Příběhy skutečné odvahy

Příběhy skutečné odvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218167/mid_pribehy-skutecne-odvahy-SHb-218167.jpg 4 204 55

Bear ve své nové knize líčí strhující příběhy dobrodruhů, průzkumníků, vojáků, špionů i obyčejných lidí, kteří se odmítli vzdát i v těch nejzoufalejších situacích – příběhy, které ho inspirují po celý život. U některých vám přeběhne mráz po zádech, u jiných vám naskočí husí kůže po celém těle – přežití nebylo nikdy procházkou růžovým sadem. Všechny se však vyznačují dojemnou statečností, nezlomnou houževnatostí tváří v tvář smrti a mimořádnou psychickou odolností mužů a žen, již měli jedno společné – skutečnou odvahu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Literatura faktu
Vydáno: , Jota
Originální název:

True Grit , 2013


více info...

Přidat komentář

momo01
10.09.2023 1 z 5

Nedočtu a přesto hodnotím. Třeba to pomůže někomu jinému lépe nastavit očekávání, ovšem berte mě samozřejmě už kvůli první větě s rezervou. Nemám pocit, že bych se dozvěděla něco nového. Většinu příběhů jsem už v minulosti několikrát četla, slyšela, nebo viděla jako dokument. Vlastně jsem nečekala nové strhující příběhy, ale nějaký přesah, hloubku, jiný úhel pohledu, nebo zamyšlení, proč někdo to dokáže a někdo ne. Možná by jednotlivé příběhy lépe fungovaly jako články v populárním časopisu, ale takto v řadě za sebou, vždy stručně a přitom dramaticky podané jsou pro mě poněkud zklamáním.

Morfyk
28.08.2023 3 z 5

Knihu jsem poslouchal v podobě audioknihy. Musím říci, že jsem čekal něco jiného, očekával jsem nějaké příběhy přímo Beara Gryllse, to se bohužel nekoná..., možná v některé z jeho dalších knih. Zde jsou shrnuty příběhy odvážných běžných lidí, cestovatelů, námořníků, objevitelů... Spoustu příběhů jsem již znal, některé byly nové, ale i tak se kniha špatně poslouchá, protože toto téma je hodně těžké, depresivní, v mnoha případech smutné. Musel jsem si dávat při poslechu přestávky, protože ač nejsem nějaký moc citlivý, tak v některých pasážích mně z příběhů, které jsem slyšel nebylo vůbec dobře. Nejsmutnější je to, že se nejedná o fikci, ale opravdu o skutečné bolestivé a strašlivé příběhy, které někdo prožil :-(


Moudd
13.04.2023 4 z 5

Úžasná kniha o přežití.
Letecké katastrofy,přežití na moři,v horách,v Antarktidě,.......
Celkem 25 příběhů. Velmi čtivě napsáno podle skutečných událostí.

janina66
29.03.2023 3 z 5

Audiokniha. Knihu jsem zdaleka neposlouchala na jeden zátah. To se nedalo! Denně jsem zvládla tak 3 příběhy. První dva příběhy byly zfilmovány a viděla jsem je. Knihu Terror jsem četla. Bohužel ostatní o horolezcích a dobrodruhů na lodích a ledu a mrazu, byly většinou jak přes kopírák. A pak tu byly příběhy válečné, ty byly dost drsné.

Mngwa
22.01.2023 5 z 5

Pro mě, jakožto městskou chcíplotinu, naprosto strhující a inspirativní čtení. Jak je jasné už z názvu, jde o sbírku různých příběhů o lidech, jejichž odvaha většinou hraničila s čirým šílenstvím. Tuto knihu je vhodné si přečíst, pokud máte pocit, že máte nepřekonatelné problémy.

Layyen
10.12.2022 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, sice jsem čekal, že tam bude i něco ze života autora, ale i tak velmi dobré a poutavé včetně velmi detailních zážitku zíměných osob, doslova na kost.

Kortez
07.11.2022 5 z 5

Audiokniha. Úžasné příběhy odvahy, hrdinství a pevné vůle. Skutečné postavy, skutečné události, skutečné osudy. Poslech jsem si fakt užil na maximum a taky si připomněl některé z těchto příběhů na filmovém plátně.

carbici
01.11.2022 2 z 5

Mám moc ráda skutečné příběhy a to, co hrdinové této knihy zažili (a někteří přežili), je opravdu fascinující. Ovšem doufám, že mi z této knihy v hlavě zůstane jen obsah. Jarmarečnické podání, tak náročných zážitků a prožitků, si nikdo z nich rozhodně nezasloužil. K tomu se rozhodně nedá hovořit o literárním veledíle - nejsem si jista, jaký podíl na tom má sám autor a za kolik může překlad.

Timkim
05.10.2022 4 z 5

Úžasné poslouchání. Až jsem se pozastavoval nad tím, jak neskutečně mnoho lidské tělo vydrží. Zejména mě fascinovaly příběhy trosečníků na moři. Vážně respekt. Všichni lidé ve všech příbězích ukázali neskutečnou vůli žít. Pěkně se to poslouchalo.

Radiq
07.09.2022 4 z 5

Knihu jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou interpretoval Pavel Soukup. Jako herce ho zrovna nemusím, v dabingu se jeho hlas k postavám taky někdy moc nehodí (leč někdy zase jo), ale tady byl jeho přednes dokonalý. Jak se dokáže vcítit a podat jednotlivé napínavé příběhy, to je profesionalita na nejvyšší úrovni. Není to jen čtení, ale vyprávění a to je to, čím se liší od všech amatérských předčítačů, kteří toto nikdy nebudou umět.

O Bearu Gryllsovi jsem neměl zrovna nejlepší mínění. Na druhou stranu jsem ho nikdy nesledoval a neznal. Ale podle toho, jak se prezentuje ve svých televizních doku-reality pořadech a jak si z něho všichni na internetu dělají srandu, jsem ho měl spíš za takovou nastrčenou postavičku, které všechno nachystají a on si na to pak hraje. Ale pokud toto opravdu napsal on, tak klobouk. Dolů. Úplně jsem na něj změnil názor a vůbec se nebudu stydět ho od nynějška respektovat a teď už věřím, že jeho zkušenosti, triky a způsoby přežití si necucá jen tak z prstu nebo ze scénáře.

Když se mám vyjádřit k osudům jednotlivých hrdinů (nebo obětí?) - každý z nich je skvělý námět na natočení filmu "podle skutečných událostí" (některé už to mají splněno). Jsou to opravdu příběhy skutečné odvahy, ale neskutečně neuvěřitelné. Nejvíc mě bavily ty z 2. světové a jiných válek, úniky ze zajetí nebo boj s přírodou, ale ani horolezecké nebo antarktické nezůstávají pozadu. A to jsou vlastně tak všechny. Vlastně ani jeden z nich mě nenudil a ta rozmanitost prostě bavila. Už tady chyběl snad jedině Maresjev, chch.

Je pravda, že literární cenu to asi nikdy nedostane, ale to já nepotřebuju na to, abych si užil dobrou knihu. Právě spíš chválím ten přímočarý jednoduchý styl, kdy tam není moc balastu, v ději postupujeme rychle vpřed, bez zdržování, jen s fakty důležitými pro pochopení situace... a to se čte (poslouchá) fakt dobře. Knize vděčím za to, že jsem se s těmito hrdiny seznámil nebo si doplnil informace, které jsem pak nejednou dohledával na wikipedii. Vůbec nelituji toho, že jsem po této knize sáhnul a jestli hledáte důvod, proč si ji přečíst, tak: Protože tam je.

Bakana
04.09.2022 3 z 5

Kniha má hodnotu spíš v příbězích, které popisuje. Jinak že by to byl nějaký velký literární zážitek, to určitě ne.
Hodně příběhů je o horolezcích. Mně se osobně nejvíc dotkly první dva příběhy, protože se hrdinové do situace dostali ne vlastní vinou a nebyli to dobrodruzi, co nebezpečí vyhledávali.

Iki1
21.08.2022 4 z 5

Všechny příběhy jsou psány jednoduchou stručnou formou a tím pádem jsou přístupné velkému okruhu čtenářů. Dávají prostor pro zvídavé čtenáře, aby si rozšířili obzory v další literatuře. V druhé polovině knihy jsem si ale už říkal, že je autorův výběr poměrně jednostranný, možná by prospělo zúžit výběr postav a rozšířit rozsah. V každém případě jsou tyto příběhy obecně známé, různým způsobem zpracované, nicméně neuškodí si připomenout, čeho všeho je člověk schopen. A k tomu nejspíš slouží i tato kniha.

essterkaa
13.07.2022 5 z 5

Velice inspirativní kniha o opravdových hrdinech a jejich často neskutečné chuti žít.

azazel1
11.06.2022 3 z 5

Knihu spíš chápu jako rozcestník pro lidi, které podobné příběhy zajímají/fascinují. Jedná se o soubor stručně vylíčených příběhů, z nichž spousta je veřejnosti známa. Některé z těchto příběhů byly i zdařile zfilmovány.
Čtenář se tak muže dozvědět základní jména, data a kostru příběhu toho či onoho přeživšího (nebo toho kdo umřel těsně před tím než byl zachráněn) a dohledat si popisnější dílo.

Vivetkav
08.04.2022 4 z 5

Neuvěřitelné příběhy.. doslova jsem tajila dech co lidé dokáží přežít.. obdivuji za jakých podmínek přežili nebo co si museli prožít.. zajímavé, když se takto příběhy sepíšou jaký udělají celek.. doporučuji, ale opravdu jen pro silné jedince.

E_Lan
12.03.2022 4 z 5

Inspirativní příběhy odvahy a bláznovství, které napsala historie sama. Každý dobře zasazen do historického kontextu, tak akorát dlouhé a děsivě přesně popsané. Toto prostě stojí za to přečíst.

Barbanka
10.02.2022 5 z 5

Neuvěřitelné co člověk dokáže přežít když má tu správnou dávku štěstí a odhodlání. Některé příběhy mě bavily více některé méně, ale každý ze zmíněných hrdinů si zaslouží můj obdiv. I když asi nikdy nedokážu pochopit proč se někdo tak urputně snaží porazit přírodní živly a v sázku dává svůj život.

Babkabylinkarka
30.01.2022 5 z 5

Absolutně úžasná kniha. Ale mě tenhle chlap prostě fascinuje, takže jsem asi ovlivněná i tím.

Metla
19.01.2022 4 z 5

Tohle nebyl úplně můj džbánek zeleného čaje s medem a citrónem, ale když už se ke mně kniha dostala, proč s Bearem Gryllsem nevykročit na cestu plnou objevování, zdolávání vrcholů, především však nešťastných okolností a fyzického i psychického utrpení na nejhorší (ne)myslitelné způsoby? Tak třeba proto, že do detailu popisovaných zranění, jakými by žádná živá bytost neměla strádat, je tady příšerně moc, skutečná extra nálož fujtajblů. Sado-masochisti si přijdou na své, my útlocitní jsme odsouzeni k obracení žaludku a konstantní husí kůži. Musela jsem četbu prokládat méně trýznivými romány.
Trochu oddechu člověk získá snad jedině při plavbě Kon-Tiki a také Roald Amundsen měl oproti jiným ze zadnice kliku (+ důkladnou přípravu), stejně tak špionka Nancy Wake. Ztroskotání letadel, lodí, válečné hrůzy (kdy jsem nepřestávala žasnout, jak se v rádoby lidech může zrodit tolik zášti a bestiální surovosti), hledání nových tras, touha vyšplhat zdánlivě nepřekonatelné stěny či celé hory, být první tam, kde ještě lidská noha nevkročila (míněna je civilizovaná lidská noha, eskymáci a další domorodci se nepočítají), to jsou nejčastější témata. Gryllsova slova plná obdivu patří odvaze vzepřít se extrémní nepřízni osudu, vůli přežít, sebeobětování, ambicím směřovat výš a dál, ať to stojí, co to stojí.
Obdiv ke všem zmíněným hrdinům sdílím, přidávám zhruba stejnou porci účasti zvláště pro ty, co neměli v nejmenším na vybranou (asi jen oběti pádů letadel), nešli svému zoufalství ničím naproti.
Každý z příběhů by si zasloužil rozebrat podrobněji, přidat informace, proniknout více do hloubky - tedy do hloubky duší, nikoliv tkání. Dalšími důvody pro „pouhé“ čtyři hvězdy je přemíra patosu, občasné opakování nebo zdůrazňování jako pro blbé (např. U Franklinovy expedice Grylls nabádá čtenáře, ať si dobře zapamatují nekvalitní konzervy, aby prakticky v další větě začal popisovat, jaký byl s konzervami vlastně problém) a uvítala bych větší národní rozmanitost, občané Velké Británie dominovali, jedině sever Evropy jim v osobnostech trochu konkuroval.
Prostě a jednoduše: 5* (i 10*) pro chrabré účastníky, 3,5* za autorův styl.

Rihatama
05.11.2021 5 z 5

"Praví hrdinové nosí své vavříny s grácií."

Odvahu potřebuje člověk v nejrůznějších situacích, tedy nejen něco udělat, ale i se třeba rozhodnout, jestli odsoudit k smrti jednoho, aby přežili druzí. Příběhy dobrodruhů, horolezců, vojáků, válečných dobrovolníků či jen nedobrovolných účastníků katastrof bojujících o přežití jsou plné bolesti, smrti, strachu a utrpení, ale také nezměrné síly, naděje a inspirace. Bear Grylls z jednotlivých příběhů neždímá emoce a nepitvá duševní rozpoložení jeho aktérů. Omezuje se na popis jejich chování, samotných událostí a výsledků. A ocenění. Každý jednotlivý příběh by si zasloužil svou vlastní knihu, avšak tato jedna kniha koncentrované odvahy je úžasným zdrojem naděje a inspirace. Člověk neví, kolik sám má odvahy a k čemu by byl schopen se odhodlat, kdyby šlo o jeho vlastní přežití nebo pomoc přežít druhým, dokud se něco nestane. Snad se to ani nebudeme muset dozvědět.