Hranice

Hranice https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95024/hranice-95024.jpg 4 51 16

Kde jsou zdravé meze ve vztazích v osobním životě? Mnohá zranění, napětí a nedorozumění vznikají, když lidé nerespektují hranice ve vztazích. Ve vztahu rodičů vůči dětem, partnerů navzájem, nadřízeného vůči podřízenému dochází denně k množství narušení vzájemných hranic. Tato jedinečná publikace se zamýšlí nad důsledky narušených hranic a pomáhá obnovit zdravé meze, které musíme respektovat.... celý text

Duchovní literatura Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Boundaries , 1992


více info...

Přidat komentář

zofie3000
11.03.2024 4 z 5

Určitě je to důležitá kniha, ale osobně mě tam rušili náboženské vložky a citáty z Bible

Karcoolka2210
22.04.2023 4 z 5

Kniha o tom, aké je dôležité nastaviť hranice už od detstva, aj o tom, čo všetko môžu nedostatočné hranice spôsobiť človeku po celý jeho život. Autor vychádza zo skúseností s ľuďmi ako terapeut, ale tiež sa dosť opiera o Bibliu. Je to fajn čítanie.


clare01
17.06.2022 2 z 5

Knih o tom, jak si stanovit zdravé hranice, je málo, proto jsem byla ráda, že existuje taková, která se zabývá hranicemi komplexně. Věděla jsem, že tato kniha je orientovaná na křesťany a byla jsem tomu otevřená, ale neustálé odkazy na Bibli pro mě začaly být v průběhu četby nesnesitelné. Bylo toho zkrátka moc a znovu se ke knize vracet nebudu.

Hanka_Bohmova
08.04.2022 4 z 5

Knížku jsem četla na doporučení psychologa a moc mi pomohla.
Má svůj význam, že autoři jsou zrovna křesťanští psychologové. Jednak je křesťanství se svým důrazem na obětavost a sebezápor prostředím, v němž problémy s hranicemi snadněji vzniknou a snadněji se posilují. Nějaký ten odstrašující příklad asi potkal v církvi leckdo z nás. Druhým důvodem je speciální motivace, kterou křesťan ke zkoumání hranic má. Pokud budeme jednou dávat svou definitivní odpověď Bohu a tou odpovědí budeme my sami, to, co jsme ze sebe udělali, pak schopnost formovat svůj život (vnitřní svoboda) nabývá na důležitosti. Hranice zviditelňují prostor naší zodpovědnosti a zabezpečují potřebnou zpětnou vazbu.
Autoři se ale víc než "teorií" zabývají procesem budování hranic a praktickými záležitostmi při rozmotávání problémů s nimi. Opakovaně zdůrazňují význam podpůrné skupiny nebo vztahu (i terapeutického), které jsou bezpečným záchytným bodem umožňujícím naše životy měnit. Těžko se totiž vymezit vůči blízkému člověku, nemáme-li kam jinam jít ať už emocionálně, anebo doslova. Pro mě byly také důležité "signály uzdravování". Mohou to být znepokojující vnitřní prožitky a když si třeba přisadí i okolí, nespokojené, že jeho malé hrubosti už mu neprocházejí jako dosud, člověk by mohl být v pokušení vyhodnotit si směr jako pomýlený a začít couvat. Ujištění zkušenějších je v takovém okamžiku cenné.

A s tím souvisí i hlavní myšlenka, kterou jsem si z téhle knihy odnesla. Totiž že v našich trápeních je obrovský rozdíl mezi tím, jaké my si myslíme, že máme možnosti, a jaké skutečně máme možnosti. O tom se ale nic nedozvíme v pasti svého soukromého vesmíru, to nám pomůže nahlédnout až někdo zvenku.

Starmoon
17.01.2021 5 z 5

Krásna a pre mňa zásadná kniha. Odkedy sa snažím nastaviť si hranice (v rôznych situáciách a vzťahoch) podľa odporúčaní autorov, som rozhodne (s)pokojnejším a rozhodnejším človekom ako predtým. Jasné, práce je na mne ešte ako na kostole... Ale aj tak mám pocit, že máloktorá kniha tohto žánru (ak vôbec nejaká) mi pomohla viac.

čtenářka301
03.11.2020

Velice užitečná kniha, kterou bych rozdávala jako povinnou každému nastávajícímu rodiči. I já jsem si prošla obdobím bezbřehosti, abych bolestně zjistila, že hranice jsou zdravý základ všech vztahů. K sobě i okolí. Rozhodně doporučuji.

vanchovi
17.06.2020 4 z 5

Zaujímavá kniha. Niektorým možno môže vadiť, že je dosť prepletená náboženstvom, ale ak sa nenecháte odradiť, nájdete tam veľmi dobré informácie. Jediné, čo mi vadilo, boli miestami veľmi naivné príklady využitia hraníc v praxi.

nickym
07.03.2020 5 z 5

Konečně jsem objevil knihu, která není jen plná laciné slámy. Moc doporučuji k přečtení lidem, kteří jsou nerozhodní, nechávají se ovládat druhými a tím jsou i v životě nešťastní.
Je třeba se přenést přes to, že v knize jsou situace často americky laděny, ale podstata je stejná.

Erika123
10.07.2019 5 z 5

Za mě to nejlepší o asertivitě a vytváření osobních hranic k druhým to nejlepší, co jsem kdy četla.

Guepp
17.04.2019

Za me zklamani, ale to jen mou hlouposti - nezjistila jsem si, ze jde o krestansky ladenou literaturu. Mozna bych se dozvedela plno zajimavych veci, ale pres neustale odkazy smerujici k Bibli, jsem se bohuzel neprokousala.
Tak asi jen takova poznamka pro ty, kteri do toho jdou s nadsenim, ze se jedna pouze o psychologickou knihu, at nejste pak neprijemne prekvapeni jako ja.

Janek
02.08.2018 4 z 5

Pozoruhodná, dobře koncipovaná knížka, která zajímavě propojuje křesťanské poselství s každodenními situacemi, které nás potkávají. Jak si zachovat svobodu a hranice v rodinných, pracovních i přátelských vztazích? To, co autoři výstižně popisují, zažili mnozí z nás na vlastní kůži, je užitečné občas si připomenout, co přece už tak dobře známe. Evangelijní kontext může dát našim zkušenostem docela novou dimenzi. Avšak to křesťanské podhoubí ve mně (katoličce) zároveň vyvolává rozporuplné pocity - na jedné straně oceňuji, že autoři dovedou aktualizovat evangelium velmi zajímavě a srozumitelně i pro lidi, kteří vůbec neznají Bibli, natožpak křesťanské prostředí. Na druhé straně je tu můj neblahý pocit, že se knížka na některých místech stává lacinou křesťanskou propagandou, která spletitost mezilidských vztahů značně zjednodušuje (a idealizuje křesťanskou cestu jako tu jedinou možnou a správnou). Kristus nevyřeší úplně všechny naše problémy. A mnozí lidé zkrátka - a bohužel - nemají to štěstí, aby mohli v krizové životní situaci vyhledat bezpečné, přátelské prostředí. Život je někdy o dost složitější.

mstychov
29.11.2017 5 z 5

Knizku mam rozectenou a je naprosto senzacni! Vrele doporucuju pro ty, co neumeji rikat NE, nechavaji se ovlivnovat druhymi a kaslou tim padem na svuj zivot. V dnesni dobe je vzacna vec, mit vlastni hranice a umet si je uhajit. To jak se kniha propojuje s Bibli mi prijde super. Nejsem verici, ale ty vytazky z Bible maji vahu a uz tenkrat se vedelo, jak spravne zit a jak na stastny zivot! ;)

MichelleS
17.10.2017 4 z 5

Dozvěděla jsem se o hranicích opravdu hodně, v některých kapitolách jsem se našla . Jen mám trochu problém se s některými závěry ztotožnit, protože nejsem zvyklá nahlížet každodenní život přes víru a Bibli. Také některé chování a pocity a jejich příčiny, to u mne nesedí. Překvapilo mě, kolik dává křesťanská víra svobody, já sama jsem na sebe podle této knihy příliš přísná. Nevím, jestli se mi chce měnit svůj hodnotový žebříček, nevím, jestli se mi chce posuzovat oprávněnost prosby o pomoc a někoho tak vychovávat, nevím, jestli jsem ochotná vyvolat konflikt a dávat v sázku třeba klid v rodině.

tatafa
07.01.2017 5 z 5

úžasná kniha, která opravdu dokáže pomoci se správným nastavením vztahů, mohu každému jen doporučit!!!

cecsklad
02.11.2014 5 z 5

Už vím jak říci "ne".

Sadomasochista
12.03.2014 5 z 5

Perfektná knižka odhaľujúca naozajstný význam pojmu zodpovednosti, objasňuje nám kedy treba povedať "áno" a kedy sa netreba báť povedať "nie" a ako riešiť konflikty v rodine, s priateľmi, v práci podľa Božieho plánu.

Stavia sa aj proti mýtom o učení Biblie čo sa týka sebectva a dáva veci na pravú mieru. Veľmi obohacujúce čítanie!