Antarktická míle

Antarktická míle https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198562/bmid_antarkticka-mile-Dym-198562.jpg 5 43 16

Lynne Coxová dokázala, co lékaři považují za nemožné. Přeplavala všechny světové úžiny a velké jezerní plochy, aby si splnila svůj sen. Už v 15 letech přeplavala kanál La Manche ve světovém rekordu, o dva roky později Magellanovu úžinu. V prosinci 2002 uplavala jednu míli v arktickém ledovém oceánu. Antarktická míle je životní příběh ženy, jejímž snem bylo poddat se elementární vášni a objevit v moři zrcadlo duše. Fantastické líčení života ve vodě, stavů bolesti i štěstí, které se člověku dostanou, když překoná sám sebe. Spisovatel Oliver Sacks tvrdí, že Lynne Coxová píše o moři a plavání stejně krásně jako Antoine de Saint-Exupéry o létání. Mimořádný zážitek nejen pro každého, kdo si chce splnit své dětské sny.... celý text

Bernoulli
Bernoulli
07.01.2024 5 z 5

Nejlepší knížka tohoto žánru, co jsem kdy četla. Opravdu neskutečně obdivuhodný příběh. A protože jsem zaujatá vůči tomuto tématu, tak je to jedna z mých nejoblíbenějších knížek vůbec. 11 bodů z 10

Xena1970
Xena1970
12.02.2022 5 z 5

Paráda co dokázala běhal mi mráz po zádech a to jsem jen četla je neskutečně uvěřit jak si dokázala splnit všechny sny klobouk dolů


barush89
barush89
31.05.2021 5 z 5

Tak tohle patří určitě do mých TOP 3 knih. Neskutečné odhodlání, neskutečně silný příběh a neskutečná víra. Několikrát jsem měla na krajíčku. Lynne, klaním se a smekám.

KatkaK13
KatkaK13
22.01.2021 5 z 5

Pro mě neskutečná kniha. Tajila jsem dech... a když jsem knihu četla, neměla jsem k plavání nijak blízko. Možná proto jsem teď v bazénu 2x týdně (ne zrovna v tuto dobu..). Nic jsem od knihy nečekala a fakt mě bavila :-) Doporučuji plavcům i neplavcům.

lenka6751
lenka6751
05.01.2021 5 z 5

Nádherná knížka, všem doporučuji !

borsalino_csfd
borsalino_csfd
16.08.2020 5 z 5

Musím přiznat, že nejlíp se mi knížka četla v posteli, kdy jsem se zachumlal pod peřinu, protože z řádků knihy mi místy byla skoro zima, když Lynne zdolávala své kilometry převážně ve vodě, kam by běžný smrtelník nestrčil ani sousedův prst u nohy.
Takhle - Lynne je blázen. Nicméně musela mít pro plavání jednoznačně předpoklady, ať už fyzické, tak osobnostní, jako je pevná vůle, odhodlání, výdrž a taky odvaha. Fyzickou část doplnil v dětství tvrdý drill nejen v bazénu, ale hlavně v suché přípravě. Následný odklon od bazénu k plavání ve volné vodě, kde se vlastně našla, je pro mě neuvěřitelný, přičemž si kromě stoky (Nil) vybrala největší mrazáky světa.
Podle mě knížka mohla být daleko obsáhlejší, zajímala by mě motivace rodičů, jak se dostala k tak špičkovému trenérovi, zejména v závěru knížky jsou přeplavby už hodně stručné, jako by se báli toho, že knihu nikdo nedočte. A pár fotek by taky neškodilo.

pismenkovyJoe
pismenkovyJoe
12.02.2020 5 z 5

Lynne je blázen! Úžasný blázen se zdravým duchem i tělem, blázen měnící svět k lepšímu. Potřebujeme víc takových bláznů a potřebujeme v sobě najít alespoň částečně takové bláznovství a dobrou vůli a můžeme zvrátit špatný směr, kterým jako společnost jdeme.

ibs
ibs
19.12.2019 5 z 5

Nejde o sport, nejde o pribeh, nejde o styl - ale to neskutocne nadludske odhodlanie dostat sa tam krok po kroku, fuuuha.

soukroma
soukroma
08.12.2019 4 z 5

Zajímavý příběh: Úvodní část byla trochu nudná, děvče stále na tréninku v bazénu, poté ve volném moři. Záhy si také splnilo svůj životní sen: v 15 letech pokořila Lynne mužský i ženský i věkový rekord v přeplavbě La Manche z Anglie do Francie.
Teď začalo být napínavé, co dál. Vždycky se rozhlédla kolem, po světě a širých oceánech, mořských úžinách, průlivech, ostrovech, a vždycky našla nějaké místo, kde každý zatím selhal nebo se ani ještě nepokusil o překonání mořské vody vlastními silami. Vydala se tam a překonala ji, tu výzvu mořské vody. Postupně se zaměřila na stále chladnější a studenější vody, tělo vytrénovala tak, že ta vrcholná míle a kousek v antarktických vodách byla zvládnutá za 25 minut ve vodě o teplotě blížící se bodu mrazu! Překonala tedy nejen sama sebe, ale i lidský organizmus. Ovšem trénovala na to usilovně 32 let...
Zvláštní nátura, dělala to, co milovala, a dokázala tomu obětovat nejen čas a energii, ale i vlastní "pohodlí", do extrému. Byla urputná, nesmiřitelná, ale hlavně na sebe, hnal ji vždy cíl něco pokořit, co tu ještě nebylo. Jen tak pro nic za nic, pro zábavu a pěkný zážitek, se do extrémních plaveb samozřejmě nikdy nepouštěla.
Díky mnoha vzdáleným, často nebezpečným místům v různých oceánech, proudech, vlnách, bouřích byla kniha hodně zajímavá i cestopisně.

Pozn.: nepochopila jsem ale, proč rodiče vedli své čtyři děti tak urputně k plavání, když o jejich vlastních sportovních zálibách nebyla v celé knize ani zmínka. Proč zrovna tenhle sport se stal pod záštitou rodičů náplní celé mladší generace a rodina se kvůli dobrým tréninkovým podmínkám neváhala přestěhovat přes celé Spojené státy - z New Hampshiru do Kalifornie!?

jana.hud
jana.hud
21.03.2019 5 z 5

Lynne je úžasná a inspirativní žena, kterou lze jen obdivovat.
Kniha vynikající, rozhodně doporučuji k přečtení.
Jediné, co mi v ní chybí jsou fotografie...ale to je jen drobný detail, protože v dnešní době si je člověk může vyhledat na internetu.

Antonín055
Antonín055
16.11.2018 5 z 5

Chtěl bych mít "morál" jako Lynne. :-) Obrovský respekt k tomu, co dokázala. Vřele doporučuji tuto knihu. Patří mezi ty, které se čtou jedním dechem.

jagi
jagi
31.07.2018

Vyborna, ctiva kniha.

Chytuš
Chytuš
07.07.2018 5 z 5

Lynne Cox je NAPROSTO neuvěřitelná žena. Svými výkony již od mládí posouvala v plaveckém světě hranice toho, co je možné. Velmi oceňuji její životní filozofii, která jí hnala stále dál, až na hranice toho, co vůbec je fyzicky možné dokázat. Děkuji Lynne, je potřeba si stále připomínat, že ty největší hranice máme sami ve svých hlavách a že za každým skvělým individuálním výkonem se schovává tým lidí, bez kterých by to nešlo.
str. 284:
"Uspořádala jsem přednášku pro skupinu žáků základní a střední školy v Callawayi v Nebrasce, kteří mi kladli spoustu otázek stran mého plavání v Antarktidě i mých předchozích plaveb. Jeden z dotazů, který mě donutil se zamyslet, mi položil sedmiletý chlapec. "Kdybyste měla nějaký cíl a opravdu se snažila ho dosáhnout, ale nepodařilo se vám to, byla byste stejně spokojená?" chtěl vědět. Přemýšlela jsem, jaký cíl, na který tvrdě dřel, ale nepodařilo se mu ho splnit, může mít sedmiletý kluk, když dokáže položit tak složitou otázku.
Odpověděla jsem, jak nejlépe jsem uměla: "Byla bych spokojená, že jsem se o to pokusila, ale kdybych neuspěla, asi bych se vrátila zpátky a zkoumala, co k tomu splnění potřebuju. Pak bych to zkusila znovu."
Usmál se a přikývl. Vypadalo to, že chápe víc, než by se v jeho věku mohlo zdát. Dál o něm přemýšlím a uvažuju, jestli mu moje odpověď nějak pomohla. Jeden kamarád mi řekl, že jsem mu měla poradit, ať přehodnotí svůj cíl, a je-li cíl příliš náročný, ať zkusí snížit laťku. Ptala jsem se sama sebe, jestli bych se takovou radou řídila a usoudila jsem, že to není můj styl. Laťku nikdy nesnižuju. Možná je to tím, že ji nemám nastavenou dostatečně vysoko, možná tomu napomáhám, když k cíli postupuju dosažitelnými kroky."

momo01
momo01
15.01.2016 5 z 5

Barvité čtení v průběhu kterého jsem měla pocit, že jsem také uprostřed mlhy, v rozbouřeném oceánu, v temném páchnoucím Nilu, nebo v mrazivých vodách Antarktidy.
...Jen škoda, že kniha neobsahuje i fotografie...

i_vanička
i_vanička
03.01.2016 5 z 5

Svižné a poutavé čtení. Co Lynne dokázala je sice neuvěřitelné a je těžké pochopit, že každý z nás vlastní něco tak dokonalého a přitom neznámého, jako je liské tělo. To co mě ale na knížce fascinovalo bylo JAK to udělala. Nejde jen o její obrovskou odvahu a odhodlání , ale hlavně o způsob uvažování a rozhodování, jak v různých situacích přemýšlí a proč. ....a co nakonec rozhodne. Je to kňížka, která vás znova přiměje uvažovat o vlastních možnostech na které jste třeba už chtěli zapomenout :-)

tulipa
tulipa
02.01.2015 5 z 5

Kvůli plavání se jako malá se svoji rodinou a sourozenci přestěhovala do Californie. Postupem času zjistila, že ji neuspokojuje plavání v uzavřeném bazénu ale volnost otevřeného moře a oceánu. Během svého života si dávala různé cíle, přeplavala kanál La Manche a další různé průlivy. Její největší výzvou se však stalo uplavání jedné mílé v ledové vodě Antarktidy. Kniha mě fascinovala. Je zajímavé, co dokáže lidské tělo společně se silnou lidskou vůli... neuvěřitelné.