Křik mlčení - můj boj proti Vladimíru Putinovi

Křik mlčení - můj boj proti Vladimíru Putinovi https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391170/bmid_krik-mlceni-WQz-391170.jpg 3 34 12

Můj boj proti Vladimíru Putinovi. Tiše, ale vytrvale protestuje roku 2014 Ildar Dadin před branami Kremlu proti agresivní ruské zahraniční politice a proti válce na Ukrajině. Na plakátech, které si sám namaloval, si kolemjdoucí mohou přečíst nápisy jako Putin – hanba Ruska nebo Dnes Kyjev – zítra Moskva. Je to osamělý protest, neboť za ukrajinské krize ruská vláda zakázala jakékoli, i pokojné demonstrace. Mladý muž je několikrát zatčen, až se nakonec ruská justice rozhodne udělat z něho exemplární případ. Dadin je odsouzen na tři roky odnětí svobody v táboře a poslán do neblaze proslulé trestanecké kolonie IK-7, kde seděl i Putinův arcinepřítel Michail Chodorkovskij. Když po několikaměsíčním systematickém mučení hrozí, že se zhroutí, vylíčí poměry v táboře v tajném dopise své ženě. Poté co se jeho zápisky z vězení objeví na internetu, zapojí se o něco později do věci světový tisk a Dadin je proti veškerému očekávání propuštěn. V této knize Ildar Dadin poprvé podrobně vypráví o svém martyriu v pracovním táboře a přináší hluboký vhled do politické situace v Rusku a tamního otřesného stavu lidských práv.... celý text

Žánr:

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Der Schrei des Schweigens: Mein Leben für die Freiheit in Russland , 2018


více info...

Přidat komentář

Palorizek85
22.08.2023 5 z 5

Řekl bych, že knihu je nutné hodnotit z více úhlů. Co se stylistického a jazykového díla týká, není to žádný zázrak. Pokud se ale zaměříte spíše na obsah, pak je to síla a myslím, že to stojí za přečtení. Rusko se po nádechu svobody v 90. letech opět propadlo do hlubin a temnot útlaku lidských práv spolu s všudypříomným pošlapáváním základních lidských práv a kdo se mu postaví na odpor, nu, řekněme, že "vypadne" při otevírání okna. Hodně mi to připomíná slabší odvar bolševismu popsaného v Souostroví Gulag (doporučuji přečíst).

PosPol
07.09.2022 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale moje očekávání moc nenaplnila. Z nějakého důvodu pro mě Ildar nebyl hrdinou a u mnoha situací jsem si říkala - proč? Každopádně klobouk dolů před každým takovým člověkem. Zasvětit život proti Putinovi je ušlechtilé, ale znamená to promarněný život.


Mirka320
26.05.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila. Vzhledem k aktuálnímu dění na Ukrajině jsem si ji vybrala a musím teda říct, že takhle jsem si Rusko i představovala- korupce, cenzura, bezpráví, ohebnost zákonů.
Je jen na občanech tohoto státu aby ti změnili.
Kniha je napsaná dobře, je čtivá a donutí čtenáře si vyhledat i doplňující informace.

Nikola086
02.05.2022 5 z 5

Nikdy dříve jsem se o ruskou politiku a celkově Rusko nezajímala. Věděla jsem, že jako demokratický stát jej nemůžeme považovat.
Občas se m udělalo zle, ale rozhodně to stálo za přečtení, protože jsem mohla nahlédnout okrajově do státu, kde nemůžete mít svůj názor a veřejně jej říkat. Přišlo mi, že 21. století Rusko vůbec nezná a zaseklo se na bodu mrazu, ze kterého se jen tak nedostane.

LEGACY
22.03.2021 3 z 5

"Mladí tvoří opozici a jsou odhodlaní se politicky angažovat, spatřují v sobě budoucnost Ruska. Mladí lidé chápou, že je tento režim zavádí do slepé uličky. Tento kurz, korupce a autoritářství vedou zemi do mezinárodní izolace a připravuji ji o perspektivu."

Nesmíte k této knize přistupovat s velkými očekáváními a čím méně informací máte o Rusku a jeho politice tím více by se vám kniha měla líbit. Silou a obsahem rozhodně nečekejte Solženicyna, spíše velmi otevřený deník. Co se týče samotnýho lágru v Karelii není toho zde nakonec tak moc napsáno, všechny podstatné informace by se vešli na 30 stránek. Každopádně jako správný člověk, co chce apelovat na starší zatrpklé Rusi, co stále věří v propagandistické pořady si Dadin neodpustil malou analýzu politiky jako takové. Zmiňuje zde Majdan, anexi Krymu, Borise Němcova, nebo také nynější zavřenou superstár Navalného. Každopádně Dadin sám o sobě mně osobně nepřijde nijak zvlášť zajímavý člověk a byť se s jeho názory velmi ztotožnuji, tak musím konstatovat, že ustavičné volání po ústavě a svých právech, když jste zavření uprostřed ničeho v sadistickém trestaneckém táboře, po vykonstruovaném procesu policejního státu je prostě nerozum hlupáka, který chce dostat nakládačku. Každopádně kniha mi pár nových informací dala, je zde zmíněno dost jmen, které stojí za to si dal prostudovat, každopádně nějakou hlubší myšlenku, či estetickou stránku bych zde úplně nehledal.

Je momentálně stejně zacházeno s Alexejem?

KáťaM.
08.11.2020 3 z 5

Kniha líčí boj ruského občana Ildara Dadina za demokracii a svobodu. Rusko je jiná země, budí ve mně respekt, méně už ovšem hlavní hrdina Ildar Dadin, který za své vystupování skončí v nápravném zařízení. Jeho příběh je smutný, těžko představitelný, ale ani zdaleka ne nejkrutější, když to shrnu hodně cynicky, byli a jsou aktivisti, kteří dopadají ještě hůř. Je mi ho líto jako člověka, protože jen těžko může dosáhnout v životě spokojenosti, když si vytyčil cíl boj proti tamnímu režimu. V knize jsem se pozastavila zejména nad výrokem: "Kdo jako Rus neprotestuje proti válce na Ukrajině, stává se spolupachatelem a nese část viny za smrt tisíců lidí v tomto Putinem rozpoutaném ozbrojeném konfliktu." Myslím, že se to panu Dadinovi snadno mluví, dokud nemá děti, tento výrok je silný a já bych takhle všechny Rusy do jednoho pytle neházela. Kniha pro mě byla zajímavým náhledem do ruského prostředí, jsem ráda, že jsem měla možnost si ji přečíst, ale žádné nové informace mi asi nepřinesla, proto ji hodnotím jako lepší průměr.

Afilada
03.09.2020 4 z 5

Nesmírně důležitá literatura faktu, mnozí si dnes myslí, že Rusko je pohodová země. Bohužel už je to čtení pak trochu únavné, jak autor opakovaně ve vězení trpí, to se fakt těžce čte. Podle mého názoru by měla být kniha o trochu kratší.

tereza_dol
21.07.2020 3 z 5

Velmi silný příběh. Když jsem knihu začala číst, neměla jsem žádná očekávání. No, když jsem se prokousala přes několik stran, pak už jsem neměla sílu číst. Četla jsem ji velmi dlouho, neustále jsem ji odkládala a vracela se k ní. Nevěřila jsem vlastním očím, co že to čtu. Jak s nimi zacházeli..

JIVaJaH
08.04.2019 3 z 5

První polovina dějová, neuvěřitelné zacházení v 21.století! Druhá polovina knihy je hlavně o politice, dopadech dopisu hlavniho hrdiny jeho přítelkyni.Průměrné čtení.

Mituli78
20.02.2019 4 z 5

Styl psaní není nejlepší, ale jde o obsah knihy...

lifeoptimist
05.01.2019 5 z 5

Pro mě jednoznačně MASAKR, nechápu, co se vlastně v podstatě v současnoti může všecko v Rusku stát.....katastrofa. Člověk se musí ptát, proč EU a další organizace řeší podle mě kraviny (např. že v ČR diskriminujeme naše nepřizpůsobivé spoluobčany apod), místo toho, aby se zasazovaly tam, kde je to třeba, už jen proto, že se Rusko resp. Putin do všeho se.., a navíc tvrdí, jakou tam mají demokracii.... Určitě stojí za přečtení

Antonín055
07.12.2018 3 z 5

Zase jedna z knih, která se čte jedním dechem. Šokující výpověď Ildara Dadina je silný příběh o jeho pobytu v ruském vězení s detailním popisem praktik sadistických dozorců.

Štítky knihy

Rusko vězení, věznice Ukrajina politická perzekuce pracovní tábory perzekuce Vladimir Putin

Autoři knihy

Ildar Dadin
ruská, 1982
Birgit Virnich
německá, 1959

Kniha Křik mlčení - můj boj proti Vladimíru Putinovi je v

Právě čtených1x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených1x
Knihotéce35x
Chystám se číst26x
Chci si koupit4x