Vyměřený čas

Vyměřený čas https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425600/bmid_vymereny-cas-XR7-425600.jpg 4 24 11

Sny o dokonalém světě berou za své, když planeta přichází o magnetosféru a stává se smrtící pastí. V nastalém chaosu ukrývá profesor svoji dceru Karru do odlehlého vězení, kde nastoupí na pozici psycholožky. Poté co i sem prosáknou informace o kritické situaci, nezbývá než vytvořit nesourodou skupinu, která se vydá na dobrodružnou cestu za záchranou života. Někdo má ale snahu výpravu překazit, podezření padá na každého.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Alpress
více info...

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
18.09.2023 5 z 5

Super, plně souhlasím s aharbax a mrZdenek.
Já dám plný počet.

Nymfadora.T.
Nymfadora.T.
03.09.2023 4 z 5

No, tak to jsem nečekala, vůbec se mi do knihy nechtělo, ale docela mě mile překvapila.
Nemohla jsem se od ní utrhnout, a těm, co mají rádi tenhle žánr, vřele doporučuji.


mr.Zdenek
mr.Zdenek
22.02.2023 5 z 5

Zajímavý, ne zrovna obvyklý námět. Autor neřeší technické problémy, pokud ano, tak velmi okrajově. Spíš se zaměřuje na problémy, které se týkají současné doby. Když si k tomu přidáte napětí, dobrodružství máte příběh, který se dobře čte a současně i nutí k zamyšlení. Je možné, že nebude pro každého.

Antaki_Thorin
Antaki_Thorin
23.06.2022 4 z 5

Vážím si pana Kostky. Je fascinující ho poslouchat. A stejně tak pro mě bylo fascinující číst tento příběh. Literatura toho ražení není mainstream a určitě ne pro každého - viz. komentář od Metly. Plně respektuji názor a velmi si vážím konstruktivní kritiky.
Za mě ale výborné! Četlo se mi jedním dechem.

Metla
Metla
28.02.2022

Pardon, vzdávám to, pro mě byla kniha pod hranou čitelnosti. Dostrkala jsem se ke stránce 75 a nenarazila na jedinou převratnou myšlenku, ani na důvod, proč pokračovat. Nedostudovaná dvacetiletá idealistka prezentuje své liberální názory na pozadí přecivilizované (čtěte zdegenerované) společnosti, která je dle jmen lidská, ovšem zmíněná výška muže 2,50 metru naznačuje opak (vliv nižší gravitace?), navíc se děj z nějakých blíže nespecifikovaných příčin odehrává na Marsu. Třeba je to vysvětleno později (pravděpodobně dávným zpustošením Země), ale nemíním svůj čas trávit u románu, co mě akorát rozčiluje: spousta neobjevného mudrování, ekologie, humanita, zánik à la "všichni jsou mrtví, Dave"... Všechno jako z rychlíku, nic nepůsobilo reálně, nepřirozené dialogy mě iritovaly strojeností (je nutno čtenáři předat informace, tudíž si postavy říkají samozřejmé věci), opakováním již řečeného, občas vyloženě nejapností. Jak byste kupříkladu zareagovali, kdyby vám někdo řekl o smrti kolegy? Asi by vás to šokovalo a chtěli byste vědět, co se mu stalo. "Vyměřený čas" takové maličkosti neřeší - tamten protiva s konzervativním myšlením je mrtvý (nikoho nezajímá proč), nastupuješ na jeho místo, super. Pasáže z červené knihovny mohly někoho vzrušit či pobavit, mě jedině otrávily.
Hodnotit by nebylo fér; mít větší trpělivost, třeba by mě příběh dokázal pohltit, možná se autorův styl s dalšími stránkami zlepšil. Nemám chuť si to ověřovat a naštěstí šlo jen o půjčku z obecní pidiknihovny.

aharbax
aharbax
23.03.2021 5 z 5

Poutavý příběh, u kterého můžete hltat tíživost post-apo (nebo před-apo) světa. Je tu ponaučení, zamyšlení, zajímavý příběh. Velice chytlavá knížka. Díky autorovi za příjemné čtení.

genie
genie
29.01.2021 5 z 5

Velmi zaujalo - místy je děj zjednodušující, což ale není vůbec na škodu příběhu, postavy (každá jedinečná a pro děj svým způsobem důležitá) jsou velmi dobře podány, bavily mě jejich charaktery, jejich dialogy rovněž skvělé - plné filozofických i přízemních úvah, úsměvných (třeba záludnosti pohlavního aktu) i vážných (téma civilizace a její přežití, smrti). Za sebe mohu doporučit.

Márinka
Márinka
15.02.2020 4 z 5

Nejnovější kniha Karla Kostky na téma genesis je velmi originální. Ne v tom jak skončí – to vnímavý čtenář záhy pochopí, ale ve zvolené cestě k cíli. Navíc autorova „první matka“ má oporu ve vědě.

agnes25
agnes25
14.02.2020 5 z 5

Kniha mě velmi příjemně překvapila.

rnika
rnika
03.02.2020 4 z 5

Knihu jsem přečetla za dva dny a musím říct, že se k ní budu v myšlenkách určitě nějakou dobu vracet.

kneslova
kneslova
10.12.2019 5 z 5

Karel Kostka je zajímavý a velmi inteligentní člověk, slyšel jsem jeho vyprávění o tom jak knihy píše a to je taky dosti nevšední. Nicméně četla jsem jeho dvě knihy a mým oblíbeným spisovatelem se nestal. Ale tato mě docela chytla a je fascinující hlavně svým obsahem od začátku po poslední odstavec.Nakonec kdo ví? Klidně to tak mohlo být.

Štítky knihy

postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Karel Cubeca (p)
česká, 1960
2015  73%Kdo jsme
2015  58%Kawa 9
2009  71%A Bůh mlčel
2010  80%Ve spárech osudu
2019  85%Vyměřený čas

Kniha Vyměřený čas je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce53x
Chystám se číst33x
Chci si koupit8x