Lakomec / Misantrop / Tartuffe
kniha od: Molière (p)
KoupitKoupit eknihu
3 nejznámější hry jednoho z nejslavnějších světových dramatiků.
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43046/lakomec-misantrop-tartuffe-43046.jpg 4.3166Literatura světová, Divadelní hry
Vydáno: 1966, Mladá fronta
L´avare / le Misantrope / Tartuffe, 1966
Komentáře (18)
Kniha Lakomec / Misantrop / Tartuffe

Nejlepší samozřejmě Lakomec. Tartuffe je také pěkná hra, ale Misantrop mi moc nesedl. Veršování u Misantropa a Tartuffa je super a mám to rád. I když člověk musí text číst ostražitěji a vnímavěji, jinak mu děj uteče. Celkově velice pěkná kniha. Doporučuji film z roku 1980 Lakomec s vynikajícím Louis de Funèsem.

Za mně velká sranda. Hodně známé dílo význačného francouzského autora. Taková nezapomenutelná klasika, hodně čtená jako povinná četba. Super je i filmové zpracování, jak francouzské s Funesem, tak české.

Číst verše na střední škole se tak nějak sluší. A když přečtete 3 divadelní hry ve verších, pak se vám to rýmování vrazí i do normální mluvy. Pamatuji si, že mě to bavilo, že jsem byla uchvácená. Tartuffe byl na mě trochu moc náboženský, ale Misantrop jiskřil hromadou skvělých bonmotů a Lakomec je klasicka, která nikdy nenudí.

Lakomec je senzační, moc vtipnej a čtivej. Misantrop mi sice připadal trochu slabší, ale zase se mi u něj, stejně jako u Tartuffa, líbilo, že je rýmovaný. Myslím, že by se téma pokrytectví aristokracie z Misantropa dalo zpracovat i lépe. Tartuffe mě taky bavil.

Moliera miluju. Možná díky naší naší skvělé češtinářce. Několikrát jsem četla, několikrát viděla v TV - s Funesem a dabované Filipovským. Nedávno s Bolem Polívkou. Nadčasové, skvělé.

Výborná a neuvěřitelně nadčasová dramata. Molière je zkrátka klasika a měl by se číst, ne jen kvůli nahonění povinné četby k maturitě. Pobavíte se, zděsíte se, zamyslíte se a na každý pád si to vše užijete.
K dokonalosti už v tomto souboru chybí jen Zdravý nemocný.

Četla jsem pouze Lakomce na maturitu. A i přesto že to byla povinná četba,tak mě celkem příběh bavil. Pokud také vybíráte knížky na maturitu,tak Lakomec je určitě dobrá volba:) Lehká a rychlá četba.
Štítky
láska peníze lsti divadelní hry 17. století
Autor a jeho další knihy
1956 | ![]() |
2008 | ![]() |