Květy zla

Charles Baudelaire

přehled

Obálka knihy Květy zla

Slavná sbírka veršů, vydaná poprvé v r. 1857, která v době svého vzniku vzbudila nesmírné pohoršení měšťácké společnosti. Sbírku tvoří 6 částí: Spleen a ideál, Pařížské obrazy, Víno, Květy zla, Vzpoura a Smrt. V básních je zcela obnaženo srdce člověka, rozpolceného mezi hrůzou před životem a extází z jeho krásy, člověka, který je nepřítelem každé prostřednosti a všednosti, se zálibou ve výstřední obraznosti. Květy poezie, sv. 202. V překladech O. Fischera, V. Dyka, K. Čapka, H. Jelínka, Z. Kalisty, V. Holana a F. Hrubína. Zde uvedený překladatel Kadlec v knize bohužel uvedený není.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: 1997 , Mladá fronta
Originální název: Les Fleurs du mal, 1857

Co říkají o knize uživatelé?

Čtení Baudelairových Květy zla může být pro mnohé náročné. Někteří čtenáři oceňují jeho temnou a existenciální poezii, která vyvolává silné emoce. Jiní však pociťují zmatek a obtížnost v porozumění některým veršům. I přesto, že se názory liší, je jasné, že tato sbírka rozšiřuje literární obzory a nabízí unikátní pohled na krásu a ošklivost života. Baudelaire je vnímán jako kontroverzní autor, jehož díla zanechávají hluboký dojem. Více v komentářích.

Komu by se kniha Květy zla mohla líbit?

• Milovníci temné a existenciální poezie
  • Čtenáři hledající literární výzvy
  • Ti, kdo ocení historickou a kulturní hodnotu děl
  • Fanoušci prokletých básníků

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Květy zla. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

GeorgiusClívus
20.03.2026

U Květů zla se postupně prosazuje spíše negativní dojem. Sbírka působí přetíženě, básní je příliš a jejich motivy i nálady se vracejí natolik často, až se celek slévá v jednotvárný proud.

Charles Baudelaire zde vystupuje jako autor uzavřený ve vlastním světě, z něhož se nedokáže (snad ani nechce) vymanit. Sbírka na mě nepůsobí jako promyšlený celek, ale připomíná terapeutický deník, v němž se stále znovu objevují tytéž stavy, aniž by docházelo k posunu.

K tomu se přidává i celkový dojem z autorovy osobnosti. Sklony k alkoholu, drogám a zjevně narušený životní styl se v textu neprojevují jen jako téma, ale jako určující rámec. Převládá pocit sebestřednosti a určité bezvýchodnosti, která se přenáší i na čtenáře.

Jednotlivé básně dokážou zaujmout, jako celek však sbírka působí únavně a uzavřeně. Spíše než literární objev zanechává dojem dlouhého ponoru do jedné, stále se opakující zkušenosti, která postupně ztrácí svou naléhavost.

všech 172 komentářů

Související novinky - Květy zla (1)

Malý lhář, Ztraceni spolu a další knižní novinky (38. týden)

14.09.2025

Příšerná rozkošnost jen silné opíjí.

Chváľme plam, niet po ňom žiadnych stôp! / Milenec pri žene tak nepoznáva svety / a hladí mrúcemu podobný vlastný hrob.

Kniha Květy zla v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 606x
v Mé knihovně721x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Část díla

100% Puklý zvon 1857
100% Vodotrysk 1857
100% Zdechlina 1857

Charles Baudelaire také napsal(a)

Charles Baudelaire
francouzská, 1821 - 1867