analýzou života starých lidí. Jejich příběh vás doslova vtáhne a po celou dobu dusí stejně tak, jako se dusí oni dva, v jejich společném vztahu a žití.

09.07.2014 4 z 5


Základy typografie: 100 principů pro práci s písmem Základy typografie: 100 principů pro práci s písmem Ina Saltz

Výborná a poučná kniha. Najdeme zde všechny důležité informace a tipy pro práci s písmem, ať už v katalogu, časopisu nebo na plakátu. Vše je popsáno stručně a doplněno o zajímavé ukázky z celého světa.

09.07.2014 5 z 5


Cesty k abstraktnímu umění Cesty k abstraktnímu umění John Golding

Poučné a zajímavé. Důkaz, že teorie není nuda. Výborně napsáno. Doporučuji umělcům znalcům, i začátečníkům a dokonce i laikům.

09.07.2014 5 z 5


Alkoholy Alkoholy Guillaume Apollinaire

Možná je to jen tím, že je mi Apollinaire velmi blízký svou povahou, ale tahle sbírka má pro mě nepředstavitelné kouzlo. Při čtení ód na francouzskou krajinu se mi ihned vybavoval přesný obraz. Ve Francii jsem byla dvakrát a dobře chápu, proč do ní byl autor tolik zamilován. Nádherné verše o lásce, melancholii, vzpomínkách, zapomnění, smutku apod. Sbírku vřele doporučuji hlavně snílkům a romantikům, protože právě takový byl Apollinaire. Spousta veršů mi utkvěla v hlavě už navždy. A jedna z mých nejpblíbenějších a taky nejkratší báseň z knihy:

Nádherný průvod mořských polnic

24.12.2013 5 z 5


Město Ember Město Ember Jeanne DuPrau

Kniha mě zaujala tématem a vůbec nápadem města podzemí, kde nemají denní světlo. Čtivá a až do konce napínavá knížka. Film mě ale zklamal. Podle knihy jsem si město Ember představovala daleko pochmurnější a napínavé chvíle děje o dost děsivější. Film pro mě byl tedy jen slabým odvarem knížky. Druhý díl (Vesnice Sparks) jsem nedočetla. Po několikati stranách mě přestal bavit, protože se tam oproti městu Ember nic moc neděje.

22.12.2013 4 z 5


Jedenáct podezřelých Jedenáct podezřelých Karel Štorkán

Obyčejné detektivní příběhy, dobře se čtou, dají se přečíst na jeden zátah. Nic víc. Případy ve čtenáři neprobouzí zrovna moc emocí a troufám si říci, že se také nikomu nevrijí dvakrát do paměti.

10.12.2013 2 z 5


Můj život po životě Můj život po životě Michal Viewegh

Je velice smutné, že spousta lidí hodnotí knihu jen podle autora, ač proto, že ho nemají v oblibě, nebo ze závisti, že v životě nedokázali to co on, nebo že si nežijí tzv. na "vysoké noze". Nikdo už ale nehledí na to, že se pan Viewegh v knize nezaobírá jen sám sebou, ale i tím, že se mu jeho manželka stala naprostou služebnicí, která ho musí všude vozit nebo i tím, jak se asi musí cítit jeho děti, když mají tátu mrzáka, který je ještě k tomu všemu po zákroku mrzutý a moc si s nimi nehraje. Je sice pravdou, že převažuje popis jeho pocitů nad pocity ostatních, ale je to deník, tak co by jste chtěli? Jistě, že se dá napsat i objektivněji, ale většina z vás, by to v takovém stavu nedokázala napsat sebelíp. Není nám dáno právo soudit autora jen podle knihy či naopak. Ale abych jen nechválila, v knize se objevují místa, u kterých lze polemizovat o tom, zda-li tam jěště měly být či nikoliv. Mě osobně rozčilovaly "nenápadné reklamy" aneb emaily od známých lidí, kteří se s panem Vieweghem znají a také některé intimní chvíle. Čekala bych bohatší jazyk. Na druhou stranu mu patří velká poklona za to, že dokázal psát i v tomto stavu. Sama jsem si prodělala "nekonečnou" nemoc a s ní spojenou depresi. Knihu jsem si tedy vybrala právě proto, že jsem toužila poznat, jak se se situací vyrovnal někdo jiný a jestli měl stejné nebo alespoň podobné pocity. Kniha mě uklidnila, že nejsem jediná a dala mi naději. Velký obdiv Vieweghovi patří také za to, že i v tak smutné situaci, která ohrozila jejich spokojený rodinný život, dokázal psát s humorem.

10.12.2013 4 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Pesimistický příběh? Pro většinu lidí ano. Ale ti, kdož mají rádi absurdity a kteří jsou tak trochu stejné krve jako Kafka, ti si zajisté povšimnou, že příběh sice pesimistický svým způsobem je, ale pro ně vyzní spíše groteskně. Těm ostatním doporučuji, aby si Kafkovou proměnu poslechli, bez toho, aniž by text kontrolovali očima. Jen poslouchejte. Najednou vše vypadá jako animovaný film. Pak k textu nesedí ani Scafatiho ilustrace. Stačí se jen podívat jiným úhlem "pohledu". Kafka psal o sobě pro sebe a už vůbec nechtěl, aby jeho díla někdo četl. Byly vydány přes jeho zákaz. Kafka byl génius a napsal povídku, kde je jasně vidět, jak se cití člen rodiny, když je všem jen na obtíž a když ho už ani za člena rodiny nepovažují. Rodina se k proměněnému Samsovi chová hrozně a o to hůř se k němu zachovají na konci. Lítost vás nemine a vztek na jeho rodinu také ne. Rozdíl pohledu na tuto knihu je ale velký a rozhodně neplatí, že by se Kafka špatně četl.

10.12.2013 5 z 5


Zeď Zeď Jean-Paul Sartre

Kéž by bylo více takovýchto knih a autorů jako je Jean Paul Sartre! Co se týče funkce literatury, splnila u mě tato kniha úplně všechny. Nepamatuji si, kdy by mne nějaká kniha tak nadchla, jako právě sbírka Zeď. Každá povídka má zajímavý děj, do kterého vás okamžitě vtáhne a nepustí. Od čtení se jen málokdy odtrhnete. Však kdo by nechtěl vědět, jak se cití člověk, když chce někoho zabít? Co pro něj znamená provrtat někoho kulkou skrz naskrz? Nebo jak se cití člověk, který žije s bláznem? Všechny tyto odpovědi a ještě mnohem víc v knize jistě najdete. Sartre nutí čtenáře se zamyslet nad chováním lidí. Každý příběh má navíc šokující závěr. U některých povídek šokující konec sice čekáte, ale když na něj příjde, překvapí vás stejně. Nejméně "šílenou" povídkou je dle mého názoru Intimita. Je oproti ostatním povídkám docela normální a proto může trochu nudit. Nejméně si budeme pamatovat Místnost a nejvíce nám utkví v paměti Zeď, kdy autor popisuje čekaní na smrt v pouhých sedmnácti stranách. Knihu směle doporučuji všem, kteří mají rádi psychologii, filozofii a jsou rádi šokováni.

10.12.2013 5 z 5