České temno

České temno https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482740/bmid_ceske-temno-McX-482740.png 4 62 16

Tajemno a temnota. Obojí stejnou měrou láká, jako děsí. Vyprávění plná přízraků, netušených hrůz, napětí, zoufalství i naděje odpradávna přitahují. V této bohatě ilustrované antologii, která vzdává hold domácím klasikům žánru, najdete příběhy inspirované sny, povídačkami i skutečnými událostmi, a hlavně českou kotlinou. Kniha České temno přináší průřez tuzemským literárním hororem za posledních dvacet let a představuje jak nejvýraznější autory žánru, tak i jeho nové tváře. Kniha obsahuje povídky těchto autorů: Miroslav Pech – Zuby Otomar Dvořák – Hagen Vladimír Pospíchal – Hlad Argonantus – Revenant Rappoltštejnský Svatopluk Doseděl – Batalión Alexandra Haverská – Semper imperfectus? Pavel Renčín – Skokani Anna Šochová – Autobus Ondřej Kocáb – Zatracenej Honza Vojtíšek – Zahrada Renata Bočková – Netvor Božena Čechalová – Počítání rukou Hanina Veselá – Člověk v kůži vázaný Petr Boček – Přístěnek Lenny Ka – Ti, co neumírají Kristina Haidingerová – Synek... celý text

Přidat komentář

mirec88
25.12.2023 5 z 5

Až na tri poviedky, z ktorých jedna sa mi nepáčila, lebo tému okultizmu nemám rád, druhá historická bola nudná a dlhá a tretia Autobus bola priemerná, si ma všetky ostatné hororové poviedky veľmi získali. Boli fakt dobré, v dobrom nepríjemné a atmosférické a fakt strašidelné. Klobúk dole pred touto zbierkou, odporúčam.

HelDeEaton
11.11.2023 5 z 5

Skvělé, víc takových knih! A dík za tipy na nové autory :-)


evilunicorn
09.03.2023 4 z 5

Antologie jsou skvělý v tom, že člověk objeví nové autory,oťuká si jejich styl a nemusí riskovat s celou knihou. Nevýhodou naopak, že ne všechny povídky mají stejnou kvalitativní hodnotu což platí i zde.Nicméně, celkově je to zajímavá sbírka příběhů, kde si ten svůj vybere každý. Pro mě je top třeba Synek, Přístěnek, Hlad nebo Zahrada.

ctenar2846
20.01.2023 4 z 5

V celku zajímavé a nápadité počtení, některé povídky byly slabší jiné zase naopak. Některé by si určitě zasloužily pokračování. Za mě top: Synek, Hlad a Přístěnek.

Miker
31.12.2022 5 z 5

Povídky čtu sporadicky, ale tato kniha se mi vyplatila. Krásný reprezentativní soubor vybíraný s citem a jako bonus Haidingerová zase píše, jak ji mám rád. Další pro mě nejlepší kousky napsali Argonantus, Dvořák, Renčín a Pech.

Finn69
02.11.2022 4 z 5

Co jiného otevřít na Halloween, než pořádnou sbírku hororových povídek?
Jelikož český horor prakticky neznám, od Českého temna jsem nic moc nečekal a nejvíc jsem se asi bál toho, že to bude stát za pendrek :) Ale při sám Nyarlathotep, nakonec mě mrazilo v zádech úplně z jiných důvodů.
Jak jsem četl jednu povídku za druhou, to české temno kolem mě pomalu houstlo a houstlo. Zejména druhá půlka knihy je vážně dobrá a závěrečná povídka Synek Kristiny Haidingerové je skvělá třešnička (nebo oční bulva?) na tomhle krvavém dortu. S rudou polevou. A v něm zapíchnuté černé svíčky, samozřejmě. Nebo možná uřezané prsty.

Valihrašek
05.10.2022 5 z 5

Povídky jsou super, knižka mě opravdu bavila a těším se na další.
Doporučuji, povedlo se. Jen tak dál.

Madla81
24.03.2022 5 z 5

Miluju povídky a miluju horor. A obého je naštěstí plné malé české nakladatelství Golden dog. Na tuhle českými autory nadupanou antologii jsem se velice těšila, ale zároveň jsem se po velice dobrých recenzích bála, abych nebyla zastižena syndromem zklamaného očekávání.
Bohudíky se tak nestalo. Úvodní slovo Martina Jirouška čtenáře příjemně přivábí a hned první povídka z pera Miroslava Pecha čtenáře přiková ke stránkám. Zuby jsou klasickou upířinou, majestátně napsanou, s atmosférou horkou jako čerstvě tekoucí krev a mrazivou jako lednový sníh. Po Zubech přijde na řadu další brilantní povídka Otomara Dvořáka, kterou je trampský Hagen, hrající si s pověstmi a imaginací rotztoužených puberťáků bažících po svobodě. Už po druhé povídce jsem si říkala, že už to sakra nemůže být lepší, ale Hlad Vladimíra Pospíchala mě utvrdil o opaku. Výborně budovaná atmosféra, pomalu houstnoucí děj, to vše zabalené do velmi reálných kulis. U této povídky budete mít ohromné nutkání nachystat si velkou svačinu, aby pak v závěru textu došlo k jejímu odložení. Velmi syrové popisy, velmi autentická atmosféra a za mě nejlepší povídka z celého souboru. Po Hladu přišel na řadu pro mě lehce rozvleklý Revenant Rappolštejnský. Pokud máte rádi histoirická témata, pomalu se odvíjející hrůzu, bude to pro vás to pravé. Za mě byla jediná tato povídka až příliš rozvleklá a popisná. Nevadí. Náladu mi zlepšil Hagen Otomara Dvořáka, neotřele zpracovávající duchařské téma. Prostě jsem byla unešena. Jako další naprosto výbornou povídku musím zmínit Autobus Anny Šochové, který mi velice imponoval až básnickými popisy a mrazivou atmosférou děsivě odtržené Aše. V autorčiných popisech se prolínala hluboká znalost lidství a dalo by se říct, že tu smutek tu kapal z každé stránky. Opravdu precizní práce! Skvělé bylo i zpracování městské legendy kolem Nuseského mostu od Pavla Renčína, zabydlené spoustou roztodivných živých či mrtvých postaviček. Moc se mi líbilo celkové ladění sbírky, v níž se střídají povídky historické s těmi novodobými, různé styly a žánry a jako malý bonus je ke každé povídce přidán i medailonek autora či autorky. Přiznám se, že první jsem si vždycky přečetla medailon a až pak jsem se vrhla na danou povídku. Závěrečná povídka Synek tuto velice povedenou antologii zdařile uzavírá a já se jen můžu těšit na další podobně laděnou povídkovou sbírku. Původně jsem chtěla dát hvězdičky jen čtyři (přeci jen mi úplně nesedl předlouhý Revenant Rappolštejnský), ale za zpracování celé antologie, za kresby ke každé povídce a za zajímavé autorské medailonky sem prostě musím prásknout plný počet.

Ivan Kučera
19.03.2022 4 z 5

V r. 2021 Golden Dog vydal dve skvelé hororové antológie českých autorov: Jihočeský horor a České temno. A hoci sa mi Jihočeský horor páčil predsa len o štipku viac, rozhodne i České temno je ťažký, tvrdý a nekompromisný nadštandard za poctivé a fajnové 4*. Priemerných kusov je tu len zopár a vyložene zlý text by ste tu hľadali márne (ja som nenašiel). Najviac ma dostali poviedky od Honzu Vojtíška, Miroslava Pecha, Vladimíra Pospíchala, Otomara Dvořáka, Petra Bočka, Stavopluka Doseděla, Ondřeja Kocába a s heslom najlepšie na koniec exceluje Kristina Haidingerová (zároveň zostavovateľka antológie) so svojou vynikajúcou poviedkou Synek, u ktorej sa to miestami opatrne šplhalo až k 5*. Celkový nadpriemerný dojem dotvára úvodné slovo, záverečný doslov a to, že nielenže je každá poviedka ilustrovaná, ale ku každej prislúcha medailónik autora s informáciami o tom, kde a kedy bola daná poviedka v minulosti publikovaná (čo je presne to, čo od antológií, zborníkov a zbierok očakávam).

Malarkey
15.03.2022 5 z 5

Do přečtení této knihy jsem z českého hororu znal především Svatopluka Doseděla, Otomara Dvořáka a vše, co do té doby vydal Golden Dog. Po přečtení sbírky České temno nicméně mohu konstatovat, že jsem se na dobro stal fanouškem českého hororu.

Koho by kdy napadlo, že v naší malé zemičce bude tolik šikovných spisovatelů a spisovatelek, kterým tajuplná atmosféra, odkaz do naší minulosti nebo zajímavá myšlenka přesahující žánr nebude cizí. Já bych to ještě v době před covidem netušil, ale díky němu jsem začal objevovat české sci-fi, fantasy a teď už i horor, o kterém, řekl bych, jednou bude řeč i v čítankách.

Sbírka čítající 17 povídek od 17 různých autorů mnohdy překvapuje, ale obecně mi dělala radost už tím, že žádná z povídek nebyla nutně násilnická nebo nechutně detailní, co se týče smrtí, popřípadě sexuálně orgistická, v čemž se zde kdekdo vyžívá. Neříkám, že je to špatně, ale když autor dokáže i bez toho vytvořit atmosféru a kvalitní zážitek, tak se tomu rozhodně bránit nebudu. I za to díky editorce, jejíž to byl záměr, což uvedla i v závěru knihy. A teď už k samotným povídkám.

Prvních pět mnou popsaných povídek mi přišlo absolutně top:
REVENANT RAPPOLTŠTEJNSKÝ - autor je pro mě velkou neznámou, ale tahle kombinace beletristicky fiktivního Vlastimila Vondrušky s řádně gotickou atmosférou mě nenechal usnout, dokud jsem jej nepřečetl. Plus dokonale ponurý závěr.
PŘÍSTĚNEK - neskutečně atmosferická záležitost z prostředí lesní samoty, kde zlo je až hmatatelné, byť jsem si ho nedokázal pořádně ani představit. Navíc s místy velice hezkou barvitou češtinou.
ČLOVĚK V KŮŽI VÁZANÝ - okultistická záležitost ze současnosti, ze které se nedá odtrhnout. Nápadem mi trošku připomínala film Nejvyšší nabídka, možná tím prostředím milovníků knih.
SKOKANI - jak vidno, tak pro inspiraci netřeba chodit daleko. Když jste z Prahy, tak třeba na Nuselák. Zábavná duchařina, opět skvělý konec.
HLAD - námětem spíš thriller, ale ta ztísněná a ponurá atmosféra zde byla asi nejlepší ze všech povídek, co kniha nabízí
AUTOBUS - přijemná atmosferická jednohubka z lehce zapadlého prostředí se skvělou atmosférou
BATALIÓN - tuto povídku, jsem znal již z knihy Zlo přichází třikrát, ale už tenkrát mi přišla skvělá. Perfektní kombinace dnešní doby s naší historií.
HAGEN - takový blockbuster z těch povídek tady. Zajímavé téma s odkazem do minulosti, mladí na tripu, kde ve stínu číhá smrt. Také jsem znal již dříve a objevil díky ní samotného autora, kterého jsem rád sledoval i v TV.
NETVOR - jednohubka, nicméně zajímavá pohledem dítětě na zlo v jeho okolí
POČÍTÁNÍ RUKOU - na čtení asi nejtěžší povídka v knize, styl psaní je tu trošku těžkopádný, ale má své opodstatnění, prostředí opuštěného domu hodně ponuré.
SEMPER IMPERFECTUS? - trošku young adult s hororovými prvky a skvělou atmosférou.
TI, CO NEUMÍRAJÍ - horor s prostředí masopustu, maškarních a s lehkým pohanským nádechem. Zajímavá povídka.
ZAHRADA - v porovnání s románem Kazatel je to tady procházka růžovou zahradou, i když zrovna jako procházku růžovou zahradou tu ten výlet ti hlavní hrdinové úplně mít nebudou. Super kousek.
ZATRACENEJ - nejzábavnější povídka sborníku. Navíc opravdu s vtipnou pointou.
ZUBY - první povídka sborníku a rovnou taková jednohubka. Má super nápad, ale skončí děsně rychle. Miroslav Pech mě nicméně hodně nadchl románem Dítě tmy, takže jsem si tu povídku od něj dokázal užít.

Děkuji za tak skvělý sborník, plný krásných maleb před každou povídkou. Je určitě jeden z těch nejlepších, co v knihovně mám a naprosto po právu ho budu kvalitou řadit k Legendy: Praga Mater Urbium, který je v rámci žánru taky top.

Anaman
23.02.2022 2 z 5

Tak klenot ceskeho hororu to fakt neni, jak tu nekdo nadsene pise, ale najdou se zde hezke kousky. Kniha mala, do vlaku fajn.

Michal_SK
23.02.2022 5 z 5

Golden dog priniesol niečo, čo tu dlho chýbalo - kvalitnými kúskami povedomie o fakte, že sa v čechách píše ku*va dobrý horor. Hlavne poviedkový. Zbierka svetovej úrovne.

Rassmussen
19.02.2022 5 z 5

Bez váhání a přílišného přehánení je nutno konstatovat, že český horor dosáhl svůj Everest, že objevil svůj svatý Grál! České temno bezpochyb dosahuje veškerých kvalit, které se vyrovnají zahraniční hororové tvorbě. Přesně po tomhle toužíte a tohle potřebujeje, když se v tmavém koutě Vašeho obýváku chcete nechat ovládnout čirým děsem!

Hunters
15.02.2022 4 z 5

české temno dokazuje, na jaké úrovni si stojí současný český horor. musim říct, že kvalita nekolísá, jak jsem očekával, povídky jsou dobré, možná jedna by se našla slabší. ale za mě kniha, která by neměla chybět v žádné domácí knihově

eraserhead
19.01.2022 5 z 5

Na podobnou knihu čekal moderní domácí horror několik let. A předchozí povídkové antologie edice HorrorCon byly stěžejními základními kameny tohoto monumentu. Naposledy se něco podobného objevilo v roce 2003, ne v takovém rozsahu a ne v takové kvalitě. Atmosférická stránka českého horroru, se zaměřením na postavy a vývoj příběhu. I v tomto užším zaměření ukázka pestrosti, obsáhlosti a rozsáhlosti žánru. Čistě subjektivní šmouhou je fakt, že šest povídek už jsem četl dříve jinde. Přesto si umístění v takové knize zaslouží. Nebudu se věnovat každé povídce, žádná z nich neklesá pod příjemný průměr, ať už stylem, formou nebo nápadem. Velmi mě potěšila povídka SEMPER IMPERFECTUS?, mám rád takové nepřímočaré temnosti a rád bych, aby se mi někdy podařilo něco podobného napsat. Skvělou povídkou je REVENANT RAPPOLŠTEJNSKÝ, jen škoda, že jeho sílu snižuje až ubíjející přemíra zájmen ten/ta/to/toho. Výborní jsou SKOKANI a skvělou atmosféru má ČLOVĚK V KŮŽI VÁZANÝ, který by u mě aspiroval na nejlepší povídku knihy, kdyby se v závěru ona atmosféra nerozplynula a vyvrcholení by bylo výraznější. Kniha moc hezky vypadá (skvělé ilustrace), má zajímavou předmluvu, ještě zajímavější doslov, který mi hodně mluví z duše, a 16 povídek. Český horror je České temno. 4,5*

LukBook
13.01.2022 5 z 5

Za mě parádní antologie hororových povídek. Jednotlivé příspěvky jsou opravdu rozmanité, nabízejí i historické horory, podíváte se za duchy na Nuselák nebo za upíry. Tohle je výstavní dílo českého hororu, který je někdy neprávem podceňován. Rozhodně doporučuji!!!