Dhammapadam neboli Cesta k pravdě

Dhammapadam neboli Cesta k pravdě https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146606/bmid_dhammapadam-neboli-cesta-k-pravde-ot7-146606.jpg 5 16 5

Karel Werner patří k předním českým indologům, veršovaná sbírka moudrých průpovědí a mravních poučení patří k nejstarším, nejčastěji citovaným budhistickým textům.

Přidat komentář

zipporah
05.04.2024 5 z 5

Vyhasnutý oheň, puknutý gong. Rubíková kocka s jednou farbou...

Stále si myslím, že o budhizme veľa toho neviem, a táto kniha obsahuje tak 5% informácií, ale je to najdôležitejších 5%, ktoré odporúčam prečítať si ako úvod do Budhovej náuky, Budhovho sveta... Cesta k pravde obsahuje výroky, zasiahnu vás práve tie, s ktorými aktuálne v živote bojujete. Každý z nás niečím prechádza, čo mu spôsobuje utrpenie. Tak skúste nazrieť do budhizmu.

Konečne mi čosi iné upútalo pozornosť: kedysi som sa usilovala pochopiť cestu jednej z mojich hlavných postáv, ktorá prestupovala vesmíry s jediným cieľom: nájsť odpustenie u svojej dávno zomrelej lásky. Na konci bol už v jeho očiach vyhasnutý oheň, prečerpanie nespočetných životov, časov, priestorov, ktoré bolo nič oproti tomu počtu, ktorý ho mohol čakať... a napriek tomu, že som o budhizme nič nevedela, práve nad tým som najviac času meditovala, ako vlastne bude vyzerať a správať sa človek po podobných skúsenostiach a kedy sa tá samsára skončí. A bude si pamätať všetky predošlé životy. Ak sa raz vrátim k príbehu, čo mám v úmysle, ak ma nepostihne upačedhaká, tak budhistické myšlienky mi pomôžu lepšie vystihnúť posledný rozhovor v poslednom vesmíre, ak sa mi už to nepodarilo. Vôbec si totiž nepamätám absolútne kľúčový rozhovor, obsahuje však to, čo som našla v budhizme: vyhasnutý plameň či tráva po daždi, ktorá spodobuje všetky naše strasti... Môj Robin je skutočným brahmanom... "Kdo se povznesl nad radosti i strázně, dosáhl vyrovnanosti, je bez náklonností a stal se hrdinou, který překonal všechny světy, o tom pravím, že je v skutku brahmánem."

aharbax
26.07.2022 5 z 5

Pokud chceme "ochutnat", o čem mluví Buddha a jeho učení, tak pro seznámení neznám lepší dílo.


Metroušek
11.10.2017 5 z 5

Nádherná, mocná a pravdivá slova jednoho z největších lidí, jací kdy na této planetě chodili, a která pálí jako oheň. Až se člověk bojí domyslet, jak moc se většina z nás celý život mýlí, a jaké to může mít následky.

Lightman
28.10.2016 5 z 5

Kniha velice poutavě a stručně seznamuje čitatele se základními principy Buddhova učení, včetně jeho výroků (jemu přisuzovaných). Pro základní pochopení "esence" buddhismu ideální. Pro přemýšlivé čtenáře pak výroky mohou sloužit i k rozjímání o životě (klidně formou "náhodného" otevírání knihy).

Ikkju
25.11.2013 4 z 5

Je zvláštní jak moc se Dhamapadam liší formou od sůter, zdá se mi, že je vhodný spíš k přemýšlení, verš po verši, na rozdíl od klasických rozprav, které jdou číst v celku...

Autoři knihy

Siddhártha Gautama
indická, -563 - -484
Karel Werner
česká, 1925 - 2019

Kniha Dhammapadam neboli Cesta k pravdě je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x