Aust Aust komentáře u knih

☰ menu

Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Tuhle knihu můžu pro fandy smrtky jen doporučit. Řeklo mi to věci ze světa Smrtek, které jsem ani nevěděl, že jsem chtěl vědět. Dalo mi to víc info o minulosti postav Curie a Goddardovi a co dělala rodina rodina Citry během její "smrti", ale i o světě samotném - umění, sny, konspirační teorie, domácí mazlíčci a nakonec i pár příběhů o cestě Cirů skrz vesmír.

16.10.2023 5 z 5


7 x 7 poetických zastavení 7 x 7 poetických zastavení Martin Vídenský

Každá část poetický krásná jiným způsobem. Nejvíce se mi líbili první autoři, ale všichni stáli za to. Oceňuji knihu, dala mi touhu dál číst poezie:)

04.12.2022 5 z 5


Stracholam Stracholam Jan Skácel

Hezká sbírka, i když Smuténka se mi líbila více.

Poetický vrchol:
"Trouchniví bubáčci si bydlí v pařezech
a žijí si tam tak,
jako by čas byl dosud dřevěný,
A všechny mosty,
všechny mlýnice
a všechny polévkové lžíce.

Za vosím hnízdem, když se nezeptáš,
najdeš to udupané místo,
kde na palouku tančí
bůh mravenců.
Ten, který tancem ničí svět.

03.11.2022 4 z 5


Pro tvoje dobro Pro tvoje dobro Ellen Marie Wiseman

Velice kvalitní smutné dílo, které ukazuje tvrdou realitu života. Důležitost lidskosti je tam taky dobře ukázaná. Postavy jsou jako v reálu, i když jsou často kruté a téměř všechny jsou tragické. Realitu cirkusu a zvířat jsem ještě nikdy nezahlédl lépe zpracovanou. Mohu říct, že kniha mi změnila některé pohledy na život. Ještě mi nebylo tolik líto zvířat. Příběh na sebe navazuje a je mistrovský. Chce odvyprávět určitou věc, tak ji odvypráví. Obě hrdinky jsou sympatické, což nebývá. Jsou takovým symbolem toho, že i když to jsou dobří lidé, dějí se jim strašné věci. I přesto na situace, před kterou jsou postaveny, reagují lidsky a ne jako nějaká postava z pohádky. Na příběhu jsou úžasné emoce a empatizujeme s ostatními. Je to takový ten příběh, kde pořád hledáme naději pro dobrý konec. Protože svět je tam neskutečně krutý. Ten pocit beznaděje je vyjádřený skvěle. Knižní zvraty jsou nečekané, ale je to celou dobu naznačované. A líbí se mi, jak to vlastně je. Postupné odhalovaní, co vlastně co znamená je dobrodružné.

13.03.2022 5 z 5


Čarodějovy hodiny Čarodějovy hodiny John Bellairs

Vzhledem k tomu, že rozhodně nejsem publikum na které se kniha zaměřuje, je to těžké hodnotit. Svět a postavy za moc upřímně nestojí. Jenom Tarby byl víc hluboká postava. Jinak byly všechny jednotvárné. U dětských příběhů to je pochopitelnější, ale i tam se dají vytvořit velice dobré postavy. Líbí se mi, jak v knížce funguje magie. Forma vyřešení konfliktu je geniální. To by mě nikdy ani nenapadlo. Dětská představivost je velká zbraň. Je to pravda. Hlavně poučení pro děti je užitečné. Příběh je komorní a takový průměrný. Některé prvky děje jsou však pochybné a zmatečné. Určité potenciály děje jsou nevyužité. Takže...i přesto, že v knize převládají negativa, hodnotil bych jí průměrně. Pokud budu mít někdy děti, přečetl bych jim ji.

13.03.2022 3 z 5


Death Note: Povídky Death Note: Povídky Cugumi Óba (p)

První dvě povídky 5* rozhodně. Působilo to jako Death Note a postavy byly dobře vykreslené. Nový zabiják ve druhé byl originální a líbilo se mi, že ukazoval, že každý se zachová s deníkem jinak. Taky Nearovo vzpomínání na L bylo pozitivum. Četlo se to rychle a napínavě. Bylo to "epický" :D Situace v říši smrtonošů mě zaujala, protože jsem nečekal, že to vyústí v tuhle situaci, ale dávalo to smysl. První povídka byla úžasná hlavně psychologicky, druhá charakterově, řekl bych. Ale výtku bych na tom asi nenašel.
O ostatních se to bohužel říct nedá. Čmáranice nedává smysl a nebylo to ani vtipné. Té bych dal 1*. L příběhy byl dobrý doplněk, ale příběhově nezajímavé. Vzhledem k charakteru L bych to však ohodnotil 3*. Příběh o původním Death Note byl odpočinkový a zábavný 4*.
Celkově bych to ohodnotil 4* a jsem rád, že to vzniklo.

26.01.2022 4 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Před přečtením jsem se toho bál, že mě to zklame. Slyšel jsem na to totiž všude chválu a já jdu často proti proudům současného celosvětového názoru. A taky jsem nikdy nečetl českou fantasy knihu. Avšak se tak nestalo. Kniha byla úžasná. Přečetl jsem ji na mé poměry docela rychle. Začátek ani bych neřekl, že by byl pomalý. Zdál se mi však hodně depresivní a trochu nihilistický řekl bych. Což rozhodně není negativum, do světa jsem se rovnou vžil a zapřemýšlel jsem se. A opravdu se mi líbí, že postupně tam byly dodávány naděje lepšího života. Že svět není černobílý. Hrdinka rozhodně není Mary Sue, má své chyby a to je na ní skvělé. I když možná by si někdo stěžoval, že je otravná, když se pořád ptá, ale mně to dávalo vskutku smysl. Především Mistr, Kapitán, jeho zástupci byly prohloubené postavy, u kterých jsem chápal jejich jednání. Při jejich scénách byla kapitola vždy o něco lepší. Kromě nich je většina postav dobře vykreslena. I když jsou záporné, nejsou jen tak pro nic a mají nějaký důvod. Svět je úžasně propracovaný. Líbí se mi, že historie působí jako opravdová historie. Že se střídají vládnoucí vrstvy a události, jak bych to čekal ve skutečnosti. Zkreslení místem narození je taky tam a ví je to, co dává smysl a postupně se to dozvídá. Mimo to bych nadnesl tajemno, které tam je znát a doufám, že se vše odhalí(především Nasterea). Abych dal nějaký objektivní negativum, je tam málo akce, jak je už napsáno. Mě to subjektivně nevadí, ale jsou lidé, kteří si na tom zakládají. Podle mě vyrovnané s první Smrtkou. Pokud to bude takto pokračovat, tak to bude spolu s ní 2.nejlepší fantasy série(po Písni Ledu a Ohně)

26.01.2022 5 z 5


Psychologie masových vrahů Psychologie masových vrahů Andrej Drbohlav

Není to zrovna kniha na jedno přečtení, ale tak z nudy na zajímavost. Je to má první kniha tohoto typu a rozhodně nezklamala.

25.12.2020 4 z 5


Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Fantastický příběh plný akce a dozvěděli jsme se více o světě. Lepší, než předchozí díl. Jediné, co se mi na tom nelíbilo, byl začátek.

29.08.2018 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

velice dobrá kniha. Nejvíc se mi líbil styl psaní, který se snad i vyrovnal smrtce. Jde vidět, že autor umí psát skvělé knihy. 80%

23.07.2018 4 z 5