Antonín055 Antonín055 komentáře u knih

☰ menu

To ráno, kdy si pro nás přišli... To ráno, kdy si pro nás přišli... Janine di Giovanni

Odvaha je vstát a z normálního světa jít tam, kde nikdo nechce být.... tuto knihu si prostě musíte přečíst!

31.03.2020 5 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Neuvěřitelné, jakým způsobem lze popsat hrůzy 2. světové války, aniž jsou podrobně líčeny detaily, na které jsme většinou v knihách s touto tématikou zvyklí.
Od půlky příběhu jsem přemýšlel, jak to asi celé skončí, ale takový konec jsem nečekal. Knihu jsem přečetl na jeden zátah a sám jsem se divil, jak živě jsem si dokázal představit vše, co se v příběhu odehrávalo.

03.03.2020 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

I když jsem k nelibosti své třídní učitelky zdárně odmaturoval, tepreve nyní, po 23 letch jsem se konečně dozvěděl odpovědi, na některé z otázek mé maturitní zkoušky z čestiny.
Sci-fi v literatuře nijak zvlášť nevyhledávám, ale Den trifidů je vážně skvělé čtení. Musím uznat, že na to, kdy byla tato kniha vydána je to až nadčasové dílo. Vzhledem k opravdu poutavému a čtivému zpracování příběhu, knihu vřele doporučuji i čtenářům, které sci-fi nijak zvlášť neoslovuje.

29.02.2020 5 z 5


Nalehko Nalehko Petr Kosek

Jedním slovem, tahle knížka je prostě "Bible pro chodiče". Než jsem si ji pořídil, trochu jsem se bál, co od ní čekat. Co bude obsahem knihy jsem tušil, jelikož trochu znám aktivity autora a jeho postoj k chození nalehko, ale nedokázal jsem si představit, jak bude toto téma uchopeno a prezentováno. Po dlouhé době kniha v které její autor přesně ví o čem mluví a dokáže dané téma dokonale vysvětlit způsobem, který je pochopitelný i pro nezasvěceného člověka.

Z knihy jsem absolutně nadšený!!! Je skvělá, čtivá, srozumitelná, přínosná a inspirativní. I když spoustu věcí znám, bylo fajn se dozvědět nové informace a také si udělat jasno ve věcech, v kterých jsem tápal. Logicky seřazená témata s tak akorát jasným a srozumitelným vysvětlením. Jsem velkým zastáncem důkladného plánování, ať se jedná o nastudování trasy, nebo volby výbavy a jsem rád, že se můj postoj shoduje s postojem toho nejpovolanějšího, tedy autora knihy. Knihu vnímám jako skvělý návod k tomu, jak si cesty mnohonásobně víc užívat a po jejím dočtení vím, že do ní v budoucnu mnohokrát nakouknu, až budu plánovat nové cesty, řešit vybavení, nebo mít jen potřebu se utvrdit ve svých rozhodnutích a nic nepodcenit.

Pokud milujete chození, turistiku, treking, hiking, prostě jakékoliv aktivity spojené s přesunem po vlastních, vřele tuto knihu doporučuji.

21.02.2020 5 z 5


Kolem Česka za 66 dní Kolem Česka za 66 dní Tomáš Lachman

Škoda, přeškoda...4.5.2019 jsem vyrážel s kamarády na přechod Krušných hor. Výchozím bodem byla obec Skalná. Tam byl Tomáš 9.5. a vyrážel do Kraslic, setkání by bylo skvělé :-)

Možná jsem trochu zaujatější, ale nemám žádné výhrady. Jako u většiny takových knih, nechybí na jejím konci soupis vybavení a několik rad ohledně přípravy, super! Přečteno bylo za jeden večer a docela jsem se i nasmál :-) Myšlenky na takovou výpravu už se mi honí v hlavě dlouho a Tomášova kniha je další impuls k tomu, abych je přesunul do batohu, hodil ho na záda a vyrazil. V knihovně už mám několik týdnu knihu Nalehko, tak toho hned využiji pro další přísun písmenek, která vedou k tomu, postavit se na start podobné, nebo třeba stejné výpravy :-)

Před výkonem Tomáše smekám a gratuluji.

19.02.2020 5 z 5


Jakubův cestovní deník Jakubův cestovní deník Jakub Čech

Opět super čtení o PCT. Přečetl jsem několik knih o tomto trailu a každá má své neobyčejné kouzlo. I když v těchto knihách narážíte na stejná místa, každý z účastníků a hlavně každý, kdo PCT prošel, popisuje tato místa svýma očima a v čtenáři tak nevytváří jednostranný pohled. Jediné co mi na této knize trochu vadilo a postupem času jsem musel vytěsňovat bylo neuvěřitelné množství číselných údajů....v jeden moment jsem si říkal, že až knihu dočtu, dám si tu práci a spočítám je :-)

05.02.2020 4 z 5


Sešívání republiky Sešívání republiky Marek Šalanda

Tak trochu jinak pojaté vyprávění o putování. Nevím proč, ale způsob, jakým je kniha a celé vyprávění zpracováno, je přesně šálek mé kávy. Jediné co mi trochu vadilo, za což jsem ubral jednu hvězdu je, že mi moc neseděla přítomnost České televize a rozhlasu. Tak nějak mi přišlo, že to narušuje tu poutnickou čistotou. Každopádně ať tak nebo tak, hned bych se na takovou cestu s panem Šalandou vydal...pocházím totiž z jedné z popisovaných oblastí :-)

05.02.2020 4 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Naprosto skvělá kniha popisující události atentátu na Reinharda Heydricha. Dle mého názoru velmi kvalitní zpracování této tématiky, které zaujme i čtenáře, kteří nevyhledávají literaturu z období 2. světové války. Od začátku do konce neztrácí kniha na tempu a co strana, to barvité líčení jedné z nejvýznamnější událostí, která se odehrála za 2. světové války na našem území. Tuto knihu vřele DOPORUČUJI!!!
...určitě si objednám další knihu tohoto autora.

04.02.2020 5 z 5


Křik mlčení - můj boj proti Vladimíru Putinovi Křik mlčení - můj boj proti Vladimíru Putinovi Ildar Dadin

Zase jedna z knih, která se čte jedním dechem. Šokující výpověď Ildara Dadina je silný příběh o jeho pobytu v ruském vězení s detailním popisem praktik sadistických dozorců.

07.12.2018 3 z 5


Antarktická míle Antarktická míle Lynne Coxová

Chtěl bych mít "morál" jako Lynne. :-) Obrovský respekt k tomu, co dokázala. Vřele doporučuji tuto knihu. Patří mezi ty, které se čtou jedním dechem.

16.11.2018 5 z 5


Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

V době, kdy se dostala kniha Steve Jobs do mé knihovny jsem si pořídil svůj první výrobek s nakousnutým jablkem ve znaku.
Dnes s odstupem času mohu říct, že jsem díky této knize pochopil, proč je Apple jedna z nejkvalitněších značek vyrábějící elektroniku, proč byl Steve Jobs osobností jakou byl, proč dělal věci, tak jak je dělal, proč byl milován i nenáviděn. Jeho "šílená" povaha vedla k tomu, čím značka Apple je.

Skvěle popsaný příběh člověka s nahlédnutím do jeho nitra, který obšírně popisuje proč a jakým způsobem se stavěl k tomu co lidé chtějí. Chápu Jobsův obdivuhodný smysl pro detait a dokonalost produktů i pod povrchem :-) DOPORUČUJI!!!

18.10.2018 5 z 5


Příběhy skutečné odvahy Příběhy skutečné odvahy Bear Grylls (p)

Jsem amatérský běžec se zálibou pro běh v přírodě na dlouhé vzdálenosti. I když je ultra mým koníčkem, občas se dostanu do situace, kdy už toho mám dost a únava a bolest dávají nenápadné signály hlavě, aby rozhodla trápení ukončit a vzdát to.

Po přečtení této knihy, kdy jsem některé příběhy již znal, si už nikdy nebudu stěžovat, že nemůžu nebo, že něco bolí. Kniha je plná příběhů hrdinů své doby, popisující sílu a odhodlání nevzdávat se a za každou cenu dokončit "výzvy", které si před sebe každý jeden z nich postavil. Myslím, že slovo "odvaha" je v některých případech nedostačující k tmou vyjádřit, čím si někteří hrdinové popisovaní v této knize museli projít, čemu čelit, jak se s tím vyrovnat a hlavně jak to překonat a přežít. Ne všem se to povedlo, ale jejich víra, která je vedla bojovat až do konce je jasnou ukázkou toho, že se nikdy nesmíme vzdávat. Tuto knihu velmi DOPORUČUJI.

18.10.2018 5 z 5


Umění vítězit Umění vítězit Phil Knight

Po vytažení knihy z police v obchodě jsem začal číst záložku. Nedočetl jsem ani do půlky, knihu zavřel a utíkal k pokladně.

Do doby, než se mi kniha dostala do ruky, jsem vůbec netušil, kdo za touto značkou stojí a co všchno musel podstoupit, aby dnes mohli miliony lidí na celém světě nosit obuv a oblečení s "fajfkou".

Houževnatost a zápal s jakým si šel Phil Knight za svým cílem je inspirující. Kniha je příběhem popisujícím jeho život a život některých lidí, kteří se podíleli klíčovým způsobem na vzniku značky. Kniha popisuje jak značka vznikla a vše co bylo pro její zrod klíčové, všechny pády i vzestupy, které musel Phil Knight překonat.

18.10.2018 5 z 5