Anaman Anaman komentáře u knih

☰ menu

České temno České temno * antologie

Tak klenot ceskeho hororu to fakt neni, jak tu nekdo nadsene pise, ale najdou se zde hezke kousky. Kniha mala, do vlaku fajn.

23.02.2022 2 z 5


Královny hrůzy Královny hrůzy * antologie

Obsahove naprosto uzasna antologie. Vyjimecny pocin, ktery si zaslouzi opravdu velky potlesk. Tohle je kniha, ktera rozhodne nemuze chybet v zadne knihovne milovnika klasicke hruzy. Kdyby se specializovana nakladatelstvi na horory /Carcosa/ vice věnovali vydávání podobných knih, rozhodně by to byl pro knihovničku větší přínos, než brak jako “Strašidelná vagína” aspol. Skoda, ze nakladatel prevzal originalni obalku, ktera bohuzel nevystihuje tu vnitrni krasu knihy. Působí tak trošku levným photoshopem, ktery se ve sve obyčejnosti ztraci mezi dalsimi knihami. V kazdem pripade je toto vyjimecna kniha!

28.01.2022 5 z 5


Fantasmagoriana: Kniha, která zrodila Frankensteina Fantasmagoriana: Kniha, která zrodila Frankensteina Johann August Apel

Tak kniha řádně prostudována a po prvotním nadšení přišlo i zklamání. Nejdříve oceníme hezkou oboustrannou obálku. Velmi dobrý nápad. Grafika na obálce velmi zajímavá, chytlavá a hodí se k uvedeným povídkám. Na první pohled ma tak člověk pocit, že před ním leží nějaká výjimečná kniha. Bohužel tento pocit hned zmizí, jak člověk vezme knihu do ruky. Kniha se totiž ohne jak školní sešit a hned vás napadne, ze v rukou držíte nějaký katalog cestovní kanceláře. Lepená (brožovaná) kniha s velmi měkkou obálkou bohužel západne mezi učebnice z nakladatelství Grada. Tohle se fakt nepovedlo a pocit z vyjímečne knihy je hned pryč.

Vnitřní úprava knihy se velmi podobá podobné antologii hororů "Šťastné a hrůzostrašné", která si ovšem na rozdíl od této knihy, zachovává svou patinu "staroby". Bohužel hned po otevření na člověk opravdu padne ten zmiňovaný pocit moderní učebnice a ne to příjemné pohlazení starobylosti strašidelných příběhů. Jakoby si člověk otevřel knihu v elektronické čtečce knih. Bohužel provedení knihy hodnotím 30%. Velká škoda u tak výjimečného díla.

Fantasmagorianu mám přečtenou v angličtině a také jsem četl pár studií o této knize. Proto jsem se také těšil na pohled znalce literárního hororu Martina Jirouška.
Zde ovšem nastalo zklamání druhé. Stručně řečeno, Jiroušek zde píše o všem možném jen né o knize samotné. Dozvíme se tu první české a slovenské vydání Frankensteina, pár informací o křehké Mery a jejím románu a několik nedůležitych myšlenek, které prostě znát nemusíme. O historii Fantasmagorie, jejich autorech a celkově podrobnější pohled na knihu samotnou tu bohužel nenalezneme. A nezachrání to ani zajímavá, leč stručná ediční poznámka. Je to smutné, ale Wikipedie nám v krátkosti řekne více.

Co mne ovšem u povídek zaráží je absence jména autora. V obsahu knihy máme uvedeny názvy povídek a jejich autorů, ale u jednotlivých povídek jména autorů chybí. To je opravdu hodně zvláštní a působí to tak trošku neprofesionálním dojmem. S podobným postupem jsem se setkal i u knihy strašidelný dům Charlese Dickense.

Povídky v knize jsou úžasné a věřím, že překlad bude parádní. Já to četl v angličtině a byl jsem nadšený. Mám doma anglické vydání, které bohužel to české převyšuje o několik levelů. Knihu jinak doporučuji všem milovníkům starých hrůzostrašných příběhů a neměla by chybět v žádné knihovničce milovníka hrůzy. Bohužel její provedení je pro mne velkým zklamáním. Na druhou stranu jsem rád, že něco tak úžasného u nás vůbec vyšlo. Provedení knihy hodnotím 30%, povídky samotné rozhodně 100.

19.11.2021 2 z 5


Hellraiser Hellraiser Clive Barker

Taková hororová klasika bohužel v úpravě, která v knihovně parádu rozhodně neudělá. Spíše doporučuji sehnat první vydání, které vypadá o mnoho lépe. Za příběh 80%, ale za knihu samotnou 20%. Takové nakladatelsky odfláklé.

16.11.2021 1 z 5


Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů * antologie

Parádní antologie klasických hrůzostrašných příběhů s působivými ilustracemi. Něco podobného se na pultech knihkupců objevuje opravdu velmi vyjímečně. Povídky doplňuje zajímavá předmluva autora a stručný, přesto výborný medailónek autoru. Knihu vřele doporučuji všem milovníkům klasické hrůzy.

16.11.2021 5 z 5


Záhady Udolfa I Záhady Udolfa I Ann Radcliffe

Perfektní goticky roman. Jen ta obalka odrazuje.

20.12.2020 5 z 5


Barva z kosmu Barva z kosmu Howard Phillips Lovecraft

U HPL to chce jit po povidkach. Nektere jsou supr a nektere odpad. Kniha jinak vypada lacine. Asi bych sahl po jinem vydani. Treba sebrane spisy od Plusu.

20.12.2020 3 z 5


Stráž u mrtvého Stráž u mrtvého * antologie

Perfektni antologie.

20.12.2020 5 z 5


Sto hororů ve sto slovech Sto hororů ve sto slovech * antologie

Jako čtení na zachod je to dobré.

20.12.2020 2 z 5


Dům u hřbitova Dům u hřbitova John Everson

Obalka mne odradila a kdybych si nevsiml, ze to napsal Everson, tak bych ji ani nevzal do ruky. Pekny příběh, ktery stoji za prectení. Provedeni knihy je out.

20.12.2020 3 z 5


Strašidelná vagina Strašidelná vagina Carlton Mellick III

Odpad. To fakt nema cenu číst. Odlozeno po par stranách, protoze odpad patří do koše. Divné nakladatelství.

20.12.2020 1 z 5


6. antologie českého hororu 6. antologie českého hororu * antologie

Jako celá série, tak velmi slabá antologie. V podstatě to už začíná obalkou, ktera působí hodně lacině a takové jsou i povidky. Zbytečné cist.

20.12.2020 2 z 5