aharbax aharbax komentáře u knih

☰ menu

Ta kniha Ta kniha Alan Watts

Masterpiece!

28.11.2022 5 z 5


Pohodové rodičovství Pohodové rodičovství Milan Studnička

Ve finále jsem z knihy zužitkoval v praktickém životě možná jednu, dvě věty, které mi rozstříštily vlastní bludy o výchově. Za to velice díky!
Mám ale dojem, že jsem ji vzal ze začtáku až příliš vážně a natropilo mi to v životě spíš zmatek. Bylo potřeba udělat si odstup a nebrat knihu i přes nespornou kvalitu jako bibli a pana Studničku jako jediného a nejlepšího otce. Tolik má zkušenost.

25.11.2022 4 z 5


Dhammapadam neboli Cesta k pravdě Dhammapadam neboli Cesta k pravdě Siddhártha Gautama

Pokud chceme "ochutnat", o čem mluví Buddha a jeho učení, tak pro seznámení neznám lepší dílo.

26.07.2022 5 z 5


První dotek - Styk s nekonečnem První dotek - Styk s nekonečnem Pavlína Brzáková

Uvolňující, většinou příjemné počtení...Pan Dušek je zajímavý ČLOVĚK, dokáže nadchnout a poveselit. Líbí se mi způsob, jakým dokáže téma košatě rozvětvit a snaží se nacházet nejrůznější souvilosti (někdy smysluplné, jindy méně).

Osobně jsem se u této knihy vědomě držel "opodál", abych myšlenky pana Duška nepřejímal. V knize jsem nehledal odpovědi a pravdu, spíše náměty k promýšlení z mé vlastní perspektivy. Asi proto se mi to nakonec vcelku dobře a lehce četlo.

25.07.2022 4 z 5


Kniha filozofie Kniha filozofie Peter J. King

Za mě obdivuhodný kousek, který jistě stál dost práce. Na ucelené časové ose rozprostírá dějiny filosofie a nezapomíná na důležité spojitosti a souvislosti. Velice rád jsem ji četl a jen tak si v knize listoval. Samozřejmě bych našel výhrady k obsáhlosti nebo uvedení / neuvedení některých filozofů (nebo celých fil. směrů), ale šlo by vyloženě o můj subjektivní pohled, tudíž to neberu při hodnocení v potaz. Knihu jsem vlastně zužitkoval jako takový "rozcestník" - pokud mě zde něco zaujalo, většinou jsem si ke stručnému shrnutí začal sám dohledávat podrobnosti a konkrétní díla.
Proto doporučuji všem, které filozofická sféra zajímá, od tohoto se dá krásně rozběhnout dál.

22.03.2022 5 z 5


Vyměřený čas Vyměřený čas Karel Cubeca (p)

Poutavý příběh, u kterého můžete hltat tíživost post-apo (nebo před-apo) světa. Je tu ponaučení, zamyšlení, zajímavý příběh. Velice chytlavá knížka. Díky autorovi za příjemné čtení.

23.03.2021 5 z 5


Suchej únor Suchej únor Johana Růžková

Velice přínosné čtení. Místy vážnější, jindy odlehčené. Oceňuji praktický vhled a uvedení konzumace alkoholu do širších souvislostí. Kniha je prokládána skutečnými příběhy, které je dobré si připustit.
Krásně zpracované osvětové dílo. Doporučil bych prolistovat každému. I tahle kniha mi dopomohla k utvrzení názoru, že nepít je víc než pořádku.

23.03.2021 5 z 5


Čeho před smrtí nejvíce litujeme Čeho před smrtí nejvíce litujeme Bronnie Ware

Kniha podle mě velice hodnotná. Svědectví od lidí na sklonku života jsou přesně ta, kterých bychom si měli všímat. Umí trefit do černého. Ohlížení a zúčtování se sebou samým těsně před odchodem je za mě v podstatě snad nejblíž podstatě a pravdě. Lidé, o které Bronnie pečovala, již neměli potřebu aktivně se účastnit společenské hry a soustředili se na hodnoty vyložené lidské. Z díla si můžeme všichni vzít ohromný klid a příklad.

Pozn.: Autorka se občas příliš zabývá sama sebou a prožívá se na můj vkus až moc. Části knihy o životě Bronnie proto nehodnotím.

15.02.2021 5 z 5


Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Pohlcující a nadčasové dílo! :)

15.02.2021 5 z 5


Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Aleš Palán

Vyvedené, lehké a vyvážené dílo. Kritické, vtipné, místy naléhavé, jindy zase nabité příjemným nadhledem. Autor se podle mého dokázal několikrát přímočaře a jasně dotknout podstatných bodů v životě lidském.
Některé kapitolky pro mne byly hluché, ale jistě to tak nebude připadat všem. Palán se zde pánu Bohu vyznává z vlastních postřehů a vcelku čtivě s ním konzultuje své základní lidské zkušenosti, které jsou samy o sobě zajímavé.
Doporučuji k přečtení! :)

04.02.2021 4 z 5


Buddhismus pro začátečníky v otázkách a odpovědích Buddhismus pro začátečníky v otázkách a odpovědích Thubten Chodron

Doporučil bych tuto knihu všem, které zajímá učení východu. Podle mě se jedná o velice přímý, jasný a nevídaně ucelený koncentrát všech důležitých bodů a myšlenek buddhismu :)

14.01.2021 5 z 5


Pokrokem k zániku Pokrokem k zániku Mnislav Zelený-Atapana

Brilantní! Mnislav je ryzí a svůj, nemá potřebu zaobalovat a uhlazovat své názory tak, aby někoho nepobuřoval. Jeho rozhled a nadhled mu umožňují psát stručné texty, ve kterých je mnoho řečeno. Líbí se mi, když píše z osobní zkušenosti a předává dojmy získané přímo v místech, o kterých vypráví. Musím přiznat, že sekci "Politika" jsem přeskočil, to mě tolik nezajímá. Vše ostatní je skvělé, doporučil bych pro zamyšlení každému, kdo rád přemýšlí nad lidstvem a jeho směřováním.

14.04.2020 5 z 5


Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Jistě se mnou nebude spousta čtenářů souhlasit, proto prosím berte komentář s nadhledem, jedná se prostě jen o dojmy jednoho čtenáře...Začnu lehce pochmurně - po prvním díle byla očekávání jednoduše vyšší. Poustevníci ze Šumavy mi učarovali svou ryzostí a mám pocit, že se v rozhovorech dotkli větší hloubky, než ti v druhém díle. Plaší idealisté a samorosti z jižních Čech jsou tak pro mě o kus lepší čtení. Nemyslím to tak, že by ve druhém díle byli duchovně oploštělí lidé! Jen jsem u většiny z nich nepociťoval tak výrazné odtržení od světa "venku", nehledě na místo, kde žijí...Možná mám jen rád idealisty a samorosty, co se především noří sami do sebe a z hmotného světa užívají jen to nutné k přežití. Nicméně, v Alešově pokračování jsem si přece jen našel svého favorita - paní Provázkovou. Na rozhovor s ní jsem se těšil také proto, že žiji ve stejném kraji a asi proto jsem při čtení viděl vše v živých barvách...Za mě je to čistá duše skrz na skrz a ten způsob vyjadřování, vyprávění...To je přehlídka obnažených principů života, demonstrace síly a nadhledu. Přitom všem paní Provázková stále žije i v něčem vyšším, neviditelném, prostě věří něčemu svému, čistému...To se mi líbí :)

14.04.2020 3 z 5


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Famózní práce od pana Palána. Vypráví příběhy "exotů" s více či méně vybočeným myšlením a osudem. Kniha mluví sama za sebe, víc bych to nekomentoval a jen doporučil přečíst! :)

13.03.2020 5 z 5


Život bez peněz Život bez peněz Mark Sundeen

Doporučuji k přečtení, fajn zamyšlení...

13.03.2020 4 z 5


Peníze, nebo život? Peníze, nebo život? Tomáš Hajzler

Příjemné čtení, zajímavé nápady a fakta. Sice nelze brát všechny myšlenky bezhlavě důsledně, ale je v tom kus pravdy a každý si v knize najde něco, co si do života ponechá..

13.03.2020 5 z 5