anticlovek anticlovek komentáře u knih

☰ menu

Wellington: Vítěz od Waterloo Wellington: Vítěz od Waterloo Daniel Res

Skvela a velmi ctiva kniha! Doporucuji kazdemu, koho Napoleonske valky alespon malicko zajimaji

17.12.2023 5 z 5


Psychologie peněz Psychologie peněz Morgan Housel

Skvela kniha:)

06.07.2023 5 z 5


Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

skvělé, čtivé, velmi zajímavé. nutnost si přečíst pro kohokoliv, koho zajímá moderní Čína, novinařina, dobrodružství a nebo ideálně všechno dohromady. zároveň ale upozorňuji, že hlavně některé pasáže se nečtou moc lehce (násilné přesídlování Tibeťanů, ty spadlé školy při zemětřesení atd.)

28.09.2021 5 z 5


Každý z nás byl hrdinou Každý z nás byl hrdinou Jim DeFelice

přečetl jsem v podstatě jedním dechem. velmi silné, smutné, heroické, strašlivé... zkrátka válka. neumím si představit, že bych si prošel tím co tihle kluci

12.07.2021 5 z 5


Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

parádní klasická scifi o dystopické budoucnosti a o tom, jak lidstvo naprosto zdebilní :) kniha by možná byla trochu lepší, kdyby nebyla tolik americko-centrická, nicméně to z ní možná víc dělá to, co je, ale rád bych se dozvěděl víc o zbytku světa v této verzi budoucnosti. je tam jen pár náznaků... kniha obsahuje spoustu sociální kritiky USA a částečně i zasloužené, nicméně celá premisa o tom "jak lidstvo zdebilnělo" mi přijde neskutečně naivní a neuvěřitelná :) navíc autorova skoro až nenávist vůči TV nebo třeba marihuaně je až obskurní, ale to je samozřejmě můj osobní názor :) i když s části knihy "nesouhlasím", tak jsem si ji moc rád přečetl a doporučuji ji všem, kdo mají rádi dobré scifi k zamyšlení :)

22.02.2021 5 z 5


Poutník z Mohameda - Alláhův hněv Poutník z Mohameda - Alláhův hněv František Kotleta (p)

za mě nadprůměrný Ky..Kotleta. kniha je dlouhá, ale i tak mě pak štvalo, že to "najednou" skončilo.. taky se mi líbil realismus v tom, že vlastně nic, co se zdálo být černobílé, nakonec nebylo:) pokud máte rádi akční scifi/fantasy - jděte do toho

11.02.2021 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Ke knize jsem se dostal nahodou a diky vesmiru za ni:) je to ctive napsane, dost originalnich napadu a hlavne zajimavy a dobre napsany svet. Proste parada!:)

27.01.2021 5 z 5


Zápisky ze Severní Koreje Zápisky ze Severní Koreje Michael Palin

je to dobrá kniha, nicméně očekávejte spíše popis Palinova natáčení než nějaké reálné (natož nové) informace o Severní Korei. je to popis jedné velké Potěmkinovi vesnice a toho, jakého divadla se vám dostane, když tam pojedete jako turista. pokud vás zajímá skutečný život reálných lidí tak doporučuji úžasnou novou knihu Niny Špitálníkové jménem Svědectví o životě v KLDR.

26.12.2020 3 z 5


Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Michio Kaku

velmi čtivě napsané a nijak zvlášť náročné. doporučuji!

11.12.2020 5 z 5


Epos o panáčkovi Epos o panáčkovi Jaroslav Beznoska

ke knížce jsem se dostal víceméně náhodou a moc se mi líbila. naprosto chápu zdejší výtky, že při první změně postavy vypravěče (je to psáno ich formou) má člověk pocit, že něco nepochopil a nebo další kapitola popisuje minulost/budoucnost, nicméně během pár stránek to člověku dojde. asi to mohlo být lépe rozlišené, ale když se od tohoto problému odpoutám, kniha byla skvělá a přesně mi sedla. dobré nápady, na nic si nehrála, čistá zábava, zajímavý příběh i svět. kdo má rád akční brak (toto slovo nemyslím zle), tomu doporučuju, ale ostatní by měli sáhnout po jiné knize

28.10.2020 5 z 5


WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít Tim O'Reilly

skvělá kniha o současnosti, budoucnosti ale taky minulosti (začátky internetu, technologických firem, atd.). není to kniha na čtení v relaxačním "autopilotním" módu, ale není nijak přehnaně těžká. doporučuju!

18.10.2020 5 z 5


Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

velmi zajímavá a dobře napsaná kniha. nesouhlasím s některými komentáři, že se jedná o "oslavu" Elona. velká část knihy se soustředí na nepříjemnou část jeho osobnosti, prostor mají i negativní komentáře různých jeho spolupracovníků atd... osobně to vnímám tak, že jsem opravdu rád, že lidstvo má svého Elona (a potřebovali bychom jich víc), nicméně zároveň jsem rád, že ho nemám v rodině/nemusím pro něj pracovat:)

13.10.2020 5 z 5


Krev pro rusalku Krev pro rusalku Kristýna Sněgoňová

moje první kniha od autorky, nevěděl jsem co čekat a na konci jsem byl víceméně spokojený. dostal jsem dobrou fantasy detektivku, které ale k dokonalosti pár věcí chybělo. především to klidně mohlo být o něco kratší. místy mi přišlo, že to ztrácelo tempo a především různé vnitřní rozpory hlavního hrdiny se až příliš opakovaly a zároveň nepřidávaly nic nového... a dále (SPOILER pozor!) hlavní hrdina byl opravdu dost debil a feťák, což by mi tak nevadilo, ale bohužel mi vůbec do jeho vykreslené osobnosti neseděl zásadní zvrat příběhu. tím myslím to, kdy nesejme Léto potom, co jeho kolegyně zemře. a nejenom to, ještě jí dovolí, aby jí (přeměněná) zastupovala a společně se čím dál víc hloubili do sraček. nevím, nevím, vůbec mi to prostě k jeho osobnosti/motivům/názorům nesedlo a celý zbytek knihy jsem myslel na to, proč jí sakra na začátku neprohnal kulku hlavou. od toho momentu si to hrdina neustále vyčítá a uvažuje nad tím, že Léto zabije, ale už mu to vůbec jako čtenář nevěřím a přijde mi to wtf. na jednu stranu jediná rušivá "chyba" příběhu, ale bohužel dost zásadní... 3,5 hvězdy jsem po chvíli rozmýšlení zaokrouhlil na 4

06.10.2020 4 z 5


Třicet let na zlatém severu Třicet let na zlatém severu Jan Welzl

naprosto úžasná kniha. nemůžu nic jiného než doporučit

16.09.2020 5 z 5


Po sezoně Po sezoně Jack Ketchum (p)

perfektní kniha, taková rychle odsejpající klasika. doslov, kde autor popisuje souboje s vydavatelem (a vyhodí původní verzi! ach...) je velmi zajímavý. škoda, velmi rád bych si přečetl úplně původní verzi (hlavně ty recepty)

05.09.2020 5 z 5


Kleštěnec z pralesa Kleštěnec z pralesa Pierre Henri Cami

četl jsem už jako dítě a naprosto famózní:)

01.09.2020 5 z 5


To byl Guderian To byl Guderian Horst Scheibert

zajímavá kniha o velmi zajímavém muži, nicméně je velmi nekritická (což uvádí na pravou míru dobrá česká předmluva), ale víceméně dost krátká. asi třetina jsou pouze fotky a dost velká část textu citace z jiných knih. pro rychlé "nahlédnutí" do života a myšlení Guderiana asi dobré, ale osobně jsem očekával víc.

31.08.2020 3 z 5


Napoleonův voják: Jaký byl, jak žil a proč bojoval Napoleonův voják: Jaký byl, jak žil a proč bojoval Jiří Kovařík

naprosto úžasná kniha, spoustu zajímavých úryvků z deníků/memoárů vojáků, neskutečně moc zdrojů a odkazů na jiné knihy, dobře napsáno. za mě nemám co bych vytknul:)

31.08.2020 5 z 5


O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem Jorge Cham

perfektní a velmi čtivě napsaná populárně naučná knížka

10.08.2020 5 z 5


Cykly času Cykly času Roger Penrose

něco málo jsem přelouskal, ale většinu jsem se svou populárně naučnou znalostí fyziky nedal:)) pokud chcete něco "pro masy" o fyzice, tuhle knihu nekupujte, ale od lidí co se v tom vyznají víc, jsem slyšel/četl chválu a proto dám pět hvězd, aby moje mentální omezenost nesnižovala skore:)

10.08.2020 5 z 5