clare01 clare01 komentáře u knih

☰ menu

Život bez úzkosti Život bez úzkosti Judson Alyn Brewer

Pro mě je kniha bohužel velké zklamání. Z názvu sice vyplývá, že se zabývá úzkostí, ale není to tak úplně pravda. Spíše se dočtete o tom, jak se budují návyky a jak se zbavit zlozvyků (alkohol, kouření, záchvatovité přejídání). O úzkosti autor píše pouze okrajově a z mého pohledu příliš povrchně. Navíc by se poselství celé knihy dalo shrnout do jednoho článku a ne na téměř 350 stran. Čtení pro mě bylo úmorné a musela jsem se do něj nutit, protože jsem pořád čekala, až přijde nějaký aha moment, ale ten bohužel nepřišel. Pokud vás zajímá tématika úzkosti, doporučuji určitě sáhnout po jiné knize.

24.07.2022 2 z 5


Hranice Hranice Henry Cloud

Knih o tom, jak si stanovit zdravé hranice, je málo, proto jsem byla ráda, že existuje taková, která se zabývá hranicemi komplexně. Věděla jsem, že tato kniha je orientovaná na křesťany a byla jsem tomu otevřená, ale neustálé odkazy na Bibli pro mě začaly být v průběhu četby nesnesitelné. Bylo toho zkrátka moc a znovu se ke knize vracet nebudu.

17.06.2022 2 z 5


Nesnesitelná rychlost života Nesnesitelná rychlost života Svend Brinkmann

Chápu důvody, proč autor napsal tuto knihu. To, co jí škodí, je přílišná subjektivita a jednostranné zaměření. Myslím, že je třeba hledat rovnováhu a ne se jednostranně a v tomto případě velmi kriticky vymezovat. Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale znovu se k ní vracet určitě nebudu.

13.04.2022 2 z 5


Kniha, ktorá vám možno zachráni život: Ako dlhšie a lepšie žiť vďaka vede Kniha, ktorá vám možno zachráni život: Ako dlhšie a lepšie žiť vďaka vede Graham Lawton

Za mě nejlepší a nejkomplexnější kniha o zdraví určená laické veřejnosti. Podle názvu to může vypadat na další motivační slátaninu, ale není tomu tak. Je založená na poznatcích vědy, které jsou podávány srozumitelně. Určitě se nenechte odradit tím, že je psána slovensky, protože se čte skoro sama. Velké doporučení!

08.11.2021 5 z 5


I tvoje utrpení má smysl I tvoje utrpení má smysl Elisabeth Lukas

Knih z psychologickou tématikou jsem přečetla nespočet. Tahle je z nich absolutně nejlepší. Pokud byste si měli ze všech přečíst jen jednu, tak sáhněte po této.

08.08.2021 5 z 5


Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Karolína Fourová

Naprosto se ztotožňuji s předchozími komentáři. Je to opravdu jediná kniha o jídle, kterou potřebujete. Přála bych si, aby tu bylo více takovým lidí jako Karolína a méně rádoby odborníků, kteří šíří dezinformace o jídle.

31.01.2021 5 z 5


Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

Zaznělo to tu už několikrát, tak znova - tuto knihu by měl mít doma každý. Nejen že je dobře a vtipně (ano, je to zvláštní vzhledem k tomu, o čem kniha je) napsaná, ale obsahuje i jasné a stručné rady, jak se v krizových situacích zachovat. Navíc mě přiměla domluvit si kurz první pomoci a snažit se být někým, kdo nebude jen stát a hledět, když je potřeba pomoci.

30.01.2021 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Jedna z nejsilnějších knih, co jsem kdy četla. Určitě se nenechte odradit prvními kapitolami, které mě osobně tak moc nezaujaly, ale poté se příběh rozjede a vám se z něj bude tajit dech Moc bych si přála, aby vyšel i film inspirovaný touto knihou.

17.01.2021 5 z 5


Karamelová džungle Karamelová džungle Tereza Salte

Pod všechny pozitivní recenze k této knize bych se podepsala. Je krásná a vyzrálejší než autorčina předchozí kniha a dodá vám obrovskou naději. Nejvíc mě zasáhla kapitola o tom, co by Terezku nikdy nenapadlo, že se jí v životě stane a pak samozřejmě kapitola, kde vzpomínala na svou maminku. Za tu má můj velký obdiv, protože muselo být neskutečně těžké o tom psát. Pro mě je to jedna z nejlepších knih roku 2020.

11.01.2021 5 z 5


Neandertálec otevírá dveře do vesmíru Neandertálec otevírá dveře do vesmíru Preston Norton

Jedna z must-read knih pro dospívající. Jsem si jistá, že před deseti lety bych ji milovala, teď z ní mám spíš takový nostalgický pocit. Obsahuje vše, co kniha tohoto typu obsahovat má - hledání smyslu života a místa ve světě, důležitost přátelství, první láska, sebevražda a vyrovnání se se smrtí, problematika LGBT+, drogové závislosti atd. Celou knihou zároveň prostupuje tématika hledání naděje a překonávání vlastních strachů a s tím se potýkáme všichni bez ohledu na věk. Přesto je kniha primárně určena mladší generaci, které ji moc a moc doporučuju!

09.01.2021 4 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Hořkosladká kniha young adult povídek. Její grafické zpracování je prostě fenomenální. Všechny z povídek mají něco do sebe a každá z nich je originál. Nelíbily se mi všechny, ale v tom je právě kouzlo této knihy - každý si v ní najde povídku, která s ním bude rezonovat. Nejvíce se mi líbila "Polička vyřazených knih" od mé nejoblíbenější jmenovkyně Klárky, která je za mě nejlepší a zároveň nejmilejší česká knižní influencerka. Dále se mnou velmi rezonovala povídka od Aničky Musilové - "North Finchley" a "Maršmeloun pro Ráchel" od Veroniky Burgerové. Knihu bych doporučila úplně všem věkovým kategoriím. Já sama už nějaký ten pátek nejsem cílovka a kniha mě okouzlila.

22.12.2020 4 z 5


Neber to jídlo tak vážně Neber to jídlo tak vážně Týna Skalická

Jedna z nejoriginálnějších knih o zdravém životním stylu. Nejvíce na ní oceňuji její jednoduchost a fotografie. Občas mívám po přečtení knih o výživě úzkost z toho, co všechno nesmím jíst, jak je cukr/pšenice největší nepřítel apod. U této knihy to byl pravý opak. Ocení ji nejen začátečníci, ale i lidé, kteří se stravou bojují dlouhodobě a jsou ze všech těch protichůdných rad zmatení. Tady máte jednoduchý návod.

15.12.2020 4 z 5


Cesta k opravdovému jídlu Cesta k opravdovému jídlu Eva Ehrenbergerová

Kniha je vizuálně velmi povedená. Kromě receptů obsahuje i základní informace a rady o výživě, z nichž některé v ostatních knihách nenajdete. Co se týče receptů, tak jich kniha obsahuje opravdu hodně. Já však dávám přednost zdravým a praktickým receptům z běžných surovin před recepty, které se snaží být sice zdravé, ale i "fancy". V tomto mi kniha nesedla, ale věřím, že si určitě své oblíbence najde. Zkrátka mám radši recepty bez avokád, kokosových olejů a proteinových prášků.

13.12.2020 3 z 5


Cesta ke štěstí v práci Cesta ke štěstí v práci Jeho Svatost Dalajlama XIV. (p)

Knihy s myšlenkami od Dalajlamy mám moc ráda, ale bohužel musím souhlasit s předchozími komentáři. Tato kniha byla oproti ostatním slabší. Není sice vůbec dlouhá, ale kdyby ji autor zkrátil na polovinu a vypíchl jen to nejdůležitější, tak bych ji hodnotila lépe. Každopádně obsahuje pár zajímavých myšlenek, ale nejedná se o nic, co byste si nepřečetli v jeho ostatních knihách. Zkrátka jde o to, že autor aplikoval Dalajlamovy myšlenky o štěstí v životě na pracovní prostředí. Na knize mě nejvíc bavily příběhy z reálného prostředí, ale jinak mi bohužel nic nového nepřinesla a dočetla jsem ji jen proto, že nerada odkládám rozečtené knihy a že snad objevím nějakou novou, zajímavou myšlenku. Neobjevila.

11.12.2020 2 z 5


Rozhovory s přáteli Rozhovory s přáteli Sally Rooney

Tak za mě ne. V knize mi chyběla hloubka a ty pseudointelektuální debaty, které hrdinové vedli, to opravdu nezachránily. Hlavní hrdinka mi neskutečně lezla na nervy a celé se to vlastně točilo kolem nevěry a vyrovnání se se sebou. Jako sociologická sonda do života dnešních mladých lidí je to docela obstojné. Ale moc nerozumím tomu humbuku kolem autorky a přirovnávat ji k Austenové nebo Ferrante mi přijde úplně mimo.

29.11.2019 2 z 5


Proměna: Jak věci změnit, když je změna zdánlivě nemožná Proměna: Jak věci změnit, když je změna zdánlivě nemožná Chip Heath

Dávám 100%. Každý, kdo potřebuje nakopnout ke změně (ať už sebe nebo druhé), musí si knihu přečíst. Je plná výzkumů, typů a rad, takže je opravdu praktická.

24.03.2019 5 z 5


Cesta mimořádné ženy Cesta mimořádné ženy Lenka Černá

Přiznám se, že jsem původně od knihy nic moc neočekávala, ale příjemně mě překvapila. Je to jedna z těch lepších knih od českých kouček. Autorka na mě působí sympaticky a líbí se mi její racionální (ale přesto pozitivní) přístup. Nejde o žádné naivní bláboly, jak to bývá v jiných knihách tohoto typu. Koho zajímá téma ženství, tak určitě doporučuji.

24.03.2019 3 z 5


13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají Amy Morin

Kniha je psána velmi srozumitelně a rychle se čte. Je výborná pro lidi, kteří s četbou podobného typu knih teprve začínají. Tomu, kdo už má něco načteno, nic moc nedá.

11.03.2019 3 z 5


Z lehu k běhu... od pondělka začínám Z lehu k běhu... od pondělka začínám Barbora Topinková

Opět výborná a humorem natřískaná kniha od Barbory Topinkové. Ideální pro začínající běžce, kteří potřebují pořádně nakopnout a mají smysl pro humor. Je rozdělena na jednotlivé měsíce v roce a plná zajímavých a užitečných informací. Knihu jsem začala číst jako naprostý odpůrce běhu, teď je že mě jeho největší fanda.

08.03.2019 4 z 5


Mýty o celulitidě: Nejde o tuk, ale o tkáň Mýty o celulitidě: Nejde o tuk, ale o tkáň Ashley Black

Možná jsem naivní, ale já to té Ashley opravdu žeru. Celulitida je prostě zlo a je uklidňující zjistit, že nevzniká kvůli tuku (tato teorie mi vždycky přišla zvláštní, protože celulitidu mají i hubení lidé), ale kvůli tzv. fasciím. Kniha není jen o celulitidě, ale celkově o zdraví, protože fascie se týkají celého těla. Sama autorka se původně nezaměřovala na léčbu celulitidy, ale na léčbu celého těla, protože si prošla revmatoidní artritidou a hledala řešení, jak z toho ven. Všechno v knize mi dávalo smysl, tak jsem si Fascia Blaster objednala. Teď už jsem jen zvědavá na výsledek.

07.03.2019 4 z 5