Dům u hřbitova

Dům u hřbitova https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442234/bmid_dum-u-hrbitova-8fF-442234.jpg 4 67 26

Když houstne mlha, krátí se dny a ze stromů se snáší listí, mnozí neváhají zaplatit za příjemné postrašení… Na hřbitově Bachelor’s Grove stojí zvláštní dům. Mezi místními se povídá, že jej obchází přízrak, a není proto divu, že stavení se téměř každý už léta vyhýbal a k návštěvě lákal pouze uctívače ďábla… Teď v něm vidí příležitost místní podnikatel, který chce využít jeho strašidelné pověsti a hodlá jej proměnit v halloweenskou atrakci. Požádá svého kamaráda tesaře, aby dům uvedl do provozuschopného stavu, a pozve skupinku ostřílených designérů, aby mu vtiskli moderní hororovou tvář. Každá místnost má připomínat scénu z nějakého slavného filmu a z koutů se bude linout dramatická syntezátorová hudba, jakou mají v oblibě režiséři Dario Argento nebo John Carpenter. Nová atrakce vyvolá velký zájem, ale zároveň se v okolí začnou objevovat auta se zhroucenými řidiči za volantem, kteří po procitnutí netuší, jak přišli ke svému řeznému poranění…... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Carcosa
Originální název:

The House by the Cemetery , 2018


více info...

Přidat komentář

knihomolka_jaja
14.04.2024 4 z 5

Tuhle knížku jsem si koupila na nějaké akci Hororconu, pokud si dobře vzpomínám. Anotace zní docela lákavě. Starý dům u hřbitova, který podle pověstí obchází přízrak se má proměnit v zábavní strašidelný dům. Co se může pokazit, že?

Začátek je hodně pomalý, trochu jsem se nudila a vadilo mi, že autor potenciální okamžiky k prohloubení atmosféry a mrazení často přecházel velice rychle, takže jsem četla a byla jsem u toho taková vlažná.

Ke konci první části se ovšem dočkáme dost dobré erotické scény a pak už to docela jede. Ne, že bych se bála, ale aspoň jsem byla napnutá, co bude.

Téměř celá kniha má nádech lehké duchařiny, tedy alespoň dokud se nedostanete na posledních 70str. Tam totiž autorovi úplně přepne, jakoby si zničehonic řekl, že se v knize málo krvácelo, a že to vezme z gruntu... pro jistotu.

Pořád jsem se nebála, spíš jsem občas znechuceně krčila nos. V téhle části už se bát prostě nemůžete, jen sledujete a děláte si pomyslné čárky za každou mrtvolu.

Paradoxně má v sobě příběh jakousi zvrácenou romantiku a formu lásky.

Vadilo mi jen pár věcí, a to, že se postavy chovají jakoby jim to vůbec nemyslelo. Hlavně Mike. A že byla celá ta duchařská vějička v prvních 3/4 knihy hodně účelová. Autor chce prostě šokovat,navzdory tomu, že pak některé věci postrádají logiku. Jo a ten barák je pěkný bludiště. Nevěděla jsem, kde je nahoře a kde dole.

Podtrženo, sečteno šlo rozhodně o zajímavý zážitek. Bylo to dobře napsané, rychle to do mě padalo, bylo to napínavé. Ale zjistila jsem, že já tyhle krváky číst nemusím. Mám ráda mrazení a plíživý strach, ale jak se to promění Texaský masakr motorovou pilou... ne děkuji.

Morbidus
20.11.2023 4 z 5

Nejde mi na mysl, proč kniha mnoha čtenářům přijde tak „jednoduchá“; dějově mi přišla nápaditá a za „pouhý slasher“ tento svazek nepovažuju. Musel bych totiž ignorovat zhruba tři čtvrtiny pozvolna gradujícího děje. Ten je první nevýhodou, díky níž se netrpěliví čtenáři nedovedou ponořit do jádra knihy hlouběji. Vyzdvihnout musím zejména evoluci vztahu Mike-Katie; ano, čtenář to celou dobu tuší a čeká, ale vidět jak se nenápadně vyvíjí Mikova motivace, je něco fascinujícího.
Zatímco první půlka knihy je prodchnuta (ne)nápadným sváděním, ve druhé se atrakce otevírá naplno, aby se zvolna proměnila v masomlejnek. To je druhá věc, která může slabší povahy odradit. Dá se tušit, že většina postav je maso na porážku a že vám je někdo s chutí naporcuje. Celá ta slasheroidní část mi přijde lehce navíc (pominu-li její význam pro děj). Nicméně si nestěžuji, byla to jízda a v případě jedné kapitoly mě u srdce svíral ledový pařát strachu.
Třetí důvod, který potenciální čtenáře může odrazovat, je řada odkazů na autorovy oblíbené horrory. Sám sice nemám filmový horror až tak nakoukaný, ale docela jsem se chytal (zmínka o filmu Guma mě vyloženě potěšila). Ovšem pokud se do téhle knihy pustí jedinec horrorem nepolíbený, potěš Pandu. Takový čtenář si stěží vychutná to, že má někdo přezdívku Argento nebo Lucio, protože celý odkaz půjde mimo ně.
Fajn četba pro milovníky krváků, čarodějnictví a horroru obecně.


kolacky
04.11.2023 4 z 5

Klasický vyvražďovací horror. Ne že bych je vyhledávala, ale dostal se mi do ruky, anonce byla zajímavá... ale jedno přečtení mi stačilo.

Tamirai
15.04.2023 2 z 5

Začiatok bol zaujímavý aj stred knižky ušiel, pomalý dej mi nevadil, ale ku koncu sa to všetko zvrtlo smerom, ktorý bol moc krvavý, zlý a neviem, dojem to u mňa pokazilo.

LucyEcstasy
16.11.2022

Nedaleko hřbitova Bachelor’s Grove chátrá jeden dům. Údajně tam lze zahlédnout přízrak ženy, proto se lidé tomuto místu vyhýbají. Jediní živí, kteří dům navštěvují, ho navštěvují kvůli rituálům.

Domu si všimne jeden podnikatel, který se rozhodne zrekonstruovat toto sídlo na halloweenskou atrakci. Požádá tedy svého kamaráda Mikea, zda by se rekonstrukce ujal. Ten na to kývne, nicméně netuší, co vše tím spustí.

První polovina se věnuje samotné rekonstrukci a sbližování Mikea s Katie. Druhá část se věnuje otevření atrakce a jejímu krvavému konci.

V knize najdete naprosto vše - přátelství, lásku, erotiku či psychické potíže. Nečekejte ale takovou tu sladkou lásku, u které se člověku zdvíhají koutky úst. Jde tu o neopětovanou lásku, která je doplněna o manipulaci a pudovým chtíčem.

Čekala jsem upřímně příjemnou duchařinu. Tady ale dostanete pořádný krvák. Tolik krve jsem snad v žádné knize ještě nezažila.

Děj byl v některých částech docela předvídatelný, ale kvalitě příběhu to neubralo.

Hlavní postava Mike mi lezla hrozně na nervy svou hloupostí. To co dělal pro Katie se nedá omluvit ani láskou. Na druhou stranu chápu, že to autor takto napsal schválně, tudíž se mu to fakt povedlo.

Nejvíc mne bavily odkazy na skvělé filmové horory a hororové tvůrce. Mám hned několik tipů, kde si musím doplním své hororové mezery.

Ve finále dostanete příjemný béčkový horor, který se ale velmi příjemně čte. Rozhodně od něj neočekávejte nic hlubšího. Knihu bych označila za oddechový horor.

Hodnotím 4,5/5⭐️

Anette99
24.06.2022 5 z 5

Knihy jsem si všimla v knihovně, kde mě zaujal název a skvělá obálka, a potom i to, o čem má být, takže jsem neváhala a půjčila jsem si ji. A musím říct, jsem velice příjemně překvapena (přece jen knížka tady na DK nemá zase tak vysoké hodnocení). I když první polovina nebyla tolik záživná, věnovala se prakticky jen opravě domu a sbližování Mika s Katie. Ale od půlky příběh začíná nabírat grády až do krvavého konce plného usekaných končetin, hlav a vyhřezlých vnitřností. Popravdě jsem podle anotace až takový jatka nečekala, ale o to bylo lepší. Atmosféru dokresloval popis opraveného domu a téměř realistické dekorace, prostě skvělej nápad, horor se odehrává v hororovém domě, který je atrakcí pro fandy tohoto žánru.

Ďumbierka
30.04.2022 3 z 5

Sama neviem ako mám hodnotiť tento horor, no rozhodne ide o horor.

V niečom sa zhodujem s hodnoteniami iných, v niečom nie.

Mne osobne sa napríklad páčili / pozdávali prvé dve časti. Bolo to tajomné a mysteriózne a sama som čakala na záver.
Ten však pre mňa nabral až príliž krvavé obrazy , kde padala hlava za hlavou a nielen to…padali ruky, nohy aj iné telesné ostatky až to nabralo na nechutnosti a nereálnosti, nelogičnosti a neviem čom a celé mystérium vystriedala u mňa nechuť.

Neviem.

Malo to dobre našliapnuté, ten začiatok, povery, renovácia starého domu, kde tušíte, že to nebude dobré…
A síce, som poitnu odhalila vlastne hneď na začiatku, tak nejak som nečakala toto. Záver ako taký - teraz myslím skôr to, kto ako a prípadne s kým skončil, to bolo v rámci žánru horor vymyslené dobre.

Nečakajte však jednorožce či romantiku.
Bolo tu temno, záhada, nejaké vzťahy aj erotika, no žeby išlo o lásku, ktorá by postavám roztopila srdcia, to nie.
Skôr išlo o túžby tela a mysle.

A teda ohňostroje a šťastné konce, veď ak ju budete čítať, uvidíte…ja ako romantická duša, ktorá má rada práve šťastné konce, som čakala do poslednej stránky.

Bolo od začiatku jasné, že keď sa partička ľudí začne tlačiť na také miesta ako bol opustený dom na cintoríne, nedopadne to dobre.
Avšak ťažko určiť podľa anotácie, či v tom majú prsty zlí ľudia, čarodejnice, duchovia…
Niekto tomu absolútne neverí a ide si tvrdo za zárobkom, lebo veď peniaze a potom príde halloweenska noc a je po srande.

Tretia časť knihy sa zmenila na naozaj nechutnú vyvražďovačku a ak ste typ, ktorý toto v knihách vyhľadáva, tak Dům u hřbitova by sa vám mohol páčiť. U mňa to boli palce dole. Je tam veľa krvi, popisov nechutných úmrtí a je to dosť bleeeah.

Ja toto nemám rada a časy, kedy som takéto knihy čítala či videla nejaký taký film sú dávno preč.

Práve preto, ma viac bavili tie prvé dve časti, prvá viac, kedy bol dej pomalý a popisný a mal proste v sebe to tajomno.

Myslím, že knižka si určite nájde svojich čitateľov, ja som ju dočítala, ale teda nie som jej cieľovka.

wlado
12.04.2022 2 z 5

S hororom to malo málo spoločné, skôr nechutný popis zabíjania ľudí. Prvá časť veľmi obšírne vysvetľuje tesárske práce na starom dome, až je z toho nuda. No a druhá časť... Ďakujem stačilo.

TerezaMondeková
09.04.2022 3 z 5

Jsem obrovská milovnice hororů... Noční můra v Elm Street, Halloween, Saw, Pach krve, Vřískot, Vymítač ďábla s spousta dalších. Já navíc miluji strašidelné domy a ještě k tomu dům, který by byl takhle vyzdobený a na Halloween... sakra! Do toho bych šla! A plus tomu dává povedená obálka.
Upřímně... mě to přišlo jako docela průměrný horor. První polovina mě moc nebavila. Přestavování domu, výzdoba domu, žádné napětí, akce, překvapení... první polovina není moc záživná. Jediné co bylo zajímavé, tak to bylo sbližování Mika a Katie. Taky musím říct, že autor ohledně jmen postav nebyl moc originální... Jillie, June, Jeanie... pletlo se mi to.
Druhá poloviny knihy už byla lepší. Překvapení, akce, vzrušení, zvraty, trocha milostného dramatu... Akorát mě mrzí, že nebyla více rozvinutá minulost toho domu. Co všechno se tam opravdu stala a proč. Navíc mě mrzí konec. Takový jsem rozhodně nečekala. Nevím, jestli se ke knize vrátím, ale jestli vyjde další kniha od autora, tak si ji přečtu.

Turante
22.12.2021 3 z 5

Nebylo to vůbec špatné, líbilo se mi postupné seznamování Mika s Kate i druhá část, kdy došlo k vyvrcholení příběhu. Určitě by šlo rozvíjet linky některých aktérů, aby byl příběh ještě napínavější. Každopádně pokud by vyšla od autora další kniha, určitě si ji přečtu.

blackoutzuzi
26.11.2021 3 z 5

Tohle byl spíše průměrný horor, ovšem námět mě moc bavil, především druhá polovina, kdy se z nudného příběhu vyklubal fajn slasher.
Suma sumárum - jedná se o typický béčkový horor, u kterého si odpočinete, přečtete ho rychle, ale nečekejte od něho žádnou pecku, ze které si sednete na zadek. Nenadchne, ale ani neurazí.

Cherryel
07.11.2021

Za mě průměr.

Shaxx
30.10.2021 4 z 5

Tady jsem byla rozpolcená při hodnocení.
Takže stručně:
Mínusy:
neskutečně nudná první polovina, kde tesař Mike opravuje dům
setká(vá)ní s postavou Katie je jak koukat přes arch plexiskla, tak průhledné...
zápletka není nijak extra originální
postavy jsou spíš jen hluk jmen, než charakterů

Plusy:
jako slasher/splatterpunk to funguje dokonale
z nudy se to do gore přehoupne docela hladce
reference na hororová díla
v rámci žánru (viz výše) je to dobrý počin a na to v závěru hodnocení myslím, zvlášť po zklamání, které jsem měla s knihou Děti Halloweenu od stejného nakladatelství (koupila jsem obě knihy v halloweenském balíčku)

Arkagas
27.08.2021 5 z 5

Tohle je po dlouhé době horor, který si právem může říkat horor a ne thriller s hororovými prvky. Je tu všechno - hřbitov, strašidelný dům, ve kterém údajně přebývá čarodejnice, krvavé rituály, ale! Především díky skvělému námětu proměnit dům u hřbitova v halloweenský hororový strašidelný dům je tu především zmíněna pocta všem klasickým hororům, které autor velmi dobře zná. Takže tu máme i zombie, Carrie, Frediho Kruegera a to všechno není nesmyslně splácané dohromady, ale tvoří kulisu opravdu skvělého příběhu, který by byl tak dokonalý jako film! Na pozadí vraždění a strašení tu nechybí ani lehká romantická linka a při čtení se rozhodně nebudete nudit. Po dlouhé době je tohle kniha, při které jsem se místry příjemně bála a držela palce všem, kteří bojovali za život. Knížky z Carcosy jsou ostatně jakousi zárukou kvality, protože manželé Žáčkovi vše dělají s láskou. Měla jsem tu čest je vidět osobně a děkuju za to, že tohle nakladatelství rozjeli. 

caldap
17.07.2021 4 z 5

Napětí, krev, duch čarodějnice, klasický horor, který se dobře četl. Těch jatek bylo trochu moc, ale kniha mě bavila.

mamzila
17.03.2021 4 z 5

Po delší době se mi dostala do rukou kniha označována jako horor, která skutečně má znaky hororového příběhu. Vhodná je zejména pro milovníky krvavých filmových hororů z 80. let. Za mě moc dobré počtení, vcelku jednoduchý příběh, členění na krátké kapitoly přispívá k plynulému čtení.
Nechybí klasické hororové prvky: strašidelný dům, duchové, potoky krve a hromady střev. :-D

To-z-kanálu
15.03.2021 3 z 5

Od knihy jsem nic moc neočekával, a tak jsem ani nebyl zklamán. Jednoduchá oddychovka. Zápletka jak z béčkového filmu. Citát: Vzduchem se prohnal stříbrný hrot, střetl se s pravým okem pronásledované a hladce jí vklouzl do lebky.

Politre
12.03.2021 2 z 5

Tentokrát mě Carcosa zklamala. Jedná se o vcelku tuctový horor, který by možná mohl fungovat, kdyby se převedl na filmové plátno, a i tak by se spíše jednalo o průměr, ale literárně to prostě nefungovalo. Autor nás ke konci sice zahrne mrtvými těly, kdy jedna postava za druhou mizí ze scény, ale mě to vlastně nechávalo úplně chladným a bylo mi vlastně i jedno, zda ta či ona postava přežije. Knihu jsem dočetl jen proto, že koupené knihy, až na pár výjimek, pokaždé dočítám. Úplně souhlasím s komentářem níže od uživatele TheRaven. Špatně napsaný brak. Nicméně nakladatelství držím palce a přečtěte si radši u nich vydanou Tramvaj č. 1852, to je zářný příklad zábavného braku, který je napsán nejméně o dvě třídy lépe.

Ivan Kučera
09.02.2021 4 z 5

Po horore Děti Halloweenu ďalší vydarený prírastok do halloweenskej žánrovej edície Carcosy. Opäť solídna, drsná jednohubka. Ale nedajte sa oklamať! Solídne, drsné jednohubky je v skutočnosti ťažké napísať (hoci opak sa môže zdať byť pravdou). Miestami sa na motiváciách postáv dalo určite lepšie zapracovať (to bol Mike fakt taký meganadržaný, že „len“ kvôli sexu podstupoval dobrovoľne „to“ všetko?) a mnohé postavy sú slušne spracované, ale nakoniec to autor vlastnoručne vyhodí von oknom v momente, keď sa ukáže, že v skutočnosti šlo len o vedľajšie mäso určené na porážku. Ale inak disponuje John Everson pútavým štýlom, ktorým čitateľa dokáže vtiahnuť do deja. Ten je sympaticky priamočiary a na nič sa nehrá, čo je niekedy fajn, nemusí byť všetko zrovna Meno ruže. Určite by som si od tohto autora ešte niečo v češtine rád prečítal. Oceňujem aj parádnu obálku a tradične šťavnatý preklad Milana Žáčka.

Däniken
27.01.2021 5 z 5

Eversonova zabavna pocta slasherum, eurotrashu a hororum ze sedmdesatek a osmdesatek. Jestli jsi obeznamen s filmy Jeana Rollina, Daria Argenta, Jesse Franca nebo Toba Hoopera, tak je tahle kniha stvorena primo pro tebe.
Za mne spokojenost.

Štítky knihy

horory duchové a přízraky hřbitovy strašidelné domy Halloween

Autorovy knížky

John Everson
americká, 1966
2020  71%Dům u hřbitova

Kniha Dům u hřbitova je v

Právě čtených1x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce121x
Chystám se číst87x
Chci si koupit29x
dalších seznamech6x