Barva z kosmu

Barva z kosmu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441728/bmid_barva-z-kosmu-auN-441728.jpg 4 103 21

Druhý svazek toho nejlepšího z Lovecrafta. Reprezentativní průřez dílem H. P. Lovecrafta (1890–1937) je určený všem, kdo se chtějí seznámit s tvorbou slavného autora, z jehož fantazie vzešlo město Arkham (poprvé zmíněné v povídce „Rytina v domě“) a v jehož sugestivních a atmosférických textech vystupují božstva jako Azathoth, Nyarlathotep a Cthulhu. Naprostou klasikou je povídka „Barva z kosmu“, pojednávající o důsledcích dopadu meteoritu do odlehlého údolí Nové Anglie, jakož i novela „Stín nad Innsmouthem“, v níž se vypravěč vydává do zchátralého přístavního města, opředeného řadou děsivých bájí. Lovecraft inspiroval vznik mytologie Cthulhu a z jeho díla dodnes vychází řada filmařů, hudebníků, výtvarníků i autorů počítačových her.... celý text

Přidat komentář

tomasbpns
06.02.2024 4 z 5

Líbí se mi z jaké doby to je. Neklade to žádné meze fantazii a pečlivě popisuje detaily. Propadl jsem H.P. Lovecraftovi a tohle není první ani poslední sbírka co jsem od něj četl!

micha-ella
10.10.2023 3 z 5

V knihovně jsem si myslela, že si půjčuji sci-fi a doma jsem zjistila, že jsou to hororové povídky. Povídky moc nemusím a horory tohoto typu taky ne. Takže zklamání.


Morbidus
01.08.2023 5 z 5

Lovecraftovo dílo mám (víceméně) načtené a toto je rozhodně reprezentativní výběr povídek. Stejně jako u předchozí sbírky Zjevení Cthulhu vydané nakladatelstvím Carcosa je zde znát skvělý překlad Milana Žáčka - pokud tuhle knihu z nějakého důvodu čtete až po autorových sebraných spisech (i když pak se nabízí otázka proč), menších odlišností si zajisté všimnete. Jak už to bývá, některé věci mi při možnosti podobného porovnání sedí více a jiné méně, celkově jsem ovšem spokojen. Navíc jsem tentokrát nenarazil na žádné gramatické úlety (nebo si je nevybavuju), což je rozhodně také plus.
Jako vždy se sluší dodat, že Lovecraftův vypravěčský styl není jednoduchý a vyžaduje vaši plnou pozornost, aby mohl pracovat s tím, co vám naznačí a poté pomalu potvrzuje. Tento výběr je skvělý v tom, že neobsahuje žádné nadměrně těžkopádné kousky a i průměrný čtenář bude spokojen (byť sečtělost se hodí). Tento chronologicky řazený výběr je navíc poměrně pestrý ve svých tématech a ačkoli nemám příliš v lásce, když se sbírka jmenuje po jedné z povídek, zde mi to výjimečně nevadí. Jedinou věcí, která mi trochu způsobila vrásky, je ediční poznámka k jednotlivým povídkám, která nováčkům mnoho zásadního nepoví a sečtělejším nutně přijde nedostatečná; v jedné věci mě dokonce zmátla a v jiné zase příjemně překvapila. Co se týká obálky knihy - zdá se být poněkud generická, ovšem na druhou stranu nějakým zvláštním způsobem zvládá zachytit ducha všech devíti povídek současně.
Vhodná vstupní brána do temného universa lovecraftovského horroru.

Frizer
19.06.2023 5 z 5

Už jen kvůli Barvě z kosmu a Věci na prahu stojí tato sbírka za to. Povídky obecně moc nečtu, ale jsem schopen je číst od pár mistrů...Lovecraft, Howard, Poe.... O kosmickém horroru, stylu psaní, ovlivnění popkultury a celkové atmosféře bych se tu mohl vypisovat do aleluja....takže jen doporučím každému a koho svět H.P. Lovecrafta chytne....ten mu propadne a nebude cesty zpět.

janina66
16.05.2023 4 z 5

V této hororové a povídkové knize se některé povídky opakují.
Např.Barvy kosmu, Rytina, Hudba Ericha...,
Šepot v temnotách a Pickmanův model.
Navíc je zde povídka Krysy ve zdech- ta se mi nelíbila. Nejvice z těch nových byl horor Věc na prahu a Číhající děs.

monika_v_trapu
30.04.2023 4 z 5

Sbírka devíti povídek z pera proslulého autora hororů H. P. Lovecrafta, jehož dílo jsem konečně mohla trochu prozkoumat a seznámit se s ním i já.

Zprvu jsem si musela zvykat na hodně popisný autorův styl psaní. Přímé řeči si v jeho povídkách čtenář moc neužije, spíš naopak. Vypravěčem je většinou hlavní mužská postava (pokaždé jiná), která čtenáři vypráví o hrůzách, které zažila a podivných, legendami opředených, strašidelných místech, která navštívila. Z každé povídky na mě sálala jistá tajemnost a melancholie a vzhledem k tomu, že většina povídek v této sbírce vznikla v průběhu 20. let 20. století, i jazyk je trochu jiný. Řekla bych, že na chmurné podzimní dny a večery je tato sbírka jako dělaná!

Abych shrnula povídky, které ve sbírce jsou: největší dojem na mě udělala poslední čtveřice, tedy Číhající děs, Kdo šeptá ve tmě, Stín nad Innsmouthem a Věc na prahu. Nevím čím přesně mě tolik zaujaly oproti těm prvním pěti. Možná jsem si už dostatečně zvykla na autorův styl, nebo jsem vzhledem ke čtecí pauze, kterou jsem mezi první a druhou polovinou knihy měla, trefila přesně tu správnou náladu, která byla ke čtení potřeba... Těžko říct.

Trochu mě mrzí, že tolik chválená povídka Barva z kosmu se mi sice líbila, ale neuchvátila mě tolik jako třeba Stín nad Innsmouthem, který se mi z celé sbírky zalíbil asi nejvíc. U povídkové sbírky se těžko objektivně hodnotí, která povídka je nejlepší, na každého udělá dojem něco trochu jiného. Je to potřeba vyzkoušet a udělat si svůj názor.

Rozhodně ale celou sbírku hodnotím moc dobře. Povídky jsou všechny kvalitně napsané, se zajímavými ději a i když jsou dosti popisné, své kouzlo bezpochyby mají! Určitě plánuju přečtení i druhé povídkové sbírky (i když v pořadí vydání první) Zjevení Cthulhu. Lovecraftovo dílo má své hororové vesmírné kouzlo a rozhodně s ním z touto sbírkou nekončím! Konečně už totiž vím o městě Arkham, o tom, co znamená "innsmouthský vzhled" a mám o něco větší povědomí o tom, co je to mytologie Cthulhu. Doporučuju tuto sbírku každému, kdo se chce s dílem Lovecrafta seznámit tak jako já.

SoňkaSoník
13.03.2023 5 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audio při jízdě na dovolenou, o to krásnější zážitek jsem získala. Nádherné obraty, u kterých se mé češtinářské srdce tetelilo radostí. Příběh je rozhodně poutavý a vtáhne, byla jsem napnutá do poslední chvíle, jak to celé dopadne, oceňuji, že se autor nebál často až naturalistických částí, prostě dokonale propracovaný horor, který nenudí.

veronika4001
11.02.2023 5 z 5

Archaický styl psaní a tomu vyhraněné vyjadřování hororům svědčí. Lovecraftův horor dokáže navnadit a hlavně přiblížit příběh čtenářům vlivem psychologického strachu z neznáma prostřednictvím mimozemských až nadpřirozených prvků. Je to takové jemné a přitom ďábelské oťukávání; nadpozemskost až mystičnost mimo realitu a lidské chápání. Věci reálné a obyčejné jsou vykresleny do horoucích témat, mají příměs neskutečného obsahu a jeví se jako zrádné. S Lovecraftem to je chuť s úplně jinou příměsí, jiný standard; obyčejné věci dokáže nadřadit - vytáhnout z nich charakteristické rysy, které ztemní nebo postupně ztemňuje a dále s určitým nadsazením a zveličením používá. S charakteristikou věcí si hraje a tomu přiřazuje nápaditá slova. Mimozemské události, jejich neovlivnitelnost a bezmoc člověka autor píše uvěřitelně, ačkoliv se jedná o jsoucno mimo realitu. Do rukou se mi dostalo několik souborů hororových povídek, ale tento se mi zatím jeví jako nejlepší.

Ajinka126
16.12.2022 5 z 5

Nejlepší hororová atmosféra, kterou jsem zatím četla.
Lovecraft je právem titulován králem hororů (E.A.Poe mi promine).

Nechci záměrně moc popisovat, co se v knize děje. Ale ta samotná přítomnost "něčeho", popis vjemů, prostředí, lidí. Dokonalé.

uzivatel9146
09.08.2022 5 z 5

Tohle je pro mě vrchol lovecraftovy tvorby. Naprosto šílená a nepredstavitelna brutalita která jsi nebere servítky. Rodiny mě bylo líto a konečná pasáž mě bude děsit do smrti v nočních murach. Slyšel jsem i audioknihu která je volně dostupná na youtube, pokud nemáte materiál v papírové podobě tak doporučuji takto večer pustit a nechat představivost běžet na plné obrátky

Selket
16.06.2022 4 z 5

Mé první setkání s Lovecraftem a...jaktože jsme se setkali až teď?! Pořád to nechápu. Až na občasnou rozvleklost to bylo všechno moc super. Skvělé nápady, které se dají vysledovat v pozdějších dílech jiných autorů, občas až trýznivě napínavé a navíc mi to lezlo do snů! :-)

anibeni
29.03.2022 5 z 5

I další sbírka Lovecraftových povídek mi sedla... Místy až mrazivá atmosféra v povídce Stín nad Innsmouthem nebo strašidelná Barva z kosmu a zakončená tou "Věcí na prahu" - to byly pro mne asi nejlepší povídky...

hanak_v_exilu
01.02.2021 5 z 5

Nejsem takový znalec H.P. Lovecrafta, abych dokázal posoudit, jestli je to reprezentativní výběr, nebo jestli je vhodný pro seznámení s jeho dílem, ale jsem si jistý, že je velice kvalitní. Přiznám se, že jsem autora dříve považoval za spisovatele sice dovedně napsaných, ale jen mírně strašidelných povídek s nádechem tajemna. Dnes už si to nemyslím, protože při čtení sbírky mi nebylo dobře po těle. Mohl bych zmínit atmosférickou Barvu z kosmu, ale nejvíce mě vyděsily výborné Krysy ve zdech a Věc na prahu. Skvělé jsou ovšem všechny.

Moltri
24.01.2021 3 z 5

Na můj vkus se ve svazku mísí povídky, které jsou úplná pecka s dalšími, které jsou úplná blbost. Nejvíce mě zklamalo "Kdo šeptá ve tmě" kdy jsem na rozuzlení přišel velmi brzy. Jako nejvíce kladné hodnotím povídky "Rytina v domě" a "Pickmanův model".

danny_21
24.12.2020 3 z 5

Jedna z těch nejlepších sbírek HPL - díky tomu, že v nich jsou pecky jako Stín z Innsmouthu, Barva z Kosmu nebo Pickmanův model, které jsou v jeho díle tím lepším, zbytek v průměru až podpůrměru - 60 %

Anaman
20.12.2020 3 z 5

U HPL to chce jit po povidkach. Nektere jsou supr a nektere odpad. Kniha jinak vypada lacine. Asi bych sahl po jinem vydani. Treba sebrane spisy od Plusu.

Ivan Kučera
19.12.2020 4 z 5

„Západně od Arkhamu se nespoutaně zvedají kopce a táhnou údolí s hlubokými hvozdy, jež dosud nespoznali sekeru.“ Fantastická kniha. Predchádzajúca lovecraftovská zbierka od Carcosy, Zjevení Cthulhu, mi až tak nesadla. Bola to síce povinnosť pre každého hororového fanúšika, ktorý to so žánrom myslí vážne (mýtus Cthulhu je nepochybne úžasný), ale bolo toho skrátka priveľa; čítať autorove extrémne detailné opisy o tom, že kváder mal rozmery 35 cm na 89 mm, bolo nad moje sily. Mnohé poviedky boli zdĺhavé, azda až nekonečné a tým pádom čiastočne nudné. Barva z kosmu ma oslovila viac, lebo obsahuje skôr komorné hororové poviedky od HPL. A to je niečo, čo ma fakt baví. Spravidla je v nich osoba uväznená na statku uprostred zahmlených, ponurých lesov, o ktorých medzi miestnym obyvateľstvom odnepamäti kolovali desivé historky. Noci sú tu temné a ešte temnejšie, stromy sa stávajú nemými svedkami príšerných okamihov (a nikdy nič neprezradia), strážne psy si idú vyštekať hlasivky na niečo, čo o polnoci obchádza gazdovstvo (a nakoniec ich to roztrhá, v lepšom prípade s bojazlivým skučaním zalezú do búdy a ustráchane z nej vylezú von až s príchodom prvých ranných lúčov) a obyvatelia fariem spia s revolverom pod vankúšom, aby boli pripravení pre prípad, že by sa zlo rozhodlo zákerne im vyraziť dvere na spálni. V tomto smere bol HPL neskutočne atmosférický autor. Predbehol dobu a mnohí súčasní žánroví autori naňho nemajú aj keby sa postavili na chápadlo. Mohlo by sa zdať, že miestami je až nechtiac smiešny v čo najextrémnejšom popisovaní atmosféry (jeden príklad za všetky: nestačí, aby fotka bola znepokojujúca, ona musí byť OHAVNE znepokojujúca). Ale nie, nie je to tak. Je skvelý. Za najmohutnejšie texty zo zbierky by som označil Stín nad Innsmouthem, Kdo šeptá ve tmě a samozrejme takmer geniálnu Barvu z kosmu.

FirstDaw8ID
05.11.2020 3 z 5

Druhá sbírka povídek od vydavatelství Carcosa a moje první seznámení s autorem, ke kterému už jsem se dlouho chystal. Svazku určitě vévodí povídka Barva z kosmu (*5), která funguje perfektně, čtenáře správně vtáhne do děje a stejně tak dobře přenáší hrůzy, které se tam dějí. Hodně se mi líbily povídky Pickmanův model (*4) a Kdo šeptá ve tmě (*4). Pickmanův model dobře rozehrává děsivý příběh na malém prostoru (a navíc už vím, kam pomrkávali tvůrci Fallout 4 při tvorbě The Pickman Gallery). V povídce Kdo šeptá ve tmě se příběh pěkně odkrývá skrze dopisy, kde jejich autor popisuje hrůzy, které se u něho dějí a vy si je tak zároveň s vypravěčem příběhů představujete také. Zbytek, kromě povídek Číhající děs (*2) a Krysy ve zdech (*2), hodnotím *3. Většinou nebyly špatné, ale nedokázaly mě správně vtáhnout do děje nebo přenést děs do mojí hlavy. Příběh Stín nad Innsmouthem mi mimo jiné ukázal, že v Massachusetts i Temerii se uctívá stejný kult Dagona. Kdybych to vzal průměrem, vychází mi celkové hodnocení *3,2, což je asi odpovídající, našel jsem si tam příběhy, které mě nadchly a zaujaly a na jiné si zřejmě už nevzpomenu. Příště se pustím do Zjevení Cthulhu, uvidíme, co se mi zalíbí tam.

Lenka.Vílka
16.09.2020 4 z 5

Barva z kosmu pro mě bylo příjemné a hodně rychlé čtení. U Lovecrafta jedu po povídkách, ne po knihách. Čili v téhle konkrétní sbírce jsem četla pouze dvě povídky. Číhající děs a Věc na prahu.

A podobně jako moje první sbírka od vydavatele, Volání Cthulhu, bych knihu nazvala též jako dobrým startem s autorem v rámci výběru povídek v ní obsažených.

Čili, pokud vás zajímá můj názor na povídky, v sekci povídky. Kde jsou tedy ty dva nové komentáře z knihy, plus ostatní starší z jiných sbírek.

Seabeast
25.08.2020 5 z 5

"Barva z kosmu" od nakladatelství Carcosa (jak trefná spojitost s fiktivním městem z hlavy Roberta W. Chamberse, který Lovecrafta svým "Králem ve žluté" přímo ovlivnil) je vynikajícím startovním sborníkem pro ty, co chtějí s Lovecraftem začít, ale nemají tucha kde. Obsahem je prakticky totožná se starším, takřka už rozebraným, vydáním "Stín nad Innsmouthem" (2014) od Laseru. Ovšem Carcosa přihodila dva bonusy navíc! Nového překladu se tak dočkaly povídky "Číhající děs" a "Věc na prahu" a celek náramně doplňují. Asi netřeba dodávat, že vedle titulní povídky "Barva z kosmu" jsou zde další zásadní kousky z pera HPL. Jmenovitě třeba "Šepot v temnotách", "Stín nad Innsmouthem", "Pickmanův model" a moje vůbec nejoblíbenější povídka "Hudba Ericha Zanna". Sám jsem muzikant, takže mi je tematicky velmi blízká. Opomněl jsem už jen "Krysy ve zdech" a "Rytina v domě". Kdo by chtěl přečíst další reprezentativní výběr, tak má Carcosa k dispozici ještě sborník "Zjevení Cthulhu" (2017), které se svými 6-ti povídkami také skvěle seznamuje s autorovou tvorbou. Pro neznalé rozhodně nedoporučuji začínat prvním spisem "Hrobka" (2010, Plus), který ocení spíše znalci, protože celé spisy, čítající pět svazků, mají povídky seřazené chronologicky dle svého vzniku. Dále asi netřeba tolik toho dodávat. Snad jen... Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!